Slik laget vi #kommunebygger – del 3: Viral folkeopplysning

Ingen ble mer overrasket over suksessen til #kommunebygger enn vi som bygget den.

Dette er del 3 i serien «Slik laget vi #kommunebygger». Del 1 finner du her og del 2 finner du her.

NIRVANA vil nok aldri nå helt opp kommersielt sett, til det lager de for sær musikk. Men, da kan jo vi sitte og fryde oss over å ha noe skikkelig bra som ikke alle andre har!

Sitatet over er fra Frode Øiens anmeldelse av den ukjente Nirvana-perlen Nevermind. Det passer litt på hvordan vi følte det de første dagene etter lansering av #kommunebygger. Vi visste vi hadde gjort en god jobb og tilbakemeldingen fra testgruppen var gode. Men vi trodde tjenesten ble for nerdete til at det skulle slå veldig godt an. Vi tok i likhet med Frode Øien skammelig feil. La oss se litt på tallene, debatten og det deilige internettet.

Tre årsverk i kommunebygging

DRABANTBYEN OSLO: Dette er kombinasjonene som kan sørge for at Oslo blir en del av Bergen. Popularitet angitt i grad av rødt.

DRABANTBYEN OSLO: Dette er kombinasjonene som kan sørge for at Oslo blir en del av Bergen. Popularitet angitt i grad av rødt.

I forkant mente jeg at det måtte til 1500 storkommuner før vi kunne si oss fornøyd. Jeg var fornøyd før lunsj. For i løpet av lanseringsdagen hadde det blitt opprettet litt over 10 000 storkommuner. Vi tapetserte norske Facebook-vegger med kommuneforslag, en hashtag som inneholdt ordet kommune trendet på Twitter og en fyr i USA måtte klokke overtid. Vår venn i USA har ansvaret for tjenesten vi bruker til å generere bilder opprettede storkommuner, den var ikke rigget for pågangen vi fikk.

Vi lagrer alle storkommunene i CartoDB, noe som ga oss muligheten til å følge med på hvor storkommunene ble bygget. Det tok ikke lang tid før #kommunebygger trosset fjell, fjorder og polarsirkel og hele landet var dekket av storkommuner. Sjekk animasjon av spredningen.

Totalt har det til nå blitt bygget 27 572 storkommuner. Antall sidevisninger har passert 370 000. Vi har kostet fedrelandet over 3 årsverk i tid brukt på å bygge nye kommuner. Alle norske kommuner inngår i flere storkommuner. Det er bygget 7797 unike storkommuner.

Det mest populære forslaget er å slå sammen vestlandskommunene Fjell, Sund og Øygarden. 127 Oslo-borgere ønsker å bli en bydel i Bergen. Naturlig nok er et flertall av de mest populære storkommunen i vårt nedslagsfelt, men vi har også representanter for Rogaland og Telemark inne på topp 10. Du kan sjekke topplisten for din kommune i vår resultat-tjeneste.

Den mest populære kommunen er Vestkapp. Laget av stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane Sveinung Rotevatn (V). Naturlig nok er det norges største Venstre-kommune

Deling og debatt

#Kommunebygger er bygget for deling.  Dette ble en utfordring siden vi bygger våre apper med AngularJS. Det er et javascript-rammeverk og robothæren til Facebook klarer ikke tolke javascript. Dette gjør at om en leser delte sin storkommune så ville Facebook bare finne den generelle informasjonen om siden vår. Men med litt .htaccess-magi klarte vi å få det til slik at Facebook finner storkommunen som blir delt. Det er og viktig at bildet er spesifikt for storkommunen, så vi brukte en egen tjeneste til å genere bilder og thumber for alle storkommuner (noe som gikk utover vår venn fra USA).

Resultatet var verdt arbeidet, folk delte storkommuner i fleng og suksessen førte til at noen lurte på om vi hadde rent mel i posen.

Det som kanskje har gledet oss mest er å se all debatten som har gått på Facebook. Det er åpenbart et tema folk har et behov for å diskutere, men de har manglet en fornuftig inngang til diskusjonen. Vi finner også stor glede i at andre aviser har brukt tjenesten vår til å lage egne saker. Lillesandposten har brukt kommunebygger til å belyse alternativer og engasjere lokalpolitikere. Trønder-Avisa skriver om et forslag å slå sammen Verran og Steinkjer. Og Sunnmøringen skriver om at folket ønsker en storkommune bestående av Stranda, Haram, Skodje, Ørskog, Stordal, Norddal, Sykkylven, Ålesund, Sula og Giske.

Here we are now, entertain us

Vi elser internett på #bord4. Vi elsker alt det rare og gøye ting folk gjør. Så vi var hoppende glade da noen av våre lesere begynte å bruke #kommunebygger til å bygge katter, drager og andre dyr. Selvsagt har noen laget peniser, men andelen har vært lavere enn fryktet. Uansett, her er våre tre favoritter.

Beste tweet

Beste dyr

Og gratulerer, du har VUNNET internett

HATTEN AV: #bord4 er stum av beundring.

HATTEN AV: #bord4 er stum av beundring.

Her kan du se storkommunen «Dragen Donald spytter ild mot vest». Flora-kommune blir aldri den samme.

Har du funnet noe gøy? Har du brukt #kommunebygger til å få i stand en god debatt? Har du skrevet sak basert på #kommunebygger? Tips oss. Enten i kommetarfeltet eller send oss en epost: utvikling@bt.no

Flere bloggposter om #kommunebygger:

Del 1 «Tall til folket»

Del 2 «Kart, men uten terreng»