Snakk om problemet

Å be om hjelp er ikke flaut eller feil. Har du en psykisk lidelse, kan det faktisk være det eneste som hjelper.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Vi unge er opptatt av hva som skjer i nyhetsbildet. Et tema som har vært en tydelig gjenganger i BTbatt – særlig den siste tiden, er psykisk helse. Ungdomstiden er naturligvis en turbulent tid. Konstante endringer i kropp og sinn, blandet med sosialt press og søken etter seg selv, kan være en påkjenning for de fleste.

Vi har tilsynelatende ingen grunn til å ha det vondt. Det finnes folk som har det langt verre enn oss, og hvilken rett har vi da til å klage?

Psykisk helse er i seg selv ikke noe spesielt, men dårlig psykisk helse har alltid vært tilknyttet en viss sosial stigma. Å ha en psykisk lidelse har vært noe man ikke snakker om, noe man burde skamme seg over. Vi bor i Norge, et av verdens beste land. Vi har tilsynelatende ingen grunn til å ha det vondt. Det finnes folk som har det langt verre enn oss, og hvilken rett har vi da til å klage?

Det viktigste er at man griper tak i problemet, skjønner at det er lov å være nedfor og at man ikke alltid er lykkelig

Jeg tror at fordi mange går og holder inne følelsene sine og skammer seg, blir lidelsene enda verre. Det er blitt hevdet at antall unge med psykiske lidelser har økt de siste årene. Spørsmål om hva vi kan gjøre for å senke tallene og hindre videre utvikling, har vært oppe til debatt. Dette skjer samtidig som åpenheten rundt psykiske lidelser har økt.

Les også: Jakten på normalen

Det kan derfor tenkes at det er en sammenheng mellom disse. Kanskje ungdom ikke har det veldig mye verre enn før, men bare er mer åpne om sine lidelser?

Les mer fra BTbatt på Facebook og Twitter

Det finnes mange ulike psykiske lidelser, og veldig mange faktorer kan være forklaringen på hvorfor en person sliter. Men en felles faktor for alle lidelser er at de bare blir verre av å holde dem for seg selv. Alle kan ha det tøft fra tid til annen, noen mer enn andre og alle på forskjellige måter. Jeg tror at økt åpenhet rundt temaet kan gjøre det enklere for folk å søke hjelp. Ofte er det ikke mer enn en god venn som skal til. Ofte kan det hjelpe mer enn profesjonelle kan gjøre.

Det viktigste er at man griper tak i problemet, skjønner at det er lov å være nedfor og at man ikke alltid er lykkelig. Selv om verden kan virke mørk og dyster, er det nå slik at tiden forsetter å gå uansett hva som skjer. Ting blir bedre.

Kommentarer