La fotball være fotball!

FOTO: COLOURBOX

Norges Fotballforbund (NFF) vil ha forbud mot høyt press innen barnefotballen. Av 370.000 aktive fotballspillere i Norge, tilhører cirka 240.000 barne- og ungdomsfotballen. «NFF ønsker nå å ta drastiske grep, med sikte på å dyrke frem bedre ferdigheter hos våre yngste spillere», uttalte NFF til TV 2 Sporten sent i mars. Jeg mener denne debatten ikke er over. Breddesjef Alf Hansen sa til TV 2 Sporten at en pressfri sone vil være nyttig for å unngå det vi kaller høyt press, som fører til en fotball vi ikke ønsker. Det betyr i praksis at motstanderlaget må trekke seg tilbake til midtstreken når målmannen har utspark.

Denne debatten er ikke over

Men hvorfor skal man egentlig innføre sånne regler? NFF mener også at det vil bli en naturlig bedre utvikling av ferdigheter hvis man unngår høyt press. Jeg kan være enig i at motstanderlaget ikke trenger å presse helt oppi keeperen, men jeg mener også at det er litt mye at man må trekke seg helt tilbake til midtstreken. Og hvis man skal spille med sånne regler, så kan man jo omtrent ikke spille med spisser, fordi da vil spissene hele tiden måtte løpe tilbake til midtstreken. Jeg tror ikke at det blir så mye bedre utvikling av at man skal løpe bak til midtstreken, for så å løpe frem igjen og presse like høyt.

Men dette forslaget gjelder jo for barnefotball, så kanskje NFF likevel har et poeng? Jeg er også litt enig med Alf Hansen som viser til eksempler der et overlegent lag fullstendig knuser sin motstander ved å presse høyt i banen gjennom hele kampen. Hvis vi hadde spilt mot et lag som var mye bedre enn oss, så ville jeg nok ha satt pris på at vi fikk begynne med ballen før de begynte å presse igjen. Men hvis et lag er bedre enn motstanderen, så er de bedre enn motstanderen, så jeg tror ikke det hadde hjulpet så veldig. I stedet kunne man innføre en regel som sier at hvis det ene laget ligger under med fem mål, så må det ledende laget trekke bak til midten og la det andre laget få begynne med ballen.
Kommenter og si din mening!

Kommentarer