Påtvunget konfirmasjon

Mange unge får ikke velge konfirmasjon selv, men blir presset av foreldre eller besteforeldre. Det er ikke rett.

ILLUSTRASJON: ØIVIND HOVLAND

Tiden for konfirmasjon har nettopp vært. Mange har vært på leir, og jeg vil gjerne dele min opplevelse av å delta på leir i fjor. Mitt inntrykk er at mange er blitt «tvunget» til å velge kristelig konfirmasjon, og egentlig ikke har noen interesse for religionen i det hele tatt. Dermed blir det svært kjedelig for dem, ettersom leiren først og fremst er en undervisningsleir med fokus på kristendommen. Dette er ganske leit, først og fremst for konfirmantene, men også for andre kristne konfirmanter som ofte må høre på andres klager om at «dette er helt uinteressant».

Religion eller livssyn er en viktig del av en persons identitet, og jeg mener unge i dag er modne nok til å vite hvilke standpunkt man har i forhold til dette, og dermed må få velge selv.
Man får mye kunnskap om religion fra for eksempel skolen, og vet hva mye av kristendommen handler om. Andre har også vokst opp med kristne fortellinger og eventyr. Det er derfor ikke rett å «tvinge» på noen en konfirmasjon som innebærer time etter time med prat om noe man slett ikke tror på. Om konfirmanten ikke er helt sikker, er det en annen sak, men de unge bør uansett få stå fast på det de mener i forhold til dette. Man bør også tenke på hva en kristen konfirmasjonstid innebærer, som så og så mange gudstjenester, gruppesamlinger, undervisningstimer osv.

Det blir dårlig gjort å nekte konfirmanten slikt som gaver, spesielt om en står konfirmanten nær. En skal respektere det standpunktet barnet eller barnebarnet har tatt.
Humanistisk konfirmasjon er et fint alternativt når man vil feire det å «trå inn i de voksnes rekker», og for å lære om viktige verdiene som man trenger senere i livet.

Kommentarer