Drepende mote

For unge som lengter etter å bli godtatt i samfunnet, er det så enkelt som å kjøpe seg en pelsjakke. Hvorfor setter de status høyere enn dyrs rettigheter?

pels

Ingen er så flinke til ofre dyrenes liv som ungdom. Stadig flere kryper til pelsprodukter for å få godkjennelse og status. Før var pelsjakker noe man så på eldre kvinner, men i dag ser man det oftest på hettene til ungdom. Jakkene ser dyre ut, voksne ut og er en sikker vei til status, men hvor mange ungdommer vet konsekvensene for at de skal få pelskragen sin?

«Jeg vil heller gå med pelsjakke, enn se ut som en barnehage unge med parkas fra Cubus» Jente 16

Flere som går med pelsjakker, svarer at jakkene allerede er laget, at det er like gale å spise kjøtt og at de ikke vil se rundt som barnehageunger med parkas fra Cubus. Jakkene er et sikkert valg og en stor trend.

Ikke alle ungdom som kjøper jakkene er klar over at de støtter pelsindustrien. Jo flere som kjøper, jo flere pelsprodukter blir produsert. De fleste ungdommene synes tanken på å drepe et dyr er forferdelig. Samtidig tenker de ikke på at det er et dødt dyr de har rundt nakken. Burde vi være bekymret for at dagens ungdom blir mer egoistiske, materialistiske og overfladiske?

Eiere av pelsjakker argumenterer gjerne med at det å spise kjøtt er like galt, om ikke verre. Mange av metodene som brukes for å produsere kjøtt er grufulle, og det er noe bør endres på. Når det er sagt, syntes vi at det er viktig å se forskjellen. Kjøtt har alltid vært en viktig del av kostholdet til oss mennesker. Kyr, sauer og kyllinger blir slaktet for å gi oss næring. Gjennom kjøtt får man jern, proteiner og andre viktige næringsstoffer. I dag er ikke kjøtt like «livsviktig», men det er fortsatt en viktig næringskilde. Dyr som mink og rev er dyr som man vanligvis ikke spiser og som blir drept kun for pelsen.

Som et av verdens rikeste land har vi et ansvar. Vi har pengene til å kjøpe pels og kjøper masse. En viktig oppgave for landet våres, er å være et forbilde. Vi må være mindre egoistiske, for vi har råd til å tenke på andre enn oss selv. Vi bør ikke støtte pelsindustrien og vi bør stille mye strengere krav til hvordan dyrene blir behandlet. Vi bør heller ikke importere så mye kjøtt fra andre land hvor vi ikke har kontroll over hva som er i dyrene og hvordan dyrene har blitt behandlet.

Så hvilken vei går vi nå? Mot det bedre eller mot det verre? Tidligere i år ble det kjent at West Hollywood vil forby salg av pels. Både Marc by Marc Jacobs, Altuzarra og Donna Karan brukte mye pels i sine kolleksjoner for denne høsten, men ingen av disse plaggene kan nå selges lovlig i West Hollywood. Det har vært mye oppstyr om pelsindustrien og man vil sørge for at dyremishandling blir redusert kraftig. Vi kan redusere inntak av kjøtt fordi vi har større muligheter til å velge økologisk og vi kan ta kosttilskudd som vi gi oss det samme som kjøtt vil gi. Dessverre kan det også gå dårlig. Fortsetter vi å ofre dyrenes liv for status, vil vi bli mer egoistiske og overfladiske.

Dagens ungdom er kjent for å være mer engasjerte og for å bry seg mer enn noen andre generasjon. Burde vi ikke da trekke oss bort fra denne trenden som dreper?

av Sirill Heimdal (16) og Lisa Knudsen (16) – BTspaltister.

Kommentarer