Ser vi hvordan Brann organiserer seg, hvordan de står opp for hverandre, og forsvarer seg, er det grunn til, med tanke på 2016-sesongen, å være forsiktige optimister. Når man skal sette et lag skal man bygge det bakfra. Det har Branns trener gjort, og derfor slipper Brann nesten ikke inn mål når de fire faste i forsvaret spiller, det vil si Nouri, Acosta, Demidov og Kristiansen.

Sammen med de andre på laget sørger de for at motstanderne skaper lite sjanser og skårer ekstremt få mål. Det er all grunn til å applaudere jobben som Nilsen har gjort med det forsvarende laget Brann.

Men på et eller annet tidspunkt må det også løsne fremover på banen. Akkurat nå ser det ut til at de er langt unna det tidspunktet. Både strukturelt og individuelt er det lite som fungerer. Det er ingen av Branns offensive spillere det lukter mål av. Det er ingen av dem som kommer til sjanse etter sjanse. De får toppen én hver i løpet av en kamp, og den setter de som regel høyt over mål.

Støttepasninger

Som forrige avsnitt antyder, det er ikke bare den enkelte angripers feil. Det handler også om hvordan Brann spiller. Lars Arne Nilsens Brann-lag tenker først og fremst defensiv trygghet, og derfor ser vi langt oftere støttepasninger enn gjennombruddspasninger, og derfor kommer det få løp og få folk inn motstanderlagets sekstenmeter.

 Her gjør Kristoffer Barmen det Brann har gjort lite av i vinter: scorer mål. Straffen ga de røde ledelsen 1-0, men kampen mot Haugesund endte 1-1.
 BJØRN ERIK LARSEN

Det ser alt annet enn farlig ut når Brann prøver å trenge igjennom et etablert forsvar. Det ser egentlig ganske så håpløst ut. De verken vil eller evner. Presisjonen i den siste tredjedelen av spillet er frustrerende svak. Det er som om tilretteleggeren mister motet når han skal slå den siste avgjørende pasningen.

Kontringene til Brann har imidlertid noe over seg. Med dem har Brann jobbet frem en ekstra dimensjon. Brann kommer med vilje og kraft og mange menn når muligheten byr seg. Bare så synd at også disse situasjonene avsluttes med sviktende presisjon.

Mye kan skje

Brann må gjøre noe det offensive spillet. Ikke bare fordi det er helt nødvendig for å vinne fotballkamper, men fordi Brann er i underholdningsbransjen. Har Brann glemt det?

Brann må gjerne si at folk må støtte laget og kjenne sin besøkelsestid, og markedsavdelingen i klubben må fortsette å skrive på sosiale medier #egémed, #allemågå og #gjørdingreie til de blir grønn i trynet, men få vil være med og enda færre vil gå på Brann Stadion når Brann ikke gjør sin greie, når de verken skårer eller underholder.

Dette er ingen dom over Brann. For oppgjøret mot Haugesund var bare en treningskamp, og det er ennå 13 dager til Branns comeback i eliteserien. Det er da det gjelder. 13 dager høres lite ut, men i fotball kan mye skje på kort tid, og når det virkelig gjelder, når det skal spilles om poeng, så legges kortene ut på nytt og et annet lag trer frem.