Skup-diplom til faktasjekk.no

DIPLOM: Helge O. Svela (til h.) og Christian Lura på Skup-konferansen i Tønsberg i helgen. Foto: MARTIN FOSSUM/SCANPIX

Det er to grupper mennesker som har hatt avgjørende betydning for at faktasjekk.no i helgen vant Skup-diplom: Politikere og lesere.

«Politikere slurver med fakta». Det var vår overordnede hypotese for faktasjekk.no. Det er en hypotese vi testet 43 ganger i løpet av valgkampen, og en hypotese vi fortsatt sjekker – selv om det går litt mer tid mellom hver gang vi publiserer en faktasjekk enn i valgkampen.

Vi kan ikke jobbe like intenst med faktasjekk.no som vi gjorde under oppkjøringen til stortingsvalget i fjor, men det betyr ikke at faktasjekk.no er nedlagt. Vi vil med ujevne mellomrom faktasjekke uttalelser fra politikere og andre maktmennesker, og vil fortsatt ha tips fra dere om ting vi bør sjekke.

For dere – leserne – er i tillegg til slurvete politikere de vi ikke kunne gjort faktasjekk.no uten. Det har vært enormt inspirerende å ha dere med på laget, og vi har vært glade for hver eneste twittermelding, e-post, sms, telefon og leserkommentar vi har fått fra dere. Vi har fått tips om ting å sjekke, vi har fått hjelp til å finne fakta og gode kilder, og dere har korrigert oss når vi har tatt feil. Det har vi satt enormt pris på. Tusen takk! Vi håper dere føler at Skup-diplomet også er en ære til dere.

På Skup-seminaret i Tønsberg var vi så heldige å få lov til å presentere metoden bak faktasjekk.no til interesserte kolleger i andre medier. Presentasjonen ligger ute her, men siden den bare er en slags stikkordoversikt for vår muntlige fremstilling, er det er nok vanskelig å få mye fornuftig ut av den.

Kort fortalt åpner den med våre syv kriterier for hva vi måtte gjøre for at prosjektet skulle bli en suksess, etterfulgt av en kort gjennomgang av metoden. Til slutt kommer noen tips i stikkordsform om hva vi tenker andre journalister kan lære fra prosjektet vårt. For et bedre bilde av hvordan vi tenkte og arbeidet, anbefaler vi å lese metoderapporten, som ligger ute på Skups nettsider:

Dere må selvsagt også fordype dere i de andre rapportene. Gratulerer til Gøran Skaalmo og Trond Sundnes i DN som vant Skup-prisen. Gratulerer også til de andre diplomvinnerne fra VG, NRK og TV 2!

Kommentarer