Kvinner som vil bli hatet

Jette F. Christensen er vararepresentant nr 2 for Hordaland (Ap). Møter fast for Per Rune Henriksen Bilde: Stortingsarkivet

Torgrim Eggen sitt innlegg om kvinner i offentlighetens lys som utsettes for seksuell sjikane og som enten ikke anmelder det eller ikke blir tatt på alvor dersom de melder fra til øvrigheten var viktig. Som seg hør og bør har innlegg som dreier seg om oppførsel i sosiale media skapt reaksjoner i sosiale media. Reaksjoner som nok var ment som kritikk mot han men som understreker poenget hans til det ytterste.

Eggen har fått støtte men også en del motmæle på twitter og i blogger. ”Hvis disse kvinnene er så forbanna ressurssterke så kan de vel bare slå tilbake”. ”Det er helt frivillig å uttale seg i det offentlige, så da får man tåle det som hører med.” Da lurer jeg på, hva skal man slå tilbake mot? Hvor skal man begynne? Sende en sms tilbake til noen som har sendt deg en trussel og helle bensin på bålet? Gå til politiet som etter du viser frem en grisete sms eller truende mail spør deg om du har vært i pressen i det siste, underforstått med at det er forklaringen? Og hører dette med? For menn også?

Sjikanerer du oss, truer du oss eller bruker du kroppen vår som argument for hvorfor vi ikke bør si det vi gjør, så gjør du noe ulovlig.

Hilde Sandvik i BT skrev tirsdag en kommentar med en historie som tar Eggens ord flere hakk videre. Dette gjelder ikke bare de fire som Eggen spurte om hadde opplevd dette og svarte ja. Slike tilbakemeldinger opplever mange, og flere opplever det ofte.

Det som kommer frem i diskusjonen rundt disse to innleggene gjør at jeg må ta ordet i debatten. Dette må tydeligvis snakkes enda mer og høyere om ettersom enkelte debattanter later til å misforstå med vilje. Det er ikke slik at vi kvinner som har en offentlig jobb ønsker å få mildere tilbakemeldinger fordi vi er kvinner. Vi vil ikke ha mykere motagrumenter eller buttere formuleringer mot oss. Kom igjen! Gi oss alt du har av politiske argumenter og gode kontrarefleksjoner. Gi oss gode argumenter og gi oss dårlige argumenter. Less til og med innboksen vår full av usaklige retoriske poenger og konspirasjonsteorier. Vær uenig med oss, ja, hat oss om du må. Men sjikanerer du oss, truer du oss eller bruker du kroppen vår som argument for hvorfor vi ikke bør si det vi gjør, så gjør du noe ulovlig.

Du kommer sannsynligvis aldri til å bli tatt eller lett etter. Du oppnår heller ikke stillhet fra oss. Og sånn går dagene. Men om du hindrer stemmer som ikke tørr å snakke fordi du finnes får vi aldri vite. I går var det en kvinne på pressebenken da trontaledebatten startet. Det var 73 menn og 47 kvinnelige inntegnede talere. Det kan være at det ikke har noe med deg å gjøre, men det får vi aldri vite.

Les også:

Kommentarer