Menn som sjikanerer kvinner

Foto: Paul S. Amundsen

Ikke du, ikke jeg og ikke han andre. Mange menn blir fornærmet når det påstås at menn sjikanerer kvinner, og det svært grovt. «Jeg har aldri gjort noe slikt!» Vel, ikke bli fornærmet, men bli provosert, provosert over de menn som har gitt oss de historier som debattredaktøren i BT, Hilde Sandvik fortjenestefullt trekker frem. Med overskriften «Skamtalen» tar Sandvik opp noe som er langt mer alvorlig enn noen uskyldige morsomheter.

Hvorfor og hvordan kan menn sende grovt sjikanerende meldinger uten å bli tatt? Den kjente bloggeren Heidi Nordby Lunde(Vampus) skrev tidligere i år en interessant tekst om dette. Hun har som Hilde Sandvik og mange andre kjente kvinner opplevd at det å være kjent også har en svært ubehagelig side. Hun skriver at hun av politiet blir bedt om å ikke fortelle til noen at hun blir sjikanert, for «da blir det bare verre». Det er mulig det er rett på kort sikt, men samtidig er det på høy tid at man gjør noe med det.

Du skulle jo tro at en anmeldelse var riktig vei å gå. Men her som i de fleste voldtektssaker blir saken altså henlagt. Du skal ikke fortelle til noen at du sjikaneres og du kan heller ikke forvente at noe skjer dersom du anmelder forholdet. Hva sier dette til landets kvinner? At sjikane bare er noe man må leve med?

Nei, vi kan ikke ha det slik. Disse mennene som sjikanerer må outes, de må straffeforfølges og vi må alle passe på hvilke undertoner som ligger i eget språk. Kanskje er det dette som er denne tids viktigste likestillingskamp?

(Innlegget er publisert på Filip Ryggs blogg og gjengitt med tillatelse)

Les også:

 

Kommentarer