Så går vi rundt om en gledesdreper

HEIA JUL: I ukene frem mot jul skal vi handle vi for over 48 milliarder kroner. Sentralbanksjefen er nervøs. FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON

Norges Banks julelåt er triste greier: «Gjelden vår har aldri vært høyere i forhold til inntektene våre enn nå – hei hå», synger økonomene.

Tirsdag sto en ensom mann i festningen sin i Bankplassen 2 i Oslo og prøvde å advare nasjonen. Ingen hørte ham. Ropene druknet i terrorsakens dramaturgiske svingslag, da Anders Behring Breivik ble erklært utilregnelig. Pluss vorspielet til årets julestri.
Det var en dårlig dag for mørke makroøkonomiske prognoser, for varsler om at alle vi lønns- og låneslaver lever farligere enn før. Så sentralbanksjef Øystein Olsen ble stående og rope i stormen, mens vi andre forberedte oss på tidenes hurrahandlefest før jul.
– Vi har aldri hatt høyere gjeld i forhold til inntekt enn nå!, ropte han.
– Mange er nødt til å redusere forbruket sitt!, ropte han, enda høyere.
Men nei. Überøkonomen Olsen ble overdøvet av Santa Julenisse, kjøpesentermuzak og shoppegny fra handlekraftige nordmenn.

Olsen er en god mann,  og dette er ikke rettferdig, derfor denne lille gledesdrepende påminner. Det sentralbanksjefen viste til, er en publikasjon kalt «Finansiell stabilitet», en grundig tilstandsrapport Norges Bank publiserer to ganger i året. I den evalueres den økonomiske tilstanden i kongeriket, spesielt vårt forhold til bankene våre, og bankenes forhold til sin egen kasse og resten av verdensøkonomien.
Når man tenker på hvor viktig og skjebnetungt tidsskriftet er, er det rart det ikke blir oversatt fra knusktørr finansnorsk til vanlig norsk, og sendt hjem til alle nordmenn. Bak hver eneste formulering ligger kunnskap og kompetanse de fleste kunne hatt godt av å ha i bakhodet når de går i banken for å låne til nytt hus.

Vi lønns- og låneslaver lever farligere enn før.

Dette er tiden da vi nordmenn tror at vi nesten har ubegrenset tilgang til cash. Totalt vil den norske julehandelen havne på om lag 48,8 milliarder kroner i desember. Hver nordmann vil da i snitt handle for 9920 kroner i butikkene. Det er mer enn i fjor, da vi handlet for 47 milliarder kroner. Og det er langt over det vi handlet for i årets øvrige 11 måneder, ca. 35 milliarder kroner.
Julehandelen er årets glitrende forbruksfinale, som et siste innstendige støt med kredittkortet før hele året er over.
Haiiiah! Ta den, 2011!

Men hvor lenge  vil det vare? Det er høyst usikkert, ifølge «Finansiell stabilitet». I Norges Banks hovedstyres vurdering heter det at «det finansielle systemet i Norge fremstår som mer utsatt enn i forrige rapport».
Gjeldskrisens hunder løper gjennom Europa og skaper uhygge. Situasjonen i penge- og kredittmarkedene er anstrengt, som det heter.
Norske banker har riktig nok god kapitaldekning, og gode resultater i 2011. Men på lengre sikt kan det oppstå «utfordringer» i det finansielle markedet.
Og de utfordringene, mine damer og herrer, er oss. Låntakerne.

Dette er Norges Banks lille dominoteori: Gjeldsbelastningen i norske husholdninger er høy. Boligprisene øker raskt. Mange vil bli sårbare når renten igjen øker mot et normalt nivå (altså: renten i dag er unaturlig lav!).
Mange vil få problemer med å betjene lånet sitt. De vil bli nødt til å redusere forbruket. Og bruker man mindre penger, vil det slå ut på inntjeningen til bedrifter som selger alt man bruker penger på. Det kan igjen føre til at bankene taper penger på utlån til bedriftene. Bankene lemper sine tap over på kundene.
Så har vi det gående.

Norge er som en egen økonomisk planet. I Europa er det full gjeldskrise og bunnløs desperasjon. Her hjemme fortsetter både lånefesten og boligfesten, noe som gjør at husholdningenes gjeld fortsetter å vokse raskere enn inntekten.
En årsak er at bankene er usedvanlig rause overfor sine kunder. Finanstilsynets boliglånsundersøkelse viser at andelen lån til boliger som er belånt til 90 prosent av kjøpesummen har økt fra 34 til 38 prosent det siste året. Altså, enda flere av oss har gjeld til pipen, mens Europas boligbobler sprekker.
Finanstilsynet foreslår nå å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad til 85 prosent. Det vil si at du må spare mer penger selv før du får lån – 15 prosent av kjøpesummen. Det er sikkert sunt.

Norge er som en egen økonomisk planet

Sentralbanksjefen er ikke helt fornøyd med sine undersåtter – bankene. Veksten i utlån har vært større enn veksten på innskudd i en årrekke. Ved utgangen av september hadde norske banker og kredittforetak lånt ut til sammen 1540 milliarder kroner til boligformål.
Olsen slår fast at «de norske bankene mangler fremdeles en betydelig andel langsiktig markedsfinansiering for å oppfylle nye krav til stabil finansiering».
Dagens økonomiske usikkerhet må tvinge bankene til å sikre sin egen posisjon, som i praksis betyr å styrke sin egen kasse – egenkapitalen – som et skjold mot ruin, oppsplitting og vanære.
Olsen legger til: «Skal bankene opprettholde lønnsomheten sin, må økte finansieringskostnader belastes kundene». Og det er oss det, nok en gang.

Vi kan trygt slå fast at utsiktene både for verdensøkonomien og norsk økonomi er svekket. Så ideelt sett burde våre ønskelister til jul se helt annerledes ut. Slik, for eksempel:
1. Hell og lykke til den greske regjeringen, god skattevilje, null korrupsjon og arbeidsvillige statsansatte.
2. Hell og lykke til den italienske regjeringen, fart på veksten, og en slutt på det latterlige systemet med «raccomandazione», som gjør at avstumpede middelmådigheter med gode kontakter sitter på alle Italias beste stillinger (ref. Berlusconi), mens de virkelig flinke reiser utenlands.
3. Hell og lykke til den spanske regjeringen, jobber til alle og større inntekter fra norske turister (det er vi som har penger).
Men det ville vel bli en trist og uoppfylt jul, tenker jeg. Det får bli Knausgård, Knausgård, marsipangris og hytte i Hemsedal. Så fikser vi alt det andre til neste år, sant?

Kommentarer

Ingen svar til “Så går vi rundt om en gledesdreper”

 1. Einar Bærbusk 1. desember 2011 på 09:00 #

  Überøkonomen Olsen i Norges Bank er i såfall ikke den eneste som har vansker med å bli hørt.

  Finansdepartementet i pressemelding 22.11.2011 Nr.: 49/2011 publiserte at IMF er ute med en ny vurdering av norsk økonomi.

  En delegasjon fra Det internasjonale valutafondet, IMF, ved en Artikkel IV konsultasjon overleverte en uttalelse om norsk økonomi og økonomisk politikk. Det hevdes at Norge ikke er isolert fra det som skjer i resten av verden. Vår beste beskyttelse er å holde orden i eget hus.

  «I uttalelsen påpeker IMF-delegasjonen risikoen knyttet til høye boligpriser og et høyt gjeldsnivå i norske husholdninger. IMF viser til at makrovirkemidler bør brukes for å redusere slik risiko, og peker blant annet på Finanstilsynets retningslinjer for boliglån, høyere risikovekter for utlån til bolig, og styrking av kapitalen i bankene gjennom tilbakehold av utbytte og lønnspolitikk. IMF gir også råd om hvordan det institusjonelle rammeverket for makroovervåking i Norge kan innrettes.»

  IMF foreslår en stram finanspolitikk. Det er det vanlige fra den kanten når det gjelder miserable finanser.

  En kan være fristet til å omdøpe det til International Misery Fund. Det synes å ha vært en gledesdreper i Hellas og i andre land.

 2. Onkel Skrue 1. desember 2011 på 13:25 #

  Er bankene rause med lån og nå? Rart det der.. Jeg har en leilighet som minst er verdt 1,7 mill kr. Når jeg skulle skifte bank så ville ikke enkelte banker gi meg skarve 50 000 kroner til å dekke resterende lån, selv om jeg har bunnsolid økonomi! At lånesummen var for lav var heller ikke tilfellet, da jeg spurte om et alternativ var å øke det til 250 000 kr for å dekke oppussing.

 3. Ketil Lundgren 1. desember 2011 på 15:08 #

  ulv, ulv…

  ikke kjøp ting du ikke trenger, kjøp kvalitet, ikke gi gaver med kredittkort, men med hjertet… problemet DITT løser seg ved å roe ned forbruket – det er tom. miljøvennlig !! det store problemet er at hvis alle handler rasjonelt på individnivå, kan systemet gå åt helsike…, DE andre vil ikke kjøpe varer og tjenester der DU jobber, og siden DU ikke kjøper varer og tjenester der DE jobber…blir det mindre skatt på STATEN og mindre til alle mulige formål… som FOLK jobber for å gi OSS alt mulig… DE vil også roe ned forbruket…

  på tide å hive den norske nasjonalstoltheten : ostehøvelen ?? NORGE har nå en Økonomisk sett unik mulighet til å gjøre nåkke med hvordan landet vårt er skrudd sammen – ikke fordi vi MÅ, men fordi vi BØR… å vente til namsmannen er dumt for både deg og meg; særlig når vi har penger til å betale med… STATER har ingen namsmann – på statlig nivå heter det KRIG av en eller annen sort… KRIG er dyrt og dumt…

  Vi må bygge og vri landet saaakte. Vi må reformere det ‘området’ vi er så for*anna heldig å være født på. Vi har tid til å gjennomføre overveide tiltak. Vi må og kan tenke og gjøre ting smartere. Armeer og tanks er ikke lenger den store trussel… Økonomien gir oss bedre tid; en tid resten av verden ikke har…,men snart kommer misseren til oss. Å begynne da er litt sent.

  Konfrontert med et balltre er det vanskelig å planlegge langsiktig…akkurat da det er bare ved å betale for å få fyren unnå.., noe som ikke er bare-bare… slik er det også på statlig nivå.

  btw.: tyskland betalte tidligere i år (2011) siste avdrag på krigserstatningen de måtte betale etter første verdenskrig(1914-1918), en krigserstatning daværende POTUS mente var så høy at den kunne skape ‘problemer’ i fremtiden; noe en fyr som het hitler var enig i. Og så hadde vi det gående. Igjen.

  Noen som tror at historien er slutt ?? Selv japaneren som skrev artikkelen har nå skiftet mening… .

  Nei, nå finner jeg frem john lennon og imagine. happy x-mas – the war is out there, men nordmenn er så sveiseblind at vi ikke verken klarer å forestille oss det. I tillegg er vi i kraftig denial…

  TIME TO WAKE UP !?! I norge får bård tufte og harald eia flere til å demostrere enn en tenkt okkupasjon av oslo børs… ER DET EN BJELLE JEG HØRER ?? Nei, det var en Bjerkestrand…

  TIPS: fyll en skål med vann, legg kredittkortene oppi, sett skålen i fryseren, pass på ikke å søle. La stå ! Når vi kjenner kjøpesuget og ikke har nok penger, ta ut skålen. Vent. Før isen har smeltet har kjøpesuget gått over. Gjenta prosedyren. Kredittkort er lurt å ha, men ikke lurt å bruke… unntatt om vi må..Husk bare på å betale ned innen et halvt år. Einstein mente visstnok at renters-rente var den sterkeste kraften her på jorden. I likhet med universet som utvider seg i stadig høyere tempo.

  Ka-ching (Shania Twain, 1992)

  Nei nå ringer mobilen..;. sorry jeg må gå nå, må være et sted kl.15.00, (u)hyggelig å skrive dette…

Legg igjen en kommentar