Romney vinner den republikanske nominasjonen – Obama vinner valget, er Bjørn Kristian Danbolts stalltips.

GRASROTFAVORITT: Michele Bachmann, den nye Den Tea Party-støttede visedronningen etter Sarah Palin, Michele Bachmann, danser her med sin mann Marcus Bachmann. ARKIVFOTO: JANET BLACKMON MORGEN, AP
I snart ett halvt år har det allerede pågått en en intens valgkamp mellom de republikanske kandidatene. Den Tea Party-støttede visedronningen, etter Sarah Palin, Michele Bachmann, var tidlig ute, og ble overraskende en favoritt på grasrota.
Hennes slagord er at «Obama is a one-term president!». Slagordet vekker begeistring hos mange som tre år etter å ha blitt forført av Obamas «Change» og «Yes We Can», heller har fått et klistremerke hvor det står «NObama».
Nye klistremerker i omløp
«The Obama bumper-sticker removal kit» (bokstavelig talt en måte å kunne fjerne Obama-klistremerker på) er blitt en favoritt blant mange, spesielt i vippestatene Virginia, Ohio og Iowa og kanskje flere.
Obama-klistremerket fra 2008 har blant mange blitt skiftet ut med enten ett Mitt Romney, Rick Perry, Newt Gingrich, Herman Cain eller Jon Huntsman-klistremerke. Det er disse herrene sammen med Bachmann som kjemper innbitt om å vinne den republikanske nominasjonen fra det starter i Iowa 3. januar til en vinner offisielt blir erklært ved The Republican National Convention 27. august 2012.
Obama gråner
I 2008 var det Demokratiske partiet, symbolisert ved Barack Obama (kun 47 år, som er svært ungt for en presidentkandidat å være), den store drivkraften, vitaliteten og fremtiden i amerikansk politikk. Det republikanske partiet, symbolisert ved George W. Bush og John McCain (72 år gammel), var derimot gammelt, bakstreversk, upopulært og fortida.
Men bare to år senere var situasjonen snudd på hodet. Obama var blitt usedvanlig mye gråere i håret i løpet sine første to år som president, kanskje mye takket være ett frustrerende samarbeid med noen hardbarka republikanere som gjorde livet vanskelig for presidenten i Kongressen.
Tapte i Illinois
Livet ble ikke lettere for Obama 2. november i fjor, da republikanerne knuste demokratene i nesten alle valgene til Kongressen. Obama og demokratene tapte samtlige stater i «Rust-beltet» i Pennsylvania, Ohio, Indiana, og surest av alle hans egen hjemstat Illinois, det tidligere senatsetet som Obama hadde fra 2005 til han ble innsatt som president 20. januar 2009. Dette var alle stater Obama vant i 2008 og som han må vinne i valget om ett år for å ikke miste jobben 20. januar 2013.
Det er antagelig det enorme republikanske comebacket i 2010 som gjør at de største navnene blant republikanerne; Mitt Romney og Rick Perry, setter alle kluter til for å overta presidentvervet om ett års tid.
Obama kan «campaigne»
I 2008 virket Obama uovervinnelig, men anno 2011 virker han som en upopulær kandidat som alle kan slå. Mange meningsmålinger viser at Romney og Perry er vel så populære som Obama, som har hatt en kronisk oppslutning på under 50 % siden 2010. Men husk når det gjelder valgkamp er presidenten på hjemmebane. Ingen er like flink til å «campaigne» som Obama!
At Barack Hussein Obama Jr., en nesten to meter høy og hengslete afroamerikaner som likte å røyke hasj og sniffe kokain i studietiden, og som hadde ett navn som i seg selv klang mistenkelig likt amerikanernes betegnelse på ondskapen Osama bin Laden og Saddam Hussein, klarte å vinne det Hvite Hus i 2008 er i seg selv nesten ett mirakel!
Satset i sør
Obama vant fordi han hadde noen egenskaper som valgkampgeneral som man aldri hadde sett før. Foruten om ha en helt utrolig karisma og retoriske nådegaver som få er forunt, er han også en lur taktikker som veit hvor han bør spille kortene for å vinne. I nominasjonskampen i januar 2008 satset han alt på å vinne Iowa, den første primærvalgstaten, og han vant.
Plutselig ble Obamas navn allemannseie og han ble en av hovedkandidatene til å vinne den demokratiske nominasjonen, som han senere vant. Under hovedvalget var han utrolig mye i sørstatene for en demokrat og være, noe som resulterte i at han blant annet vant Virginia og North-Carolina, stater demokratene ikke hadde vunnet siden 1970-tallet. Men Obama hadde ikke oppnådd noe av dette, hadde ikke det vært for hans formidable evne til å samle inn penger. I 2008 samlet og brukte Obama over 670 millioner dollar på valgkampen sin, en sum som brøt alle tidligere rekorder!
Takket være grasrota
Men uansett hvor mye penger Obama hadde hatt hadde han aldri vunnet hadde det ikke vært for grasrota. I enhver Amerikansk by finns det ett «Obama for America»-kontor hvor enhver som føler for det kan ta turen innom og bli en del av Obamas enorme valgkampmaskin.
Grasrotas primære oppgave er å få folk til og stemme – «Get out the vote!». Dette gjør de ved å ringe, gå fra dør til dør eller sende brev. Nesten 70 millioner mennesker stemte på Obama i 2008, noe som sier seg selv at hans disipler på grasrota gjorde en utmerket jobb.
«I’m in!»
Nå er Obama i gang igjen. Med «I´m in!» har han et slagord som er enkelt og som appellerer til alle, samtidig som det spesielt appellerer til grasrota: «Jeg er med!», som Obama trenger for å fortsette som president. I sin 2012-valgkampanje har Obama truffet et klokt valg i å etablere hovedkvarteret for kampanjen i sin hjemby Chicago. Han er første sittende president som ikke har valgkamphovedkvarter i Washington D.C.
Det blir jevnt
Obamas plan er at dette trekket skal sikre så mye tilstedeværelse i Illinois og de andre statene i «Rust-beltet», slik at han vinner dem alle, slik han gjorde i 2008. Mens Romney, Perry og de andre republikanske kandidatene må kjempe med nebb og klør mot hverandre hele våren for bare å få lov til å utfordre Obama, kan Obama bruke all sin energi på å vinne selve valget 6. november 2012.
Kampen blir hard
Det vil ikke bli lett for Obama denne gang. Han vil mest sannsynlig møte Mitt Romney, som jeg ser som den sterkeste kandidaten blant republikanerne og som jeg er helt sikker på vil vinne nominasjonen neste vår. Romney, ved siden av å ha ett kjent navn og en god CV, er også en fyr som appellerer til mange. Han er en relativ moderat republikaner og kan derfor vinne mange uavhengige stemmer i midten som begge kandidatene må vinne for å ha en sjanse.
Romney vil gi Obama kamp til døra. Siden Obama og demokratene led en katastrofe av et valgnederlag i fjor, er det sikkert mange som antar at Obamas tid er over, men husk at Obamas navn ikke sto på noen som helst valgseddel i 2010, og at velgerne kanaliserte sin frustrasjon mot en Obama som hadde en stor demokratisk majoritet i Kongressen.
Mot et jevnt oppgjør
Nå har også republikanerne hatt makta i Representantenes hus i snart ett år, og Speaker of the House (lederen) John Boehner og mange av hans republikanske kolleger har rukket å bli upopulære hos mange amerikanere.
I 2012 vil det være Obamas navn som står øverst på valgseddelen og Obama vil bruke all sin politiske kapital og kapasitet for å få fire nye år. Med sine ekstraordinære egenskaper til å føre en valgkampanje antar jeg at han vil vinne valget 6. november 2012. Men det vil bli jevnt.
fakta
presidentvalget i USA
6. november 2012 går velgerne til urnene for å avgjøre om USA får ny president, eller om Barack Obama får fornyet tillit.
Mitt Romney, Rick Perry, Newt Gingrich, Herman Cain og Jon Huntsman kniver om å bli republikanernes presidentkandidat.
Hvem av dem som vinner, blir offisielt erklært ved The Republican National Convention 27. august 2012.
Barack Obama er godt i gang med sin valgkampanje, og satser sterkt på nett. Han har 10 ganger flere støttespillere på sin facebookside enn de republikanske kandidatene til sammen. Dessuten oppretter han nå 20.000 team for nett-valgkamp.
KILDE: CHRISTINA PLETTEN, BT 30.11