Selvpåført skvis

Fremskrittspartiets kategoriske nei til bompenger fortsetter å lage trøbbel for Bergens byråd. Frp slo i byrådserklæringen fra i fjor høst fast at de skal ta dissens i saker som involverer bompenger. De har ikke noe valg; Bergen Frp er bundet på hender og føtter av et kategorisk landsmøtevedtak.
Men etter at forhandlingene om ny bompengepakke mellom Høyre og opposisjonen strandet før helgen, er Høyre avhengig av Frps stemmer for å stemme ned opposisjonens forslag, og sikre flertall for byrådets innstilling – som innebærer økte bompenger. Dette får Frps samferdselspolitiske talsmann til å true sine partikolleger i Bergen med eksklusjon.

Frp har med sitt landsmøtevedtak malt seg opp i et hjørne, og partiet nekter gjenstridig å innse at bompenger noen ganger er en fornuftig måte å få realisert større samferdselsprosjekter på. Frps bystyrerepresentanter må derfor velge mellom å la opposisjonen få sin vilje, eller risikere eksklusjon ved å støtte sin egen byrådspartner. Det nærmer seg parodien.
Politikk er vilje til kompromisser. Dilemmaer som dette vil gjenoppstå helt til Frp omgjør sitt virkelighetsfjerne bompengevedtak.

Kommentarer