Obama på opptur


Barack Obama har grunn til å ta en skål og tillate seg å være litt optimistisk foran årets presidentvalg, og det for første gang på lenge.

En ny meningsmåling fra Politico og George Washington University viser at optimismen øker i USA, og Barack Obama står sterkere mot de to ledende republikanerne, Mitt Romney og Rick Santorum. Det tyder på at de siste månedenes gode nyheter fra arbeidsmarkedet og forsiktige spirer i økonomien begynner å gi resultater for presidenten.

Romney har lenge bare ligget et par poeng bak Obama i sammenlignende målinger mellom de to, men presidenten leder nå med ni poeng, 52% mot 43%. Obama leder også klart blant grupper som avgjør valg, blant annet kvinnelige velgere, velgere i svingstater og velgere som setter økonomien først.

 

Resultatene kan også, ifølge avisen, skyldes at republikanerne har tatt et langt steg til høyre i valgkampen og konsentrert seg om kjernevelgerne. Blant annet har man i den siste tiden sett en fornyet debatt om tilgang til prevensjonsmidler – en debatt mange trodde var avsluttet på sekstitallet. I tillegg har Rick Santorums ultrakonservative standpunkter og fokus på religion vært med på å drive den politiske debatten fra økonomi til sosiale verdier. Det er en tapende strategi, skriver Washington Posts konservative spaltist Kathleen Parker: «Republikanere sover kanskje bedre hvis de nominerer Den Mest Konservative Personen i Verden, men de kan se langt etter Det hvite hus,» skriver Parker.

 

Kommentarer