Mitt leder, men med hvor mye?

På tampen av supertirsdag leder Mitt Romney. Det er sikkert. Men hvor mye han leder, det kommer an på hvordan du teller.

Ta en sveip over de imponerende valgsidene til The New York Times, The Washington Post, CNN, Politico, The Wall Street Journal og alle de andre store mediene og politiske bloggene, og du vil finne følgende: nesten alle opererer med forskjellige tall på hvor mange delegater de republikanske presidentkandidatene har vunnet hittil. Det er fordi valgsystemet er svært komplisert. Hver stat har blitt tildelt et visst antall delegater. Til sammen skal dette bli til 2286 delegater som alle skal reise til landsmøtet i Tampa, Florida, i august, og foreta den endelige avstemningen om hvem som blir partiets presidentkandidat. Et rent flertall krever altså 1144 delegater.

Men statene fordeler disse delegatene på forskjellige måter. For det første er selve valgformen forskjellig. I noen stater har man såkalte caucus, eller valgmøter, der folk må stille opp til en bestemt tid og lytte til forskjellige innlegg før de stemmer. Andre steder har urnevalg. I noen stater kan bare registrerte partimedlemmer stemme, i andre stater åpnes for at alle, også registrerte demokrater, kan stemme på de republikanske kandidatene.

Når valget er avholdt, fordeles kandidatene etter en nøkkel. I noen stater tar vinneren alle delegatene. I noen stater fordeles de proporsjonalt, men dette gjøres på en rekke forskjellige måter. I Ohio fordeles for eksempel delegater etter resultatene i hvert distrikt, men 15 delegater fordeles proporsjonalt til de kandidatene som får mer enn 20 prosent av stemmene i hele delstaten. Nate Silver har en god gjennomgang av reglene i supertirsdagstatene her.

I tillegg sender hver stat partitopper som kan bestemme selv hvem de vil støtte. Og i noen stater er delegatene ubundnde, og kan bestemme selv eller blir valgt gjennomen komplisert prosess. Mer om det kronglete regelverket finner du på nettsiden The Green Papers eller hos Silver her. Kongressavisen The Hill melder at republikanerne nå vurderer å endre reglene, som ikke har fungert slik de ønsket. Og i The New Yorker gir Ryan Lizza et interessant historisk perspektiv på den republikanske prosessen. Washington Post og Wall Street Journal opererer med et totalt anslag basert på valgresultater pluss ubundne delegater og intervjuer med superdelegater av Associated Press. Deres fordeling før supertirsdag ser slik ut:

(Kandidaten trenger 1144 delegater for flertall)
Mitt Romney 203
Rick Santorum 92
Newt Gingrich 33
Ron Paul 25

For de som vil studere dette nærmere, er her en liste over noen av de forskjellige nettstedene som teller delegater:

Wall Street Journal

Politico

Washington Post

The New York Times

Real Clear Politics

CNN

Msnbc

CBS

Kommentarer