Historien om en drapsmann

Før ble Breivik av mange avfeidd som bare gal. Nå avfeies han av noen som en gal mann med riktige ideer.

ENSOM OG SINT: Anders Behring Breivik er et produkt av den norske samfunnet og dets manglende ivaretagelse av stadig sintere unge menn, skriver Øyvind Strømmen. Og flokken den ensomme ulven kom fra, er her fremdeles. ARKIVFOTO: STEIN J. BJØRGE, AFTENPOSTEN

 

Dette er historien om en ung mann som levde store deler av livet sitt på internett, og som av politikilder omtales som sosialt utenfor.
På nettet besøkte han en rekke sterkt innvandringsfiendtlige nettsider, blant dem det nynazistiske nettforumet Stormfront.org, men også nettsider knyttet til den såkalte kontrajihadistiske bevegelsen, og skal ha abonnert på nyhetsbrevet til en norsk, islamfiendtlig organisasjon. Dessuten var han aktiv på blant annet nettforumet til nettavisen Hegnar Online.

«Bevare kristen kulturarv»
I nettdebattene skal han ha uttrykt et ønske om å «bevare nasjonal og kristen kulturarv», og han skal ha uttalt seg i skarpt negative vendinger om både muslimske innvandrere og om den norske regjeringen. Etter hvert gikk det imidlertid lenger: den unge mannen satte seg et mål om å drepe.
Han skrev et notat der ambisjonen gikk klart frem. Som medlem av en skytterklubb hadde han skaffet seg flere våpen. Mot slutten av sommeren utførte han ugjerningen.

Ikke Behring Breivik
Etter at han ble tatt ble han vurdert av rettspsykiatere: de konkluderte med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, med at han led av paranoid schizofreni. Han erkjente ikke straffskyld.
Dette er ikke historien om Anders Behring Breivik. Pistolen var ikke en Glock, men en Koch. Den unge mannen drepte ikke 77 mennesker; han drepte en mann – den somaliskfødte Mahmed Jamal Shirwac. Etter at drapsmannen ble arrestert – uker senere – uttalte politiet at de mente drapet var rasistisk motivert. I en fengslingskjennelse fra Frostating lagmannsrett vektla dommerne «siktedes omfattende aktivitet og sterkt rasistiske ytringer på internett».

Islamofobi
Mannen ble senere dømt til tvungent psykisk helsevern, i tråd med aktors påstand og trolig også i tråd med sunn fornuft, han hadde tilsynelatende en sykelig angst for muslimer, «islamofobi» i ordets rette forstand. Retten la ikke til grunn at drapet ble begått av rasistiske årsaker.
Nettsporet ble i liten grad fulgt videre, selv om det kom noen medieoppslag om økende høyreekstremisme på nett. Der ble blant annet en blogger som skrev at det «ikke [er] rart at en nordmann tok loven i egne hender» nevnt. Saken ble også kommentert på nettstedet Gates of Vienna, der Anders Behring Breivik skrev noen få kommentarer og bloggeren han beundret – Fjordman – har vært en aktiv skribent. I kommentarfeltet skriver en av kommentatorene at han «ikke kommer til å felle noen tårer», og at skylden ligger hos «den norske makteliten, som har tvunget en fremmed og uassimilerbar befolkning på det norske folket».

«Opprør mot landssviket»
Noen år senere skriver en av de aldrende aktivistene i Folkebevegelsen mot Innvandring, Bjarne Dahl, en kommentar på nettet. Han skriver at det er grunnlag for voldelig, «folkelig opprør» i Norge, og at det er «et mindre mirakel at ikke flere har grepet til voldelige virkemidler for å uttrykke sitt raseri over landssviket».
Han spør også om «flere som Anders Behring Breivik agere før de ansvarlige våkner».

Politisk galskap
De første ukene i rettssaken mot Anders Behring Breivik har vist oss flere ting. En av dem er at spørsmålet om tilregnelighet fremdeles er et åpent spørsmål; og det er antagelig et spørsmål som kommer til å skape spaltemeter med debatt lenge etter at dommen faller.
I forhold til spørsmålet om høyreekstremisme, er det imidlertid ganske uinteressant. Uavhengig av hvilken kategori Breiviks galskap plasseres i – «tilregnelig» eller «utilregnelig» – er den utvilsomt også av politisk karakter.

Knytter seg til nynazister
Vi visste det fra før; da hans såkalte manifest – et klipp-og-lim-dokument – tydelig knytter ham til høyreekstrem ideologi, og mer spesifikt til den såkalte kontrajihadismen. Men nå har vi også hørt ham knytte seg til nynazister som norske Erik Blücher og de tyske NSU-terroristene, samtidig som han fremdeles kaller seg antinazist.
Men vi har også hørt noe annet: Breivik gjentar budskap som for lengst er kjent for dem av oss som har tilbrakt for mye tid på nettdebatter. Utover støtten til terror som virkemiddel – som er mer spesiell, selv Fjordman holder seg til «bare» å åpent etterlyse etnisk rensing – er det lite av Breiviks ideer vi ikke har sett før.
De minner om ideene Heimdal-drapsmannen skal ha uttrykt på nettet. De minner om ideer man finner gjengitt i en god del nettdebatter. De minner særlig sterkt om ideene og uttrykkene til diverse selverklærte forsvarsligaer – Defence Leagues – i ulike land. Og de innrømmer det også selv.

Får anerkjennelse på nett
Samtidig som bloggen Gates of Vienna prøver å klistre også Breivik til islam, i lys av at han hevder å være inspirert av al Qa’idas metoder, dukker noe som minner om sympati opp: de beskriver Breiviks forklaring som «en rolig, klar stemme som beskriver den kyniske og destruktive innvandringspolitikken til de europeiske elitene», som sørger for at «borgere vesten over får høre oppfatninger de ikke er ment å høre».

Den ensomme ulven kommer fra en flokk

I kommentarfelt og på nettfora snakker noen om at Breivik har et poeng, flere poenger, mange poenger. De er ikke mange, men de gjør mye ut av seg.

Støtteerklæring fra Danmark
Lederen for Danish Defence League, som i disse dager planlegger å sette opp en busstur til Stavanger, slik at danske muslimhatere kan støtte sine norske meningsfeller i en demonstrasjon, sier til Ekstra Bladet at Breivik «i bund og grund har [ …] ret i det, han siger».
Men han er ingen tilhenger av Breivik, bedyrer han, han er bare enig med ham – terroren var «en gal mands værk»; Breivik er med andre ord en gal mann med riktige ideer. En relativt behagelig analyse for høyreekstremister, når de ikke lenger kan fornekte idelikskapen.

De sinte, unge mennene
Men Breivik kan – uavhengig av tilregnelighet – ikke avfeies som bare gal. Han er et produkt av noe større. Det norske samfunnet, og dets manglende ivaretagelse av sinte – stadig sintere unge menn?
Tja, Breiviks ideologi er rabiat nasjonalistisk, men også – ironisk nok – internasjonal i selve sin natur. Den ensomme ulven kommer fra en flokk. Og flokken er der fremdeles.

fakta
Heimdaldrapet
Natt til lørdag 23. august klokken ble Mahmed Jamal Shirwac funnet skutt i sin bil, en hvit Peugeot 605, i Ringvålveien på Heimdal. Han var truffet av 13 skudd.
En 29 år gammel mann fra Oppdal ble i Frostating lagmannsrett dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet.
Han hadde vært aktiv på de samme høyreekstreme nettstedene som Anders Behring Breivik oppsøkte.
Mannen er under behandling ved St. Olavs Hospital, Brøset.
ADRESSEAVISEN

Tags:

Kommentarer