Stoltzen opp – og ned

Det er bare i Bergen at det er mulig: I det største alvor diskuteres igjen enveiskjøring – på en tursti.

Alt tyder på at det deler av den bergenske befolkning er i ferd med å få stramme rumper og ditto snurpemunn. Selvfølgelig kan ikke en løpsleder – denne gangen Owen Westergård fra Stoltzekleiven Opp – pålegge verken mosjonister, pensjonister, barn, konkurranseløpere, Sting eller Stoltenberg å gå en annen vei ned enn den de gikk opp til Sandvikspilen.

At det kan være mindre belastende både for kne og hofter å klatre ned ad annen vei, er gode argumenter for nettopp å gjøre det. Veien over til Fløyen er også å anbefale for dem som har tid. Å utsette dem som velger korteste vei ned for kjeft, knuffing eller til og med forbud, er mest eksotisk.

Westergård mener det er blir bare tull hvis folk skal gå den veien de vil. Å pålegge folk enveiskjøring, er mer tullete. Turstier er nå først og fremst en gang til for tur, ikke for rekordjegere.

Kommentarer

52 Svar til “Stoltzen opp – og ned”

 1. Jochen Waldwerfer jr. 4. august 2012 på 14:03 #

  Idrettsfanatiker forsurer vanlige folks naturglede.

  • Olav 4. august 2012 på 23:52 #

   Du hadde fått mer naturglede ned Skredderdalen (foss, tett skog, et vann, m.fl.).

 2. Rolf Bergen 4. august 2012 på 14:08 #

  Westergård er leder for et populært arrangement og har eksklusiv tilgang til en tursti 2 dager i året. Det bør være nok at han legger beslag på en offentlig tursti en gang i året. Å skulle sette regler for alminnelig ferdsel er ikke han den rette til å gjøre. Vi går derfor i gang med å samle folk (helst de som ikke gidder å pese seg opp på rekordtid) til Stolzekleiven NED. T-skjortene er under produksjon, og så er vi i gang under mottoet: Hele byen ned.
  Rolf

  • Sir Edmund 4. august 2012 på 18:41 #

   Genialt! Finnes det en gruppe på facebook, så melder jeg meg inn sporenstreks!

 3. Bjørn Edvardsen 4. august 2012 på 14:11 #

  Sport er blodig alvor for noen få tullebukker.

 4. Turgaaerpaaveined 4. august 2012 på 14:11 #

  Ja dette er sutring fra folk som er fanatisk, og glemmer kosen. Skal det bli enveisskilt også? Slutt å sutre og la folk kose seg. I det designer gymtøyet kommer på forsvinner fornuften!,

 5. byfjellene-for-alle 4. august 2012 på 14:26 #

  og innføring av minimumshastighet oppover også, da?

 6. Roy Ove Svarstad 4. august 2012 på 14:27 #

  De kan jo bygge seg sin egen «enveis» sti opp de som har det så travelt at folk på vei ned er til hinder.

 7. Sinnsykeonkel 4. august 2012 på 14:28 #

  Kan BT spørre Owen Westergård hvor mange ganger HAN har gått ned?
  Tipper at han hadde blitt litt rød i toppen da 😉

 8. Kjevle 4. august 2012 på 14:31 #

  Har aldri gått Stoltzen, men det må da gjelde de samme regler som ellers i landet. Vanlig høflighet og hensynstagen til andre turgåere bør holde lenge. Ser man et menneske som har dårlig tid, så viker man av ren forståelse og empati.

 9. Joa 4. august 2012 på 14:51 #

  Kanskje Westergård kan finne seg en annen tursti, kun for seg selv. Snakk om å være dum og komme med slike utspill. Går som regel opp og ned samme vei, da rekker jeg å komme meg på jobb etterpå. Hører jeg en dum kommentar når jeg er på vei ned, skal jeg le.

 10. stae 4. august 2012 på 15:00 #

  Liker godt å gå på tur og gjør det flere ganger i uken, og samtidig nyte stillhet og natur, derfor har jeg enda til gode gå Stolzen!!!!! 😉

 11. ADAV 4. august 2012 på 15:03 #

  Tenker det juridiske punkterer dette på første forsøk. Flotte greier å ha meninger, men etter snart 200 år med demokrati og over hundre år med selvstendighet har vi allerede hatt disse diskusjonene og i FLERTALL kommet til regelsett som fungerer fint for flertallet. Og bra er det. Jeg nevner; fri ferdsel i skog og mark. Allemannsretten, og vi har sikkert flere.

  Så til Westergård og likesinnede; det KRYR av områder det ikke går en kjeft i. Finn et av dem, og tren til blodsmaken tar dere. For vi lever i et demokrati.

  Heldigvis.

  • Øyvind W. 4. august 2012 på 15:13 #

   Er faktisk enig med denne. Stoltzen teller vel som utmark, og er vel dermed fri for alle. Å foreslå innføring av enveisskjøring blir i så måte litt absurd.

   • Selma Naess 4. august 2012 på 18:10 #

    hadde det ikke vært august, ville jeg trodd at det var en aprilspøk.

  • Olav 4. august 2012 på 23:53 #

   Han har oppfordret folk, ikke foreslått lovendring. Dette har ingenting med jus å gjøre.

 12. Eirik_W 4. august 2012 på 15:03 #

  Jeg sakkke nekte for at det hadde vert greit med en veis gåing i stoltz’n men er ikke noe jeg ligger søvnløs over.Men ser ofte foreldre med grinete barn på tur i stoltzen,her bør foreldre tenke seg litt om og heller ta barna med på en litt mer opplevlses rik tur.
  Som barn tror jeg begrepet fjelltur ofte forbindes med opplevelser og villmark,ikke gå hundrevis av trapper uten ende.
  Er ikke i mot barn i stoltzekleiven,men reagerer på det som for mange virker som straffe marsj for små barn.Om ungen er motivert til å gå/løpe i stoltzekleiven er det kjempe bra,men kke drep lysten dens med å legge søndagsturen dit for så oppleve at barne setter seg ned å streiker halveis.

  • oysSol 4. august 2012 på 16:38 #

   tull og fanteri… Det er da flott tur for familier der. Problemet er at treningsfanatikerene får trøbbel med å klare å ta hensyn til barnefamilier som bruker stien.

   • Arild_R 4. august 2012 på 17:12 #

    NEI dette er ikke tull.Dette er fakta, og jeg er ingen trenings fanatiker,men har ofte sett barn som setter seg ned midt i trappen og hyler at de ikke vil mer el at de heller vil hjem.El generelt er sur å grinete pga dette er ikke en slik tur de hadde sett for seg.
    Problemet er nok som nevnt, folk som vil unngå at barna vil bli dvask og feit tar dem med i stoltzekleiven i beste mening,men ender bare opp med å ta fra dem lysten til fjell turer generelt.
    Nytter ikke legge all skyld på mosjonistene,bare pga du ikke liker dem.
    Jeg selv som barn hadde nok neppe likt meg i stoltzekleiven,og jeg voxte opp tdilig på 80 tallet hvor vi ikke hadde hadde halvparten a det barn har hjemme på rommet sitt nu til dags,min familie hadde ikke engang video.
    Men fjell turene våre ble lagt til skomaker diket el sandviks batteriet,el kvarven hvor vi kunne ut forske bunkere og drømme oss vekk.
    Som det ble sagt her oppe man er ikke i mot barn i stoltz’n men foreldre må prøve og se det ann om detter en tur ungen kan ha glede av.
    Har ofte opplevd at foreldre er opptatt med å snakke i telefonen når de kommer opp,menst ungene leker og hopper rundt helt ute på kanten av stupet oppe ved pilen.SÅ her er det nok ikke trenings fanatikerne som er synderen denne gangen

  • oysSol 4. august 2012 på 16:52 #

   problemet er de som presser barna for mye, ikke de som går tur med barna… Det skal selvfølgelig være lystbetont….
   Kanskje jeg er mer enig med enn jeg først trodde :p

 13. guyelix 4. august 2012 på 15:21 #

  Foreslår en årlig «Stolzen ned» konkurranse i tillegg til «Opp»! Kan bli morsomt alle andre dager! :-))

 14. Stoltzen? 4. august 2012 på 15:37 #

  Kommer jeg med sykkelen (eller bil) skal jeg ta bussen til å hente den??
  jeg har gått Stoltzen2 ganger… begge NED!!

 15. Borgersen 4. august 2012 på 15:38 #

  Heldigvis går de aller fleste kun opp Stoltzen. Hadde alle gjort som dere som liker å gå mot strømmen så hadde det blitt fullstendig kaos i trappene. Jeg er ikke fremmed for anarki, men ikke i Stoltzen.

 16. hnils 4. august 2012 på 16:14 #

  Stoltzekleiven Opp 2012 arrangeres fredag 28.9 og lørdag 29.9 Blir en hel gjenng så skal ned og akurat da . møtes i trappene lol

 17. Lillefar 4. august 2012 på 16:24 #

  Stoltzen for alle ! Hører fra stadig fler at det ikke er noe kjekt å gå på opp Stoltzen mer. Det er ikke kjekt for oss «vanlige» mennesker å få hastige og pesende thigtskledde menn og kvinner i ryggen med påfølgende stygge blikk når de passserer. Naturen er for alle, det er også Stoltzen. Enveiskjøring på Stoltzen må være det største tullballet som er foreslått i Bergen på lang tid. Ja, la det for all del balle på seg og snart får vi trafikkregulere det meste av turstier på de syv fjell. De som ikke kan dele Stoltzen med andre kan finne seg en tredemølle å løpe på. God tur !

 18. Anderstberge 4. august 2012 på 16:55 #

  Oh shit, eg gadd visst å skrive noe om dette..

 19. JayEmpie 4. august 2012 på 17:24 #

  Synes heller man burde arrangere «Stolzen på tvers – en hurtig, 2 m lang reise fra Venstre mot Høire.»

 20. Renate 4. august 2012 på 17:58 #

  Enig i at Stoltzekleiven først og fremst er for vanlige turgåere, men det hadde det gjort det lettere for mange dersom man lot være å gå ned. Det går fint an å gå over til Fløyen, dersom man har tid til det. Hvis ikke får man heller få lov å gå ned, uten at man skal få noe tilsnakk av den grunn. Mener i alle tilfeller at Stoltzen er for alle, tykk og tynn, treg eller rask, rekordjeger eller ei..

 21. Melissa 4. august 2012 på 18:00 #

  Jeg mener å huske at den samme Westergård var i mot at folk gikk tur på Fløien om vinteren også. Spesielt folk med barn var i veien for enkelte skiløpere. Denne personen må forstå at Byfjellene er et tursted for alle, uansett hvilken form, formål eller motivasjon de har for turen. Dersom idrettslaget hans trenger treningsareanaer de skal ha eksklusive rettigheter på, må de selv legge opp disse på egnete steder. Det kan ikke være slik at de skal skal legge beslag på friluftsområder i Bergen. Det er vel ikke de som har betalt for Stolzen?

 22. May-Linn Vorland 4. august 2012 på 18:09 #

  For meg spiller det ingen rolle om folk går opp eller ned, plassen er den samme likevel.
  Jeg går sjeldent ned igjen, da går jeg heller over til Fløyen.

  Hilsen en som går ofte opp Stoltzen 😉

 23. May-Linn Vorland 4. august 2012 på 18:13 #

  For meg spiller det ingen rolle om folk går opp eller ned, plassen er den samme likevel.
  Jeg går sjeldent ned igjen, da går jeg heller over til Fløyen.

  Hilsen en som går ofte opp Stoltzen 😉

 24. SP 4. august 2012 på 18:22 #

  Problemet er hverken når folk går opp eller ned Stoltzen, men problemet er EGOISMEN. Til egoismen på begge retninger, når dere er på vei oppover SLIPP folk som kan og vil gå forbi dere, og når dere går nedover SLIPP de som er på vei oppover, når de ser ut som de vil opp på toppen fortest mulig, selv om dere også har rett til å gå nedover igjen samme veien. Jeg garanterer at dere vil bli overasket. Jeg går ca to ganger i uken begge retninger, slipper alltid folk som vil forbi meg når jeg er på vei opp, nedover stopper jeg også alltid å la dem gå oppover går først hvor det er trangt. Alle turene mine er gode og hyggelige for folk sier alltid takk når jeg jeg viker noen sekunder for dem. Livet er: GI og ta IKKE ta og gi. Tenkt å gi fra noen sekunder og får masse ektra hyggelighet på turen i tillegg…HVA ER PROBLEMET?

  • Arild11 4. august 2012 på 23:13 #

   Det slår meg at dersom Westergård hadde gått ut og bedt pent om at de som er på vei ned er hensynsfulle og slipper fram de som trener på vei opp, hadde han oppnådd mye mer. Av alle utspill i 2012, er vel kravet om at den gemene hop ikke skal få benytte stoltzeløperne sine treningsområder til tursti blant de mindre vellykkede.

 25. androx 4. august 2012 på 18:26 #

  Send Westergård dit navnet antagelig stammer fra, Danmark. Himmelbjerget kan sikkert gjøres enveiskjørt. Tulling!

 26. Owen Westergård 4. august 2012 på 18:35 #

  Agurktiden lenge leve! Det er vel kanskje bare i BT det er mulig å koke suppe på syltynn spiker to dager på rad. Først innleder en ivrig journalist med å spissformulere og tillegge meg meninger og uttalelser jeg ikke kjenner meg igjen i. Og når redaksjonen/redaktøren ser suksessen- elleville kommentarer og stort engasjement spisser BT saken og formuleringene enda et hakk.

  Så jeg må neste hive meg på og komme med en enkel presisering: verken jeg eller Varegg er i noen posisjon til å pålegge noen noen ting som helst. byfjellsforvalter Brandsdal klargjør det hele veldig enkelt. Jeg bare svarte journalisten at det av praktiske grunner er kjekt hvis folk kun går opp, men jeg er selvfølgelig klar over at folk velger selv hvor de går. Jeg poengterte også at alle selvfølgelig har lik rett til å bruke Stoltzen – både trimmere og turgåere, selv om journalisten forsøkte å få meg til å prioritere en av gruppene.
  Stoltzen er blitt fantastisk flott etter opprustningen så det er plass til alle- både opp og ned og på tvers.

  • Sander Brown 4. august 2012 på 23:25 #

   Og etter to dager med kjeft til Varegg og ikke minst Westergård har pipa plutselig fått en annen lyd? Skulle nesten tro Herr Westergård var en politiker, så kjapp vedkommende var til å snu i sin mening etter å ha blitt uthengt i avisen

   • guyelix 5. august 2012 på 11:45 #

    Og du tror ikke det er mulig at en journalist vinkler en sak slik at den får litt mer oppmerksomhet fordi journalister er hederlige folk og det har aldri skjedd før?

    • Sander Brown 6. august 2012 på 01:02 #

     Joda, det tror jeg absolutt er mulig, og norske journalister er ikke noe bedre enn deres utenlandske sladderkolleger, faktisk verre på flere punkter akkurat på det med å vinkle inn saken slik avisen/staten/partiet/evt. andre befaler. Men, som man sier, ingen røyk uten ild, og dette betyr at Westergård skal på et tidspunkt uttrykket sitt misnøye ned nedovergåere i en slik forstand at dette ble tolket som et ønske om påleggelse av enveisgåing i Stoltzen. Så her er det en kombinasjon av mulig feilsitering og et idiotisk utspill

 27. Rebil 4. august 2012 på 18:50 #

  Greit at Bergens befolkning viser sitt sanne ansikt av og til… Lykke til videre.

 28. Treningeralvor 4. august 2012 på 20:44 #

  Eg synes folk som bruker mer enn 14 minutter til toppen, bør trene et annet sted til de kommer i skapelig form, ellers kan de komme i veien for meg !!!!!!!!!!!!!

 29. Øyvind Macody 4. august 2012 på 21:20 #

  Folk må skjønne at det her ikke er snakk om at Westegård skal sette inn en ekstra paragraf i straffeloven, men snarere å komme med en anmodning for bedre flyt i traseen. På samme vis som at man holder seg i høyre spor i skiløypen. Alle har selvsagt rett til å ferdes i stoltzen både opp og ned, men utsagnene er nok mer ment for at de som går ned traseen uten å tenke noe særlig over det gjøres oppmerksom på at dette kan være plagsomt for andre. Sinnataggene som vil gå traseen nedover i trass får man nok ikke gjort noe med uansett.

 30. lysbryteren 4. august 2012 på 21:30 #

  Tja.. I «Spillemann på taket» drømmer melkemannen Tevje om en trapp som går opp og en som går ned og en som bare står til stas. Kan enkelt inkluderes i drømmer om sixpackmage og sprettrumpe

 31. E-hauke 4. august 2012 på 22:01 #

  Storm i ett vannglass ! Problemet løses greitt ved vanlig høflighet og ved å ta hensyn til hverandre.

 32. oysSol 4. august 2012 på 22:43 #

  Det er ikke mye diskusjon her. De aller fleste er enig at enveiskjøring er ingen løsning.

 33. Pjalle 4. august 2012 på 23:14 #

  Første gang jeg gikk stolzen så kom det et pesende kvinnemenneske bak meg, jeg gikk av stien (og det gjorde jeg i god tid ja, jeg var ærlig talt ikke sen på noen som helst måte) og lot henne slippe forbi… tydeligvis en kvinne i 40-50årene i beundringsverdig god form.

  Hun lot det da slippe ut i det hun passerte at «jeg hadde ingenting her å gjøre».

  Er det så viktig å slippe unna en stakkar i litt dårligere form, kjære frue… så kan du gjøre som min farfar og stå opp klokken 0630 og jogge deg en tur på fjellet. På den tiden er det absolutt ingen bedagelige mosjonister på stiene.

 34. Nina 4. august 2012 på 23:54 #

  Jeg har bare gått opp Stoltzekleiven en gang etter at den ble fikset på, og jeg gikk samme veien ned igjen og. Jeg synes selv det var utrolig morsomt, men jeg kjente i beina at jeg trengte å trene de. Går man normalt tempo, så går det jo greit, og har man dårlig tid, er det alltid raskest å gå Stoltzen ned. Westergård får ikke bestemme hvor turgåere vil gå. Vi vil gå der vi vil, enten det er på eller utenom turstiene. Å gjøre de til enveiskjøring er jo helt uhørt.

 35. Ulrik1Utfor 5. august 2012 på 00:28 #

  turløyper for turgåere. skiløyper for skiløpere.

 36. Vectra52 5. august 2012 på 06:32 #

  Owen Westergård kan bare prøve å si hva han vil,men alle vet hva han mener!!

 37. Arne 5. august 2012 på 07:47 #

  at det diskuteres enveisgåing i Stoltzen er helt sinnsykt, dette er en offentlig tursti, og alle, absolutt alle, skal kunne bruke Stoltzen, enten det er opp eller ned, argumentene for at folk ikke skal kunne benytte Stoltzen ned er helt på trynet…

 38. Annam 5. august 2012 på 13:37 #

  Lørdag og søndag er bare for allmen turister.