La matpakkemødrene være!

MATPAKKEPYNTING: Foreldre prioriterer tiden ulikt, og noen bruker mer tid på å lage matpakke enn andre.

Mødre som pynter barnas matpakker blir anklaget for å gi andre dårlig samvittighet og for å skape klasseskiller. I virkeligheten har de en helt harmløs hobby.

Sliter vi litt  med selvtilliten, vi mødre som ikke har matdekor som hobby? Mødre flest er voksne kvinner, og vi bør da klare å gå forbi en bokhandel uten å få dårlig samvittighet for at brødskivene vi sendte med barna så ut som brødskiver. Oppstyret rundt matpakken er vanskelig å forstå.

Mammablogger Susanne Kaluzas nye, men allerede bestselgende bok om hvordan man skal pimpe opp barnas matpakke har ført til bekymring. Mødre som sender vanlige skiver med ungene står nemlig i fare for å få dårlig samvittighet. Men jeg vil hevde alle mødres rett til å lage fine matpakker.

I sommer har det foregått en heftig debatt om mammablogging, der bloggerne ble kritisert for å gi mødre dårlig samvittighet. Mammabloggerne skjønnmaler sin egen hverdag, og skaper dermed urealistisk høye forventninger til hvor vakre hjem man bør ha. På sensommeren har kritikken flyttet seg til designermatpakkene.

Selv føler jeg meg fullstendig fremmed på de aller fleste mammablogger. Jeg bruker lite energi på å dekorere hjemmet, kan ikke strikke, ikke sy, lager (av prinsipp) ikke cupcakes, liker ikke scrapbooking. Og tenk, likevel er jeg mor. Takk og lov for fremskrittet!

Likevel, jeg synes likevel det er vanskelig å forstå at mammabloggerne, altså mødre som blogger om livet som mor, skal provosere så voldsomt. Jada, den idylliserende bloggen dominerer, men blogglandskapet er variert. Enkelte blogger er helt realistiske, slik som ”Mamma Westerheim,” som skriver om hverdagen med et barn med Downs.

Overgangen til det å bli foreldre kan være brå for mange, og jeg tror mammabloggerne er blitt viktige. Visst idylliserer de tilværelsen, men de deler også erfaringer og gir smarte løsninger på problemer. De hjelper mødre til å forstå hva man kan fylle livet som «hemmafru» med.

Jeg har faktisk laget noen figurbrødskiver selv. Man gjør jo så mye rart i mammapermisjon. For selv om det kan være travelt og slitsomt med en nyfødt baby, blir det gjerne rikelig med tid til å stelle huset når man er i permisjon. Bloggerne gir en del mødre en slags fellesskapsfølelse, selv om noen av oss ikke helt klarer å dele den.

En av livets harde realiteter er at det er forskjell på folks matpakker

Det er når både mor og far er tilbake i full jobb at hverdagen kommer som en bulldoser. Vi innser at det som gjelder er overlevelse, ikke perfeksjon. Noen fortsetter likevel å ha fullt fokus på vakker mat og vakkert hjem, som en hobby. På lik linje med modelljernbaner, sportsfiske eller å spille i band; en helt harmløs hobby.

Kanskje får barna deres til og med litt sunnere mat. Fedmeepidemien er et faktum, og hvis det har blitt en trend å bruke mer tid på det barna spiser, så høres det ut som noe positivt.

At mødre bruker kvelder og står opp tidlig for å legge kjærlighet og omsorg i matboksene til barna, må være helt greit. Hvis derimot enkelte mødre skulle velge å slutte i jobbene sine for å få bedre tid til å pynte matpakker, har de gjort en helt tullete prioritering som de selv må stå for.

Ernæringsforsker Nanna Lien (Aftenposten 3.9.2012) drar kritikken langt når hun hevder at matpakkepynting kan føre til klasseskiller. Nei, matpakker skaper ikke klasseskiller, de er der allerede.

Foreldre kritiseres – med rette – for alt mulig. Hvis vi ser oftere på smarttelefonen enn på barna (bt.no 2.9.2012), bruker vi tiden vår fullstendig feil.

I Dagens Næringsliv (30.08.2012) kritiseres foreldre for at de trener så mye at de ikke rekker å gå på skogstur med barna. Det er nok grunn til å spørre hvor utbredt det siste problemet er utenfor Nordmarka. Men hvis noen virkelig trener så mye at ungene deres ikke kommer seg ut, så får de bare ta seg sammen.

Sammenlignet med slike uvaner er verken mammablogger eller fine nister så mye å ta så på vei for. Hvis mødrene finner glede i å lage vakker mat, la dem være glade. Det er andre ting som gjør meg lykkelig.

Derfor får mine barn den klassiske matpakka, og på en god dag kanskje en gulrot ved siden av. Noen av vennene deres har sikkert kulere mat, men en av livets harde realiteter er at det er forskjell på folks matpakker. Sånn vil det være frem til norske barn får servert mat på skolen.

Hvis du har fem minutter og en kaffekopp, kan du jo spørre deg selv: Hva vil jeg, som mor, bruke tiden min på? Hvis du ikke vil designe matpakker, har du en verden av alternative aktiviteter å velge mellom.

Men la nå matpakkepynterne være i fred. De skader ingen.

Tags: ,

Kommentarer

16 Svar til “La matpakkemødrene være!”

 1. Gjestfri 5. september 2012 på 22:30 #

  Enig :) De plager ikke meg! Min sønns skiver ser ut som skiver…nesten hvertfall…ingen pynt! Men i dag malte jeg et sjørøverflagg på den altfor kjedelige (hans ord) regnjakken hans, og så gikk vi faktisk tur i skogen, så jeg føler jeg har mitt på det tørre likevel :) Han får klare seg med grovbrød og fårepølse så lenge hehe!

 2. Rodirene 5. september 2012 på 23:02 #

  Mitt barns matpakke er en sak mellom meg og barnet; ingen andre

 3. Marianne 5. september 2012 på 23:11 #

  Jeg pynter i matboksen om der er tid. Det er rettogslett for å gjøre sunn mat litt mer attraktiv. De fleste unger sluker nugattiskivene, de trenger liksom ikke pynt. Sprøtt hva folk skal henge seg opp i..

 4. magufo 5. september 2012 på 23:32 #

  Haha, janteloven kommer når noen har tøffere matpakke enn andre. Norge i et nøtteskall.

 5. maxsvar 5. september 2012 på 23:39 #

  Dette viser kjærlighet og omsorg….urettferdig for alle andre barn som får mindre oppmerksomhet…og da må nevået senkes som ellers i skolehverdagen for da blir styresmaktene fornødd..

 6. Gjest 5. september 2012 på 23:44 #

  Selvsagt pyntet jeg matpakkene noen ganger – men vi skal da ikke glemme at det viktigste er at barna tross alt får matpakke, hver dag.

 7. ingrid 5. september 2012 på 23:57 #

  Jeg smutre matpakken selv da jeg var liten, og det skal mine barn gjøre så tidlig som mulig også! Så får barna pynte så mye de vil:-)

 8. Mon-fjel 6. september 2012 på 00:37 #

  herregud. Lær ungene opp til å lage matpakken sjøl. Er skremt her

  • Gcb92 6. september 2012 på 11:24 #

   Du må nå for all del lære en 1-2 åring å lage matpakker selv, om du mener det er så lett :-) Det kan de nå lage selv når de er gammel nok til det, frem til den tid, er det så gale at de får en mer pyntet og fristende matpakke da? :-)

  • Ane 6. september 2012 på 12:40 #

   Ja, lær ungene å lage matpakken selv, så kan du bruke 5 minutter ekstra forran PC-skjermen din og sjekke facebook. Les hva Bjørn sier, lenger opp

 9. morro 6. september 2012 på 00:41 #

  og kem i svarte er det som har tid til å pynte matpakker. Må jo være hjemmeværende eller ufør. Ikke rart ungdommen ikke gidder noe lenger. Vingene er jo der fra de er født. Nei ta dere sammen dere mødre og still krav til gullungene istedet

  • morgenfugl 6. september 2012 på 09:54 #

   Jeg jobber og studerer, og jeg har tid. Matpakken lages om kvelden med brødskiver fra frysa. Dette tar ti minutter, det har jeg tid til. Jeg kan ikke stille krav til ettåringen om at hun skal lage maten selv. Hun skal få smøre matpakken hun også når hun blir eldre. Det er ikke alltid like enkelt for alle barn å spise, så hvis litt pynting bidrar til økt matlyst så er vel det bare bra. Litt moRo må vi ha. :)

 10. Mehoel 6. september 2012 på 00:53 #

  Så var det papirressursbruken i å skrive en bok om matpakkepynting. Er det ikke sånt vi har nettet til, etterhvert ?

 11. bjørn 6. september 2012 på 06:33 #

  Så det er galt å legge litt ekstra arbeid inn i barnas matpakke nå? Hvorfor skal vi-har-det-så-travelt-at-vi-finner-på-alle-slags-unnskyldninger-for-å-slippe-og-bruke-tid-på-ungene-siden-vi-skal-realisere-oss-selv-mentaliteten lage retningslinjer for alle andre ? Andre som ser at unger kan glede seg til den daglige matpakken med en liten vri eller overraskelse.
  Det skulle tatt seg ut, i våre dager med barnehage og SFO, at ungene skal stjele tiden vår og kreve noe av oss daglig ! Nei da er «kvalitetstid» bedre og vi kan gi ungene noen timers oppmerksomhet innimellom når vi har tid for NÅ skal vi ha det gøy !! Men den daglige små dosen med kjærlighet og oppmerksomhet det er visst farlig det ?

  Og hvorfor i all verden skal vi lage matpakke til ungene i det hele tatt ? Er ikke det skolen og samfunnet sin oppgave å se til at ungene får en god næringsrik start på dagen, og et varmt måltid før de skal hjem ? På Kjøkkelvik nå kan unger få frokost for kr.5,- og middag for kr.28,-.
  På en måned kan altså det koste kr.660,-. Det vil nok garantert være foreldre som betaler det for å spare den tiden hjemme. Er det ikke bedre å bruke litt tid på facebook istedenfor ?

  Selvsagt kan barn lage sin egen matpakke, men hvor tar de da eksempelet fra ? Hvem
  gir dem impulser ? Skolebollen og brusen på butikken ?

  På -30 tallet hadde landet skolemating for de fattige for å unngå underernæring. I dag har vi midler nok i folket, men den sosiale næringen skorter det visst på.

  • Ane 6. september 2012 på 12:52 #

   Så sjekt å lese innleget ditt. Ja, vi må skrive fra oss alt ansvar for ungene og heller bruke tiden vår på sosiale medier og egen trening. Hvorfor bruke 5-10 minutter på å lage en spennende matpakke til ungene?

   De som er mot spennende matpakker har dårlig samvittighet. Jeg er en yrkesaktiv mor, men foretrekker å bruke noen minutter ekstra på å lage matpakker til ungene mine enn å chatte på facebook. La oss gjøre hva vi vil og vise vår kjærlighet til ungene våre, og dere kan fortsette å sende brødskiver til ungene deres.

 12. Mindscan 6. september 2012 på 10:36 #

  – Oppstyret rundt matpakken er vanskelig å forstå
  Ikke bare vanskelig å forstå, men komplett umulig. Det blir fort sånn når tullinger på venstresiden uttaler seg. For disse skal alle gå i takt og alle skal være like. Selv brødskivene må for guds skyld ikke stikke seg ut!