Antydning til opposisjon

Mistillitsforslaget i skolesaken bør bli et vendepunkt også for opposisjonen i Bergen.

Byrådet har unnlatt å følge opp vedtak og løfter om å redde bergensskolene fra forfall. Byrådet har heller ikke informert bystyret. Ingen tvil om sakens alvor da sju bystyrepartier i går formelt innleverte sitt mistillitsforslag mot Monica Mælands trepartibyråd. Argumentene er gode, dokumentasjonen opposisjonen har samlet seg om også.

Men avmakten var følbar. Aps Harald Schjelderup og de seks andre gruppelederne – noen leder riktignok bare seg selv – stirret like mye til siden, opp i luften og ned i bordet som fremover mot medienes utsendte. De syntes å fundere over meningen med livet, i alle fall det politiske.

Selv om opposisjonen nå for første gang i den bergenske parlamentarismens 12-årige historie samler seg om et mistillitsforslag, vil det falle i bystyret. Og hva verre er, ingenting tyder heller på at saken krummer et hår på Monica Mælands blonde hode, i hvert fall ikke mer enn ett.

Høyre i Bergen har ifølge meningsmålingene nesten 45 prosents oppslutning alene. Det blir langt over femti når Frp og KrF telles med. Og byrådsleder Mæland spås en lykkelig overgang fra rådhuset til en plass ved Kongens bord neste høst.

Mistillitsforslaget er rettet mot byrådslederen, ikke ansvarlig fagbyråd. Opposisjonen mener saken er så alvorlig og svikten så bred, at sjefen selv må ansvarliggjøres.

Oslo og Norge er to andre systemer med parlamentarisme, altså flertallsstyre. Der hender det rett som det er at en byråd eller en statsråd selv tar ansvar og går, eller pålegges av sjefen å gjøre det, også uten at opposisjonen får et mistillitsforslag vedtatt.

I Monica Mælands bergenske parlamentarisme preller alt av.

I den grad dette viser maktarroganse hos Mæland og hennes folk, må det også være fordi opposisjonen ikke makter å mobilisere tilstrekkelig. Politikere skylder gjerne på media når de ikke får noe til, men i denne saken kan de virkelig ikke klage på oss.

Klarer Harald Schjelderup noen gang å bygge seg opp til å bli valgbar som byrådsleder? Først da vil han kunne fremme et mistillitsforslag med tyngden som trengs. Klarer veteranene Oddny Miljeteig og Torstein Dahle å gjenreise det som i perioder har vært et sterkt radikalt miljø i Bergen? Først da kan de spille en viktig politisk rolle.

Slike spørsmål er like viktige som Monica Mælands eventuelle arroganse.

Dette mistillitsforslaget er det sprekeste opposisjonen har maktet siden parlamentarismen ble innført i Bergen. Den må håpe at det er begynnelsen til bedre tider. Det samme håpet har nok byrådet og bystyrets flertall. Å styre uten reell motstand er også nokså kjedelig.

”Nok er nok”, sa Harald Schjelderup to ganger og Venstres Julie Andersland en gang under gårsdagens pressekonferanse, mens noen av de andre nikket. Det var byrådslederen de mente, men man kunne ha en følelse av det også lå et undertrykt element av selvrefleksjon der.

Kommentarer

36 Svar til “Antydning til opposisjon”

 1. Per V 2. oktober 2012 på 15:43 #

  Kjære Frank Rossavik – hvordan er dette forskjellig fra Storinget de siste 7 år. Hvorfor snakker du ikke om det? Man har skiftet statsrådsposter 54 ganger, men ingen pga opposisjonens krav eller kommentarer, helst pga statsrådenens udugelighet eller internt press fra regjeringspartiene, LO og pressen. Hvorfor da så skuffet over Mæland? Hun har skiftet taburetter også, men så skal hun plutselig gjøre det pga opposisjonens mening? Og helst gå selv? Hvor er da ditt krav om at Stoltenberg skal gå? Hans regjerings unnlatelser var å gjøre landet istand til ikke å forsvare sitt regjeringskvartal og sine borgere. Men da tok på «minnelig vis» justisministeren og gikk av før han ble sparket, og alle var fornøyde. Mæland gikk til slutt også, og da ble det stille ipressen. Man var mett. Hvorfor hakker ingen av dere på driftssjefen i kommunen. Han har satt der i 30 år ca uten å ta sin hatt. Han er fagpersonen som bare skylder på at han har gjort som politikerne ønsket. Han er den første som skulle varslet, men det gjorde han ikke. Og for det burde kanskje Mæland gå av. Og det burde Stoltenberg også. Men der var du ikke Rossavik – for han er jo AP-landsfader – uangripelig og korrekt til det siste.

  • Md 2. oktober 2012 på 16:10 #

   Enig med Per V – det blir unektelig litt hult når opposisjonen i Bergen beklager seg over akkurat den arrogansen som preger deres allierte i regjeringen. På den annen side – Byrådet burde tatt et tydeligere ansvar for ni års unnlatelsessynder i bergensskolen (og selvsagt finnes det en parallell her også – at regjeringen ikke tar ansvar for sviktende beredskap 22. juli). Konklusjon: Ikke stol på politikere, uansett farge!

 2. Anna 2. oktober 2012 på 15:44 #

  To the point, Rossavik. Byrådets beklagelige vanstyre overgås kun av en ting: Opposisjonens totale mangel på profiler som kan løfte et troverdig alternativ, utover å hyle seg hese på mer skatt (ikke akkurat en vinnersak). Man burde emigrere, egentlig.

  • mkdy 2. oktober 2012 på 16:36 #

   Det er som jeg skulle skrevet det selv, Anna. Som gammel Høyremann er det synd å si at jeg ikke lengre stemmer Høyre ved kommunevalg med begrunnelse i byrådets stadig voksende arroganse, og jeg føler meg sikker på at oposisjonen i Bergen egentlig har en enkel jobb å gjøre for å kunne ta over. Når de ikke klarer dette er det fordi de mangler profiler, politikk og alt annet som skal til for at de skal kunne utgjøre et troverdig alternativ.

   Oppsummert kan vi slå fast at Bergen mangler gode politikere. Erna, du bør flytte hjem for å få orden i et falleferdig konkursbo.

   • Raymond 2. oktober 2012 på 18:49 #

    Tror heller man kan skylde på den umulige situasjonen politikerne har når man skal fordele alt for få penger til alt for mange oppgaver. Det prioriteres det som det skrikes høyest om. De siste årene har det vært skole, så da er det skole som prioriteres. Kan ikke tenke meg at noen andre politikere kunne gjort en bedre jobb. Hvem? Og hva da, f.eks.? Det ville jo gått på bekostning av noe annet. Mer penger kan man bare drømme om med denne regjeringen!

    • John 2. oktober 2012 på 23:53 #

     Men Raymond, da Erna var kommunalminister var det jo BETYDELIG mindre penger til kommunene. Det er ingen som betviler at en Høyreregjering vil gi mindre til kommunene enn den sittende regjeringen, så klagingen din gir ingen mening.

  • Jacob Lygren Døskeland 2. oktober 2012 på 17:38 #

   Ja, et hovedpoeng. Tidlig på 1980-tallet fortalte en kjent UiB Ap politiker at AP manglet profiler som var kremmere.

 3. Jacob Lygren Døskeland 2. oktober 2012 på 16:11 #

  Nok er nok er undertrykt av alle politikere som har behandlet reguleringsplaner og gjort planvedtak i Bergen og Nordhordhordland siden 1995/99. Det alle burde gjort må fylkesmannen og lovendringer rydde opp i fremover.

 4. sirilli 2. oktober 2012 på 16:27 #

  Det minner om hvordan en lar verneverdige bygg forfalle slik at en kan få bygge noe nytt på tomten. Blir skolene dårlig nok, og en skylder nok på manglende penger, så MÅ en jo bare tillate private skoler. Og private skoler er jo Høyre og FrP politikk. Heia USA-tilstander i Norge, hvor fattigere familier går på forfalne og overfylte offentlige skoler, eller på tilsvarende forfalne og overfylte private skoler, mens de mer velstående betaler for fremragende private tilbud.

 5. Karjolen 2. oktober 2012 på 16:34 #

  Byrådet har unnlatt å levere på løfter om oppgradering av skolebygg og satsing på skole. Det synes vi tilsynelatende er ok.
  Byrådet har unnlatt å levere på løfter rundt eldreomsorg og sykehjem, kanskje til og med med unødvendige dødsfall som konsekvens. Det bryr vi oss tilsynelatende ikke om.
  Byrådet viser en total handlingslammelse mht byluft og kollektivtrafikk med helsefarlig forurensing og eskalerende biltrafikk som resultat. Det bryr vi oss tilsynelatende ikke om.
  Byrådet kveler den frivillige innsatsen i idretten ved å overføre ansvar til unge entusiaster og øke brukerbetaling. Det bryr vi oss tilsynelatende ikke om.
  Alt dette for å kunne redusere eiendomsskatten til oss rike. Et løfte har de i alle fall prøvd å holde. Og det bryr vi oss tilsynelatende om

 6. Pletten 2. oktober 2012 på 16:38 #

  -Blir det noe bedre om en slipper de rødgrønne til?? Neppe, Blir bare mer rot av det

  • smergel 2. oktober 2012 på 17:35 #

   Jeg vil kalle det rotet som har blitt til under det sittende bystyret ganske komplett. Det skal faktisk litt til for å overgå den situasjonen som har blitt næret frem av det sittende bystyret. De kaster penger ut vinduet med den ene hånden samtidig som de slår hendene av rektorer som kjemper en håpløs kamp mot bygninger de ikke har råd til å vedlikeholde med den andre. Utdanningskvaliteten virker ikke særlig viktig satt opp imot feks. eiendomsskatten.
   Det blir neppe noe bedre før vi har straffet de partiene som står bak forfallet.
   Hvis vi stemmer frem de blå ved neste kommunevalg så sier vi bare «godt jobbet»
   Hvis vi stemmer frem de samme partiene ved neste valg så blir det garantert mer av det samme, de svake blir nedprioritert til fordel for kortsiktig gevinst. Politikere tenker fra valg til valg, de har ingen spesiell oppfatning av tid og konsekvenser utover dette. Det gjelder å pisse i buksen såpass grundig at varmen holder seg til neste valg. Det er faktisk ganske alvorlig det det sittende bystyret har gjort. De har fått alle signalene om at det er noe fryktelig gale i bergensskolen, de har gjort politiske vedtak om å forbedre disse feilene med full støtte av resten av bystyret, deretter så har de rett og slett valgt å la være å følge opp sine egne vedtak på bekostning av hundredevis av skolebarn og lærere. Det skal bli spennende å se hvilke andre skjeletter som ramler ut av skapet fremover.

   • RSN 2. oktober 2012 på 19:00 #

    Enig med å straffe partiene som står bak forfallet. De heter den rød-grønne regjeringen!

  • Wodger_Rilco 2. oktober 2012 på 18:59 #

   Sant det. Sist Arbeiderpartiet fikk styre i Bergen, ble det faktisk bevilget enda mindre til skolebygg enn under Høyre. På den annen side var dette under kommunalminister (snart statsminister) Erna Solberg, og da hadde ikke kommunen penger. Den eneste lærdommen vi kan trekke av denne saken er at en stemme til Høyre er en stemme til offentlig utarming.

 7. gjest 2. oktober 2012 på 16:40 #

  I Rossaviks verden er det jo de «blå» som er årsak til all elendigheten, mens de rød-grønne landets frelsere. Vi bor i ett av verdens rikeste land men hvor den offentlige fattigdomen er ufatelig. Det er åpenbart viktigere for regjering og en del av dens medlemer å være verdens «onkel Skrue» en ta vare på det vi har i eget land.Kommunene påleges stadig større offentlige oppgaver uten at det nødvendigvis følger nok penger med. Dette må lokalpolitikerne prøve å løse og da må det gå utover noe. Opposisjonens mistilitsforslag burde heller vært rettet mot egen regjering.

  • Mr_Ask 2. oktober 2012 på 17:12 #

   …offentlig rikdom er ufattelig du liksom. Jeg vil anbefale deg en alvorlig virkelighetssjekk og faktisk dra til land der fattigdom er et virkelig problem.

   • Stian 2. oktober 2012 på 17:47 #

    Kunne ikke sagt det bedre selv.

   • Raymond 2. oktober 2012 på 18:56 #

    I land hvor fattigdom faktisk er et problem har de fleste fantastiske veier å kjøre på. Så du kan være sikker på at man kommer fram og får sett fattigdommen. I Norge kommer man ikke fram og får sett «rikdommen». Den finnes sikkert innomhus et sted. Eller forresten, ikke der heller… Skolebarna ligger hjemme og er syke med luftveisproblemer…
    Vel, vi får kose oss med rikdommen og selvgodheten, for der er det ingen som slår oss!

    • Mr_Ask 2. oktober 2012 på 23:28 #

     Beklager, men veistandard er knapt nok målestokk for rikdom i ett land. Jeg mener det har eksistert og eksisterer, diktaturer med god veistandard! Og helt ærlig talt, har man ikke noe annet å klage over enn veistandard…ja da sier det mer om deg enn det gjør om velferdsnorge.

 8. Terje O. 2. oktober 2012 på 17:11 #

  Jeg var selv politisk aktiv på 90-tallet og deltok derfor i debatten om vi skulle fortsette med den gamle formannskapsmodellen eller innføre Parlamentarisme. Det sto klart for meg at Parlamentarisme handler om MAKTKONSENTRASJON, der det skal være enkelt å peke på den/de ansvarligei de forskjellige saker. Parlamentarisme handler også om SENTRALISERING, og IKKE desentralisering. Derfor ble det helt feil når man like etter innføringen på død og liv skulle opprettholde bydelsutvalgene. Jeg ser på parlamentarismen som den beste løsningen DERSOM intensjonene som ligger i styringsformen blir fulgt. MEN, styringsformen blir fullstendig pulverisert når politikere som er imot formen, får gjennomslag for f.eks. desentralisering. Dessverre var det mange av de som vedtok parlamentarismen som ikke forsto eller var dyktige nok til å skjønne dette.

 9. Bergen Ser 2. oktober 2012 på 18:28 #

  Hvordan i huleste har det seg at 45 prosent (!) av bergenserne stemmer Høyre? 90 prosent av oss er jo mer prisgitt anstendig byluft, anstendige helsetjenester, og skoler i forsvarlig stand, enn kutt i eiendomsskatt? Hvem er disse folka som stemmer på et parti som suger livet ut av denne byens befolkning?

  Dette vitner bare om mangelfull skolegang…

  • Raymond 2. oktober 2012 på 19:10 #

   Anstendig byluft avhenger av gode veier som regjeringen skal sørge for.
   Anstendige helsetjenester avhenger av penger som regjeringen skal bevilge.
   Anstendige skoler avhenger av penger som regjeringen skal bevilge.
   Kutt i eiendomsskatt øker folks forbruk som stimulerer til bedre inntjening hos bedrifter, som igjen gir flere arbeidsplasser, som igjen gir større skatteinngang, som igjen gjør det mulig for kommunen å gjøre byen bedre. Bortsett fra at den rød-grønne regjeringen mener at de store byene skal betale for utkantstrøkene.
   -Søren og!! Det forsvant de pengene også!
   Hvordan i huleste kan DET ha seg??
   Vel, kanskje dette borger for at det blir flere enn 45% som stemmer høyre??

   • Bergen Ser 2. oktober 2012 på 19:57 #

    Ha,ha. Voodoo-economics og «economic mysticism» døde ikke med Reagan! :) Den liberalistiske regla med «mindre skatteinntekter gir mer skatteinntekter» fordi entreprenører blir så demotivert av skatt at de slutter å skape vekst i økonomien er pølsevev. Allerede på 1980 ble den myten der avkreftet, og Bush sr. måtte, selv som Republikaner i USA, øke skattene til tross for løfte om «Read my Lips, No New Taxes». Her til lands prøvde Høyre seg med det samme på 1980-tallet, men dette der tror dere ikke på selv en gang. Det handler mer om å bygge ned offentlige tjenester på bekostning av lavtlønnsgrupper. Man kan kanskje få det til å gå opp i en virkelighetsfjern likning basert på perfekte markeder og perfekt informesjon, men er alt i alt perfekt idioti.

    Som et hvert tenkende menneske som drister seg til å trekke økonomisk teori inn i denne diskusjonen burde vite finnes det ikke empirisk belegg for at skatteinntekter skaper vekst i økonomien. Å skyve alt ansvaret over på regjeringen, som om byrådet er bundet på hender og føtter, gir ikke mening. Hove har selv uttalt noe i retning av at «skolepolitikk ikke er det mest sexy» og derfor ikke prioriteres særlig høyt.

    Det som skaper vekst i økonomien, Raymond, er en befolkning som er i stand til å arbeide. For å kunne fungere i dagens kapitalintensive og høyteknologiske økonomi trenger man en moderne skole av høy kvalitet. For at eldre skal kunne jobbe deltid når eldrebølgen slår inn for alvor, og stå lenger i arbeidslivet, trenger vi et fungerende helsevesen. Og, for at Bergen skal tjene penger, trenger byen turister, som velger andre destinasjoner om luften er helseskadelig. Det er ikke særlig egennyttig politisk heller om bestemor faller om på vei over Danmarksplass…

    At 45 prosent av bergenserne stemmer Høyre er en skandale, og vitner om en opposisjon som ikke gjør jobben sin.

    • Knuten 2. oktober 2012 på 23:19 #

     for enkelte er høyere skatt løsningen på alle problemer. Men i Oslo har AP garantert at de ikke vil innføre eiendomskatt, og de har en infrastruktur og kollektivtilbud som vi bergensere bare kan drømme om.

 10. skeptisk 2. oktober 2012 på 18:49 #

  det er ikke noen parti som har sittet med ansvar de siste 30 år som ikke er medansvarlig. Politkernes ønske om stas og nye flotte bygg ødelegger for satsing på vedlikehold. Dette har vært et problem siden kommunesammenslutningen i 1972.

 11. Tvisynt 2. oktober 2012 på 19:47 #

  Bergen er Høyres utstillingsvindu, sånn kan vi forvente at tilstanden blir i hele Norge når Jern-Erna overtar. Aldri var kommunenorge fattigere enn under hennes tid som kommunalminister i Bondevik 2 regjeringen. En tredjedel av kommunene var på ROBEK listen. (Google på ordet hvis du ikke vet hva det betyr).Høyre er partiet for de velbemidlede, kan ikke forvente at partiet har interesse for hvordan almuens barn har det. Det viktigste for dette partiet er at de rike blir rikere. Så kan vi andre stå utenfor de rikes hus barbent og sultne som piken med svovelstikkene, mens vi ser gjennom vinduet hvordan Høyrefolka mesker seg…Så synd at så mange lar seg lure av partiets demagogi om at Høyre er for folk flest. Tenker mange vil få en bratt læringskurve når (hvis) de blå-blå vinner neste år.

  • Knuten 2. oktober 2012 på 23:26 #

   du tar feil – høyre er det nye arbeiderpartiet!

   • Gjest 3. oktober 2012 på 14:36 #

    Det er bare noe de later som for å få stemmer.

 12. Tsive 2. oktober 2012 på 21:26 #

  Skoleforfallet startet allerede i slutten av 80 tallet da man ikke lenger skulle ha vaktmestre… Hvem var da skyldig??

 13. armhek 3. oktober 2012 på 00:41 #

  det hadde ikke vært noen forskjell om ap satt i byrådsleder possisjon ,arrogansen skinner som en meget sterk sol hos regjeringspampene i oslo,mellom pest og kolerera er nok høyre den beste løsningen for Bergen,men de må skjerpe seg kraftig,PS,Frank Rossavik din røde tilknyttning passer ikke i BT,søk jobb i klassekampen

 14. Laban 3. oktober 2012 på 09:44 #

  1. Vi har en rødgrønn regjering som har styrt de siste 7 år.
  2. De rødgrønne innførte full barnehagedekning i perioden
  3. Før de borgerlige overtok byrådet i Bergen så styrte AP og Krf før der.

  Poenget er at etterslep på skole er noe alle kommuner sliter med pga sosialdemokratenes mangel på bevilgninger og øremerkede midler. En kommune har nok med drift og vedlikehold, men store løft tar tid på ett kommunebudsjett. Slik jeg oppfatter det så jobber byrådet på spreng for å gjøre noe med situasjonen. Men i media trekkes Nattland skole frem til stadighet. Der er det bygget en paviliong, men pga slett arbeid så kan ikke den taes i bruk. Nå er det vel ikke høyre byråd Mæland som tar seg av snekkerarbeidet?
  Opposisjonen er ute etter makt og bergenserne går fem på som vanlig pga propagandaen til AP. Men at V også hiver seg inn bør bety at om det blir borgerlig regjering til neste år så bør V utelates!

  Byrådet i Bergen har virkelig gitt bergenserne ett løft. Bybane, nye skoler, full barnehagedekning, veiprosjekter og tunneler (ringvei vest). Og dette klarer de tross en økende befolkning og en kranglete Fylkesmann.

  Når de prøver å gjøre noe er opposisjonen inne og klager pga ett tre som skal felles… Så de har nok av utfordringer :)

 15. Gjestekommentator1 3. oktober 2012 på 09:52 #

  For å komme med et konkret forslag for å unngå flertallstyranniet : Innfør en regel hvor opposisjonen (med minst 1/3 flertall) har mulighet for å avsette 1 byråd pr. år.

  • Terje O. 3. oktober 2012 på 16:42 #

   Og dette mener du er helt demokratisk? DEMOKRATI = FLERTALLSSTYRE. God bedring.

   • Gjestekommentator1 4. oktober 2012 på 09:54 #

    Demokrati (av gresk, demos, folk og kratos, makt) er en styreform som baserer seg på at folket bestemmer hva slags politikk som skal føres. Ordet betyr folkestyre.

    I Bergen har vi en opposisjon som er nesten like stor som de styrende, men har i realiteten ingen innflytelse.

    • Terje O. 4. oktober 2012 på 16:13 #

     Og sånn skal det selvfølgelig fortsatt være. Skulle tatt seg ut at et mindretall kunne kaste et flertall. Kan forstå at det er ønsketenkning for enkelte…

 16. Frøya 3. oktober 2012 på 09:59 #

  Det er vel kjent at det er AP & Co som har mest skyld i alt forfallet innen kommunen for deretter ved bruk av AP-pressen å legge skylden over på andre.