Kvinner, menn og værmeldinger

VÆRDAME: Eli Kari Gjengedal melder været på TV 2. FOTO: Jan M. Lillebø

 

Det er ikke et samfunnsproblem at det bare er kvinner som melder været på TV 2. Værdamene har ikke en maktposisjon i samfunnet. De har ikke spesielt stor innflytelse over noe som helst.

Per i dag er det fem kvinner som jobber som værmeldere på TV 2, og at menn blir ekskludert fra disse stillingene rammer ikke mannens posisjon i samfunnet.

Nå har likevel en seer giddet å bruke tiden sin på å klage StormGeo inn for likestillingsombudet. Menn og kvinner skal stille likt på arbeidsmarkedet, og det er både diskriminerende og ulovlig hvis kjønn spiller inn i ansettelser. Derfor er det i prinsippet mannsdiskriminerende dersom det finnes menn som ønsker å melde været på TV 2, og som ikke får jobben som værmelder, utelukkende fordi de er menn. At TV 2 vil ha det sånn, og det har alltid vært sånn, er ikke et holdbart argument.

At TV 2 foretrakk unge vakre kvinner fremfor kompetente meteorologer da de ansatte værdamer på 90-tallet, er ikke noe å lure på. De kunne forsvare seg med at Siri Kalvig ikke bare var vakker, hun var faktisk meteorolog også. Likevel var kropp et viktigere kriterium enn hjerne da resten av værdamene skulle ansettes. Smilende, lekre kvinner fungerte utmerket til å markere avstand til gamle og trauste NRK.

Kanskje finner Likestillings og – diskrimineringsombudet at StormGeo ikke diskriminerer når de ansetter værdamer: Det er nesten utelukkende kvinnelige søkere til værmelderstillingene. Kanskje er det helt sant som StormGeo opplyser, at de få mennene som søker er ikke gode nok til å nå opp i konkurransen. Men selvsagt er det ingen menn som gidder å søke på jobb som værmelder på TV 2. Værdamene på TV 2 er blitt et begrep. Så sant ikke Storm Geo med stor ståhei går ut og sier at de vil skifte profil på værmeldingene, får de selvsagt ikke mannlige søkere.

Værdamene har ikke en maktposisjon i samfunnet

Kvinneprofilen på værmeldingene hadde vært mer problematisk hvis nyhetssendingene for øvrig var mannsdominert. Slik er det ikke. Det er sånn omtrent like mange kvinnelige som mannlige nyhetsankere. Rett nok har det vært en viss overvekt av voksne menn blant de tunge, seriøse TV 2-profilene i løpet av TV 2s levetid, som Oddvar Stenstrøm, Stein Kåre Kristiansen, Per Ståle Lønning, Fredrik Græsvik og Pål T. Jørgensen. Men jeg vil nesten påstå at Siri Lill Mannes og Vår Staude veier opp for alle.

Faktisk er seerprofilen på TV-programmene langt mer kjønnsdelt enn programlederne. Kort fortalt ser kvinner på drama og menn på fotball. Det er nesten den hele og fulle sannheten om kjønn og TV-vaner.

Finnes det noen menn der ute som føler seg diskriminert fordi de ikke får melde været på TV 2? Jeg tviler. Hvis det er noen som blir diskriminert ved ansettelser i programlederstillinger i TV-bransjen, så er det vel først og fremst radiotrynene.

Tags: ,

Kommentarer