Lovlig – men uakseptabelt

 

 

Når ikke et lovbrudd kan dokumenteres, skal ingen straffes. Helge Solum Larsen må ses på som en uskyldig mann. Det betyr ikke at det som skjedde på hotellet i Suldal på årsmøtenatten var greit. Vi trenger ikke å akseptere alt som ikke er voldtekt.

Når unge jenter og voksne menn i maktposisjoner møtes til fyllefest på hotell, legger man til rette for at noen har sex de i ettertid skulle ønske de ikke hadde. Ikke voldtekt, ikke engang et overgrep, men en opplevelse de skulle vært for uten.

Ikke alle unge jenter er uskyldige. Sannsynligvis finnes det jenter som bevisst bruker sex for å få kontakt med mektigere menn. Men beklager alle voksne, gifte menn som har sex med tenåringer: Jeg tar jentens parti.

Den gode nyheten er at det er mulig å forebygge slike situasjoner som Helge Solheim Larsen havnet i. Det er lett. Flere partier har begrenset alkoholflyten, og de som ikke har gjort det bør nå innse sitt eget beste. Akkurat Venstre er nok overflødig å oppfordre til å gjøre det samme. De har fått seg en kraftig støkk. Men ikke bare partiene, også i andre politiske og frivillige organisasjoner har landsmøter og årsmøter vært en frisone. I mange organisasjoner er det slik fortsatt.

Men beklager alle voksne, gifte menn som har sex med tenåringer: Jeg tar jentens parti

I denne saken må vi, etter at politiets etterforskning er avsluttet, akseptere at det ikke skjedde en voldtekt. Jeg ønsker ikke å så tvil om det. Helge Solum Larsen må få gå videre i livet. Om han skal gå videre i Venstre, må Venstre finne ut av. Jeg har sympati med argumentene om at det han gjorde var et tillitsbrudd. Selv om hun ikke ble voldtatt, er det fortsatt lov å ha respekt for at jenten havnet i en situasjon hun ikke ønsket. Maktovergrep er et sterkt ord, men det er åpenbart at maktforholdet mellom en nestleder og en 17-åring er skjevt.

Venstres ledelse reagerte tydelig og riktig da saken ble kjent i februar. Av hensyn til nye jenter som skal rekrutteres inn i politikken, håper jeg de forsetter å være tydelige på at politiske ledere ikke skal ha seg med tenåringer.

Nå har det vært nok sånne saker. Sex mellom voksne menn og unge jenter har en lang og vond historie i norsk organisasjonsliv. Jeg håper 2012 ble året der tradisjonen tok slutt.

Tags: , ,

Kommentarer