Forbildet Malala

Kampen mot Talibans brutale middelaldermentalitet er på ingen måte over.

Drapsforsøket på 15 år gamle Malala Yousafzai i Pakistan har rystet en hel verden. Den unge kvinnen har siden 2009 vært en uredd kritiker av terroristene i Taliban, som har herjet hennes hjemtrakter i Swat-dalen i en årrekke. Malala har vært spesielt opptatt av jenters skolegang, som Taliban i sin reaksjonære islamske tolkning har bannlyst.
Tirsdag forrige uke ble hun skutt to ganger i hodet av en talibansoldat, på skolebussen på vei hjem etter å ha tatt eksamen. Drapsforsøket kan bidra til at motstanden mot Taliban øker i Pakistan.

Malala er nå fløyet til Dubai for behandling, og kommer etter alt å dømme til å overleve. Siden hun publiserte sitt første blogginnlegg på BBCs hjemmesider for tre år siden, er hun blitt en markant forkjemper for jenters og kvinners rettigheter i det urolige området på grensen til Afghanistan. Blant annet ble hun tildelt Den internasjonale ungdoms-fredsprisen i fjor, etter å ha blitt nominert av tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu.
Internasjonale reaksjoner på angrepet er sterke. USAs president Barack Obama kaller det «frastøtende, avskyelig og tragisk». FNs generalsekretær Ban Ki Moon mener det var «en grusom og feig handling». Oppmerksomheten gjenspeiler Malalas status og posisjon som forbilde i et område der kvinner knapt har innflytelse på makt og samfunnsliv.

Malalas mot har inspirert tusenvis av andre unge jenter

Drapsforsøket  har tvunget andre religiøse grupper på banen. Blant annet har 50 sunnimuslimske ledere i storbyen Lahore utstedt en fatwa mot Taliban og deres strenge tolkning av islam. Dette er noe helt nytt, og tolkes som en første omfattende protest mot den groteske måten Taliban har monopolisert religionen på.
PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener det er positivt at det også blir en diskusjon om Taliban blant de skriftlærde i regionen. Men han understreker at det er forskjell på pakistansk Taliban, og det afghanske versjonen.

I Pakistan ble gruppene etablert med støtte fra Pakistans maktapparat, men etter hvert har de snudd seg mot sine egne oppdragsgivere, og blitt et «Frankensteins monster», ifølge Harpviken.
I Afghanistan er Taliban en garantist for langsiktig pakistansk innflytelse. Dette kyniske spillet om innflytelse i regionen sier litt om hvor komplisert NATOs oppdrag i Afghanistan har vært.

Det er dypt tragisk at drapsforsøket mot Malala skal være det som omsider kan marginalisere Taliban. Men samtidig har Malalas mot inspirert tusenvis av andre unge jenter til å stå opp for retten til skolegang og til å ta egne valg. Slik er 15-åringen blitt et viktig globalt symbol.

Tags: , , , , ,

Kommentarer