Homopolitisk u-sving

SNUOPERASJON: Partileder Siv Jensen har vært skeptisk til ekteskapsloven og homofil adopsjon. Har hun snudd nå?

Kan Frp ha gjenfunnet en flik av sin tapte liberale sjel?

Da NRK i dag tidlig meldte at Frp nå snur og sier ja til både homofile ekteskap og ditto adopsjon, ble sosiale medier raskt fylt opp av syrlige kommentarer.
”Frp sier nei til samehets og ja til homofile. Ryktet forteller at partiet også vurderer ja til tyngdekraften”, skriver en sarkastisk Twitter-bruker.
«Er d ikke «velkommen etter» Siv Jensen bruker å si til andre partier?” spør en annen.
En annen tvitrer påpeker følgende: ”Fra nå av blir KrF altså alene om gullkornet «Hadde Gud ment at mennesket skulle være homofilt, hadde han skapt Adam og Even.»

Frp var helt sikkert forberedt på alle sparkene og sarkasmene som regner over partiet nå i formiddag. At partiet nå tilsynelatende freder ekteskapsloven, og samtidig vil la homofile adoptere barn og la lesbiske få kunstig befruktning, er et politisk sjumilssprang i en sak det partiet stort sett har stått på stedet hvil. Eller beveget seg bakover.
Prinsipielt er saken viktig, fordi den ideologisk sett er med på modernisere et Frp som i denne liberale merkesaken har vært relativt bakstreversk og moralistisk.

Det har slått en helt ny erkjennelse ned i Frps hovedkvarter

Tidligere partileder Carl I. hagen var mildt sagt ingen tilhenger av at homofile skulle få gifte seg eller få barn.
I mai 2007 sa partileder Siv Jensen til VG: ”Enten man liker det eller ikke, trengs det en mann og en dame for å lage barn.” Hun var strerkt skeptisk til å rokke ved denne oppfatningen i partiet.
I februar 2009, da Frps programkomité ønsket at partiet skulle si ja til at homofile skulle få adoptere, la ikke nestleder Per Sandberg fingrene mellom. Han sa rett ut at han ikke trodde partiet ville støtte opp om det flertallet i programkomiteen har gått inn for.
Senest i mai i år tapte homoforkjemperne i Frp kampen for en mer liberal politikk på dette feltet.

Hvorfor programkomitéen nok en gang, på innstendig vis, legger opp til hompolitisk debatt på vårens landsmøte, kan man spekulerte høyt og bredt i.
At utspillet kommer nå, tyder på at det har slått en helt ny erkjennelse ned i Frps hovedkvarter. Den erkjennelsen handler helt sikkert om å fiffe opp partiet til å bli en troverdig regjeringspartner til høsten.
Men det handler trolig også om at de klassisk liberale i partiet ønsker modernisering, og at FpU har begynt å få gjennomslag i de voksnes rekker.
Det var jammen på tide. Det er bare å gratulere Frp med vel utført modningsprosess, og håpe at forslagene ikke blir nedstemt til våren. Det ville vært svært pinlig, etter dagens utspill. Nå gjenstår bare at partileder Siv Jensen går offentlig ut og støtter forslaget.

Tags: , , , , , ,

Kommentarer