Kvinner her og kvinner der

 

SYREANGREP: Zakia er en av kvinnene i filmen Saving Face som vises på BIFF. FOTO: Asad Faruqi/HBO

Diskusjonen om tidsklemma viser at vi lever i en boble. Filmene på BIFF kan hjelpe oss ut.

Aftenposten skrev tidligere i uken om en barnefamilie som hadde det så travelt at de nesten glemte bort teaterforestillingen de hadde billetter til. Altså, det er slitsomt å ha barn, men diskusjonen om tidsklemma får meg til å tenke at det norske foreldre trenger mest av alt er å oppdatere hjernen. Vi fremstår som uten evne til å se andre enn oss selv, når alt vi sliter med å prioritere mellom er luksusgoder. Vi løper så mye rundt i ring i vår egen boble at vi glemmer å reflektere over hvordan vi har det, og ikke minst – hvor bra den norske mannen er.

Når Bergen Internasjonale Filmfestival åpner i dag, er det på tide å prioritere vekk negler og corepuls-bodyshape-timen på et eller annet treningssenter. Det er på tide å stikke hull på boblen.

Blant filmene som får deg til å glemme tidsklemma et lite øyeblikk, er dokumentarfilmene ”In the Shadow of a Man” og ”Saving Face”. Tittelen på førstnevnte film er hentet fra et egyptisk uttrykk: Det er bedre å være i skyggen av en mann enn i skyggen av en vegg. Ingen av de fire egyptiske kvinnene i filmen – en skilt, en enke, en ugift og en gift kvinne – fremstår som særlig enige i uttrykket. De er tøffe og kule damer, men som i ulik grad lever som frie mennesker. De viser oss betydningen av å kunne være i arbeid, å ha mulighet til å skille seg, å være økonomisk selvstendig og å ha politiske rettigheter.

Filmen utfordrer noen også noen stereotypier, sånn i forbifarten: Vi får se en gjeng damer på handletur, i heftig diskusjon om kjønn og politikk. Det er en kvinne fullstendig bortgjemt i niqab som argumenterer hardest for at kvinner kan være minst like gode politikere som menn, og for at de alle må stemme på en kvinne.

Hvis du virkelig, virkelig mangler perspektiv i livet ditt, kan ”Saving Face” være til hjelp. Syreangrep på kvinner er et omfattende problem i blant annet deler av Pakistan, og i denne filmen kommer vi tett på flere av de rammede. Filmen følger en selvhøytidelig London-basert plastikk-kirurg som til vanlig elsker å operere bryster. I Pakistan prøver han å reparere de nesten totalt vansirede ansiktene til syreofrene. De har vanskelig for å spise og snakke, og er skamfulle over hvordan de ser ut.

Krangelen om støvsugingen er faktisk en luksus

”Nå skal jeg bli født på ny,” sier en av kvinnene som skal opereres. Hun ble ikke akkurat som ny, men etter operasjonen tør hun å gå ut av huset. En annen vansiret kvinne, Rukhsana, forteller hvordan mannen hennes kastet syre på henne, svigerinnen helte så på bensin, før svigermoren tente på. Etter angrepet flyttet hun ut, men klarte ikke å forsørge seg selv og datteren. Hun flyttet tilbake til mannen. Den glatte plastikk-kirurgen må kjempe med tårene. Han klarer å rette opp i noe av skaden i ansiktene deres, men kan ikke redde kvinnene likevel.

Verken «Saving Face» eller «In the Shadow of a Man» er tvers gjennom dystre. Vi får se de vansirede kvinnene smile: Loven som gir livstidsstraff for syreangrep ble vedtatt. Flere av kvinnene i den egyptiske filmen lever allerede uavhengige liv. Den ugifte 31-åringen i filmen ler når hun forteller hvordan hun har skremt vekk friere ved å la være å sminke seg og å gjøre hendene skitne: «Jeg blir ikke så lett imponert lenger,» sier hun. Den minst frie av de fire egyptiske kvinnene er fast bestemt på at ved neste valg, da skal hun stemme. Forrige gang dro mannen alene til valglokalet, mens hun ble hjemme med barna og en ku som skulle kalve.

I dette perspektivet er det ingen krise at norske menn i gjennomsnitt tjener 72.000 kr mer enn kvinner i året (Dagbladet 15.10). For all del, vi må kjempe for et bedre samfunn i Norge, selv om andre har det verre.

Kanskje er det mer fristende å drømme seg bort i en amerikansk, romantisk film. Husk bare at det da er en fare for at du sitter igjen med en liten følelse av skuffelse over at mannen hjemme ikke er fullt så romantisk og perfekt som filmhelten. Etter å ha sett filmene om damene i Pakistan og Egypt, kommer du til å se på mannen din med et litt varmere blikk.

Det har bare gått et par dager siden en kvinne i Telemark i ble drept av eksen sin. Vold i nære relasjoner er et skremmende stort problem også i Norge, så jeg må holde igjen litt på den generelle hyllesten. Men sånn i det store og hele er den norske mannen veldig, veldig bra. Jeg gidder ikke å være takknemlig for at norske kvinner, sånn stort sett, ses på som mennesker. Noen ganger trenger likevel vi å sette det vi oppfatter som et mas og kav i perspektiv. Krangelen om støvsugingen er faktisk en luksus.

Tags: , ,

Kommentarer

22 Svar til “Kvinner her og kvinner der”

 1. Megogungene 17. oktober 2012 på 08:03 #

  Hvis du virkelig, virkelig mangler perspektiv i livet ditt, kan ”Saving Face” være til hjelp.
  En annen mulighet for å få perspektiver, og noe som er mer lokalt her i Norge, er en tur på NAV. Det er i dag det verste et menneske i Norge kan oppleve, å havne i klørene på dem.

  • McBUck 17. oktober 2012 på 08:22 #

   NAV er sikkert ille, men hvis du mener at det er det verste et menneske kan oppleve i Norge i dag, så tilhører nok du en av de som trenger et større perspektiv på livet.

 2. timmen 17. oktober 2012 på 08:29 #

  God og viktig debatt i en storm av klager om hvor elendig den norske mannen er. Men dette er bare nesten. Hadde en av dere engasjerte opplyste kvinner i dette landet kunne rette søkelyset om deres medsøsøstre, innvandrerekvinnene i dette landet skal dere få min respekt. Syreangrep er ikke noe utbrett problem i Norge, men det finnes tusenvis av innvandrerkvinner i Norge som lever under undertrykte kår. Hvorfor finnes det ikke en eneste i den norske kvinnekampen som kan slutte å bruke tiden på ubetydeligheter, og heller ta opp denne kampen?
  Frøy Gudbrandsen toucher temaet her, men feiger ut. Bare nesten hjelper ikke.

  • Pjalle 17. oktober 2012 på 09:36 #

   Hvorfor er det kvinner som må kjempe den kampen? Innlegget ditt faller sammen på sin egen urimelighet.

   • ole hansen 17. oktober 2012 på 15:18 #

    Nei det han meine e at begge deler e viktig! Men isteden for å bruke 150 millioner for å ha alle slags forskjellige verv stillinger som likestillings sjef/ minister etc. kunne de brukt pengene på de som virkelig trenger det!

    • timmen 17. oktober 2012 på 16:23 #

     Pjalle: klart det er kvinner som må kjempe den kampen. Hvor mange kvinner kjemper for mannens sak i vårt samfunn? Og de få kvinnene som kjemper for innvandrerkvinner i Norge , er innvandrere selv. Rødstrømpene er en feig gjeng som ikke tør ta opp kampen der den er aller viktigst.

 3. BL 17. oktober 2012 på 09:02 #

  Drapet i Telemark var, etter det jeg har skjønt, med en svensk mann og en russisk kvinne involvert. Ikke det at det aldri skjer med nordmenn, men tenkte det var greit å påpeke det.

 4. apples 17. oktober 2012 på 10:10 #

  Norske menn og kvinner har det utvilsomt godt. Men det kommer sjelden noe bra ut av tankegangen «det er alltid noen som har det verre enn oss så vi skal aldri klage» så lenge den ikke følges av handlinger for å forbedre situasjonen til «de andre».

  Jeg som kvinne overlever helt fint om norske menn tjener litt mer enn meg. Jeg føler meg ikke undertrykket dersom jeg må støvsuge eller ta oppvasken – eller er forventet å lage mat noen ganger i uken.

  Men å hevde at man skal akseptere forskjellsbehandling – ikke på grunn av at man selv fordeler oppgavene slik man ønsker – men fordi «andre kvinner rundt i verden har det verre»… da er man litt ute å kjøre.

  «I det store og hele er den norske mannen er veldig, veldig bra».
  – I forhold til hvem? Ønsker norske menn virkelig å sammenlignes med menn som heller syre på konene, som tenner på dem og banker dem opp, og dermed kunne være stolte over hvor «bra» de er?

  Min erfaring er at norske menn stort sett er snille, greie og ansvarsfulle, akkurat slik som norske kvinner er. Ja, jeg er glad jeg bor i et land med demokrati, der kvinner kan stemme, kjøre bil, ha kjæreste og gifte seg med den jeg vil.

  Men «det finnes kvinner i verden som har det mye verre enn meg, derfor gjør jeg med glede alt husarbeidet siden kjæresten min faktisk ikke banker meg opp og lar meg gå ut når jeg vil»… den tanken har jeg nok aldri tenkt.

  • kvinne 17. oktober 2012 på 10:25 #

   Helt enig!

  • armhek 17. oktober 2012 på 22:45 #

   du har dessverre ikke forstått noen ting noen ting av artikkelen……..-

 5. ballec 17. oktober 2012 på 10:57 #

  Litt underlig logikk. En pakistansk kvinne blir påtent av svigerinne og svigermor. Slikt skjer stort sett ikke i Norge, og derfor er norske menn veldig, veldig bra ?

 6. E_neige 17. oktober 2012 på 11:28 #

  Dette innlegget er det dummeste jeg har lest. Så vi bør være takknemlige for at våre menn ikke mishandler oss fordi i Pakistan kvinner blir syreangrepet?
  Bør vi være takknemlige, bukke og si tusen tusen takk for lønnen vi får for vi vet at i andre land får kvinner enda mindre?
  «Hold kjeft og vær fornøyd for det kunne være verre for dere». Sånn oppfatter jeg dette innlegget.
  Jeg er takkenemlig for det jeg har, men jeg skal aldri slutte å kjempe for mer likestilling fordi vi har det bedre enn i andre land. En rett er en rett, uansett hvilket land man bor i.
  Og jeg trenger ikke mer perspektiv på livet. Ellers takk.

  • Håkon Kaurel 17. oktober 2012 på 16:31 #

   «Og jeg trenger ikke mer perspektiv på livet. Ellers takk»

   Prøvde du å overgå idiotien du fant i artikkelen med det sitatet?

  • Stangel 19. oktober 2012 på 02:22 #

   Saken er vel heller at kvinner i dag, ihvertfal såkalte feminister, er arrogant udyr som gjør ufattelig stor skade på samfunnet.
   Nei, vi er ikke et likestilt land. Kvinner har for lengst gått forbi menn når det gjelder rettigheter og egenverdi i dagens samfunn. Når kvinner klarer noe, blir det slått opp som en triumf som viser hvor fantastiske kvinner er, men hvis menn gjør det bedre innen et felt, blir det alltid fremstilt som et resultat av kjønnsdiskriminering.

   Man tar aldri opp at det faktisk er enorme biologiske forskjeller mellom kjønnene, som gjør at vi velger forskjellig her i livet. Det tas også sjeldent opp at menn faktisk jobber hardere, tar mer overtid, har mindre fravær, har bedre matematiske evner, og oftere velger yrker de ikke liker, eller som er svært fysisk krevende.

   Målet med likestilling er ikke lik fordeling i arbeidslivet. Lik fordeling er diskriminering, ettersom kjønnene i stor grad har forskjellige interesser og mål i livet.
   Målet med likestilling er like muligheter og rettigheter. Det at menn tjener mer, er et resultat av valgene menn har tatt, og egenskapene de har.
   At kvinner gjør mer i hjemmet, er stort sett et naturlig resultat av at kvinner i større grad enn menn er omsorgsmennesker. Fremfor å se på dette som en svakhet, mener jeg det bør bli sett på som en styrke. Men omsorg har vel aldri stått sterkt blant hatefulle feminister.

 7. Solvang78 17. oktober 2012 på 11:55 #

  Greit å få litt fugleperspektiv på ting en gang i blandt. Man sitter i sitt froskeperspektiv og klager over tidsklemma og hvor fælt vi har det her i Norge. Ting kan selvfølgelig alltids bli bedre, og vi må selvfølgelig kjempe videre for likestillingen. MEN forferdelig har vi det nok ikke :)

 8. Hege Rutledal 17. oktober 2012 på 12:14 #

  Eg elskar den norske mannen. Men å gå rundt å vere grisetakknemleg fordi eg ikkje får kasta syre i trynet eller vert banka opp på dagleg basis? Nei, du!

 9. Ole 17. oktober 2012 på 12:18 #

  Nu går feministene som har ødelagt samfunnet i skyttergravene sine.

 10. Marie 17. oktober 2012 på 14:19 #

  Det verste er at det eg forbinder med syreangrep er tyggisreklamer.

 11. Ingrid 17. oktober 2012 på 17:25 #

  Dette var et dårlig innlegg. Er du virkelig doktorgradsstipendiat? Du må holde litt igjen på hyllesten til den norske mannen fordi en russisk kvinne ble drept av en svensk mann i Telemark? I det store og hele er den norske mannen veldig bra, i forhold til hva da? Er det dette som var tnakevekkeren og som skulle få oss til å tenke på noen annet enn tidsklemma? Jeg gidder ikke å være takknemlig for at norske kvinner, sånn stort sett sees på som mennesker?Hvorfor skulle vi ikke det? Hva er i veien med deg? Hadde du enda satt tidsklemma opp i mot de som sitter på gamlehjem og er ensomme og de som er alene og deprimerte hadde jeg forstått innlegget ditt. Rart å sette tidsklemma opp imot kvinner som er utsatt for syreangrep. Hvorfor ikke heller angripe plastikkkururger og de som putter silikon i lepper og bruker botox hvis du absolutt skal sette ting opp i mot hverandre. Jeg synes det er bra at du setter søkelyset på kvinner som blir undertrykket og drept av sine menn i andre land, men for guds skyld; ikke sett det opp i mot kvinner i norge og tidsklemma, det er her du bommer fullstendig etter min mening.

 12. Forum1 17. oktober 2012 på 17:50 #

  Innlegget mangler en indre koherens. Jeg har problemer med å følge argumentasjonen. Med mindre man er tilhenger av kjønnsmaktteorien eller tilsvarende svada, så er det vanskelig å se sammenhengen mellom kvinner som opplever å få syre i ansiktet i et land og lønnsnivået i Norge. For ordens skyld kan det kanskje være verdt å nevne at det ikke bare er kvinner som utsettes for syreangrep. Ca 30% av ofrene er menn. Se eksempelvis oversikten her; http://www.acidsurvivors.org/statistics.html. Se også her; http://www.dailymail.co.uk/news/article-2142246/Pakistan-Mystery-sudden-surge-acid-attacks-MEN-WOMEN.html (uten at dette gjør saken noe bedre. Syreangrep er utvilsomt en forferdelig forbrytelse).

  Når det gjelder det berømmelige lønnsnivået så vet vel også de fleste at det har vært likelønn i det landet her siden man fjernet familelønnssystemet. Menn og kvinner jobber i ulike sektorer. Lik lønn for alle fordrer planøkonomi og kommunistiske løsninger. Jeg tror ikke at verken kvinner eller menn er tjent med sistnevnte. De statistiske forskjellene som faktisk foreligger kan kvinner enkelt gjøre noe med. Ta jobber i privat sektor, og begynn å velge menn som tjener mindre. Strukturene vil da forsvinne. Det kommer vel neppe til å skje med det første.

 13. Mr_Ask 17. oktober 2012 på 19:40 #

  Problemet er at dem som trenger det mest, kommer aldri til å gå på BIFF å se slike filmer..

 14. normannen 18. oktober 2012 på 04:54 #

  Alle voldelige kvinner og menn burde settes i offentlig gapestokk noen timer…