Kvinner her og kvinner der

 

SYREANGREP: Zakia er en av kvinnene i filmen Saving Face som vises på BIFF. FOTO: Asad Faruqi/HBO

Diskusjonen om tidsklemma viser at vi lever i en boble. Filmene på BIFF kan hjelpe oss ut.

Aftenposten skrev tidligere i uken om en barnefamilie som hadde det så travelt at de nesten glemte bort teaterforestillingen de hadde billetter til. Altså, det er slitsomt å ha barn, men diskusjonen om tidsklemma får meg til å tenke at det norske foreldre trenger mest av alt er å oppdatere hjernen. Vi fremstår som uten evne til å se andre enn oss selv, når alt vi sliter med å prioritere mellom er luksusgoder. Vi løper så mye rundt i ring i vår egen boble at vi glemmer å reflektere over hvordan vi har det, og ikke minst – hvor bra den norske mannen er.

Når Bergen Internasjonale Filmfestival åpner i dag, er det på tide å prioritere vekk negler og corepuls-bodyshape-timen på et eller annet treningssenter. Det er på tide å stikke hull på boblen.

Blant filmene som får deg til å glemme tidsklemma et lite øyeblikk, er dokumentarfilmene ”In the Shadow of a Man” og ”Saving Face”. Tittelen på førstnevnte film er hentet fra et egyptisk uttrykk: Det er bedre å være i skyggen av en mann enn i skyggen av en vegg. Ingen av de fire egyptiske kvinnene i filmen – en skilt, en enke, en ugift og en gift kvinne – fremstår som særlig enige i uttrykket. De er tøffe og kule damer, men som i ulik grad lever som frie mennesker. De viser oss betydningen av å kunne være i arbeid, å ha mulighet til å skille seg, å være økonomisk selvstendig og å ha politiske rettigheter.

Filmen utfordrer noen også noen stereotypier, sånn i forbifarten: Vi får se en gjeng damer på handletur, i heftig diskusjon om kjønn og politikk. Det er en kvinne fullstendig bortgjemt i niqab som argumenterer hardest for at kvinner kan være minst like gode politikere som menn, og for at de alle må stemme på en kvinne.

Hvis du virkelig, virkelig mangler perspektiv i livet ditt, kan ”Saving Face” være til hjelp. Syreangrep på kvinner er et omfattende problem i blant annet deler av Pakistan, og i denne filmen kommer vi tett på flere av de rammede. Filmen følger en selvhøytidelig London-basert plastikk-kirurg som til vanlig elsker å operere bryster. I Pakistan prøver han å reparere de nesten totalt vansirede ansiktene til syreofrene. De har vanskelig for å spise og snakke, og er skamfulle over hvordan de ser ut.

Krangelen om støvsugingen er faktisk en luksus

”Nå skal jeg bli født på ny,” sier en av kvinnene som skal opereres. Hun ble ikke akkurat som ny, men etter operasjonen tør hun å gå ut av huset. En annen vansiret kvinne, Rukhsana, forteller hvordan mannen hennes kastet syre på henne, svigerinnen helte så på bensin, før svigermoren tente på. Etter angrepet flyttet hun ut, men klarte ikke å forsørge seg selv og datteren. Hun flyttet tilbake til mannen. Den glatte plastikk-kirurgen må kjempe med tårene. Han klarer å rette opp i noe av skaden i ansiktene deres, men kan ikke redde kvinnene likevel.

Verken «Saving Face» eller «In the Shadow of a Man» er tvers gjennom dystre. Vi får se de vansirede kvinnene smile: Loven som gir livstidsstraff for syreangrep ble vedtatt. Flere av kvinnene i den egyptiske filmen lever allerede uavhengige liv. Den ugifte 31-åringen i filmen ler når hun forteller hvordan hun har skremt vekk friere ved å la være å sminke seg og å gjøre hendene skitne: «Jeg blir ikke så lett imponert lenger,» sier hun. Den minst frie av de fire egyptiske kvinnene er fast bestemt på at ved neste valg, da skal hun stemme. Forrige gang dro mannen alene til valglokalet, mens hun ble hjemme med barna og en ku som skulle kalve.

I dette perspektivet er det ingen krise at norske menn i gjennomsnitt tjener 72.000 kr mer enn kvinner i året (Dagbladet 15.10). For all del, vi må kjempe for et bedre samfunn i Norge, selv om andre har det verre.

Kanskje er det mer fristende å drømme seg bort i en amerikansk, romantisk film. Husk bare at det da er en fare for at du sitter igjen med en liten følelse av skuffelse over at mannen hjemme ikke er fullt så romantisk og perfekt som filmhelten. Etter å ha sett filmene om damene i Pakistan og Egypt, kommer du til å se på mannen din med et litt varmere blikk.

Det har bare gått et par dager siden en kvinne i Telemark i ble drept av eksen sin. Vold i nære relasjoner er et skremmende stort problem også i Norge, så jeg må holde igjen litt på den generelle hyllesten. Men sånn i det store og hele er den norske mannen veldig, veldig bra. Jeg gidder ikke å være takknemlig for at norske kvinner, sånn stort sett, ses på som mennesker. Noen ganger trenger likevel vi å sette det vi oppfatter som et mas og kav i perspektiv. Krangelen om støvsugingen er faktisk en luksus.

Tags: , ,

Kommentarer