Angsten for ytring

Den anerkjente fotografen Oddleiv Apneseth stiller ut bildene sine hos Voss kunstlag. Et av bildene, der kunstneren Lars Vilks poserer med et av sine malerier, blir ikke stilt ut. Kunstlaget frykter reaksjonene, for på bildet ser vi deler av en karikatur av Muhammed.
Bergens Tidende trykket bildet i går. Vi skulle fortelle om avgjørelsen til kunstlaget, og mener leserne må få se hva saken dreier seg om. Både Apneseth og vi forstår kunstlaget. Vi deler også bekymringen for hva dette egentlig betyr. Apneseth sier at karikaturstriden kommer i et nytt lys når han som fortelleren må begrense seg.

Situasjonen er dessverre kjent fra andre kunstarenaer, som scenekunsten. Det vi ser, er at slike beslutninger skaper sin egen dynamikk i debatten. Debatten blusser opp som følge av at frykten demonstreres. Det er ikke sikkert Voss kunstlag hadde fått så mye oppmerksomhet hvis de bare hadde vist bildet, etter en ordinær, kunstfaglig vurdering.
Slik begrenser frykten ytringsfriheten, og det er alvorlig.

Tags: , , ,

Kommentarer