Lyden av byen 27. oktober

Notater fra en bergensk konsertuke: Oktober er som kjent litt av en festivalmåned i Bergen, og åpningen av årets Ekkofestival gikk forrige lørdag av stabelen i det nyåpnede Østre, hus for lydkunst og elektronisk musikk. Den første kvelden bestod av DJ-sett med Mikal Telle og Trevor Jackson, og midt mellom de to, en visning av musikkdokumentaren «Shut Up and Play The Hits», som følger det amerikanske bandet LCD Soundsystem og frontfigur James Murphy i døgnene rundt bandets aller siste konsert. Selv om LCD Soundsystem åpenbart ikke var på Østre denne kvelden, var dokumentarfilmen så tett på bandet – ikke minst ved hjelp av flere lengre klipp fra deres legendariske sistekonsert – at det nesten virket som om de var til stede. Ekkofestivalen kommer til å fortsette utover neste uke, og i kveld er det klart for enda en aften på Østre med kvalitetsmusikk. Sammen med det oslobaserte klubbkonseptet Lot Lot har Ekko hentet canadiske Jimmy Edgars og prosjektet «Majenta». Prosjektet blir spenstig nok beskrevet som et musikalsk møte mellom «mekanikk og seksualitet», og er virkelig verdt å sjekke ut. Monolake og Barker&Baumecker er også blitt booket, samt norske Boska og Snasen. De representerer ny norsk elektronisk musikk. Lot Lot DJs avslutter aftenen.

Stein og Mari, en duo bestående av Stein Urheim og Mari Kvien Brunvoll, spilte torsdag kveld under Bergen Internasjonale Musikkfestival i Fensal. I et tidvis støyete lydlandskap beveget de to seg mellom ulike sjangre som country, rock og jazz. Urheim hadde et arsenal av ulike strenger han spilte nydelig på, og Brunvoll imponerte med måten hun ved hjelp av looping la atter nye stemmelag til lydbilde. Begge to utstrålte en ro på scenen, noe som gjorde at en som publikum ble trukket lenger og lenger inn i deres klanglige lag med musikk. Mari Kvien Brunvolls selvtitulerte debutalbum kom ut tidligere i høst, og bør så absolutt høres gjennom en gang eller ti.

Bergen Internasjonale Musikkfestival har for øvrig sin siste festivaldag i dag. Fra tidlig ettermiddag til langt ut på natten kan du få med deg «internasjonal folkedag». Til en scene satt opp på Torgallmenningen kommer det 31 forskjellige artister fra fire verdensdeler, før festen fortsetter inne på Grand Selskapslokaler med blant annet gitaristen Diblo Dibala, visstnok den raskeste gitaristen i Kongo. Torkel Olsen fra Klubb Kannibal kommer for å spille plater kvelden ut.

Kommentarer