Salgsbook

Facebook er i ferd med å bli festplass for selgere og selvdiggere.

Jeg ser at min kollega Morten en gang har klikket «liker» på Microsofts Facebook-side. Det betyr at hver gang Microsoft nå kommer med nye produkter, blir jeg minnet om Mortens begeistring for Microsoft, pluss en vignett der det står «relatert innlegg», med reklame for et nytt produkt fra software-giganten.
Det er bare irriterende, og det gjør meg ikke vennligere stemt overfor verken Microsoft eller Facebook. Det minner sterkt om kynisk snikreklame, og Morten bør definitivt føle seg misbrukt som ufrivillig budbringer.
Det er denne strategien som nå preger Facebook: Lirk og lur reklame på folk, via deres egne venner.

Nå har Facebook også laget en innstilling der du kan betale for å vise dine statusoppdateringer til flere. Tjenesten er bare tilgjengelig i enkelte land, men det høres umiddelbart skamløst ut. Hvem bruker sine surt oppsparte penger for å reklamere for sitt eget liv og sine personlige opplevelser for sine venner?
Selvpromovering av den typen virker litt rar. Vi er ikke vant til sånn personlig iscenesetting og profilering; altså det å selge seg selv som konsept.

Det minner sterkt om kynisk snikreklame

Men der Facebook ble oppfunnet og konstruert, er synet på dette helt annerledes. I amerikansk kultur er det å selge seg selv en selvfølge, og ofte en nødvendighet.
De har en annen konkurranse- og karrierementalitet enn oss, og det å løfte seg selv er en dyd. Skal du fremstå som attraktiv for arbeidsgivere, er det helt nødvendig å fremheve alle de faktorer som kan gjøre deg spiselig og attråverdig.

Det kan godt hende vi er i ferd med å bli vant til en slik mentalitet også her i Europa, men i mange deler av verden, med en langt sterkere ydmykhetskultur, vil dette bli tolket som frekt og påtrengende.
Og her er Facebooks utfordring: Å gjøre en kulturelt erke-amerikansk innretning akseptabel for andre befolkningsgrupper. Jeg er litt usikker på vurderingsevnen deres, for å si det mildt.

At Facebooks aksjekurs har stupt med 50 prosent siden børsintroduksjonen i vår, er bare et symptom på at selvbildet ikke har vært helt i synk med virkeligheten. Og det kan godt tenkes at Facebook tøyer sine kommersielle lyster for langt, i håpet om å rette opp den rikt publiserte fadesen.
Mye tyder på at de er i gang allerede. Min mobile Facebook-feed er allerede full av totalt irrelevant reklame, i dag blant annet fra «Nr1 Fitness» i Åsane og «Cathrine Hammel kleskolleksjon», som frontes av mine egne venner.
Det er ikke deres feil, de er kanskje ikke klar over at Facebooks forretningsidé nå er avhengig av at de klikker «likes» i hytt og pine.

Tags: , ,

Kommentarer