Hvorfor jeg støtter Obama

Obama har vist seg å være en klok og samlende verdensleder, skriver Peter Christian Frølich.

Obamas første periode har ikke vært enkel. Det å snu en økonomi ute av kontroll, eller stoppe den globale oppvarmingen, skjer ikke på et blunk. Når vi får litt avstand til det hele, tror jeg likevel Obama kan stå igjen som en av de bedre presidentene i historien.

Bedre enn sitt rykte
Obamas politikk har trolig bidratt til at USA unngikk å gå inn i depresjon. Det må sies å være et sunnhetstegn for den amerikanske økonomien at mange av landets børser har mer enn fordoblet seg siden 2008, at gjeldsveksten er i ferd med å avta, at det private forbruket av varer og tjenester stiger, og at arbeidsledighetstallene er forholdsvis gode. Så får vi heller leke Keynesianer og Hayekianer en annen gang.
Utover å forbedre den amerikanske økonomien, har Obama fått gjennom en nødvendig reform av helsesystemet, noe som har vært forsøkt uten hell siden andre verdenskrig. Man kan mene mye om ansvaret for et grunnleggende helsetilbud bør ligge på delstatsnivå eller føderalt nivå, men en imponerende politisk bragd er det uansett. Han har også ledet an i kampen for å bedre homofiles rettigheter, sørget for en historisk satsning på fornybar energi, og fått gjennom en omfattende utdanningsreform.

Best på utenrikspolitikk
Kanskje aller viktigst for min del: Obama har vist seg å være en klok og samlende verdensleder. Atomnedrustningsavtalen med Russland ble mulig på grunn av hans gode personlige forhold med Dmitrij Medvedev. Han har gitt en utstrakt hånd til den muslimske verden, samtidig som han har brukt USAs militære slagkraft på en fornuftig måte, som da han beordret raidet mot Osama bin Laden, eller da han bidro til å velte Gaddafi ved bruk av både diplomatiske og militære virkemidler.
En slik fornuftig og reflektert leder trengs i Det hvite hus når verdenssamfunnet nå må samle seg mot Irans atomprogram. USA er på sitt beste – og mektigste – når verden ser opp til dem, og ikke ned på dem, slik det dessverre var under Bush.

Sosialisten Obama?
Det er viktig å huske på at Obama ikke på noen som helst måte er en sosialist eller sosialdemokrat; hans helsepolitikk, skattepolitikk, sosialpolitikk, utdanningspolitikk, og synet på hva som er statens kjerneoppgaver ligger svært nært Høyre. Han vil for eksempel – i likhet med oss – ha et godt sosialt sikkerhetsnett, et sterkt utdanningssystem, målrettede og rettferdige skattekutt, og valgfrihet for enkeltmennesker. Den sosialistiske revolusjonen som det snakkes om på Fox News kan med andre ord avblåses…

En kamp om liberale verdier
Ikke minst deler jeg Obamas verdisyn. Han står på den riktig siden i alt fra spørsmålet om homofiles rettigheter, til religionens plass i samfunnet, til at abort til syvende og sist må være et spørsmål som overlates til den enkelte kvinne. Romney er riktignok en relativt moderat politiker, men valgkampen har vist at han bøyer av for ekstreme krefter i det republikanske partiet. En kandidat som bøyer av, vil trolig også bli en president som bøyer av. Konsekvensene kan bli at USA får langt mer konservative dommere i Høyesterett, som igjen kan føre til innskrenking av sentrale rettigheter for enkeltindividet.

Blue dog democrat
Jeg identifiserer meg som en moderat demokrat – en «blue dog democrat», som det kalles. Samtidig er jeg ikke fremmed for å støtte en republikaner. Men jeg vil se integritet hos presidentkandidaten jeg støtter. Det har jeg ikke funnet i Mitt Romney. Det passer godt å avslutte med ordene til en av USAs ledende konservative kommentatorer: «Mitt Romney is a man devoid of any principles other than getting himself elected. There is no issue I can find on which Mitt Romney has not taken both sides. He is neither liberal, nor conservative. He is simply unprincipled.»

Kommentarer

13 Svar til “Hvorfor jeg støtter Obama”

 1. Nikki Heat 6. november 2012 på 00:53 #

  Jeg ligger vanligvis langt ute på venstresiden, men jeg er enig i absolutt alle de tingene du tar opp her. Håper det er flere som tenker som deg!

 2. Arne Dirdal 6. november 2012 på 02:17 #

  Du har jo ikke skjønt hva sosialisme er, når du sammenligner Obamas synspunkter med høyre, og deretter mener at ingen av dem er sosialister. jeg kan beskrive sosialisme med setningen du kommer med rett etter at du sier Obama ikke er en sosialist. «Han vil for eksempel – i likhet med oss – ha et godt sosialt sikkerhetsnett» Det er sosialisme, enten du liker det eller ikke.

  Atom nedrustningsavtalen med Russland skader dessuten USA, fordi USA er den eneste av de to landene som forholder seg til den. Du må huske at Obama kun kan redusere Atomstridshodene til sitt eget land, ikke Russland. Og det er det vi ser nå, et USA som er på vei til å ha færre Atomstridshoder enn Russland. Det kan være farlig.

 3. Rosenkrone 6. november 2012 på 11:18 #

  Det forddrer meg en smule at Frølich støtter Obama. Ikke fordi at Obama nødvendigvis har vært en dårlig President, men fordi han fremmhever at Obama kansje er usa`s beste president gjennom tidene. Der tar Frølich feil Fattigdommen under Obama har økt mye mer en under noen annen president. Børsene er en ting, men de avgjør ikke valgresultatet. Selv om jeg tror Obama vinner i dag, så er det en katastrofe for usa og resten av verden. Helsereformen fikk han gjennomført, med et nødskrik, men dette er ikke usa min gode Frølich. De var ikke stalige helsereformer og annet stalige innblandinger dette landet var bygg på. Usa ble bygd på blod svette og tårer, Og der har Ombama feilet stort.

  • Rasmus Haugen Sandvik 6. november 2012 på 11:31 #

   Eh, så fordi et land er bygget på X så er X alltid rett medisin? Norge er bygget på krig (vikinger, svensker, dansker, you name it) som alle andre land, uten at jeg tror vi får det spesielt mye bedre om vi fortsetter med det.

   Blod, svette og tårer er et flott motto i en tid der folk hadde det grusomt i utgangspunktet, men man må da vitterlig strekke seg litt lengre i ett av verdens rikeste land.

   Personlig er jeg for «samfunnsmessig nyttemaksimering, med utgjevning», da dette ivaretar hele befolkningens interesser på en optimal måte.

   • Rosenkrone 6. november 2012 på 17:39 #

    Så du sammenligener Norge – Sverige og Danmark med USA, interesant det er. Før dere utaler dere les historien til Scandinavia og USA, den som finner noen llikhetstrekk, er bare utrolig god

    • Rasmus Haugen Sandvik 6. november 2012 på 17:57 #

     Det var på ingen måte meningen å sammenligne direkte (noe jeg heller ikke gjorde), men å vise at selv om noe var god medisin i en gitt epoke, og situasjon ikke på noen måte gir samme gode resultat gitt andre omstendigheter.

     usa er et land preget av store demokratiske problemer, og anti-kommunist linjen som herjet tidligere har gitt landet en aversjon mot det som i resten av verden har vært å regne som evolusjon av statssystemer. Man kan selvsagt være for eller mot en sterk stat, men når usa ikke klarer å vedta et minimum av offentlige helsetjenester som stort sett alle vil tjene på forteller det oss at de har problemer med å få befolkningen opp på det utdanningsnivået som kreves for å utøve demokrati. Se bare på den geografiske spredningen på de to partiene. Det er neppe tilfeldig at Cali og NY etc. er demokratiske så det griner.

 4. Erlend Baldersheim 6. november 2012 på 11:29 #

  Vel talt, PCF.

 5. Tvisynt 6. november 2012 på 12:43 #

  Høyre og Fremskrittspartiet er offisielle søsterpartier til republikanerne i USA, så Frølich bryter jo med partilinjen når han støtter Obama. All ære til ham for det! Men Erik Skutle, leder i Unge Høyre i Hordaland, er mer representativ for Høyres holdninger når han støtter Mitt Romney. Skutle er Høyres sanne ansikt i denne saken.

  • Kris B 6. november 2012 på 13:33 #

   Det er ei ingen hemmelighet at de fleste partier i Norge ligger mot Demokratene. Stortingspolitikere fra Høyre har av den grunn ofte deltatt på begge konferansene. Uttrykket «sanne ansikt» må da forstås som du mener det drives en skjult agenda hvor enkelte påstår de er tilhengere av Obama uten å vaere det – er bare på den måte den kan vaere et sant og et usant ansikt. Det får falle for sin egen urimelighet.

   • Tvisynt 6. november 2012 på 14:34 #

    Vil du benekte at Høyre er offisielt søsterparti med republikanerne i USA? Det må jo bety at Høyre føler det deler det republikanske partiets grunnsyn på mange områder. Jeg synes det er rart at Høyre holder seg med et sånt søsterparti gitt republikanernes (og Romneys) syn på helseforsikring for alle, på homofile m.m. Det forandrer ikke saken at enkelte Høyrepolitikere nå prøver å distansere seg fra Romney.

 6. irwest 6. november 2012 på 15:53 #

  President Obama’s economic, energy and health care policies has been a disaster for the US and the American people and future generations can ill afford four more years of
  Obama’s western European-style vision of government. He has been a weak leader and his cave-in to gay and lesbian pressure groups has been unfortunate and counter to the moral standards of the American majority
  This election has drawn a sharp contrast between the Romney-Ryan pro-growth and individual freedom-based ticket and President Obama’s big government, stagnation / suffocation based future. Sick Europe (and Norway) can learn a lot from the Romney- Ryan message; the path to economic prosperity for all is through a smaller government,
  less burdensome government regulations and limitations and not least, less taxes and fees.
  Go Romney – Ryan for a better future

 7. irwest 6. november 2012 på 15:55 #

  President Obama’s economic, energy and health care policies has been a disaster for the US and the American people and future generations can ill afford four more years of
  Obama’s western European-style vision of government. He has been a weak leader and his cave-in to gay and lesbian pressure groups has been unfortunate and counter to the moral standards of the American majority
  This election has drawn a sharp contrast between the Romney-Ryan pro-growth and individual freedom-based ticket and President Obama’s big government, stagnation / suffocation based future. Sick Europe (and Norway) can learn a lot from the Romney- Ryan message; the path to economic prosperity for all is through a smaller government,
  less burdensome government regulations and limitations and not least, less taxes and fees.
  Go Romney – Ryan for a better future

 8. Capt Okland 6. november 2012 på 20:51 #

  Trist at noen som er involvrt i politikk har saa ensidig og feil billede av USA. Obama har ikke gjort annet enn skade og viser ingen tegn paa aa ville gjoere noe for USA. Han er ikke paa jobb foer 0930 og har faatt tid to 100 omganger med golf ! Airforce 1 med full sikkerhet til Hawaii for aa spille golf ??
  Norge er saa opptatt av aa sverte Bush at hukomelsen stopper paa 2008. Clinton la opp til at 9/11 kunne skje !! Er dere blind ? Det ver Bush som fikk et alvorlig problem aa ordne. Obama kunne enkelt ha gjort som han sa, kutte paa gjeld, men nei. Doblet den istedet og det til ny rekord. Vinner Obama valget saa er USA som vi kjenner det historie. Det er borte for altid.