Drama på samlebånd

Det er befriende å se en TV-helt som ikke er den peneste, men har bein i nesen. Det bør NRKs dramaavdeling få med seg.

FLERE SOM SARAH LUND: Grunnen til at jeg fascineres av Sarah Lund er hennes nedstrippede klesstil og uglamorøse liv, skriver Johanne Magnus, som gjerne ser mer av den slags. FOTO: MOGENS FLINDT, AP/SCANPIX

Mens NRK Drama her hjemme sliter i motbakke, er det en fryd å følge DRs dramaserier. «Borgen», «Broen» og «Forbrytelsen» er bare noen av godbitene de siste par årene. Nå seinhøstes er det den danske politietterforskeren Sarah Lund, i «Forbrytelsen» som vasker opp.

I radioprogrammet Ukeslutt på P1 (01.12.12.) sa skuespiller Anders Baasmo Christiansen; «Jeg fikk ikke spillerom til å levere alvorlig og seriøs kunst. NRK Drama stoppet opptakene da arbeidsdagen var over.»

Jeg får inntrykk av at dramaavdelingen er blitt en samlebåndsproduksjon og har skjøvet det viktige kvalitetsbegrepet i bakgrunnen. Er problemet økonomi? Eller handler det faktisk om dårlige kunstneriske beslutninger av en dramasjef med all for mye makt?

I samme program beskrev kulturkommentator Vidar Kvalshaug sitt drømmeprogram: «Svart og minimalt med natur og bybilder, kun karakter og mysterieløsning.»

Ett av grepene DR tar for å lykkes er å droppe klassiske fine (og oppskrytte) fasader, som såpeseriene ofte satser på. I stedet trekker danskene frem mislykkethet og at livet er et slit, og slett ikke bare på jobben. Topper det seg på jobben så topper det seg hjemme også, samtidig. Ja, er det ikke akkurat sånn?

NRK leverer i stedet «Hjem», en serie med tre karikerte, blaserte søstre, som ligner litt for mye på Hetti, Letti og Netti Duck. Handlingen er lagt til landsbygden og gir en søkt fremstilling av hverdagen på Bygda. Alt i alt blir det hele en ufrivillig parodi. Men tross lunkne anmeldelser får serien mange seere.

I en kronikk i Dagbladet påpeker kulturredaktør Geir Ramnefjell hovedfeilen: «Kritikken mot NRK Drama er ikke at de ikke har klart å kopiere denne (danske) suksessen, men at det kan se ut til at de nesten ikke har forsøkt.»

Selv er jeg svært usikker på om det har noe for seg å prøve å etterligne danskene. Det dreier seg vel om kunst? Da er vel ikke etterligning tingen? Mens mediekommentator Hans Petter Sjøli i Bergens Tidende (30.11.12.) hevder at NRK Drama lider av idétørke og lite originalitet: «Norske TV-serier er både slapt skrevet og omstendelig regissert.»

Og han skriver at vi nordmenn er et altfor lydig publikum. Ja. Kanskje det er på tide at vi blir mer kresne og krever mer som TV-seer og skru av.

Mitt håp er at NRK Drama satser videre, men setter en ny kurs. Jeg håper på flere rufsete antihelter, historier fra skyggesiden og bedre manus.

At Norge trenger en egen filmutdannelse er tydelig. Skuespillerne trenger hjelp til å kaste den teatrale masken og til å levere et mer realistisk og upolert spill. Hva med å lage et doku- eller dogmedrama (ikke reality)?

Kanskje det er på tide at vi blir mer kresne og krever mer

Grunnen til at jeg fascineres av Sarah Lund er hennes nedstrippede klesstil og uglamorøse liv. Hun nøyer seg med en strikkegenser og jeans og gir blaffen i sminke og utseende. Hun er straight. Følelseslivet trer i bakgrunnen. Men hun har en kompleks personlighet som gjør henne spennende.

Hun er dyktig og kompromissløs i sitt arbeid som etterforsker, men sliter på hjemmebane, med både barna, kjæreste og venner. Det er befriende å se en TV-helt som ikke er den peneste, men har bein i nesen.

Jeg har fulgt Sarah Lund gjennom tre sesonger av «Forbrytelsen». Nå er eventyret over. Skaperen av serien begrunner den endelige avslutningen slik i The Guardian (11.12.12.): «TV i dag handler ikke om kvalitet, men underholdning. TV stinker.»

Heldigvis kan vi glede oss til nytt møte med Saga Noren i neste sesong av «Broen».

Saga og Sara … hva blir neste? Susi? Soga? Salo?

Kommentarer

10 Svar til “Drama på samlebånd”

 1. Eldgammel 5. desember 2012 på 08:35 #

  Hvorfor klarer danskene det vi ikke klarer:

  «fjernsynsteateret»

 2. Arild 5. desember 2012 på 09:19 #

  årsaken er kort og godt at norske skuespillere ikke er gode nok, også dreier alt seg om utseende og sex her i norge, se på britene, de har skuespillere de, noen ser jo ut som om de er dradd opp fra rennesteinen, det er dette vi liker, ekte mennesker som er gjennkjennbare for folk flest…

 3. OffaB 5. desember 2012 på 10:15 #

  Min korte oppfatning av dette «problemet» er at norske regisører og skuespillere virker til å se mot USA når det kommer til format og skuespiller prestasjoner. Overspilling og tynn handling blir ofte da stikkordet. Danskene og forsåvidt svenskene virker å se mer til den britiske måten å bygge opp f.eks. en krimserie. Hvilken etter mitt skjønn har litt mer dybde, og helten er gjerne en ganske allminnelige kar med over gjennomsnittlige problemer. Men som sagt dette er min subjektive oppfatning.

 4. Knut Robert Knutsen 5. desember 2012 på 10:58 #

  Ein ting er at «djup kunst» kan ta mykje tid. Men ganske mange store skodespelarar klarar å levere solid arbeid innanfor dei stramme rammene til ein TV-produksjon. Om ein norsk skodespelar meiner at han får levert for dårleg arbeid innanfor dei rammene så er han kan hende ikkje eigna for TV-produksjon? Og jobben bør heller gå til nokon som kan levere godt arbeid innanfor dei rammene? Det kan vere at problemet ikkje er TV-produksjonens tidsskjema men skodespelarens eigne evner?

 5. Huldrefossen 5. desember 2012 på 11:16 #

  Norge er et lille land.
  Dronningens by er en metropol i forhold til Norges provinshovedstad – Oslo. Det samme er Stockholm. Bergen, Norges eneste by med en kontinuerlig byutvikling over 1000 år er nå redusert til en slags isolert cruisehavn i sommermånedene. Vi har ett av verdens eldste symfoniorkestre riktignok. DNS er alene, vi burde hatt ett til – gjerne et nynorsk teater. Vi burde hatt utdannelse av regissører og skuespillere i byen. Er det ingen som har tenkt den tanken? Byen har kulisser som vi er alene om. Vi har også noen gode forfattere. Vi har et bra kortfilmmiljø. Vi har en meget god filmfestival. Vi har dansere. Vi har ikke driven, pengene eller dynamikken som skal til – eller har vi det?

 6. Berre 5. desember 2012 på 14:03 #

  Jeg nyter både Forbrytelsen, Broen og Borgen. Virkelig. Og godt mulig at NRK trenger å gjøre visse kunstneriske grep. Men jeg vi gjerne slå et slag for NRK og de seriene for barn og unge som har kommet derfra opp gjennom årene. Jeg mener det også er mye å takke for. Og når det gjelder Hjem – så slapper både store og små av sammen med den ved inngangen til en ny uke. Det er slett ikke så verst det heller.

 7. Freedom_from_Religion 5. desember 2012 på 14:11 #

  Jeg forstår ikke hvorfor det skal være en målsetning å ha stygge mennesker på TV. På hvilken måte blir det befriende? På meg har det stikk motsatt effekt.

  De fleste av oss trives best med å se på mennesker som ser sunne, friske og pene ut (uavhengig av kjønn). Denne preferansen har sin forklaring i utviklingslæren og er med andre ord en naturlig del av det å være menneske. Hva i all verden er galt med det?

 8. annerledes 5. desember 2012 på 15:07 #

  Nordmenn har generellt dårlig selvtillit. Danskene VET at de er gode. Svenskene VET at de er gode. Nordmennen TRUR at de er gode.

 9. filur 5. desember 2012 på 17:01 #

  Her oser kommentarer av norsk mindreverdighetskompleks. Kanskje det er problemet?

 10. Anja Rebekka Schultze 5. desember 2012 på 21:48 #

  Tja jeg vet ikke jeg, de er vel ikke akkurat stygge de Danske skuespillerne heller selv om ikke alle av dem ser ut som modeller, noen av de mannlige skuespillerne kan vel sies å ha et dårlig utsende men damene er da iallefall pene. Jeg er lyst til å se en serie hvor man har en overvektig kvinnelig hovedkarakter jeg, eller en som faktisk ikke ser bra ut, det hadde vert noe nytt.