Selvbildeknuserens tale

ARKIVFOTO: HELGE SUNDE

Drit i Oslo, verden er et annet sted.

Bergen, du bedårer deg selv, og få andre.

På fylkesordføreres nyttårskonferanse i går, gikk Høyre-politiker Henning Warloe på talerstolen, og fortalte at de ler av oss, der borte. Tenke seg til; i Oslo flirer de av oss bergensere.

Warloe snakket av egen erfaring. Når han har luftet byens mange faglige og næringspolitiske fortrinn, humres det bak fippskjegg og sjaketter. Han mener Bergen gjør en alt for dårlig jobb med å profilere seg selv og alt vi har og kan. Fra klimaforskning og maritime kunnskap, til havbruk og akademia. Warloe gikk også langt i å plassere ansvaret for PR-fadesen på sitt eget, blå byråd.

Dette er ikke nytt. Bergen er skilt fra resten av landet med digre fjell og dype fjorder, og det er nettopp under slike topografiske forhold uvennskap, ufred og intoleranse oppstår. Det har vi til fulle sett de siste par årene, da Bergen og Regjeringen en stund la all kompromissvilje på loftet, og kjeklet som fjortiser.

Det virker likevel urettferdig å laste Bergens skrumpende nasjonale prestisje på byrådsleder Monica Mæland alene. Å selge seg selv er ikke utelukkende et politisk ansvar. Bergen slåss mot selveste historien og den makropolitiske utviklingen.

Bergen er en bjørnefell uten bjørn inni

Det er ikke byrådets skyld at Norge er en grisgrendt fjellrekke med fem millioner mennesker, der sentrifugalkraften er sterkere enn tyngdekraften. Folk har i et par hundre år blitt slynget ut av sine skrantne småbruk, mot den magnetiske hovedstaden, der det finnes utdanning, jobb, sivilisasjon, takhøyde og rom for å realisere sine mest spektakulære drømmer og tanker.

Der de flinkeste hjernene og mest handlekraftige hendene møtes, oppstår også vilje til makt. Og makt har en tendens til å samle seg i tette klynger. De finnes gjerne der det står et slott eller en parlamentsbygning fra før av.

Et land må nødvendigvis ha en hovedstad. Uheldigvis for oss, ble det maurtuen Oslo.

Bergen har en lang historie med luen i feil hånd. Vår berømte skrålende selvtillit er kun til internt bruk, bak Blåmanen er det ingen som hører hurraropene for oss selv.

Vi har vært for opptatt av at Bergens skal selge seg på vår egen smale definisjon av byen. Bergen er et innpakningspapir, en kulisse, et utstillingsvindu. Bergen er en bjørnefell uten bjørn inni.

Monica Mæland fleipet litt med dette under gårsdagens møte. «Det viktigste er at verden vet hva vi holder på med, ikke Oslo», sa hun. That’s the spirit! er det fristende å si.

I dag, verden. I morgen universet! Bergen kjenner ingen grenser.

Men litt ydmykhet bør være på sin plass. Bergen er ingen øy, den er uhelbredelig lenket sammen med et rikt omland av hardtarbeidende, kreative og seige småkommuner. Kanskje vi skal lære oss å snakke mildt med naboene våre, før vi forlanger permanent audiens og hovednøkkelen til Selveste Makten i Oslo.

Kanskje Bergen først bør lære seg ikke å være så fordømt alene.

Tags: ,

Kommentarer

20 Svar til “Selvbildeknuserens tale”

 1. Presis 4. januar 2013 på 15:37 #

  Ja, kanskje det er slik at Oslo behandler Bergen, slik Bergen behandler sine nabokommuner

  • Jane 4. januar 2013 på 20:04 #

   Tiltredes..

 2. Jacob Lygren Døskeland 4. januar 2013 på 16:09 #

  Pprofesjonelle svindlere i advokatfirma Greve/Thommessen, advokatfirma Harris og arkitektfirma Cubus står bak svindelen i reguleringlan på Storetvit gårds store eiendom i Bergen, og bak flere verdiskapingskrosjekter på gårder og eiendommer i Nordhordland.
  Korrupsjonsjeger Eva Joly uttalte da hun arbeidet for regjeringen Bondevik II, at all korrupsjon starter på et sted eller i en bedrift, i en annen kommune enn der korrupsjonen drives fremover til den blir avsløret og dømt.
  Pga at ingen bakmennn, medspillere, eller personer som er blitt svindlet står frem, blir mange korrupsjonssaker aldri avslørt og anmeldt.
  Sakens dimensjoner ligner saken Terra-kommunene fører mot Citigroup i USA.

 3. armhek 4. januar 2013 på 16:55 #

  Nei vi ikkje nokke vi, nei vi ikkje nokke vi, vi ikkje fra Norge vi e fra BERGEN

 4. Franky 4. januar 2013 på 17:19 #

  Bergens Tidende er jo ikke akkurat ukjent med å støtte Byrådet og Monica Mæland – uansett hva hun gjør – patetisk og uten selvkritikk blir BT en løpergutt for Byrådet – heia heia

 5. KafirFar 4. januar 2013 på 18:15 #

  Problemet er at alt rundt Oslo blir glemt eller gjøres narr av. Oslo håver inn nesten alt, restenav Norge får kun smulene. Ekstra bittert er det jo at vestlandet står for den største verdiskapning i landet mens veiene og togbanen hit er under enhver kritikk. Oslo ville aldri ha funnet seg i standarden vi finner på strekningen Bergen-Voss. I 1905 var Norge lutfattig, likevel bygget vi Bergensbanen som på den tiden var Norges månelanding. I dag har vi ikke råd til noenting, i tillegg til miljøfanatikere som stikker kjepper i hjulene på enhver forbedring eller oppgradering av veinettet østover.
  Vi kan like gjerne skille vestlandet fra resten av Norge, kanskje vi på den måten får litt tilbake av verdiskapningen?

 6. Jolli 4. januar 2013 på 18:50 #

  Det er her verdiskapningen skjer, akkurat som i middelalderen da vi var nordens største by med dobbelt så mange innbyggere som Oslo. Men hovedstaden stikker av med pengene, der er det motorveier, ringveier og lokaltog. Kanskje vi burde holde pengene tilbake her på vestlandet. Og hva gjør våre stortingspolitikere, de er svært så anonyme, de kjemper ikke vestlandets sak. Ser ut som de har nok med tilværelsen på stortingshybelen. Vi må kvitte oss med mindreverdighetsstempelet, og vi må kvitte oss med fylkesmannen som er den største bremsekloss på utviklingen i Bergen. Så må det bli slutt på at næringslivsledere,- inkl. sjefredaktøren i BT,- må bo i Oslo og pendle til Bergen. Hvis de ikke kan bo her, så vil vi ikke ha dem. Hvis de absolutt må pendle kan de bo her og pendle til Oslo.
  Er det rart vi er blitt en filialby.

 7. Frode Fjærkre 4. januar 2013 på 19:14 #

  Nyyydelig og avstressende åpning på ny-året.

  Henning Warloe sa i Oslo flirer de av oss bergensere? Kanskje også bergensere som har fløttet dit?
  .
  Eg kan’skje for det. Eg fordrar ikkje Oslo. Ville ikkje en gang kjøpe den flotte kanadiske ambasaden om eg hadde hundre millioner.

  Monica Mæland fleipet litt, om Bergen? Det må ha vært på østlandsk. Hon e så søt når hon smiler.

  Ja, Bergen bør lære seg ikkje å være så fordømt aleine. Men de e’kje lett å legge vekk seigheten og ta på smilet når det høljer og siler ned nesten konstant.

  E det nokken som e enig?

  • Gjest 5. januar 2013 på 11:03 #

   At noen eventuelt flirer av Bergen i Oslo er ikke noe å bry seg om.

   Hva de mener der er uinteressant når man ser på hva de selv har å stri med.

 8. timmen 4. januar 2013 på 20:48 #

  Vi behøver et Vestlandsparti. Med økt selvstyre som sak nr 1. Kontroll på egne skattemidler, og en investering i fremtiden for våre egne barn her vestpå. Tiden er overmoden.

 9. BL 4. januar 2013 på 21:58 #

  Oslo kommer til å miste sin posisjon etterhvert som Bergen-, Stavanger- og Trondheimsregionene vokser seg sterkere. Det vil ta litt tid, men bare vent.

 10. Jacob Lygren Døskeland 4. januar 2013 på 23:27 #

  Korrupsjon er gjennomført på andres eiendommer i Bergen, Lindås, Oslo, og mange nabokommuner. Men alle vet det ikke ennå. Men bare Lyngheisenteret i Lindås er saksøkt av UNESCO.

 11. Une Ulv 5. januar 2013 på 01:54 #

  At det finnes sivilisasjon i Oslo er nytt for meg. Det er godt mulig at Norges «flinkeste hjernene» befinner seg i Oslo, men norske hjerner er ikke flinke sammenlignet med normale hjerner. Dette her virker bare som om folk i Bergen er like misunnelige og sykelig stormannsgale som folk i Oslo. Skremmende. Bergen må en også holde seg unna.

  • Gjest 5. januar 2013 på 10:59 #

   Ja – det er en underlig tanke at det skulle finnes sivilisasjon i Oslo – da må man lete godt.

   Groteske klasseforskjeller, levekår og bygninger er vel det som karakteriserer byen. Byen er blitt for dyr for vanlige barnefamilier.

 12. per garen 5. januar 2013 på 06:15 #

  Vestlandet blir ranet hver dag av østlandet. Få slutt på overføringene til Oslo. La de skape sin egen økonomi. Oslo er en av de få kommunene i landet uten eiendomsskatt, de har svært få bomstasjoner ect. På vestlandet betaler vi så det svir for fellesskapet, mens Oslos befolkning valfarter over svinesund. Forby all innføring av mat og drikke eller innfør at man må oppholde seg minst 24 timer i utlandet. Eller gi oss på vestlandet skattelette for å veie opp. Vi har ikke mulighet til å reise til Svinesund og kjøpe mat og alkohol til halv pris. Vi står i kø som nyttige idioter og handler til full pris mens dem vi subsidierer, handler i nabolandet.

  Får vestlandet skillt ut som egen stat. Ikke rart at Baskerne i Spania vil ut av Spania som egen stat- situasjonen er den samme.

 13. Normenian 5. januar 2013 på 08:15 #

  I have a great idea! Let all the politicians in Bergen meet up and declare separation from Norway. They can take the rest of the counties in Hordaland under their control and declare a new country called Vestlandia. They can then go to Sweden and find someone with royal viking blood and ask him to be king of Vestlandia. There might be a slight resistance problem with the natives of northern Vestlandia but you can solve that problem by forcing them to sell you their sheep and cows in return for Hansa beer. The alcohol will mellow them down and make them docile.

 14. Werner 5. januar 2013 på 10:41 #

  Bergensere har en uheldig tendens til å se til sin egen nesetipp og noe lenger. Det er i denne samenhengen nok å vise til samferdelspolitikk regionalt og interkommunalt. Hva jeg ikke forstår er BT journalisters nesegruse beundring for Henning Warloe. Fyren er en dømt narkoman og har ingenting i politikken å gjøre. Denne hvitvaskingskampanjen deres er direkte usmakelig.

 15. Helge 5. januar 2013 på 11:12 #

  LA OSS DELE NORGE PÅ LANGS!!
  Trekk en linje fra Kristiansand til Trondheim.
  Hvor mye av verdiskapningen vil de sitte igjen med på østsiden av denne linjen?
  BERGENSOPPRØRET falt dessverre i fisk, og våre Stortingsrepresentanter er dessverre altfor partiloyale, istedet for å tjene distriktet de er valgt fra!
  For å sitere salige Harry Hansen: ‘BERGENSERE (vest- nordlendinger) LEGG DOKKER SAMMEN OG GJORR NOKKE!’
  VI TRENGER Å STÅ SAMMEN, slik at de ikke får skummet fløten på Østlandet (de har ikke vondt av å sutre noen år!) Her er så mange prosjekter i resten av landet som skulle vært løst for flere tiår siden!
  Vi trenger et ‘KYSTOPPRØR’: La verdiskapningen bli der den er skapt!!
  Der er valg til høsten – la oss få politikere som evner å stå opp mot Oslo-sentraliseringen!

 16. tt7 5. januar 2013 på 14:25 #

  som innflytter har jeg alltid, i all hemmelighet, vært skeptisk til verdien av denne voldsomme bergenske patriotismen – som langt på vei er selvtilfredshet i mine øyner. med tanke på at bergen er landets nest største by, som geografisk ligger tett opp til norges matfat mtp olje og fisk, synes jeg det er lite man har fått til her, særlig fremtredende virker dette hvis man sammenligner med stavanger.

  Ok, nå har jeg sagt det, så fyr løs….

 17. tt7 5. januar 2013 på 14:56 #

  ….og hvis man skal innrømme at noe ikke er helt bra i bergen, så er det oslo sin feil – og de som må gjøre noe med det.