En statsminister fra Bergen

ARKIVILLUSTRASJON: MARVIN HALLERAKER

Bergen er en upolitisk by i et overpolitisert land, og Erna Solberg kan gjøre fint lite med saken.

Dagens Næringsliv må ha kost seg da de minnet oss på det: At Bergen ikke har hatt statsministeren i Norge på 80 år, og at det norske statsstyret i hele etterkrigstiden har vært i hendene på østlendinger og trøndere og en prest fra Romsdal. I lørdagens utgave av den rosa avisen fikk særlig forfatteren Frode Grytten fra det blygrå, sosialrealistiske Odda gå deilig av hengslene over Bergens karnevalistiske særhet:
«Dei mest attraktive politiske verva for ein bergensar er å sitje i 17. mai-komiteen, styret i Brann og festkomiteen i Selskabet den Gode Hensigt», sa Grytten. «Ein norsk statsministar må også være statsministar for folk frå Rykkinn, Tønsberg, Lørenskog og Tana. Det seier seg sjølv at det er uinteressant for ein bergensar».
Selv vi gamle buekorpsgutter tok oss i å knegge dempet.

Bergen har tapt den norske nasjonsbyggingen to ganger. Først da forfattere og billedkunstnere og andre syfilitikere skulle bygge opp Norges særpreg i kamp mot svensker og dansker og alskens styggedom, og kom på den vanvittige idé å søke seg opp i de østlandske dalførene på jakt etter den norske urbonden.
Den utadvendte, sprell levende kysten hadde ingen plass i denne rosemalte, halvt lobotomerte idyllen, og aller minst den skjønne horen Bergen, som hadde ligget med ryggen til nasjonen i århundrer, i utuktig omgang med utlandet.
Etter krigen, da Arbeiderpartiet og NRK tok over nasjonsbyggingen, og prøvde å presse hele Norge inn i en brun Martin Kolberg-dress, ble ikke Bergen en gang invitert inn i prøverommet. Hvem hadde vel behov for en gammel, skrullete handelsby, etter hvert en filialby, når aksjonærene og direksjonene flyttet over fjellet, og ble erstattet av vesener og etater og direktorater og høgskoler med g?

Resultatet kjenner vi:  En ekstremt homogen, ekstremt sentralisert, ekstremt lydig nasjonalstat, med et åndsliv som stopper ved Gullrekka. Et land der vi er så innskrenket at vi tror det er større avstand til Brussel enn til Oslo, og stilltiende godtar all oppgivelse av makt og innflytelse så lenge den kan draperes i noe rødt og hvitt og blått. Et land med dyp angst for forskjeller og fritenkning, og et kolerisk forhold til det kommunale selvstyret.
I en hvilken som helst annen europeisk stat – tenk på Katalonia, Nord-Italia, Skottland – ville Vestlandets status som seddelpresse for et helt land for lengst endt i opprør og krav om økt selvstyre; bare ikke i Norge. Professor Frank Aarebrot, en av de veldig få som ser problemet, sier til DN at «det er ille at ingen statsministre har kommet fra den delen av landet der pengene kommer fra, altså Gullkysten mellom Bergen og Stavanger».
Som professor må han gjerne undre seg. Som Ap-mann burde han vite bedre.

Hvem har behov for en gammel, skrullete handelsby

Det bergenske næringslivet forstår seg overhodet ikke på politikk, i den rørende, utdaterte tro at de ikke behøver det. De få som prøver å tenke politisk, forveksler politikk med statlige virkemiddelapparater.
De tallrike innovasjons- og gründerkonferansene som ennå holder et visst liv i Bergen sentrum er fylt opp av Regionalavdelinga i Fylkeskommunen, Bergen kommune, Innovasjon Norge, Høgskolen i Bergen, Statens Vegvesen, NAV og UiB.
Næringslivets kvinner og menn har ikke tid og knapt nok interesse: De sitter på Ågotnes og Austevoll eller i Brasil og soper penger opp av havet, som de sender til Oslo som skatter og konsernbidrag.

Arbeiderpartiet har dominert Norge siden trettitallet, men alltid stått relativt svakt i vest. Problemet til Jens Stoltenberg, som blir pinlig synlig hver gang han er på speed-dating i Bergen, er at han mangler nettverk her, utenfor de lokale koryfeene i LO og Ap. Alle bergenserne som ønsker å gjøre karriere i og rundt det mektige statsapparatet, har for lengst emigrert til Oslo; like misforstått der som de var her.
Derfor vil Jens alltid lyde som en fjern koloniherre i Bergen; en mann som synes det er hyggelig og fint å se hvordan lokalbefolkningen lever, mens han gleder seg til flyet hjem og undrer seg over hvorfor han dro hit. Rådgivere avlet opp på statsvitenskap og global empati sender ham Stoltzen opp og Troldhaugen rundt og stapper ham full av fiskekaker, men det hjelper bare ikke: Han forstår ikke oss, og vi forstår ikke ham.

Bergen finner seg ikke til rette i det moderne Norge; har ikke gjort det på hundre år. Berøvet vår makt og våre penger – men ennå ikke vår stolthet og restene av en aristokratisk selvironi – søker vi mental tilflukt i meterlange 17. mai-sløyfer, smertelig klar over at livet er et annet sted.
En Erna Solberg som statsminister vil ikke endre alt dette. Det gamle Embedsmannspartiet Høyre vil heller ikke endre det, for i likhet med maktmaskinen Ap er Høyre nært knyttet til staten, som igjen er synonymt med Oslo.
Men noen bergensere vil helt sikkert finne behag i tanken på en bergensk statsminister, om de aldri så lite forstår seg på staten.
Den dagen nyttårstalen fra Marienlyst ikke lenger lyder som en dempet jordpåkastelsestale fra Oslo Vest, men spraker og skarrer imot dem på skjermen, vil de tenke at det e’ no litt kjækt me hon dærre Ærnaæn. Og de vil kunne hente frem profeten Georg Johannesen, mannen som forstod Bergens tragiske skjebne bedre enn Frode Grytten og Frank Aarebrot og hele Dagens Næringsliv til sammen, og si med munter sorg i stemmen: «Vi har reist oss og kan se vi er slått ned.»

Tags: , , ,

Kommentarer

53 Svar til “En statsminister fra Bergen”

 1. haukeklo 4. februar 2013 på 11:11 #

  Er det rart vi elsker Bergen?

 2. litt_gammel 4. februar 2013 på 11:33 #

  Erna som statsminister vil ikke endre på noe. Det vil med ett borgerlig styre komme endel endringer, ikke fordi det som endres er så veldig dårlig, men fordi de skal markere seg og vise såkaldt handlekraft. Langsiktig tenkning, dvs 20 – 30 år frem i tid er noe norske politikerer uansett side ikke evner.

 3. Jolli 4. februar 2013 på 11:43 #

  Her var mange «gullkorn», håper BT sender en kopi av dette til Erna og Jens.

  • PriusT 4. februar 2013 på 18:23 #

   BT må gjerne sende en kopi til Erna og Jens, men det vil ikke være til annen hjelp enn å gi de to en god latter. Problemet ligger ikke på deres bord, men i den gamle skrullete handelsbyen, Bergen.

 4. Joakim Nilssen 4. februar 2013 på 12:13 #

  Vestlandet burde bare skille seg fra Norge og bli en uavhengig stat med Høyre og Erna på toppen. Vi har ikke bruk for de strilene som tror de er likestilt med Bergen. Bergensere er bedre enn andre nordemnn, og ingen kan måle seg med oss.
  Med Nystemten foran oss er vi uovervinnelig.

  • Siviløkonom 4. februar 2013 på 12:54 #

   Mye artig sarkasme her :)

   • Joakim Nilssen 4. februar 2013 på 13:08 #

    Det er dessverre ingen sarkasme her. Alt er kalde harde fakta.

  • Hans Olav 4. februar 2013 på 13:09 #

   Det er nå jeg skal ile til å påpeke det faktum at nystemten, eller «Utsigt fra Fløien» som teksten egentlig heter, er skrevet en trønder, ikke sant? 😉 Og ikke nok med det, mannen so mgrunnla hele byen var jaggu trønder han også 😛 Ja, selv disse holdeplasss-trudelutten på «Banen vår» er komponert av en trønder…
   Bergens byplanlgerre var også trønder, for øvrig..

   • Svein 4. februar 2013 på 13:50 #

    Hvis det skal være rett, så heter Nystemten, «Udsigter fra Ulriken».
    Fløyen er et mindre høydedrag noen kilometer nordvest for Ulriken.

    • Hans Olav 4. februar 2013 på 17:43 #

     Selvfølgelig, «Sorgen forgik meg på Ulrikens Top» – hvordan i alle dager fikk jeg det til å bli Fløyen? Hjernen må ha kortsluttet ett øyeblikk der. Beklager det.

   • Joakim Nilssen 4. februar 2013 på 14:14 #

    Da får vi ta med Trondheim i riket vårt da 😉

    • MartinHamstad 4. februar 2013 på 16:47 #

     Vi her oppe i barteland vil helst ha igjen Jemtland og Herjedalen, og rause som vi er så har vi tilbudt svenskene å få Bergen i bytte.

  • Geir H. 4. februar 2013 på 17:38 #

   Nasjonsbyggingen din virker litt halvhjertet når du skjeller ut medvestlendingene fra øyene utenfor Bergen allerede i andre setning 😉

  • ola 7. februar 2013 på 12:59 #

   Jeg mener att oss Sunnmøringer er bedre. Våre forfedre har faktisk rodd helt til Bergen for å få brød på bordet. Jeg tviler på at Hordalendinger har det i genene.

   • Erling Rangnes 12. februar 2013 på 21:19 #

    Det var da vitterlig flere Hordalendinger som rodde til Bergen etter brød også?

 5. Tvisynt 4. februar 2013 på 12:14 #

  Alltid spiller Holsen ut offerkortet når han skal omtale forholdet mellom Oslo og Bergen. Oslo forstår oss ikke, klager han. Vi blir utnyttet og fratatt verdiene våre av en grisk stat. Synes det er patetisk og pinlig å høre på denne klagingen. Sentralmyndighetene våre har ved dyktig styring sørget for at Norge sikret seg enorme oljerikdommer, både ved oppdelingen av Nordsjøen og senere ved skattleggingen av oljeselskapene. Har vi det ikke bra her i landet? Men Holsen vil visst at Vestlandet skal beholde alt selv. I tillegg ser han helst at Oslo blir erstattet med Brussel.
  Er det ikke nok at Bergen utnyttet Nord-Norge i flere hundre år gjennom tørrfiskhandelen? Bytteforholdet korn-tørrfisk ble stadig forverret i disfavør av fiskerne, og fiskerne i nord kom aldri ut av gjelden de hadde til handelsmennene i Bergen, det gikk i arv til neste generasjon. Og hvor raust har bergenserne behandlet strilene rundt Bergen? Det enkleste tjenestejente følte seg høyt hevet over strilene, leverandørene av livsnødvendige næringsmidler til byen. Før man klager over hvordan Oslo behandler Bergen, bør man se på hvordan Bergen har behandlet sitt omland gjennom historien.
  Og ellers, hvor ofte skal en by med 5% av Norges innbyggere, ha statsministeren?
  Hvor ofte har Trondheim hatt statsministeren? Satt John Lyng mer enn 3 uker?

  • Bjarne 4. februar 2013 på 13:24 #

   Du kan forsåvidt ha et poeng i at det spilles litt på offerrollen her, men hva så? Et offer blir ikke et mindre offer av at noen påpeker det. Og når det gjelder Bergens handelslivs forhold til fiskehandlere fra Nord og til strilene, så har du endel å lære. Gjelden som gikk i arv ble aldri inndrevet, og det var mye snusk begge veier. Tørrfisken ble f.eks. fuktet med vann for å veie mer. Før man klager over hvordan man klager over hvordan Oslo behandler Bergen bør man se på realitetene i historien …. i den grad den har relevans for dagens ubalanse i styrkeforholdet mellom Vestlandet og Østlandet. Og hvorfor skal tørrfiskhandel (som forøvrig også ble tunge beskattet av staten) og strilehandelen ha noe å si i forhold til dagens politiske realitet? Skal bergenserne i dag måtte stå til ansvar for påståtte synder fra førindustrialisert tid?

   • Tvisynt 4. februar 2013 på 15:38 #

    Gjelden til kjøpmannen i Bergen gjorde at fiskeren fra nord var forpliktet til å levere til denne kjøpmannen, hva betydde ikke det for maktforholdet og prisfastsettelsen mellom de to partene? Og mens borgerskapet i Bergen la seg opp store formuer, levde fiskeren i nord fra hånd til munn. Ellers mener jeg det er en myte at Bergen blir så dårlig behandlet av sentralmyndighetene, det er noe Høyre og FRP i Bergen ynder å fremheve, kanskje for å dekke over sitt eget vanstyre av Bergen. Uheldigvis med støtte av den politiske redaktøren i BT.

  • Vibeke 4. februar 2013 på 13:39 #

   Huffameg! Det som er mest pinlig er jo at Tvisynt ikke har forstått noe av det Sjur Holsen skriver…prøv å se litt mellom linjene, les med skråblikk og les historien. Bl.a. var Hanseatene i Bergen i 400år, – det var Kongen som bestemte at fiskerne fra nord måtte komme helt til Bergen for å selge sin fisk, ikke «bergenserene». Takk til disse tyske handelsmenn som var villige til å gi fiskerne kreditt i dårlige tider, slik at de bokstavelig talt kunne brødfø sin familie selv om fisket slo feil. Det er også en side av historien.

  • Sandyman46 4. februar 2013 på 16:58 #

   Hvor ofte MÅ en by med 10% av befolkningen ( Oslo), ha stasministeren?
   Vestlandet kunne jo beholde litt, så ikke alt gik til Oslo, synonymt med starten!

 6. Werner 4. februar 2013 på 12:15 #

  Tatt på kornet Sjur Holsen. Me strilar som har den ære å være naboar til Bergen har vel sett dette lenge, begensarar som kun ser til nasetippen og knapt nok det. Synes allikevel at det har byrja å dukke opp mykje positivt i det siste, spesiellt det aukande sambandet med Rogaland og Stavanger. er noko som kan være med å gje Bergen og Hordaland tyngde, så her ligg framtida for både for siddisar og bergensarar.

 7. Johannes 4. februar 2013 på 12:18 #

  Statskapitalismen har vært en katastrofe for Bergen, mer og mer av verdiskapingen skjer med statlig innblanding. Vi trenger mer maktspredning i samfunnet vårt, og det klarer Høyre å sikre mye bedre enn Ap.

  • ola 7. februar 2013 på 12:54 #

   Og Venstre klarer å sikre det bedre enn Høgre.

 8. Siviløkonom 4. februar 2013 på 12:53 #

  Takk for et bra innlegg Sjur Holsen!

  Den forrige bergenske statsministeren var Venstres John Ludvig Mowinkel. Den neste blir Erna Solberg.

  • Karl Bedding 4. februar 2013 på 13:17 #

   Det håper jeg endelig ikke.

 9. Svein 4. februar 2013 på 13:00 #

  Takk til Sjur Holsen!
  Dette var artig og samtidig til ettertanke for oss med hjertet i halsen og beina i valleslette!
  I BT ble det forleden søkt etter kommentatorer, det trengs ikke, unge Holsen viser at han kant ta jobben alene.

 10. Osmund Lind Iversen 4. februar 2013 på 13:20 #

  Holsen har gode poeng men også et gapende hull i forståelsen: Det er ikke næringslivet men studentlivet som preger Bergen i dag. Våre politikere kommer fra administrasjon og ”myke” yrker i utdanning, helse osv., og det er ikke rart at de skjønner trivsel og miljø og sosiale ordninger bedre enn de skjønner næringsutvikling. Man kan være unnskyldt for å mene bystyret likner på et forstenet studentersamfunn.
  Men viktigere – kanskje viktigst av alt – er at media, og da mener jeg BT, har et navlebeskuende fokus på ”Byen” uten interesse for dens plass i en større helhet. BT står for ”den gode sak” – alt fra skole og helse til ren luft og bybane og estetikk i byen, bevaring, turisme – alt det man kan fokusere på i en by som står stille. Utmerkede saker, men er det ikke nettopp næringslov og vyer som mangler i BT? Hvor ofte tar BT (eller politikerne) opp saker som gjelder Bergens bidrag til Vestlandet og støtte til våre naboer her?
  Den som tror at Bergen fremdeles er kremmerbyen har ikke stukket fingeren i jorda på lenge. Tvert imot – den gangen landet hadde en statsminister fra Bergen var han nettopp en forretningsmann, og det var da vi tok tak i unionen med Sverige. Verken BT eller Bystyret har mye

 11. Eburk 4. februar 2013 på 13:51 #

  Det er mange årsaker til Bergens stilling, men Holsen har mange gode poeng. Men noen årsaker er at Bergen aldri har vært dominert av bare et parti. Før krigen var det stor splittelse mellom de venstreradikale (kommunister bl.a.) og et forholdsvis sterk arbeiderparti, men senere er det et ganske delt politisk miljø – med sterk oppslutning om Høyre. Alltid vanskelig å få innflytelse når en er splittet. På Østlandet har Ap alltid før hatt store sterke distrikt og og i Trøndelag og nordpå. Men Bergen har alltid vært dårlig på å se seg selv som del av et samlet fylke. Se bare på nominasjonene i Ap og Frp. I tillegg er det mange som synes det er så mye bedre å samle alt, for å kunne spise druer med de fine (se bare på alle B skilt på biler). Men NRK og de såkalte riksavisene gjør det ikke bedre + TV2.. Det at Oslo i alle sammnhenger blir omtalt som hovedstaden, selv om det bare er helt lokale begivenheter som ikke har sammenheng med hovedsstad/politikk å gjøre, gjør det ikke bedre.

 12. K-r-a 4. februar 2013 på 14:23 #

  SJUPER !

 13. Chrinsp 4. februar 2013 på 14:52 #

  Skal vi snart gjøre noe med det – Sitat fra artikkelen over
  I en hvilken som helst annen europeisk stat – tenk på Katalonia, Nord-Italia, Skottland – ville Vestlandets status som seddelpresse for et helt land for lengst endt i opprør og krav om økt selvstyre

 14. KafirFar 4. februar 2013 på 15:18 #

  Vannvittig bra skrevet!
  Men fall nå ikke i journalistfellen og avgjør på forhånd hvem av de to blå som blir den neste statsminister.
  Vil minne om at prestesønnen fra nordvestlandet representerte et av de minste partiene, men ble likevel statsminister.

 15. ahelle 4. februar 2013 på 15:19 #

  Igjen en aldeles utmerket artikkel skrevet i penn av dyktige Sjur Holsen, virkelig til ettertanke og refleksjoner for oss som er så glad i byen vår, jeg ser allikevel positivt på fremtiden og håper at Erna Solberg kan gjøre noe med saken, for hun er vel den dyktigste politikeren vi i har for tiden uansett politisk farge…

 16. Arthur Wikan 4. februar 2013 på 16:10 #

  http://arthurpark.net/2013/02/03/byen-min

  Ikke byen min – enda…

 17. ballec 4. februar 2013 på 16:44 #

  Holsen kaller Vestlandet for Norges seddelpresse.
  Til det er det å si at hverken olje eller fisk kommer fra Vestlandet. Verdiskapning pr innbygger er nok ikke større i Bergen enn i Oslo. Snarere tvert imot.

  • Gomlen 4. februar 2013 på 17:17 #

   Da kan du kanskje svare oss på hvilke verdier det egentlig er som skapes i Oslo? Vel, bortsett fra den IT-folk, konsulenter, advokater og finansfolk står for da? Hehe …

   Typisk østlendinger å tro de er verdens navle. Siden Oslo står så godt på egne ben, så kan vi vel bare bygge en mur rundt hele byen og nekte dere tilgang til naturressursene dere nyter godt av fra resten av landet.

   Verdiskapning du lissom :-)

  • Bjørgvin H. Gunnarson 4. februar 2013 på 17:24 #

   Eg synes å minnes at eg så at 78% av den norske stats verdiskaping kjem frå Vestlandsregionen, og dernest i fordeling ut frå statskassa går kun 28 % til vestlandet. (finn ikkje kjeldane, men du henviser ikkje til noko vettugt du heller)

   Lønn til offentlege administrative stillingar er ikkje verdiskaping. Oslo sliter litt om du tek bort denne arbeidsgruppa.

   Olja er for det meste lokalisert utanfor vest- og sørlandskysten (den nord er ikkje satt i verk enda). Fisken symjar i havet. Verdiskapinga frå fisk og olje er i stor grad ei vestlandsgreie (og saman med trevirke og våpen er vel dette våre fire store eksportartiklar).

   • Gomlen 4. februar 2013 på 17:43 #

    SSB opererer med en definisjon på verdiskapning i offentlige virksomheter som noe som beregnes til å tilsvare lønnen til de ansatte.
    Det er jo ingen steder i dette landet med så høy tetthet av offentlige byråkrater og direktører som i Oslo :-)

   • ballec 5. februar 2013 på 10:03 #

    Du minner meg litt om oljearbeiderne som sitter ute på plattformene og tror det er de som forsørger hele Norge.

    Og jo: Byråkrati er nødvendig for verdiskapning, det også.

 18. 9c9 4. februar 2013 på 18:01 #

  En fin artikkel. Jeg var selv svært tilhenger av dette med at «vi står for all produksjon av penger i Norge» før. Men det faller på sin egen troverdighet når man vet at Bergen trolig ikke hadde eid noe som helst om de selv hadde fått bestemme. Vi hadde nemlig solgt ut alt til høystbydende for lenge siden, oljen, gassen og fisken. Vi er nemlig blå og kortsiktige i tankegangen. Jeg vet dette provoserer, men fint om noen søker opp i historien og motbeviser dette.

 19. Petter Nybråten 4. februar 2013 på 19:39 #

  Forfatteren skriver spenstig, men velger polarisering langs en akse som på langt nær er den mest vesentlige i å skille mellom ulike grupper i Norge i dag.

  Mye større er likhetene mellom Herman Friele, Erna Solberg, Jens Stoltenberg og Sjur Holsen selv hvis man heller skiller folket langs en sosiologisk akse. Da er motparten snarere de ukultiverte, de som lar seg knytte til hverandre via et fellesskap på basis av såvel realityprogrammer og forbruk av merkevarer som en følelse av utenforskap overfor nevnte gjeng – akademikerne, politikerne, næringslivslederne, de språksterke synserne.

  Denne aksen er et skille mellom høyt og lavt utdannede, posisjonerte og motvillige håndlangere, rik og fattig. Det er skillet mellom de som ser sitt snitt til å utnytte ressurser til å skaffe seg makt, og de maktesløse.

  Og så har vi den moderne nordiske modellens store konsekvens: vi famler alle i et mer eller mindre dunkelt landskap etter noe å identifisere oss som, etter noen å identifisere oss med. Vi har dempet mange av livets harde realiteter ved å dyrke sikkerheten i sentralstyrte apparater og skapt et solid samfunnsbygg av armert stål, og som vi siden har kledd, isolert og sågar polstret med våre velsignede oljepenger. Vi er så skjermet fra vår egen natur at vi roper «Feilbehandling!» når vi ikke straks blir helbredet av helsevesenet, og «Jeg har da betalt skatt!» hver gang vi blir bedt om 20 kr for å bruke en vei som tar oss snarveien GJENNOM fjellet så vi slipper kjøre rundt.

  Vi er så skjermet fra vår egen sårbarhet at når den først avsløres så blir vi helt fortvilte i en slik grad at angst og depresjon er resultatet. Og vi har ingenting å stille opp med – for systemet har ikke lært oss å ta vare på hverandre. Fra en vill naturtilstand der samholdet i gruppen er selve nøkkelen til overlevelse har vi beveget oss til et samfunn der individet står alene i dets ansvar for egen atferd, og dermed utvikler skylapper mot inntrykk fra de rundt oss. Til den dagen vi evner å enes om en mer riktig erkjennelse av menneskets sosiale natur, vil vi fortsette å feile i våre forsøk på å skape et noenlunde rettferdig og balansert samfunn.

 20. Magnus 4. februar 2013 på 21:13 #

  Artikkelen er morsom nok, lenge. Men avslutningen er direkte uanstendig: Linjene fra slutten av Jødisk partisansang («Vi har reist oss og kan se vi er slått ned») har overhodet ingenting med «munter sorg i stemmen» eller bergenske underfundigheter å gjøre. Tvert om handler diktet om den desperate oppstanden i Warszawas ghetto våren 1943. Sorg, ja, definitivt. Munter?! Dette er det verste som har stått i en avis på år og dag. Artikkelen er ond og dum.

 21. orjah 4. februar 2013 på 22:31 #

  Alltid ment at som en god vestlending bør alle og enhver snarest pelle seg ut i hagen, raske sammen det en har liggende av større og mindre stein, hive det i Tysse hengeren og kjøre i kolonne opp på hardangervidden og begynne på en jæævlig lang mur som skiller vestlandet fra resten av kugalskapen!

  Og du har heeelt rett; Jensegutt har ingenting på denne siden av landet og gjøre!

  😀

 22. Bjarte Undertun 4. februar 2013 på 22:52 #

  Den historiske garantisten for maktdeling her i riket har vore Venstre. Partiet sin oppslutnad gir vel også ein god peikepinn på korleis det står til med maktdelinga i dag.

 23. Knut Vidar Schjenken 5. februar 2013 på 00:16 #

  Skjønner ikke hva som gjør at folk velger å forlate Bergen. jeg har selv bodd en del år utenfor Bergen, men klarte ikke å holde meg unna. det er jo bare i Bergen at en bergenser virkelig hører hjemme. Jeg får vel si noenlunde som Edvard Grieg prøvde å forklare det; Bergen og klimaet her kan tære på selv den beste, men å forlate Bergen er som å forlate sjelen. da er det ingenting igjen å leve for…

 24. Eksil Bergenser 5. februar 2013 på 14:24 #

  Jeg er ikke fra Norge, jeg er fra Bergen

 25. Hektoren 5. februar 2013 på 20:14 #

  Jeg vet det er lenge til jul.
  Men jeg ønsker meg en statsminister som ikke er på ferie det meste av året.
  En statsminister som figurerer mer i politiske debatter enn i hjemme-hos-reportasjer i den kulørte ukepresse.
  En statsminister som har flere klare standpunkter enn hans kone har OK kjoler på premierefester.
  En statsminister som, selv om han er medlem i Arbeiderpartiet, ordet solidaritet betyr noe for.
  En statsminister som forstår at kinesiske arbeidere uten faglige rettigheter, i en industri fyrt av brunkull og rent føydale forhold uten sosiale sikkerhetsnett, ikke bør sette sløyekniven i norsk fisk.
  En statsminister som forstår at et forurenset Niger-delta, der nigerianske bønder og fiskere ikke lenger kan hente et utkomme fordi grunnvann og jordsmonn er forurenset av oljeindustrien, ikke er stedet der det norske velferdssamfunnet skal funderes.
  En statsminister som ser det meningsløse i at vi betaler 40 millioner i bistand til Nigeria mens Statoil henter ut en milliard.
  En statsminister som har lest leksen sin etter den siste finanskrisen, og forstår at politisk styring og kontroll av et fritt marked er det som forventes. Jeg mener, hva godt har det frie marked noensinne gjort oss?
  En statsminister som med klare ord fordømmer barnearbeidet som gir oss klærne vi tar på oss.
  En statsminister som forstår at Røkke, med sine mer enn spesielle krav til personlig lønnsomhet og forbruk, aldri skulle ha hatt en finger oppi matfatet og ressursgrunnlaget til en hel kystbefolkning.
  Men fremfor alt.
  Jeg ønsker meg ikke en statsminister som har som sitt største fortrinn at hun er mett.
  Jeg vil ha en statsminister som er sulten. På rettferdighet. På solidaritet. På opprettelse av urett.
  Det er det jeg ønsker meg til jul.

  • Svein 6. februar 2013 på 19:33 #

   Herlig ønskeliste, du kan si det sånn; jeg ønsker meg mye av det samme til jul.
   Synd du kom litt seint inn på debatten, denne hadde fortjent flere lesere.

  • ola 7. februar 2013 på 13:07 #

   Trine Skei Grande er statsministeren for deg!

 26. ustwonow 6. februar 2013 på 20:48 #

  Vel,vel, så lenge Jan Tore Sanner tar beslutningene, er det vel nokså likegyldig hvem som sittter i stolene!!!!!!!!!!!!!!!!

 27. modasspost 7. februar 2013 på 14:12 #

  Bergen har politiske profiler som bør dekke behovet for en statsminister men er for dårlig offentlig eksponert.Bergenseren er ikke av den flaueste sorten.Har Erna det rette netteverket for å få gjennomslagskraft?Har ho de strateger som trengs.Husk spillteorien
  Jens har jo hele AP og LO familien med seg.Nettverket til Høgre er ikke profesjonelt nok.De bør posisjonere seg mer strategisk i landskapet.
  Alliansebygging hos de borgelige er mangelvare.Høgre bør ta kurs i spillteori i politikken

 28. Erik Askeland Mosli 10. februar 2013 på 13:34 #

  Bra Sjur! (Erik, pianospillende nordlending fra sam. pol, 1991)

 29. aata 19. februar 2013 på 12:12 #

  Artig og dyktig formulert, Holsen. Men jeg spør meg, hva hadde Stavanger vært uten oljen, hva hadde Brønnøysund vært uten registrene. Oslo er for tiden for mye opptatt av å utvikle innenfor sin egen lekegrind. Hvis vi tenker for landet som helhet er dette feilslått.
  Kyststamveien er det viktigste prosjektet for landet som helhet, for tiden. Har en følelse av at østpolitikerne frykter hva kyststamveien vil kunne medføre av Vestlandsvekst. Og jeg tror den stamveien ville bidratt veldig til konkurranse øst/vest på litt sikt, si 10 år. Det er mange i øst som synes dette er en ubehagelig tanke.

 30. paasan_den_store 22. mars 2013 på 15:14 #

  Gøy med folk som tror norsk kontinentalsokkel ligger mellom Bergen og Stavanger.