Fremtidsklyngen

ILLUSTRASJON; MAD ARKITEKTER / ENTRA

Ja og amen. Både Norge og Vestlandet kan få et løft med en mediepark der innovasjon og samarbeid er målet.

Jepp, Bergen skal få sin egen medieklynge, der TV 2, NRK Hordaland, Universitetet, VizRT, Bergens Tidende og BA er partnere. Det er på sånne dager vi som jobber i dette systemet helst skal løfte nærsynet fra egen navle. Så man prøver.
Eller, jeg er allerede ganske overbevist. Ikke av dagens glossy introduksjonsvideo (nederst i lenken), fra en tenkt åpning av medieklyngen i år 2016, der helikoptre flyr omkring, og den enorme videoveggen forandrer de støvete delene av Lars Hilles gate til Broadway, New York.
Det er lov å smøre tjukt på, det er tross alt en bra dag for visjoner.
Jeg er mer betatt av idéens storhet, av det som til i dag var en obskur plan om å tvangsflytte så vanetenkende og konkurranseorienterte folk som oss inn i samme hus, for å skape noe helt nytt – noe som kanskje er større enn oss selv.

Får bedriftene dette til, vil det forhåpentlig kunne løfte Vestlandet til et nasjonalt tyngdepunkt for kommunikasjon og massemedier. Helt privat håper jeg det gjør noe med den kolossale østlands-sentralismen på sikt, den som tapper Vestlandet for gode idéer, kompetanse og utvikling.
For denne saken har en svært tydelig politisk dimensjon. Dere skulle sett Bergens toppolitikere som satt og skinte på pressekonferansen på Hotel Neptun i dag.
Jeg vedder på at de også ser medieklyngen som et næringspolitisk gullegg, som kan skaffe arbeidsplasser, som kan pushe byfornying i et søvnig område av sentrum, og som kan låse TV 2s hovedkontor fast i Bergen til evig tid. Pluss pluss.

Men jeg ser også at det er et krevende mentalitetsskifte for folk i denne bransjen. I dag lever mediebedriftene som isolerte celler; hele kjernevirksomheten går ut på å konkurrere på journalistikkens marked om den aller største avsløringen, den beste saken eller reportasjen.
Mange tror det kan bli vanskelig i et gigantbygg som holdes oppe av glassvegger, og at de ulike mediehusene til slutt vil ende opp i en ufrivillig, ensporet fusjon.
Dette er helt og holdent opp til oss selv. Jeg mener grensene mellom BA og BT ikke defineres av geografisk avstand, men av at vi makter å ta vare på lojaliteten til mediet vi jobber for, og av at ambisjoner og konkurranselyst blir enda større.
De negative reaksjonene på samboerskapet som ytres i dag, er nettopp det som kan styrke oss, dersom vi flytter i samme bygg. Den kamplysten for egne saker, egen kultur og egenart er helt vesentlig for at medieklyngen skal kunne fungere.

Jeg vedder på at de også ser medieklyngen som et næringspolitisk gullegg

Det sitter langt inne å være surmaget på en dag som denne, i en by som ellers ikke er verdensberømt for å tenke moderne, inkluderende, stort og visjonært.
Men navnet «MediaCity Bergen»? Hva er det for noe, da?
Jeg forstår de internasjonale ambisjonene; det at medieklyngen skal bli et forbilde og et utstillingsvindu; et realt showoff-objekt for mediefolk, ordførere og dignitærer fra inn- og utland. Man skal være stolte av prosjektet, og det skal flagges at dette er et symbol for mer enn oss som bor her.
Men det er like legitimt å mene at den klisjéaktige anglifiseringen av Bergen sentrum er gått alt for langt og inn i parodien (tenk: «Kidsa barnehage»), og at det både er et tegn på lav språklig selvtillit og mangel på forståelse for kontekst og undertekst.
Noter dere alle butikkene som er pepret med «SALE»-skilter for tiden. Hvem selger de egentlig sine bukser til?
Navn på slike prestisjeprosjekter kommer med enorm signaleffekt – fra første stund. Derfor hadde det vært fint om Entra og partnerne kunne gøtset litt, og gitt klyngen et norsk navn, og farget den mye mer av Norge og Vestlandet, enn av Broadway, New York. Har vi tro på at dette blir unikt i nordisk sammenheng, bør vi også ha tro på eget navn og eget målføre.
Noen får starte en Facebook-gruppe.

Skal medieklyngen bli en suksess, så krever det en virkelig stor dose godt lederskap, men også en viss omstillingsevne fra oss som går og gnurer på golvet hver eneste dag.
Det blir vondt å flytte fra Godt Brød og Torgallmenningen. Men selve idéen om samhandling, flere kolleger i huset, mer dynamikk og spredt kompetanse, større utsyn og høyere blikk på alt som foregår rundt oss, gjør at jeg gjerne kan leve på flatbrød og appelsiner fra Kiwi til lunsj en stund.
Jeg håper prosjektet også kan løfte Vestlandets identitet som region, som motkraft til Oslo-områdets enorme magnetisme.

Vi kan alle bli skuffet, selvfølgelig. Dette handler i bunn og grunn om økonomi, synergier, kalkyler og svære power point-presentasjoner.
Når alt kommer til alt, er det pengetellerne og McKinsey-konsulentene i Egmont, Schibsted, NRK og A-pressen som skal avgjøre det hele, utpå høstparten en gang. Da skal metaforene og superlativene fra dagens pressekonferanse opp til eksamen. Da får vi se om partnerne i «Bergen Mediaby» har like mye stål i arm og gull i munn.
Personlig håper jeg på det.

Tags: , , , , , ,

Kommentarer

21 Svar til “Fremtidsklyngen”

 1. kbb 7. februar 2013 på 16:47 #

  Endelig en god nyhet for Vestlandet.

 2. jakols 7. februar 2013 på 16:47 #

  fint da at de skal rive parkeringshuset og ha all biltrafikk vekk fra Bergen sentrum.
  Disse mediafolkene trenger jo ikke bil, evt at de kan ta bybanen til Øygarden.

 3. hugocl 7. februar 2013 på 16:53 #

  Klyngebygging kan være bra, sentralisering er ikke fullt så bra. Særlig når det skjer ut fra en tankegang om makt og en overbevsining om egen fortreffelighet. Dessverre foregår det en gjennomgripende sentralisering i samfunnet vårt. Det ser man tydelig ut fra rapporten om 22. juli, fra diskusjonen om fergefri E-39 etc etc. Det later til at departementene i stadig større grad blander seg opp i detaljstyringen av driften. Selv om Gahr-Støre bedyrer at «Vestlandet vet best selv hvordan sykehusdriften på Vestlandet skal skje», så snur han seg sammen med sine andre kollegaer og gjør akkurat det motsatte. Se også hvordan verdiskaping på Vestlandet skaper inntekter for Oslo sentralt, som så deler ut smuler til Vestlandet etter eget forgodtbefinnende. Nei, herr Bjerkestrand – problemstillingen du berører er dessverre langt større og viktigere enn trusselen mot mediearbeidsplasser i Bergen

 4. poltarainin 7. februar 2013 på 17:20 #

  Ja sånn at det blir enda mer kammeraderi innen media, passe på at ingenring kommer ut ,eneste dere skriver dritt om er Brann.

  • Frode Bjerkestrand 7. februar 2013 på 17:23 #

   Hei.
   Det var da en usedvanlig usaklig tilbakemelding. Kan du utdype litt?
   Mvh
   Frode Bjerkestrand
   Kommentargruppen i BT

   • poltarainin 7. februar 2013 på 17:32 #

    Ja en er at dere våger ikke å skrive noe om de dere har store kontrakter med.til og med Lokalaviser som BT. BA eier våger heller ikke.

 5. Pletten 7. februar 2013 på 17:24 #

  De burde bygge tårnene høyere slik at de passerer høyden til gamle Postgirobygget i Oschlooo der lokalavisen Aftenposten holder til!

 6. Jobber i strøket 7. februar 2013 på 17:26 #

  Jeg lurer på journalistene vil gjøre når de oppdager at strøket flyter over av sprøytespisser, narkomane, og uteliggere. Strekningen fra Nygårdsparken, via Realfagsbygget, til Bergen legevakt er hardt belastet, og det er daglige overdoser i gater og på fortau. Av samme grunn er det vel heller ikke tilfeldig at ambulansene har tilhold i den gamle Autogården (rett ved Lars Hilles gate).

  Hadde noen foreslått å flytte alle medier i Oslo til narkoreiret på «plata» ved Oslo S, ville medienen vært fulle av hyl og skrik. I Bergen derimot, klapper journalistene i hendene og døper området Media City. Skal si keiseren har fått nye klær i en fei!

  • Anonym 7. februar 2013 på 17:59 #

   Da har jo journalistene en glimrende mulighet til å drive dybdejournalstikk i samfunnets skyggeside og belyse en rusomsorg og en ruspolitikk som virkelig trenger søkelyset på seg. Journalister er nok ikke så fisefine som du prøver å fremstille de her. Mange risikerer også livet daglig i utenriksoppdrag…..

   • Anonym 7. februar 2013 på 20:36 #

    BT tåler visst ikke innspill om overdoser og narkomane, for nå har de fjernet hele kommentaren…

 7. Østlending 7. februar 2013 på 18:28 #

  Så utrolig herlig det hadde vært om Bergen avlastet østlandet litt. Vi er lei kø, overfylte tog og busser, verdens høyeste boligpriser og innvandrerdøgenikter. Bygg opp noe og avlast oss, please!

  • Gjest 7. februar 2013 på 18:50 #

   Tips: Vi har allede bygget opp noe.

  • Hhgg 7. februar 2013 på 19:08 #

   For hvis en leser avisene får en jo fort inntrykk av at Bergen preges av lite kø, god kollektivtransport og rimelige boliger…

  • uberaa 7. februar 2013 på 22:15 #

   okidoki… vi beholder oljepengene selv en stund og bygger i vei. ikke saboter da. please!

 8. 1dr3 7. februar 2013 på 19:31 #

  Frode, medieklyngen vil forhåpentligvis også tiltrekke seg selskaper som opererer i et internasjonalt marked, som for eksempel Vizrt, som allerede er ombord.

  Vil du ikke erkjenne at disse trolig har et behov for et navn som lettere lar seg markedsføre internasjonalt?

  Hva med gründerbedriftene man håper skal få fotfeste i «the greenhouse». Jeg vil anta at de fleste selskapene som etablerer seg der starter rett opp i et globalisert marked. Det er selvsagt ikke mulig å vite, men jeg tror ikke et vestnorsk navn på medieklyngen vil gi dem et fortrinn i den store verden, heller tvert imot.

  Et vestnorsk navn hadde klinget godt i ørene for oss Bergensere, men for en amerikansk tv-produsent er jeg redd det blir mer støy…

 9. Gsaevdal 7. februar 2013 på 19:31 #

  Fjernsynskanalene NRK2 og NRK3 har blitt nesten usynlige i dagens mediemangfold. NRK2 har en markedsandel på ca 5% og NRK3 en andel på 3,5%.

  For å gjøre disse to kanalene mer attraktive og aktuelle, og for å redusere Oslo-dominansen burde 25-30% av NRK sitt budsjett blitt overført til selvstendige kanaler i henholdsvis Bergen/Stavanger og Trondheim/Tromsø.

  I samme slengen burde også hovedredaksjonen for noen av NRK sine utallige radiokanaler flyttes til samme byer. Jeg talte opp 10-15 radiokanaler for NRK på Wikipedia

 10. Norn 7. februar 2013 på 19:35 #

  Dette fortener et dikt på nynorsk endatil :-)

  2013.02.07.1833. Eg likar nykveikte tankar

  dei lyktar veg framom
  her me går i vårt mørke
  det varer ikkje evig

  foruderleg kor tankar
  trossar seg fram frå inkje
  til nye skapningar

 11. V1B 7. februar 2013 på 19:47 #

  Eg har jobba i Nederland sin versjon av dette; Mediapark.Det fungerer ærlig talt strålende!
  Håper det blir råstilig i Bergen, og kanskje frister folk til å holde seg der, og ikke i Oslo!

 12. vladevodstok 7. februar 2013 på 22:24 #

  De 800-900 millionene burde heller bli brukt til å subsidiere norsk mat, f.eks persille eller langløk. Da hadde prisen på disse matvarene blitt mye billigere.

 13. Werner 7. februar 2013 på 22:51 #

  Hva så? NRK og TV2 er jo blitt kliss like, ARK1 og ARK2. BT er ett ekko av Dagbladet eneste lyspunkt er vel BA. Lykke til videre

 14. Jacob Lygren Døskeland 8. februar 2013 på 00:23 #

  Svaret fra Frank Aarebrott på Nrknyhetene i kveld var bra for både BT og BA. Nærmere samarbeid mellom NRK og Tv 2 om nye plattformer, trenger UiB sårt for å utvikle mer selvstendig forskning og formidling.

Legg igjen en kommentar