Vestlandske fossiler

BREV FRA OSLO: Nils August Andresen skriver brev til Vestlandet på vegne av Oslo. «Du får din del, Vestlandet, og vel så det», slår han fast.

Kjære Vestlandet! Det er meg, Oslo. Takk for brev. Du skriver at du er lei av meg og vil ha oljen for deg selv. Ikke bli sint, men jeg tror vi er nødt til å gå til parterapeut igjen for å jobbe litt med selvforståelsen.

Aller først, Vestlandet, altså, jeg synes det er viktig at du sier det du føler. Så kan vi snakke om uenighetene. Du vet jo hvor sint du blir når du går og holder mindreverdighetskompleksene undertrykket for lenge. Husker du den gangen da du gikk i nesten to hundre år uten å si noe? Da var du sint, da!

Men altså, Vestlandet. Tilbake til disse brevene du har sendt meg – og offentligheten for øvrig. (Forresten, Vestlandet, er det egentlig nødvendig å følge trenden med å ta familiekrangler i offentligheten?) Du skrev i Bergens Tidende her om dagen at ”i en hvilken som helst annen europeisk stat – tenk på Katalonia, Nord-Italia, Skottland – ville Vestlandets status som seddelpresse for et helt land for lengst endt i opprør og krav om økt selvstyre; bare ikke i Norge.” Og der gjentar du det du har sagt før, at ”det er ille at ingen statsministre har kommet fra den delen av landet der pengene kommer fra”. Altså, vi sier alle slikt i øyeblikkets hete, ikke sant? Men du har begynt å gjenta så ofte. Det er nesten så man skulle tro du faktisk mener det. Så var du på Trygdekontoret, og tok det et hakk lenger. ”Det er jo kun der det blir skapt verdier i Norge. Resten er snylting. Skipsverft. Også masse råvarer. Og olje. Også fisk. Og det er det Norge lever av.” Det sa du, sikkert litt for tull, ikke sant. Men det er blitt et mønster nå. Det er derfor jeg skriver til deg, nå. Vi må nesten snakke sammen.

 

Det er ikke din olje. Sorry, sånn er det bare

 

Aller først det der med oljen… Altså, hvordan skal jeg skal liksom få sagt det så du skjønner det? Det er det der med livsløgnen og gleden og de akk så gjennomsnittlige vestlendinger. Jeg tror jeg bare må si det rett ut, jeg: Det er ikke din olje. Sorry, sånn er det bare. Det har aldri vært det. Du hadde den ikke før vi ble gift. Det er ikke noe særeie. Vi har utvunnet den sammen, men hvis du absolutt bringe det på bane, så var det Jens Evensen, som vokste opp på Grønland i Oslo, eller Kristiania som det het da, som spilte hovedrollen i å sikre det havområdet for både oss og barna. Men du var jo enig i at det var klokt, og at vi blant annet trengte pengene for å betale for utdannelse for yngstemann, Nord-Norge.

Og du, nå mener jeg ikke å psykologisere, men siden du har valgt å være ærlig om hva du tenker, synes jeg nesten jeg må si litt jeg også. Av og til lurer jeg på om du har litt behov for å føle at du på et vis har fortjent det at du alltid har vært så privilegert med hav og ressurser. Og så blir det så viktig for selvforståelsen din, det med gründerånd og nøysomhet og alt sammen. Joda, noe sant i det er det jo i blant. Men tro meg, alle som kommer fra privilegerte bakgrunner har litt behov for det der. Litt sånn ”Se på oss, vi er så nøysomme! – bruker bare én fyrstikk for å tenne alle kandelabrene på jaktslottet!” Det gjelder bare ikke å la det gå seg til hodet. Jeg kommer litt tilbake til det.

Men én annen ting først: Du tar opp igjen en av disse kranglene vi har hatt helt siden vi først ble samboere i 1814, og så flyttet for oss selv i 1905. Du skrev altså i Bergens Tidende: ”Den utadvendte, sprell levende kysten hadde ingen plass i denne rosemalte, halvt lobotomerte idyllen, og aller minst den skjønne horen Bergen, som hadde ligget med ryggen til nasjonen i århundrer, i utuktig omgang med utlandet.” Joda, jeg skjønner det. Du hadde behov for å få respekt for din fortid, litt sånn som Eva i tv-serien Dag. Og du syntes at jeg var litt traust. I get it.

Jeg syntes jo ikke det var helt rimelig da heller. Men jeg sa ikke noe, for jeg skjønte at det var det du trengte akkurat da. Men du, Vestlandet, nå blir det bare for dumt, ikke sant. Det fantes jo en tid hvor disse syv fjellene i Bergen dannet er mur mot Norge og en åpning mot verden. Men reiser du ut fra Bergen idag, kommer du ikke lenger til Amsterdam, London eller Amerika. Du kommer til Sotra. No offence, altså. Men Sotra, lissom? Du tar poenget. Kan vi gjøre en avtale? Jeg skal ikke kalle deg for hore, og du skal ikke kalle deg for vidsynt. Even Steven.

 

Du får din del, Vestlandet, og vel så det

 

Altså, jeg nevnte Jens Evensen. For å være helt ærlig, Vestlandet, er jeg usikker på hvor mye olje du egentlig hadde fått opp uten min hjelp, de trauste østnorske selskapene TGS, PGS, Aker Solutions, Aker, Fred. Olsen, eller Kongsberg Gruppen – for ikke å snakke om de utenlandske, som Seadrill, Subsea 7 og Prosafe. Hvor var gründerånden din da, Vestlandet? Du husker dessuten sikkert irakiske Farouk al-Kasim, som stod så sentralt i å organisere alt sammen. Og herregud, hvor mange ganger har du ikke hatt behov for banktjenester fra meg for å finansiere hele sulamitten? Jeg vet at du på fritiden produserer et og annet møbel, men for å være ærlig så er det flere enn meg som begynner å bli litt lei av å diskutere møbler på alle fester og middager vi går i.

I all fall, som du sikkert vet, er dette bare noen av de 17 av de 25 største selskapene på børsen som har hovedkvarter på Østlandet. Ett har hovedkvarter i Trondheim, fire i utlandet, og enkel matematikk forteller oss hvor mange som er igjen til deg. Vent, Vestlandet, jeg vet hva du skal si: At det er du som driver all verdiskapningen, men så må sende alle pengene til meg. Det blir et av de tilfellene hvor du anvender en type logikk som ikke gir så mye mening for meg. Du og jeg bruker jo samme regnskapsfører, han SSB-fyren, og du kan jo bare se hva han sier. Joda, det stemmer at du har masse oljeselskaper og noen møbelfabrikker. Men verdiskapning er altså en litt kompleks sak. Noen bidrar med kapital. Noen bidrar med teknologi og patenter. Noen bidrar med arbeidskraft. Noen bidrar med lokaler og bygninger. Du får din del, Vestlandet, og vel så det.

Sorry, Vestlandet, jeg vet ikke hvorfor jeg forteller deg dette engang. Det er jo altså ikke din olje, så det spiller ikke så veldig stor rolle. Og jeg er jo kjempeavhengig av deg for mye av min verdiskapning! Mange av mine selskaper har jo kontorer og flinke ansatte hos deg også – Schibsted, for eksempel, herregud, det hadde jo ikke vært det samme uten Bergens Tidende. For all del. Når jeg har lyst til at vi skal fortsette å være sammen, tenker jeg jo det, ikke sant, at alt mitt er ditt og omvendt.

Men så begynner du med den der sytingen din, og da blir jeg jo av og til litt sur jeg også, ikke sant. Du blir litt sånn: ”Hadde jeg vært som fru Katalonia, hadde jeg bare skilt meg fra deg nå, liksom. Prøv å stopp meg, liksom! Jeg kan slåss jeg, altså!” Du. Vestlandet. Seriously. Altså, jeg vil ikke slåss, jeg. Det vet du. Men, og nå høres jeg sikkert veldig ut som mannen i forholdet, men marine blir litt bitchslapping sammenlignet med flyvåpen. Capisce?

For å være ærlig så hender det jeg tenker at om jeg hadde visst at du kom til å få stormannsgale tanker om fylkeskommunalt eierskap til Nordsjøen, så vet jeg ærlig talt ikke om jeg hadde flyttet sammen med deg i det hele tatt, da kunne du like gjerne blitt boende hos Danmark eller Sverige, så kunne du tatt den barnslige krangelen med dem. Jeg mener, jeg synes ofte at jeg strekker meg ganske langt. Veier. Tuneller. Du ville til og med ha Trekantsamband, og jeg lukket øynene og tenkte at hvis det er så jævlig viktig for deg, så er det greit. Og jeg skal ikke kalle deg hore på grunn av det heller.

 

Jeg synes at vi skal holde sammen, jeg, om ikke annet så av hensyn til barna

 

Men jeg mener, prøv å fullfinansiere en trafikal Oslopakke med statlige midler, liksom. Haha, det skulle tatt seg ut! Neida, jeg skal ikke gjøre det, altså. Det er bare at jeg tenker litt at da er det liksom din del av avtalen ikke å syte. Jeg har nok allerede, ikke sant, med Nord-Norge og alt det der. Du husker sikkert selv hvordan det var da du hadde forsørgeransvaret. Joda, det er åttehundre år siden, men ikke fortell meg at du ikke husker det:)

Men du. Jeg synes at vi skal holde sammen, jeg, om ikke annet så av hensyn til barna. Trøndelag ville få en fryktelig lojalitetskonflikt, tror jeg. Og Sørlandet og Nord-Norge har jo knapt nok flyttet hjemmefra. Dessuten har jeg alltid tenkt at jeg vil bli gammel sammen med deg. Du er jo blitt gammel nå, på enkelte områder helt fossil. Dog uten særlig brennstoff. Lett innadvendt, i overkant konservativ i klesstilen, alt fra oljehyre til det alt for brede, og ærlig talt litt kjedelige, bibel-beltet du så ofte går i. Men du er jo min egen Vestlandet! Enig og tro til Langfjella faller, og vi en gang ligger på dødsleiet. Så får vi håpe den siste olje rekker til oss begge to.

Kjærlig hilsen,
Oslo

Tags: , , , ,

Kommentarer

268 Svar til “Vestlandske fossiler”

 1. Norn 7. februar 2013 på 19:55 #

  He, he… her lukter det snart kristenmanns blod… jeg vil finne meg en knaus å sikre meg bak

  • Leif-a-k 8. februar 2013 på 08:21 #

   Hehe,
   Det er litt artig at det fremdeles skrives om Bergen/Oslo på denne måten. Jeg er en mann på 42 år, reiser mye i min jobb over hele verden, dette blir som å snakke om hvordan vi skal dele Lørdagsgott mellom barn.

   Vi legger dette bak oss, vi ser fremover og tenker NORGE! Hvordan skal vi sikre verdiskapning, utdannelse og fremtidige generasjoner mat, jobb, helse og omsorg. VI, ikke dere-oss-dem, skal skape dette. Vi er en nasjon og jeg er stolt over å være fra NORGE. Om det er Vestland, Østland, Sørland eller NordNorge spiller ingen rolle, vi er fra NORGE!

   Andre land ville aldri ha forstått hva som er skrevet over, men det skal være litt stolthet mellom regioner, dette er litt for å heve oss sammen. Vi heier på våre lokal lag og vi gjør litt nar av hverandre som mellom barn, men vi står sammen om nasjonalle avgjørelser! Vi skal ha verdiskapning i alle regioner og vi må forstå at kaken skal deles, ikke akkurat likt, men etter behov.

   Kjenner meg ikke igjen i det som skrives i aviser, om statsminister kommer fra Østlandet eller Vestlandet spiller ingen role, det er først å fremst den beste kandidaten til enhver tid som gjelder. Vi er ikke tjent med kvote prinsippet. Hvorfor skal vi nødvendigvis ha et minimum antall kvinner i styrer hvis de ikke er kvalifisert? Dette gjelder også for samfunnet, vi setter ikke en Bergenser som statsminister bare fordi det er lenge siden sist, men akkurat nå er Erna den beste kandidaten, spiller ingen role hvor hennes opphav er fra!

   • LtFutt 8. februar 2013 på 09:36 #

    Jeg vil tro at en del innbyggere i Catalonia og Norditalia ville forstå utmerket godt det som var skrevet over

    • Bhkughbgb 9. februar 2013 på 01:36 #

     oslo kan berre dra ein viss plass oljen det vi tener på oljen og strøm kan vi ha for oss selv og byge veier og byget ut våres side så kan dei få kjøpe det svindyrt i gjen.

   • timmen 8. februar 2013 på 10:24 #

    Om statsministeren er fra Oslo eller Bergen spiller ingen rolle. Men om statsministeren fordeler ressursene likt, ja se, det er en helt annen sak. Ikke avfei raseriet som de fleste vestlendinger føler i dag med tanker om at det dreier seg om en persons fødested. Da bommer du totalt i denne debatten.

   • Orm Helleren 8. februar 2013 på 10:29 #

    Kanskje på tide med et AMBULERENDE STORTING – 5år i Kirkenes – videre 5år i Horten – Tromsø – Arendal – Trondheim- Kristiansand – Ålesund – Bergen – Kristiansund – Stavanger – Oslo osv i rullerende rekkefølge. Regjeringen kunne hatt møter i de største byene. PÅ TIDE Å TENKE NORGE.

 2. Jan Hm 8. februar 2013 på 01:49 #

  Eh … og poenget ditt er … hva?

 3. WalterGr 8. februar 2013 på 07:51 #

  Hehe, glimrende. Håper de navlebeskuende Mæland/Iversen/Rygg leser dette og ser hvor latterlig de fremstår. Kanskje de skjønner hvorfor Fylkesmannen må holde dem i ørene :-)

  • LtFutt 8. februar 2013 på 09:26 #

   ….og hva har dette med denne saken å gjøre?

 4. lysbryteren 8. februar 2013 på 08:01 #

  Tja, hadde det vært like greit at Oslo slo følge med Jemtland og herjedalen – eller i bytte?

  • Siviløkonom 8. februar 2013 på 08:24 #

   Ville gjerne byttet Oslo mot Jemtland, Herjedalen og Bohuslen.

   • Larsarus50 18. februar 2013 på 03:21 #

    Eller vi kunne ha skilt ut Bergen fra Norge. Vi kunne jo ha byttet ut Bergen med Bohuslän. Da hadde vi kanskje fått med Gøteborg også.
    Å det er jo ihvertfall en koselig by med hyggelige beboere. Vesentlig større en Bergen også med sine 600000 innbyggere.
    Ikke er de så lette å erte heller. De har jo humor.

 5. Viggohjelmeland 8. februar 2013 på 08:02 #

  Flott det

 6. Lugg1 8. februar 2013 på 08:03 #

  For å snu det på hodet: Hvor hadde de trauste østnorske selskapene vært i dag, om det ikke var for oljen i Nordsjøen. Vestlandet ville aldri klart å utvinne oljen uten hjelp fra østlandet? Hva slags svada er det? Selvsagt ville vi det. I hvertfall like godt som Norge som helhet. Ekstern kompetanse er noe man uansett må ha. Ingen i Norge visste verken opp eller ned på en oljebrønn i 60-årene. Dette måtte utlendingene komme å lære oss. (Merk: Utlendinger, som i ikke oslo/østlandsfolk). Mye spenstig prosa i denne teksten. et hederlig forsøk på å fremstille Oslo som noe nødvendig og verdifullt. Men man kan ikke lage gull av gråstein. man kan i hvertfall ikke lage gull av Oslo. jeg vil ikke begrense meg til vestlandet som verdiskaper. Stort sett hele landet skaper verdier i form av industri, olje, fiske og annen havbruk. Men oslo? Oslo skaper ingen verdens ting. Oslo er en ren administrasjonsenhet. Å si at Oslo er viktig fordi det er herfra landet styres, er å snu ting fullstendig på hodet. Selvsagt må man ha et styre, en administrasjon. Men Oslo er såpass fjern fra der verdiene skapes, at vi like gjerne kunne blitt styrt fra andre siden av Atlanteren.

  Jeg har vært mye i Oslo (av nødvendighetsgrunner), og det beste med byen er følelsen man får når man forlater den. Hat er et sterkt ord, men jeg kjenner på det akkurat nå…

  Oslo er som en psykopat, og hvem vil vel være i et slikt forhold? Og hvor mye verdi har parterapi da?

  • Trym Hjelmervik 8. februar 2013 på 09:32 #

   du har ganske rett, selv om de var sterk involvert i de første årene betyr ikke at vi ikke hadde greid det selv

  • Arimanni 8. februar 2013 på 10:09 #

   Det var ikke Oslo som klarte å utvinne oljen, det var utenlandske selskap og gjennom goodwill avtalen og base i stavanger lærte nordmenn å utvinne oljen

  • Sanjin Redzic 8. februar 2013 på 11:37 #

   Du har helt rett. Som pertroleumsingeniør så blir jeg j. forbanna på utsagnet om at østlendingene har lært oss å utvinne olje. Det var amerikanske rednecks som lærte oss å drille, det var amerikanske oljeselskap som lærte oss prosessen og det var østlendingene i administrasjonen som de siste 30 årene lærte oss å bli forbanna på et helt nytt nivå. Ja det er et ekteskap men vi har en helt ubrukelig kone i øst.

  • Snoozamannen 8. februar 2013 på 15:31 #

   Jeg tror hovedpoenget med innlegget var å belyse hvor idiotisk hele diskusjonen er. Men når det svarte gullet glimrer får hele kommentarhurven tunnelsyn og hiver seg over tastaturet og viser sin grensesløse idioti og korttenkthet. Og faktisk hat. Første bud når man føler hat er å holde seg unna nettet. Det kommer aldri noe godt ut av hatefulle ytringer mot en halvannen million individer som utgjør landsdelen.

   At innlegget ditt er blitt støttet av en mobb på over 200 viser at det er kollektiv gruppeterapi som bør bli neste tiltak.

   Sotra, Askøy og Mongstad er vel de eneste ekte vestlendingene i Hordaland når man legger oljevirksomhet til grunn for definisjonen av vestlending. Og hvem vil vel ha med innlandskommuner som Voss med i den nye staten som bare driver og administrerer turisme og sykehus og egentlig ikke produserer noe?

   • Mangofrukt 8. februar 2013 på 15:49 #

    Jeg kommer fra Askøy og liker ikke at du snakker stygt om Voss 😉
    Voss tilbyr et bilde av Norge i utlandet som jeg er stolt av. De driver med erkesporten av norsk vinteridrett. Og de tilbyr verden en nydelig arena til de som driver ekstremsport. Verdiskapende slik som olje og strøm? Nei der er de vel ikke de største bidragsyterne. Men de setter likevel vestlandet på kartet. Også har de en herlig dialekt og er selvironisk som på en måte som gjør de den vestlandske helheten verdig 😀

    • Janspedersen 8. februar 2013 på 16:50 #

     Bergen. Havnebyen til Voss.

     • Mangofrukt 8. februar 2013 på 16:57 #

      Poenget var liksom ikke sjøgrensen, men at Voss er likevel en viktig del av vestlandet. Vossafår f.eks. De har tatt blinbdtester.. Greit nok at dei ikkje hadde en blind ein men dei brukte en svaksynt! Dei har en som har reist til Bergen heile to gonge og dermed har ein globetrottar osv.. Voss har ein solid posisjon på Vestlandet og eg meinar at de skal verta innlemma i felleskapet kun pga dei e vossingar og at ein god steik blir ikkje ein god steik utan det beste krydderet! 😉

   • Werner 8. februar 2013 på 21:22 #

    Eg arbeider diverre også i oslo, men slik eg les innlegget ditt så trur eg at du lid tå nåke so heite oslosykje. Da e noke so angrip vestlendinga i oslogryta slik at dei værte meir osloensarar en oslofolk flest. Nåkre månader vestpå pleiar å kurera sykja. Så då vil eg berre få ynskja deg god bedring.

  • Erikeies 8. februar 2013 på 21:01 #

   Hvordan kan du sammenligne en by som Oslo med regioner? Selvfølgelig har ikke Oslo noen industri, moderne byer bør ikke ha fabrikker og industri, det er vel ikke noen industri i Bergen eller Stavanger heller, verdiene og fabrikkene er i havet. Statoils hovedkvarter kunne like godt vært i Gøteborg, eller andre steder hvor det finnes kvalifisert arbeidskraft.

   • fisher 8. februar 2013 på 22:07 #

    ressursane frå havet vert bearbeida på land, dette også på vestlandet.

  • Alex Bell 10. februar 2013 på 12:36 #

   Se om du klarer å finne ut hvor Norges første oljerigg ble bygget.

  • Gunnar 10. februar 2013 på 20:30 #

   Helt riktig. På NRK har det for en tid siden gått en serie om oljehistoriens förste år. Der viser de til Aker-eier Fred. Olsen, som bevisst påvirket politikerne til å få Östlandet ut av «oljeskyggen», som han kalte det. Han kjente styrken til verftsindustrien og shippingmilöet på Vestlandet, gikk til AP og LO….Resten av historien er vel kjent. Litt pussig da at Andresen akkurat nevner Aker i sitt brev. Blant fagforeningsfolk i Bergen på 70-tallet var det bemerkelsesverdig mange med östlandsdialekt utgått fra Aker-konsernet. LO Bergen ble bondefanget. Resultatet var at olje-Norge egentlig ble diktert fra Regjeringen og halvstatlige selskaper. Kapital og industri i Bergen forsökte seg på like vilkår. Resultatet så vi etter noen år på Hanöytangen, Asköy. Et krater av et industristed…. Dette ville ikke maktapparatet ha noe av! Derfor litt bitterhet fra Vestlandet ennå…..Men ikke bruk alle pengene fra oljen til utvikling bare östpå. Det godtar vi ikke!

  • Larsarus50 18. februar 2013 på 03:11 #

   Du bør vel kanskje lære deg litt historie før du skryter på deg at bergenserne kunne utvunnet oljen uten østlendinger.
   Nopp! Det ville dere ikke kunne ha gjort. Uten østlendinger og skarpe og våkne hoder i Oslo så hadde det eneste Bergen hadde sett til olje nå vært oljesøl fra store tankbåter som hentet oljen for å dra til raffenerier i USA.
   Hvis det ikke hadde vært for at folk i Oslo, hadde forstått at å la utenlandske oljeselskaper ta over hele driften av oljefeltene ville være tap av store inntekter i årene framover.
   Da hadde dere antakeligvis sittet der i Bergen å kunne ha brukt oljesølet til å legge sardiner i.
   Det var på nippet til at det skjedde. Da hadde mye vært anderledes både for Bergen og resten av landet.Hverken bergensere eller de fleste andre så hvor nære vi var på å gi bort/selge billig de enorme naturressursene til utenlandske selskaper.
   Men for å ta diskusjonen om hvor ting skapes, så er det vel heller ikke på vestlandet. Vestlandet tar imot oljen som ligger langt til havs. Å kalle det endel av vestlandet er vel nesten selv for en bergenser å ta kjeften for full. Det skapes mye på vestlandet, men ikke olje.
   Den foredles hos dere. Dere er så heldige at dere er naboer til der en naturressurs tilfeldigvis er.
   Det som oppe i alt dette er merkelig, er jo hvorfor det kommer så himla mange vestlendinger til Oslo hvis det ikke er noe vesentlig her. Kanskje mange vestlendinger er late, så de kommer hit bare for å få seg en jobb hvor de kan administrere som du sier er det eneste som skjer her. Det bor ihvertfall voldsomt mange her. Men bergensere liker vel å være sjef. Hvorfor kunne de ikke holdt seg hjemme og skapt seg sine egne arbeidsplasser på det du mener er landets navle. Det burde jo ikke være noe problem det når alt er så feiendes flott.
   Men neida, hit skal de. Det skarres i butikker, kafeer, buss og bane. I enhver kantine må vi finne oss i denne dialekten som best hører ut som en som presser luften ned i halsen med sykkelpumpe. Parterapi er nok ikke tingen her nei, som du skriver.
   La oss sitte i fred og ro på hver vår side å fjellene. Vi i fred og ro, mens dere kunnet sunget på «Jeg tok min nystemte» så tårene renner og slått på noen trommer og viftet med trepinnene i det dere kaller buekorps. Det må dere love dere aldri eksporterer. Det skal dere ihvertfall få ha for dere selv.

   • Lugg1 18. februar 2013 på 10:47 #

    Du snakker som du har vett til, og bekrefter alle fordommer mot Oslo. Og du ber meg lese meg opp på historie? At Oslogjengen (regjeringen) satt ved spakene da oljeeventyret startet betyr på ingen måte at det er deres fortjeneste. Dette hadde ikke bergenserne (eller rettere sagt siddisene) klart på egenhånd? Tull og tøys og vrøvl. De første selskapene på norsk sokkel VAR utenlandske. Vi hadde ingenting. Null kompetanse på brønn og oljeutvinning, null kompetanse i verfts og annen industri på nødvendige produkter og tjenester. Alt måtte læres fra utandet. Å påstå at smarte Oslo skal takkes for å pense industrien inn på gunstigst mulig spor for Norge sin del, at vestlandet ikke er smarte nok til dette, er så grellt virkelighetsfjernt og arrogant at jeg orker ikke å le engang. Det er smart av Norge å ha høy beskatning på oljeinntekter, men tror du virkelig at vestlendingene ikke kunne tenkt så langt?
    Olje lihgger i havet ja. den ligger ikke i Bergen. men hvor sitter kompetansen, som har bygget seg opp over mange år? Hvor driftes installasjonene fra? Hvor ligger forsyningsbasene, serviceverkstedene, leverandørindustrien osv osv? (Mao alt som er påkrevd for å hente ut oljen).

    Jeg forstår heller ikke hva vestlendingene reiser frivillig til Oslo for. Jeg har vært der borte mange ganger, men det er utelukkende høyst ufrivillig, da sentraliseringen går sin skjeve gang. Jobben gjøres her på vestlandet, men man må til oslo for å ta en beslutning. Det er bare trist. Mange er nok i samme båt som meg.

    Parterapi funker ikke når den ene parten skaper verdiene mens den andre administrerer den, og på toppen av alt påstår at disse verdiene er deres. (Snakkes stadig om å gi statlige midler til distriktene. Hvem skaffet de midlene?). Alt dette hadde funket langt bedre med litt mer ydmykhet

    • Larsarus50 18. februar 2013 på 12:56 #

     Noen av oss prøver ihvertfall å snakke som vi har vett til. Det skal du ha, at det gjør du også.
     Det er ingen som påstår at Oslo skal takkes for at dere har olje.
     Men Oslo er, selv om det er tøft for deg å ta inn over seg Norges hovedstad. Her sitter også regjeringen og Stortinget.
     Begge de to er sammensatt av mennesker fra hele landet og kalles folkevalgte. Det skjønner du. Det er ikke Oslofolk!
     De sitter her fordi de prøver å skape demokrati for hele landet.

     Det er således folk fra hele landet som har vært med på å støtte og bevilge penger til utvikling av oljeindustrien på vestlandet. Hvordan dere på vestlandet skulle ha klart å finansiere de utgiftene til alle investeringene uten å gi fra dere større deler av inntekten er vel et ganske enkelt og dårlig regnestykke.
     Hvis du hadde giddet å undersøke littegranne, så hadde du fått med deg hva som skjedde på tidlig 60 tallet
     .
     Hvis ikke den norske regjering med Gerhardsen(mulig han hadde en tante eller oldemor fra Bergen) i spissen hadde sikret norsk suverenitet over deler av kontinentalsokkelen og gått inn for en norsk delelinje mellom Danmark og England hadde nok ikke du som vestlending nødvendigvis hatt en dråpe olje i dag. Dessuten var det eventuellt folk i Stavanger som skal dele æren med regjeringen at det ble oljeutvinning her til lands.
     Du kan blant annet lese det som står i linken under her. Ellers finnes det mye annet å lese om dette andre steder. Men gjennomgående er at Bergen ikke står nevnt noe sted som en foregangsby innen norsk oljehistorie.

     http://www.dagbladet.no/2010/04/27/magasinet/oljehistorie/nordsjoen/olje/11471764/

     Bergen sov i den timen, og fikk nyte godt av det arbeide som andre la grunnlaget for. Gratispassasjerer sånn sett.
     At Bergen ligger der det ligger er jo heldig for dere. Det er jo det som har reddet dere. Regjeringen i Oslo gikk også inn for utbyggingen av Mongstad på åttitallet. Det ble en dyr affære. 14 milliarder i 1989 penger. 6 milliarders overskridelse. Da tenker jeg det var godt å ha resten av landet å dele de utgiftene med.
     Mongstad bruker like mye strøm som hva hele Oslo gjør!
     Mongstad skaper verdier, men bruker også enormt.

     Selvfølgelig ligger mye av kompetansen nærmest hvor utvinningen er. Det skulle da bare mangle.Trenger vel ikke å være Einstein for å skjønne at det er mest praktisk.
     Men du bør jo også da vite at mye av den tekniske kompetansen også ligger her på østlandet og andre dler av landet.
     Det finnes mange tradisjonsrike og nye bedrifter som har utviklet og bidratt til oljebransjen.Mange. Men det er vel både vanskelig og nærmest umulig å ta inn over seg at er et faktum. Mange av bedriftene i Bergen er avdelingskontor av bedrifter fra resten av landet.

     Hvor du har det fra at Oslofolk påstår at oljen er deres vet ikke jeg, men mest sannsynneligvis er det noe du har skapt i ditt eget hode.
     Du må jo ikke blande Oslofolk og regjering/storting selv om det tydeligvis er vanskelig å se forskjellene for deg her. Ganske så utrolig.
     Allikevel søker mange vestlendinger til Oslo for å arbeide. Dere klarer ikke å skaffe nok eller attraktive jobber for alle sammen på tross av oljen, fiske eller rederier. Slik er det, og kommer nok til å bli.

     Men det er selvfølgelig ikke bare arbeidsplasser som trekker folk hit til østlandet. Det er vel også været som jo er mye mer stabilt og forutsigbart her på østlandet med mere sol og sommervarme.
     Samt mange hyggelig folk som kommer fra hele landet. De vil alle bli østlendinger, forståelig nok. Det er til og med mange hyggelige bergensere her. Det er nok dere sutrete som er igjen.
     Tilslutt nevner du ønsket om litt mere ydmyket fra østlendinger. Det blir jo ganske så morsomt når det kommer fra en Bergenser. Det er vel et av de nye tidligere ukjente ordene som må ha kommet til Bergen i de seinere årene.

 7. Odd Martin Lundbø 8. februar 2013 på 08:18 #

  Og om Nrks hovedkontor ble lagt til Oslo, så var det ikke meningen at det skulle benyttes som byens PR-byrå.

 8. Smiley 8. februar 2013 på 08:21 #

  Hvis man reiser fra Bergen- havner man i London, Amsterdam eller København- og derfra er verden åpen. Boikott Gardemoen!

  • oaks 8. februar 2013 på 11:15 #

   Ja du kan jo prøve. Det tar jo 30 år å komme seg fra Bergen til london. tro meg jeg har pendlet den veien. Det er enklere og raskere å reise fra gardemoen. Det går ikke ofte fly til køben eller amsterdam for den del heller. men ta deg en tur i oslo utenom smuget eller karl johan som er 90 % av det vestlendigner vet hvor er i oslo.

   • Luffe 8. februar 2013 på 11:41 #

    13 fly i dag til disse plassene i dag. Bergen London (LHR) Tar 1 time og 5 min. Oslo London tar 1 time og 35 min, så vet ikke hvem som må ta seg en tur ut døren. Idiot.

   • bgo 8. februar 2013 på 12:44 #

    Direkteruter 2 til 4 ganger om dagen til London, langt oftere til amsterdam og kjøben….

   • Torkis 8. februar 2013 på 15:56 #

    Det tar toppen tre timer å dra fra leiligheten min i Bergen til flyplassen i London. Så dra inn overdrivelsesmomentet ditt.

 9. Hardingen 8. februar 2013 på 08:23 #

  «men marine blir litt bitchslapping sammenlignet med flyvåpen.»
  ???? Så vidt jeg kan huske, så ligger og den største flybasen også på vestlandet? (ret meg om jeg tar feil…)
  Hva har så østlandet igjen? infanterister og tankser!
  DEN slåsskampen kunne jeg tenkt meg å sett…. da snakker vi ‘bitchslapping» da!!

  • Trym Hjelmervik 8. februar 2013 på 09:47 #

   flybasen ligger i Trønderlag siden det er i midten av landet.
   Ørlandet flybase nord-vest for Trondheim

 10. Siviløkonom 8. februar 2013 på 08:23 #

  Jens Evensen var fra østlandet. Hva så? Hadde man ikke funnet olje hvis Vestlandet var en egen stat?

  Dette setter Minerva i et meget dårlig lys. Uklokt i 2013 som er et valgkampår.

  Håper virkelig ikke Civita finner på noe like dumt.

  • Vegard Klaus O. Lilletvedt 8. februar 2013 på 10:40 #

   Hei hei hei.
   Ikke tull med høyre nå da vi endelig kan få VÅR statsminister inn. Kanskje vi endelig kan få inn en som kan få øynene opp for nettopp denne arrogansen fra Oslo.

   • Nilloko 8. februar 2013 på 16:59 #

    Hun har bodd så lenge i Oslo så hun regnes som østlending.

  • Erikeies 8. februar 2013 på 21:14 #

   Jo færre folk som må dele på godene jo mer blir det på hver, kunne ikke Stavanger blitt et Hong Kong eller Singapore? Eller kanskje Mongstad som egen stat men kun arbeiderne som innbyggere? Spøk til side, Norge er en nasjonalstat, vi må dele broderlig på godene. Vi burde heller slå oss sammen med Sverige for å få mer innflytelse i en verden hvor Europa blir mer og mer ubetydelig.

 11. Brunolaksevåg 8. februar 2013 på 08:23 #

  Ok, vi gir oss ta oljen!

  men må dere stjele vannkraften og forlange at vi betaler for kabler slik at vi får dyrere strøm.

  Eller er ikke den vår heller?

  Og må vi virkelig elektrifisere Nordsjøen, mot vår vilje og selv om ingen her tror på de tåpelige miljø argumentene dere kommer med?

 12. Siviløkonom 8. februar 2013 på 08:25 #

  Og en annen ting: ja, hovedkontorene til oljeselskapene ligger i Oslo. Ville de ikke kunnet ligget i Bergen hvis Vestlandet var en egen stat?

  Heller Brüssel enn Oslo sier nå jeg. La Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge få være utenfor, så melder vi Vestlandet inn i EU.

  • Trym Hjelmervik 8. februar 2013 på 09:39 #

   er ikke statoil sitt hovedkontor i Stavanger? det er jo vestlandet.

   • timmen 8. februar 2013 på 10:07 #

    Bare på papiret det. Lund og kameratene sitter i Oslo. «Oljehovedstaden»

  • Eliheg 8. februar 2013 på 20:39 #

   Hysterisk morsom kommentar!! Så ikke bare Oslo, men også trøndelag og nord-norge vil du skilles fra?
   Hihi du tror virkelig vestlandet er verdens navle du!!
   Tusen takk for en god latter, det trengte jeg i dag! :-)

 13. Werner 8. februar 2013 på 08:27 #

  Når eg les dette innlegget så slær det meg at det ikkje er Vestlandet som treng terapi. Her stinkar oslo-hovmod lang vei. La oss vestlendingar ta Vestlandet ut av Noreg, samman med olja, oljefondet, fisken, eksportindustrien og 60 % av den norske kraftproduksjonen.
  Oslo-folk kan då få nyta verdiskapninga si og den intelektuelle overlegenheita dei anser seg å ha ansynes oss veslendingar i fred uten utidig mas om aukte overføringar og innflytelse.
  Og husk Minerva: Det er inntektene frå Vestlandet som gjer at du kan sitja på statstøtte og skiva slik du gjer.

  • Eliheg 8. februar 2013 på 20:01 #

   Herregud er det mulig….
   Det er utrolig deprimerende å lese sånt vås som serveres her – tror dere faktisk at vestlandet alene holder Norge på skinnene?
   Jeg skulle ønske mange av dere vestlandsekstremister snart kunne trekke hue ut av navlene deres og få opp øynene for realitetene.
   Det er ikke et fakta at vestlandet er viktigst eller best eller fremst med noen verdens ting. Vestlandet er bare en av flere landsdeler som alle selvfølgelig bidrar til felleskassa.
   Bergen er ikke verdens vakreste by – den er en middelmådig, helt grei liten by, ikke annet enn det.
   Bergensere er ikke Norges elite, bergensere er bare beboere i den helt greie lille byen, verken mer eller mindre.
   Muligens det mest skrytende, oppblåste folket med minst realitetsorientering..i allefall kan det se sånn ut om en skal dømme ut fra kommentarene her.
   Og bare en liten opplysning til slutt: Oslo er en bykommune, den største byen i Norge og vår hovedstad. I byen bor mennesker fra alle deler av landet; og fra alle deler av verden, og samtlige har noe å bidra med.
   SSB oppgir at det er Oslo som har høyest verdiskaping pr hode, vestlandet ligger på gjennomsnittet.
   Oslo forvalter ikke Norges økonomi – forvaltningen av denne gjøres av våre folkevalgte politikere. Om du og andre ikke er fornøyd med ressursfordelingen er det altså politikerne dere må rette alt dette syke hatet og aggresjonen mot – ikke Oslo. I siste instans er det vel i grunnen folk du må være sinna på – norges befolkning som stemmer på politiske partier ut fra deres programmer.
   Kommentarene her er ikke egnet til annet enn å få resten av befolkningen til å le av dere.
   Heldigvis – etter å ha bodd i Bergen i snart 15 år vet jeg at disse kommentarene ikke er representative for folk flest her. Takk og lov for det!

   • Werner 8. februar 2013 på 21:29 #

    Du har ikkje forstått kva dette dreier seg om. Poenget er ikkje kven som er best , men at ein vært behandla med respekt for den innsatsen ein gjer. Eg har sjølve arbeid i oslo i mange år og kjenner vel den arrogansen som ligg bak denne artikkelen. Les for øvrig Hilde Sandviks innlegg, så skjønnar du kansje kva som vært diskutert her.

    • Eliheg 9. februar 2013 på 03:04 #

     Jeg leste Sandviks svar tidligere i dag, det var en god kronikk – men trist at også hun følte seg provosert av en ironisk, humoristisk kronikk som denne dere hyler over.
     Jeg skjønner da utmerket godt hva som diskuteres her – jeg pleier ikke kommentere i debatter hvis jeg ikke forstår tema.
     Dere kan umulig forvente å bli behandlet med respekt når dere spyr ut eder og galle over Oslo og østlandet, snakker med store bokstaver om at det er vestlandet som produserer alt av verdi her i landet, ja endog har mumlet i årevis om å skille Bergen eller Vestlandet ut fra resten av landet.
     Hylekoret i kommentarene her er helt vanvittig, det er en sånn selvhøytidelighet og total mangel på realisme – ser du det ikke selv!?

     Helt virkelighets fjernt. Og dermed et soleklart behov for en realitetsorientering.

     • Veslending 9. februar 2013 på 05:16 #

      Kanskje man skulle begynne med litt fordeling av verdiene ut fra inbyggertall, så ville mye av edder og gallen stoppet. Eksempelvis så bor ca 25% av landets befolkning på vestlandet, men finnes hverken fergefri veiforbindelse eller muligheter til pendling med tog…. Jeg kan forsikre at det aldri ville blitt akseptert østpå. Og da ville det plutselig blitt en nasjonalmsak…

   • Veendey 9. februar 2013 på 10:54 #

    Poenget her er at det er Østlandet og Oslo som blir prioritert. Når du bodde i Bergen så du på nyhetene noen ganger. Greit at Oslo er Norges største by, men det må jo være grenser for hvor overrepresentert den delen av landet skal være. Ikke bare eg som har tenkt dette, har også fått høre det fra venner som kommer fra Oslo. Gang på gang har prosjekter på vestlandet blitt skjøvet til side til fordel for prosjekter i Oslo området. Når Askøy skulle få bro, ble askøyværingene stående med hele regningen alene. Nå er det bestemt at man skal forbedre veiene her ute, noe som sårt trengs, og da kommer bomstasjonene opp igjen. Lurer på om folk i Oslo må betale bompenger, for at man skal ha råd til å fikse på veier? Bergen-Oslo er en av Europas mest trafikkerte flyreiser. Det bør bygges høyhastighets tog mellom Oslo og Bergen. Det hadde gjort reisingen mellom Norges to største byer enklere, og i tillegg vært positivt for miljøet. Men hva foreslår politikerne. Jo de vil bygge intercity rundt Oslo, som vil fører til at en tog reise mellom Oslo og Bergen vil ta enda lengre tid enn den gjør i dag. Siden pendlerne i Oslo prioriteres, tar det i dag en halvtime lengre tid å ta toget mellom Oslo og Bergen enn det gjorde for 40 år siden. Hvorfor skal pendlerne i Oslo alltid prioritets? Bergen sliter med å skaffe penger til Bybanen. Og pendlere på vestlandet bruker veldig mye ekstra tid pga alle fergene. Dette handler ikke om å syte, det handler om at vi er lei av å sitte på sidelinjen.

 14. Brunolaksevåg 8. februar 2013 på 08:31 #

  Vi ønsker ikke mer enn østlendingene, men vi ønsker vår del. Se på helsevesenet, der beregnet man for noen år siden hvor mye statsstøtte helse øst og vest fikk sett i forhold til innbyggere.R esultatet var nedslående og bekreftet hva vestlendingene viste.

  Det samme gjelder mange andre ting, dessverre.

  Men det blir nok lenge til staten tør gjøre den regneoperasjonen igjen.

  Gi oss for all del ikke mer en vår del, vi uker.dere alt, og betaler gjerne for en velferdsmodell så dere kan være overrepresentert på andre statistikker.

  • Trym Hjelmervik 8. februar 2013 på 09:45 #

   det er ikke bare helsevesenet som er ujevnt, veinettet og tognettet blir sterkt prioritert på østlandet, f.eks bergensbanen, det har jo blitt planlagt en oppgradering i 25 år nå men ingenting har skjedd, eller Fedje u-båten, hadde det vært utenfor Oslo hadde de hevet den for lenge siden. eller E-16 (aka dødsveien) til Voss, hadde en vei på østlandet hatt så mange dødsulykker hadde de utbygget den til firefelts for 10 år siden. det er mange andre prakteksempler på ujevnheter mellom de forskjellige landsdelene, og det irriterer meg noe helt j**lig!!!

   • Erikeies 8. februar 2013 på 21:17 #

    Jernbanen på Østlandet er en vits, har ikke blitt utbedret noe særlig på 30 år, Oslo forfaller over alt.

    • Veendey 9. februar 2013 på 11:02 #

     Pendlere med jernbanen på Østlandet blir allikevel prioritert foran de fra Bergen. Takket være det tar det en halv time lengre tid å ta Bergensbanen enn det gjorde for 40 år siden-

 15. Tigronnevik 8. februar 2013 på 08:34 #

  Støy. Hopp over. =)

 16. Md 8. februar 2013 på 08:34 #

  Minerva-mannen skal ha for sitt forsøk på humor, sånt kan vi like. Forøvrig – hvis vi skal ta det han sier litt alvorlig, er det grunn til ettertanke. Andresen er Høyre-mann og vil ha regjeringsskiftet. Mange av oss her verst har beskyldt Ap for å overse/misforstå oss i en rekke saker, men om Andersens synspunkter er representative, vil vi ikke bli mye bedre sett og forstått av en ny, blå regjering.

  • Md 8. februar 2013 på 08:37 #

   Spesielt underlig er det at Høyre-mannen Andresen ikke er mer opptatt av maktspredning og konkurranse mellom ulike bysentra i Norge. Uten større konkurranse vil Oslo til slutt sovne hen, som det middels store tettstedet det er.

  • WalterGr 8. februar 2013 på 08:41 #

   Hva mener du med «her verst», her vest sikkert eller er det verst her vest?
   Vi er tross alt et lite land, Vestlandet er en utkant. Like det eller ikke. Litt somutviklingen av å kjøpe skruer! da jeg var liten kunne man kjøpe noen få skruer hos lokalkjøpmannen og fikk disse i en spisspose. Nå må man kjøpe dem i esker på alt for mange, og er de litt spessielle må de kjøpes fra Oslo.
   Verden sentraliseres rundt de store byene, og Oslo er hovedstad og størst i Norge. Det er slutt på den tiden der hver man eide sin lille gård. Like det eller ikke. Norge styres fra Oslo. Punktum.

   • timmen 8. februar 2013 på 10:14 #

    Om forfatteren av dette makkverket virkelig mente noe seriøst, og om mannen kommer til å sitte i maktens korridorer etter valget, ja da har hans tanker ført bensin til bålet. For en ting tror jeg han har forstått, at på vestlandet ulmer det. Ja mer enn det. Vestlandet er som en kruttønne. Urettferdigheten svir i øynene våre hver dag. Vi ser det på sykehus, veier, miljøvern eller som i dette tilfelle, som en arrogant østlending som møter denne urettferdigheten med påstander om at vi har tatt feil, og behøver hjelp til å dempe raseriet.

    • Eliheg 8. februar 2013 på 20:16 #

     ….han ler. Det gjør de fleste andre også som leser de hysterisk morsomme sinnakommentarene her på siden.
     All denne aggresjonen, all denne oppblåste selvgodheten – hvor kommer det fra!?
     Om det ulmer, om misunnelsen svir – vel, så kan det jo se ut som at noen trenger hjelp. Snakk om å kaste bort tid og energi på fjas!

     Trekker på skuldrene og ler litt med – den selvhøytidelige holdningen mange fremviser i denne debatten er faktisk kjempefestlig!

     • Gjest 9. februar 2013 på 01:54 #

      Hvilken misunnelig selvhøytidelighet? Vestlendinger synes synd på de nedtrykte proletarene på østlandet og deres usle livsstil.

     • Eliheg 9. februar 2013 på 03:10 #

      Hehehe det er derfor de sutrer; hyler og skriker nedover hele siden her – ut av medlidenhet…? Glitrende forklaring på all aggresjonen utlendingene fremviser her! 😉

     • Gjest 9. februar 2013 på 12:31 #

      Nei – man blir bare irritert over uvitenheten fra Oslobeboere som tror de er noe selv om de lever som rotter på en tredemølle i små leiligheter.

     • Agamich 20. mars 2013 på 13:13 #

      Kjære Oslo
      Du er så søt nåår du er sint 😉

    • Erikeies 8. februar 2013 på 21:21 #

     Det er ikke så fett her på Østlandet heller, gresset er alltid grønnere på den andre siden.

 17. Tm 8. februar 2013 på 09:00 #

  «Jeg mener, jeg synes ofte at jeg strekker meg ganske langt. Veier. Tuneller. Du ville til og med ha Trekantsamband, og jeg lukket øynene og tenkte at hvis det er så jævlig viktig for deg, så er det greit. Og jeg skal ikke kalle deg hore på grunn av det heller.» Litt småbitter her eller..? Ingen tanker om at veiene på Østlandet allerede har en ok+ standard og at vi har en smule ulik geografi? Rett og slett FLAUT å lese. Og ganske så smålig syns jeg.

  • Annemisje2009 8. februar 2013 på 10:35 #

   Er på vei i begravelse til den 24 år gamle småbarnsmoren Mari som ble drept i bilulykke på Stord forrige helg. Glatt og svingete vei tok ennå et liv, og fem småbarn sto uten foreldre etter én helg. Dette er resultatet av skjevfordeling av samferdselsmidler mellom øst og vest. Nok er nå definitivt nok! På tide å ta ut skilsmisse med den bleikfeite horebukken i «hovedstaden»!

 18. Ørjan 8. februar 2013 på 09:01 #

  Det er greit alt det med at mitt er ditt osv… Men du må da ikke som alle andre kvinner handle deg en ny utlending hver gang du går inn i en butikk? Du har jo flere tusen par i skapet fra før?
  Og ja, du (Østlandet) er definitivt den lavtlønnede kvinnen i dette forholdet! Og som alle andre forhold er det naturlig at det blir litt gnissing når kvinnen er mer opptatt av å forbruke enn å generere.

  • Astfgl 8. februar 2013 på 13:15 #

   Jeg trodde det var vi som var kvinnen? 😀 Mens mannen har vært ute og festet er det vi som har tatt husarbeidet…

 19. Fanafjord 8. februar 2013 på 09:03 #

  Kjære Oslo, dette var barnslig. Du kan gjerne få din del av oljen. Det er ikke det som er problemet. Problemet er din patriakalsk og dominant holdning. Det er derfor jeg vil skilsmisse. Jeg foreslår du snakker med psykateren og jeg med advokaten. Hilsen. Din Vestlandet.

 20. Gjest 8. februar 2013 på 09:05 #

  Så la oss skilles, dere får halvparten, vi får halvparten. Ikke glem at det ikke er særeie, så det inkluderer 50% av oljefondet og 50% av verdier som følge av oljen – og fisken – og vannkraften. Det blir vel slik at «Østlandet» i sum blir nødt til å låne penger for å være 100% eier i eget «østlandshus».

  • timmen 8. februar 2013 på 10:16 #

   Tull. Oslo har meget stor industri. Kaffelatte- og kebabindustrien går så det suser der borte.

   • Gjest 8. februar 2013 på 21:13 #

    Tja – selv der blir de slått av Bergen.

 21. 1kyrre1 8. februar 2013 på 09:10 #

  Håper ikke denne klovnen er representativ for Oslo-folk.

  Tar gjerne en folkeavtemning.

 22. Vestlending 8. februar 2013 på 09:11 #

  Dette var kvalmt Oslo. Jeg var ikke klar over at forholdet vårt var så ille men nå vet jeg ikke om Jeg har lyst til å gå til terapi engang.

 23. Bruno Laksevåg 8. februar 2013 på 09:14 #

  «så var det Jens Evensen, som vokste opp på Grønland i Oslo, eller Kristiania som det het da, som spilte hovedrollen i å sikre det havområdet for både oss og barna.», He, he.

  Og Christian Mikkelsen da skal han få skylden for at Østlandspolitikerne ikke fikk viljen sin med å fortsette unionen med Sverrige.

  Er det han som har skylden for Oslo, med Dansk kongerekke, Ari Ben og hele sulamitten. Nei, og nei – Bergen har skylden selv.

 24. Karmøybu 8. februar 2013 på 09:15 #

  Koloniherren har talt! Så kjære vestlendig; bøy deg i støvet og hald kjeft!

 25. t_h_o_r 8. februar 2013 på 09:15 #

  Jeg lar meg faktisk provosere litt av den nedlatende holdningen som presenteres her. Jeg skjønner jo at det er et troll ute og går, men alvorlig talt: Det er ikke slik som dette man redder ekteskapet, for å si det sånn.

  Puh.

  Forøvrig har det å bo i Bergen har både sine fordeler og ulemper: Fordelen er at Fløien med sitt fantastiske turterreng ligger midt i sentrum og har en bane som kan frakte meg og mine dårlige knær trygt ned igjen etterpå. Ulempen er at de mest attraktive jobbene (etter min erfaring å dømme) nesten utelukkende befinner seg i Oslo. Jeg syntes ikke det er rart i det hele tatt at verdiskapningen (som beregnet av pengeflyt, nyskapning, utvikling, patenter etc.) er størst i Oslo-gryten; mange av de flinkeste og mest ambisiøse i arbeidsstyrken flytter dit for mulighetene sin skyld.

  Jeg håper Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø og andre byer vil legge bedre til rette for nyskapning og teknologibedrifter av alle slag, også av den typen som ikke er direkte relatert til oljen. Selv om jeg er glad i Oslo og trivdes godt da jeg bodde der, tror jeg ikke det er sunt for landet vårt om vi ikke satser på de ressurspersonene som ønsker å bo andre steder også.

  • Fanafjord 8. februar 2013 på 11:06 #

   Jeg tror hele artikkelen er ment som provokasjon.

 26. Bruno Laksevåg 8. februar 2013 på 09:16 #

  La oss gjøre som vikinger gjorde før, invitter en ny konge til Vestlandet. Skal vi satse på prins Harry?

  • JayEmpie 8. februar 2013 på 09:24 #

   Vi får sette en eller annen lakseoppdretter på tronen. Det blir vel prins Harry den første (og siste).

 27. kort kommentar 8. februar 2013 på 09:16 #

  Stakkars – her er det bare å jatte med, så kommer de sikkert å henter han snart. La dere ikke provosere av dette usammenhengende vrøvlet ….. han er kun ute etter oppmerksomhet for seg selv.

 28. Svein 8. februar 2013 på 09:19 #

  Sitter i Oslo og leser dette, det kunne vært morsomt, men jeg blir bare uvel av dette.
  Glad eg ska dra hem no!

 29. Tbones76 8. februar 2013 på 09:21 #

  For en løk uansett budskap

 30. Erik19656 8. februar 2013 på 09:23 #

  Hvis vi strakk samferdselsårer tvers av fjordene fra Ålesund via Bergen til Stavanger, og det tok noen få timer fra Nord-Vestlandet til Sør-Vestlandet, utvidet Flesland og bygget utskipningshavn på Os, ville Norges naturlige økonomiske tyngdepunkt og maktsentrum etterhvert være hvor det naturlig hører hjemme. Et eksempel er at en liten gruppe på 35000 vestlendinger verdiskaper 80 mrd i marin industri – 2,3 mill NOK hver – og potensialet for vekst er betraktelig om næringene slipper å ferdes med fly og på krøtterstier seg i mellom. Oljespørsmålet er ikke særlig interessant på annen måte enn hvorledes vestlendingene best kan fortsette å vinne frem internasjonalt – som de gjør i dag. Samarbeid gjøres best med nærhet og forståelse for utfordringene. Kommunikasjon altså. Og, det er jo her østlandet er alldeles på ville veier – ikke ulike våre glatte, hullete, rasfarlige, våte, mørke. snirklete og gjengrodde stier vi ikke kan fote oss på her vest.

  At Oslo ikke vil utvide «markagrensa» med et par meter for å skape ballanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, og dermed er begynt å argumentere for differensiert og høyere lønn i stat og kommune innen hovedstadsgrensene, er et slående eksempel på den arrogante og mangelfulle forståelsen som finnes for hvor ødeleggende slikt er for konkurransekraften: Det er altså slik at Oslo ikke forstår verdiskapninger her vest, utfordringene vi står overfor i internasjonal konkurranse. Adminstrative enheter i Oslo er ikke en bærekraftig løsning. (Innlegget fra Andresen viser med all tydelighet at han mangler kunnskap, og det er synd.)

  • Rim 8. februar 2013 på 13:51 #

   At Nils August Andresen fokuserer så sterkt på «oljen», forteller meget om hvilket snevert, tilbakelent og kortsiktig syn han har – som om det er salg av olje som betyr noe! Skulle undres om han i det hele tatt har forståelse for de industrielle verdier som finnes og skapes på Vestlandet, og om han vet forskjellen mellom «marin» og «marine» – at landingspunkter for statens utgifter til marine- og flyvåpen, og offentlig byråkrati er viktigere for ham enn eksportrettede virksomheter? Kanskje han burde tatt seg en tredagers reise fra Stavanger via Bergen til Ålesund, eller besøkt noen av industriens kunder? (Gjør han det siste, vil reisen bli lang, og eneste og dårligste grunn for å nærme seg Oslo er mellomlanding på Gardermoen!)

  • Erikeies 8. februar 2013 på 21:07 #

   Der jobber folk fra hele Norge i olja, ikke bare fra Vestlandet, ja hele verden faktisk.

 31. Jan Johansen 8. februar 2013 på 09:23 #

  Dritt lei av begensk syting og klaging og drittslenging mot østlandet (og særlig Oslo). Skulle tro det var bregenserne og lokalsamfunnene langst vestlandskysten som står bak både finansiering og teknologi når det gjelder utvinning av olje og gass. skjerp dere , bergensere. Vær gjerne glad i Bergen, men kutt ut denne sykelige og kvalmende patriotismen.

  • Vegard Klaus O. Lilletvedt 8. februar 2013 på 10:53 #

   Det lyser gjennom at du er misunnelig på patriotismen i Bergen, da man ikke er i nærheten av å oppdrive slik patriotisme for Oslo, av åpenbare årsaker.

   • Gjest 9. februar 2013 på 14:12 #

    Ja, det må vanskelig å mobilisere patriotisme for arkitektur av sovjetisk type som f.eks. Youngstorget, Carl Berners plass og Postgirobygget.

 32. WildWest 8. februar 2013 på 09:26 #

  Haha.. God gammel SV-retorikk skrevet på en banal måte. Det må være litt sårt dette for stakkars «Oslo».

  Samboerskapet fungerer udmerket, med unntak av at du Minerva som mange andre dominerende individ tror du «eier» noe, i dette tilfelle Vestlandet. Og du tror du kan «gi» oss tunneler og broer. Vestlandet har tatt dem, gjennom utspekulerte og slue politikere med markeringsbehov fra samme politiske side som deg Minerva. De utnyttet folkets gunst til å få flotte europaveier forbi sine hus så de kan sitte pensjonert å se på «idyllen» de har «skapt».

 33. Bruno Laksevåg 8. februar 2013 på 09:32 #

  Litt om mindreverdighetskompleksene.

  Vestlendingen har svært lite av det. Vi vet vi er striler fra små «dritt» steder og er stolt av det. Bergenserne er ekstremt stolt av sin by i likhet med alle mindre steder. Spør en Austevolling eller hvem du vil.

  Vi er også fra et lite «dritt» land, men har ikke mindreverdihetskomplekser av det heller. Og i dette lille lande har vi en liten hovedstad. Der kryr det av mindreverdighetskomplek.

  Alle fra vestlandet vil heller til Køben, Stokholm, London. Og London er jo ikke langt heller.

  Før Oslo fikk (penisforlengeren Gardermoen med bane fra staten) gikk det 4 daglige fly direkte mellom Bergen og London. Nå må vi innom glassfjøset på Jessheim hver gang nesten.

  • Marthemic 8. februar 2013 på 10:53 #

   Vil bare poengtere at det går fly direkte mellom Bergen og London nå også. Norwegian har sørget for det. Er forsåvidt enig i resten av det du sier.

  • Erikeies 8. februar 2013 på 21:24 #

   Jeg bor i Oslo og har ikke noe mindreverdighetskompleks, men jeg er stolt nordmann, som jeg håper alle i Norge er.

   • Agamich 20. mars 2013 på 13:10 #

    Kjære Oslo.
    Angående mindreverdighetskompleks; jeg har undret meg over at når du jobber som journalist i Oslo, fisker du åpenlyst etter komplementer når du intervjuer store utenlandske personligheter på tv. Hvorfor gjør du det? Det er sååå flaut å være gift med deg når du gjør det.

 34. Herr G 8. februar 2013 på 09:32 #

  En kunne tro det var ironisk ment.

  Men som østlending er jeg neimen ikke sikker.

 35. Trym Hjelmervik 8. februar 2013 på 09:37 #

  Oslo, jeg tror du misforstår helt hva vi vil, vi vil ikke ha alt, vi vil ha det samme som dere. et akseptabelt veinett, et brukbart tognett, og gode, rene skoler osv.
  noe jeg har lagt merke til er at øyeblikket man kjører over grensen til østlandet blir veiene betydelig bedre, hva sier det om fordelingen av veimiliardene?

  vi vil ikke ha alt, vi vil ha det jevnt og rettferdig fordelt

 36. Gisle 8. februar 2013 på 09:39 #

  Høres akkurat ut som argumentasjoner en psykopat ville brukt mot sin kone. Østlendingsforakten økte mange ganger etter denne artikkelen.

 37. Evy Singstad 8. februar 2013 på 09:46 #

  Leste en gang for 15 år siden, og det har ikke blitt bedre, Norge er det mest sentraliserte landet i Europa og på topp i mengde byråkrati i forhold til folketallet. I tillegg har vi det store antallet offentlige stillingene som er der, for eks. kulturinstitusjonene. Satt på spissen, det er det Oslo produserer. Mange av de andre private arbeidsplassene kommer som resultatat av at bedriftene ønsker å ligge nær makta. Deretter kommer det sikkert noen flinke og kreative mennesker som lager arbeidsplasser i oslo også. Men mange, aner ikke prosentandelen, er der fordi det er der makta er. Og det er provoserende! Skal det flyttes en offentlig stilling ut av oslo, så kommer et massivt hylekor. Vestlendingene er ikke døve eller blinde, vi vet at der opprettes nye offentlige stillinger nesten hver dag i hovedstaden. Det er skattepengene våre går. Det er det dette massive raseriet fra resten av landet handler om.

  • Eliheg 8. februar 2013 på 20:42 #

   Det overrasker meg stadig å lese slikt – ‘det massive raseriet fra resten av landet’ etc. Massivt raseri? Hæ?
   At bedrifter ønsker å ligge nær makta er jo verken merkelig eller klanderverdig, det er ganske naturlig.
   Det er mengder med kreative, dyktige mennesker som skaper mye og godt i Oslo – naturlig nok siden det også bor mange mennesker i og rundt byen.
   Jeg overraskes stadig av vestlendingers tilsynelatende hat og sjalusi mot vår hovedstad, og mot østlandet generelt.
   Vi er et land, Norge. Vestlandet er en av flere landsdeler, landsdelene utgjør landet.
   Bergen hevder ofte at byen er den vakreste i verden – de fleste ler og trekker litt på skuldrene av slike absurde påstander. Så mange utrolig vakre byer som er her i verden så ligger ikke Bergen på topp ti – trolig ikke engang på topp 100. Bergen er bare en by, den nest største i Norge. Flotte fjell og fjorder absolutt, Oslofjorden er også utrolig vakker. Vi bor i et vakkert land der vi har det aller meste av hva vi kan ønske oss.
   Men så lider altså en av byene av et mindreverdighetskompleks – jo det er ikke tvil om det. Stadige utfall mot Oslo og østlandet gjør at mennesker i vest fremstår som furtne, bitre og ikke minst navlebeskuende skittunger. Det blir umulig å ta slikt seriøst, dere gjør dere til latter for resten av landet.
   Oslo er en bykommune, og hovedstad i vårt vakre land. Bergen var en gang hovedstad, det var også Trondheim. Det var da, dette er nå.
   Vestlandet står slett ikke alene for verdiskaping her på berget :)

   Det massive raseriet har jeg verken sett eller hørt noe til, annet enn i dette kommentarfeltet. Det representerer da virkelig ikke resten av landet…gjør det?

   • Agamich 20. mars 2013 på 13:31 #

    Darling, du tar feil. Ja, jeg synes at jeg er ser bra ut, men det er DU som påstår at jeg er vakrest i verden. Herregud, hva tar du meg for? Det er sååå flaut.

    • Eliheg 21. mars 2013 på 07:59 #

     Hmmm….er du Bergen by du da? I såfall darling så er det nok ikke jeg som påstår…det er jeg som benekter 😉
     Lei for at dette ble litt flaut for deg kjære, men please, ikke noe melodrama i dag – rist det av deg og gå videre!

 38. Superlaffen@gmail.com 8. februar 2013 på 09:50 #

  Kjære Oslo

  Jeg ser att vi er uenige i mange av de vesentlige forutsetningene for å lykkes i ett ekteskap og synes du fremdeles behandler meg uten respekt og forståelse. Så for att vi begge skal komme oss videre foreslår jeg att vi fortsetter separasjonsprosessen og løser oss fra hverandre.
  Så får vi ta de verdiene vi har skapt i fortiden og forsørge felles barn, men ta vare på egne barn fra tidligere ekteskap, og fremtidige barn med egen verdiskapning. Du mener du har store ressurser og verdier skapt på Østlandet så da kan jeg beholde mine på Vestlandet og du dine i øst. Jeg leser av din bitterhet att du fremdeles nevner mine tidligere forhold til utlandet. Jeg trodde du var kommet over disse selv om flørtene mine i utlandet har gitt meg utrolig mye med meg i utviklingen i den jeg er; Ett stolt Vestland med internasjonal erfaring. Og så må vi være såpass voksne att vi aksepterer att vi har vokst fra hverandre og er realister med hensyn til å etter hvert møte andre. Men akkurat nå har jeg det mer en godt nok for meg selv, og har ingen planer om andre faste forhold. Tvert i mot, vil jeg ut og se etter mange beilere jeg kan skape gode relasjoner med. Du finner meg på sjekkestedene under; ”vill, vakker, smart, høyre utdannet og modig vestlending”

  Helt til slutt, kjære Oslo; Vi skal jo bo ved siden av hverandre så jeg håper vi kan løse dette i minnelighet, ikke minst for barna sin del. Vær så snill; kom deg over separasjonsangsten, reis deg opp til verdighet og lykke til videre, så lar vi skilsmisse advokatene ordne resten.

  Mvh Vestlandet.

  • Janspedersen 8. februar 2013 på 17:00 #

   Ved et evnt. ektefellebidrag kan det maks løpe i tre år.

  • væringen 8. februar 2013 på 19:44 #

   Kjære Vestlandet og Østlandet, alt dette våset om «barna»; Trøndelag var unfanget og oppvokst før det oppblåste selvbildet deres vokste ut av alle proposjoner. Hvis dere sliter såpass med forholdet til hverandre bør hovedstaden flyttes tilbake dit den opprinnelig var lokalisert.

 39. Trkebr 8. februar 2013 på 09:53 #

  Dette var helt rått!! Utrolig bra. Vestlendinger er noen sære, konservative folkeslag som ikke hadde klart seg. De hadde vært i vikingtiden enda pga sin konservativitet

  • Orm Helleren 8. februar 2013 på 10:20 #

   Den var jævlig god ! Selvtenkt ?

  • Gjest 9. februar 2013 på 02:04 #

   Ikke hadde klart seg? Vi lever i beste velgående.

 40. Espen B. 8. februar 2013 på 09:55 #

  Fy. Faen. Makan til arroganse. Greier ikkje å finne ord som beskrive denne idiotien, eller mitt sinne angående dette.

 41. oysSol 8. februar 2013 på 09:58 #

  Problemet er at velferd og infrastruktur ikke blir prioritert på vestlandet. Hadde statspolitikerene prioritert opp store veiprosjekter og jernbane-prosjekter og finansiert mer direkete , så hadde det kanske blitt mer jubel fra vest. f.eks så tar det over ett år å se på revisjon av Bergens-programmet , som dermed ikke kommer skikkelig i gang på grunn av byråkrater i Oslo.

 42. Sølvi 8. februar 2013 på 10:02 #

  Kjære Nils August,

  Du er så pen, og så søt når du er sint 😡 Tror ikke du skal bry det pene hodet ditt med dette. Dette forstår du deg ikke på.

 43. Maja 8. februar 2013 på 10:02 #

  Æsj! Der klarte han og forsurne frokosten min.

 44. Jeremias Junk 8. februar 2013 på 10:03 #

  ahh, så deilig! Redaktøren i Minerva har samlet så utrolig mye Oslo-arroganse i en eneste artikkel, og så skjønner han ikke engang selv hvor arrogant han fremstår. Dette var flybensin til bålet, Vestlandsopprøret har aldri vært mer brennende enn nå.

  • Eliheg 8. februar 2013 på 20:18 #

   Håhahaha hysterisk morsomt!! Snakk om melodramatisering! Han glemte i sin kronikk å nevne deres tendens til å være dramaqueen – samt den uendelige selvhøytideligheten 😀

 45. arnewa 8. februar 2013 på 10:03 #

  Ja, det er selvfølgelig slik at vi her på vestlandet bare skal skaffe penger tilveie, slik at byråkratene og politikerne i Oslo kan svi dem av, uten tanke på hvor de kommer fra.
  Eller at oljen som produseres på vestlandet, først (avgiftsmessig) skal transporteres til Oslo, slik at Oslo ikke betaler transporttillegg for bensin/diesel, mens vi må betale et transporttillegg for 50 mil for transport strekning på et par mil?

 46. norsk 8. februar 2013 på 10:04 #

  tufs

 47. Sanjin Redzic 8. februar 2013 på 10:05 #

  Noen gode poeng MEN: Ja det er sant at Oslo håndterer penga. Det er sant at våre politikere i vest er litt navlebeskuende og at tidligere politikk har gjort at vi har helt ubrukelige veier rundt Bergen f.eks Det er blitt uttalt at hva skal Bergen med veier, vi har jo havet. Vi ser hvodan det gikk, jeg kommer meg liksom ikke til jobb med skjærgårdsn. Men det som bedrives i øst er en hindring at det som har mest potensiale til å vokse raskt ikke får midler og muligheten til å gjøre det. Senest forrige helg var jeg i Oslo og det er sjokkerende hvor godt infrastrukturen er utbygd der ift i vest. En vanlig europavei til norderuopas største raffineri måtte bedriftene betale for selv i nordhordland og de tinga der går igjen overalt. Det vi ber om er bedre veier og infrastruktur slik at næringene kan bli mer effektiv og skape enda mer verdier for øst og vest. Det er ikke en statshemmelighet at oljen er 90% av økonomien vår, si ka du vil. Så når vi først snakker om østlandet og vestlandet som et ekteskap så er jo det sant, det er et ekteskap som flest. Det går opp og ned men jeg elsker mor og far like mye. Men til tider har østlandet bevist at de er en særs ubrukelig kone.

 48. Anne_Malene 8. februar 2013 på 10:07 #

  Nedlatende og arrogant. Typisk hersketeknikk fra en som vet at han egentlig tar feil.

  • Gjest 9. februar 2013 på 02:02 #

   Spørsmålet er; hva slags grunnlag har man for nedlatenheten? Svaret er intet.

 49. Tor Jamne 8. februar 2013 på 10:07 #

  Seriøst. det var mye svada her. skjønner ikke helt hva han vil med dette brevet. provosere?

 50. Orm Helleren 8. februar 2013 på 10:14 #

  Kjempe innlegg fra «SKAMMEKROKEN» ? Ikke glem Frank Mohn som har utviklet et bidrag til oljeindustrien som former fremtiden. Hva hadde Evensen vært uten konen som kom fra Vestlandet ? Hva hadde AKER vært uten Vestlendinger ? Bergen og Vestlandet trenger ikke å argumentere – vi er Forsvarsvennlige – ønsker å ha et BALANSERT Forsvar med MARINEJEGERE som VANNETS FORSVARERE (Mye regn her vest – men det var egentlig før i tiden). Nu regner det olje og gass inn fra vest. Oslo er vel mer et synonym på STAGNASJONS eksport. Nils er ikke helt Nils men nok til at vi forstår smerten vi har forårsaket. Et av demokratiets valg – er å flytte til Vestlandet og være med på FESTEN. Det vi reagerer på er at mange skattekroner – ønskes å bli tilbakeført til Fellesskapt her i Vest. Vi trenger samarbeide -men får vi RESPONS ? kanskje neste valg vil gi svaret. Norges Handelshøyskole har eksportert mange dugenes sjeler til OSLO – håper de ikke glemmer hvor de fikk sin ballast fra. Men kua glemmer jo at den har vært kalv – så vi får akseptere det – men lever i håpet her vest !

 51. Kruttbolle 8. februar 2013 på 10:15 #

  Men kjære artikkelforfatter, er CCB en liten speiderleir da? Din uttalelse spesifikt om Sotra viser hvor kunnskapsløs du er. Stemmer for å flytte svenskegrensen til Voss!

  • Sogningen 8. februar 2013 på 15:05 #

   Hei hei hei. Grensa kan gå ved Gol. Me sogningar kan vere grensevakter!

 52. Rexolsen 8. februar 2013 på 10:20 #

  Det er betydelige forskjeller kulturelt og geografisk mellom vestlandet og østlandet. Ingenting i veien for at vi kan skille lag. Skottland skal ha folkeavstemning om de skal ut av Storbritannia, kanskje på tide med det samme på vestlandet.

  Vestlandet trenger en seriøs organisasjon som arbeider for selvstyre.

  Det som provoserer vestlandet er nok hovmodet og skeivfordelingen, at Oslo skal ha alt – og at resten av Norge skaffer pengene, men bare får «knapper og glansbilder», representert i en endeløs rekke av enkeltsaker, herunder eksempelvis finansiering av offentlig transport (bybane/jernbane), bergensbanen/intercity, fordeling av penger til helsevesen, støtte til riksmedia, lureri med monstermaster, offentlige arbeidsplasser som legges til Oslo, veiutbygging, opera, OL til Oslo, allslags nasjonale anlegg til Oslo, Gardermoen, osv…

 53. Skybert 8. februar 2013 på 10:20 #

  Går det ant å tjene penger på å skrive slikt som dette i Avisen ? Minner meg litt om en 9 klasse stil:)

 54. CarnbY 8. februar 2013 på 10:23 #

  *swoosh*
  Det var lyden av aust-vest diskusjonen som flaug langt over hovudet på herr Andresen.
  Men så kan ein vel ikkje forvente å få servert anna enn svada frå den kanten…

 55. Vigleik Mathisen 8. februar 2013 på 10:27 #

  Dette kunne like gjerne blitt skrive i 1800 av ein velmeinande dansk embetsmannfjomp i København. Til og med skriftmålet er til forveksling likt. Om ikkje anna styrkar dette argumentet for slakkare band til Oslo og makta der borte. Slepp fangane fri det er (snart) vår!

 56. Mette 8. februar 2013 på 10:33 #

  I parterapi lærer man å jobbe mot samme mål samt ha humor på ulikhetene… :)

 57. Marit Øksnes 8. februar 2013 på 10:35 #

  Når jeg leser disse kommentarene , er det en revolusjon på gang her på berget ? Det er veldig lett å hive seg på .Vil vi løsrive oss fra Oslo /Østlandet ? Hva med å bytte ut hele kongehuset, regjeringen og storting og la Bergen eller Trondheim bli den nye hovedstad ? Vi kan også ordne oss med presidedent ? Men vil vi det ? OLjen og fisken vil vi gjerne ha verdiene av selv her på vestlandet ? Vi vil ha nye og bedre veier mm.Det er egentlig bare smuler vi får igjen for den verdiskapningen Vestlandet står for. Dette er tankespinn mange har her vestpå.

  • Ketil Helland 8. februar 2013 på 15:24 #

   Kan godt endre skatteloven ein smule slik at reel makt vert flytta over til fylkesting som får kontroll over ein større pengesekk. Det er krefter som spelar på folk sin manglane forståing mellom Fylkesmann (staten sin representant, også kjent som futen), og fylkeskommunen. Fordi Fylkesmannen lagar så mykje problem for lokalt og regionalt sjølvstyre så må fylkeskommunen få skylda og må difor vekk. Som vil fjerne eit koordinerande regionalt organ som kunne hatt meir reel makt og gjennomføringsevne. Fjerning av fylkeskommuen vil med det styrke ein enda meir sentralisert politikk frå Oslo.

   • Marit Øksnes 9. februar 2013 på 00:23 #

    Det er ikke nok å endre skatteloven eller at Fylkesmann får mer makt ? Hadde Fylkesmannen gjort jobben sin som han skal – å passe på at loven blir overholdt og ikke blande seg inni politiske lovlige vedtak rundt omkring i styre og stell,kunne vi faktisk bli glad i mannen men det er langt frem ! Fylkesmannen er statens representant og er og blir en overkikkador ! Fylkeskommunen må gjøre en bedre jobb i fremtiden – det skulle bare mangle – vi venter spent på det ! Husk det Ketil Helland – det var du som dro inn fylkesmannen.!

 58. Fnuten 8. februar 2013 på 10:37 #

  Oslo-hovmod ja. Mulig Jens Evensen var instrumentell for å få utnytting av oljen på plass, men hvor hadde Jens Evensen vært uten oljen? Oslo ble vår hovedstad på grunn av Sverige. Det finnes et segment av Oslos befolkning som knapt har vært utenfor byen- i Norge vel og merke ( full dekning på London og Mallorca) , og som sliter med å forstå dialekter nord for Hamar, og vest for en linje fra Kragerø til Åndalsnes.

  Veistrekninger på Østlandet/rundt Oslo er fra naturens side svært mye enklere å ordne enn i stupbratte vestlandsfjorder. Vestlendingene fortjener og trenger hver eneste undersjøiske tunnel, hver eneste bro.

  Stockholm er Nordens Venezia, København er Nordens Paris, Oslo er Nordens Århus!

 59. poltarainin 8. februar 2013 på 10:41 #

  Dette var bra skrevet østlendinger elsker å trekke bergensere og omvendt.Hva skal alle de kommunene som ligger rundt Bergen si da ,som Bergen har behandlet som søppel i alle år.

 60. keddi_k 8. februar 2013 på 10:44 #

  Greit forsøk Nils, men din hånlige holdning forandrer jo ikke saken: Dersom vestlandet hadde vært dannet som egen nasjon etter unionsoppløsningen, da ville vestlandet vært rikt og lykkelig og Norge ellers slitt som parasitter i skyggen av sine naboer. Det er ikke vestlandets raushet som er problemet men østlandets grådighet. Prøv å motbevise det!

 61. Per 8. februar 2013 på 10:46 #

  HeHe… mer av dette, snarest.

  La oss få fortgang i prosessen.

 62. mari 8. februar 2013 på 10:47 #

  Er det mulig å være så nedlatende. Her er ikke budskapet fra vest mottatt. Ta en kjøretur på vestlandske veier eller med Bergensbanen, så synker det kanskje inn at Norge har behov for oppgradering av infrastruktur også utenom InterCity. Hilsen østlending

 63. Thomas Ingebrigtsen 8. februar 2013 på 10:51 #

  Møkk!

 64. Fyllingen1 8. februar 2013 på 10:51 #

  Det er skremmende å se hvor liten evne mange har til å lese undertekst, eller er det fullstendig mangel på humor og selvironi? Denne Andresen har selvsagt rett i det meste av det han liksomprovoserer med. Nå har han jo et dårlig utgangspunkt i Minerva og dermed Unge Høyre, på den annen side skulle det passe godt inn her i byen, hvor de politisk konservative alltid har stått så sterkt. At oljen ligger i Nordsjøen er jo ikke akkurat vår fortjeneste, vi har ikke prestert noe for få å den plassert der. Og hvis vi nå gjorde opprør som baskerne, eller vallonerne, og etter hvert dannet vår egen stat, hvem skulle vi da gå sammen med? Hva er liksom Vestlandet? Hører det bibeltunge Sørvestlandet med, skulle vi kanskje til og med dratt med oss det tilbakestående, gjennomkjedelige, enda mer bibeltunge Sørlandet? Strengt talt er det vel kun bergensere og sogninger og noen av de kvikkeste strilene, som kunne skapt en «nasjon» som ville klart seg både i nåtid og framtid, gjerne inkludert vossingene, for å ha noe å vise til på vintersportfronten. Nei, de fleste skjønner, når de får tenkt seg om, at Bergen trenger Østlandet, i alle fall Oslo. Kampene mellom Brann og Vålerenga (med a-ending, ja) er bevis nok på det. Det er snakk om rivalisering og prestisje, men på en sunn, humoristisk måte, der man tåler en smell både verbalt og fysisk.

 65. uberaa 8. februar 2013 på 10:54 #

  Aner jeg litt panikk…Jens Evensen,, hehehe. takk for bidraget.
  Da er det vel ikke egypt’s suez kanal eller panamas panama kanal heller da, etter denne logikken.

 66. Kjaasebo 8. februar 2013 på 10:55 #

  Foreslår å døpe om spalten til ‘PissPreik’ !

 67. modasspost 8. februar 2013 på 10:55 #

  Du påstår det ikke er vår olje.Hvem eier så oljen?Din påstand bør verifiseres.Dokumentasjon om eierskap?.
  Oslo er en mock-up av alle Norges dårlige egenskaper.Følg Bibelen og Guds ord,så skal Herre legge vegen klar for deg.Slutt å gjøre narr av andres oppfatninger av tilværelsen.
  NRK er et mobbetv som er mot bygdenorge der de blir blir gjort narr av og blir sett ned på som mindreverdig!
  Moroprogrammene er ikke morsomme.Istedenfor å le med så ler Oslo av.Gjør narr.av!Typisk mobbing og bøklleaktig opptreden!

 68. larmjohan 8. februar 2013 på 10:55 #

  Bergen ut av Norge. ASAP!

 69. Sigurd Bjørhovde 8. februar 2013 på 10:56 #

  Oslo er sur fordi de ikke har full kontroll på alt som foregår i Norge. De vil ha oljeboring i Nordnorge. Sikkert ikke fordi de ønsker at Nord skal få noe igjen for det. Sannsynligvis for egen grådighets skyld. Jeg kan dessverre ikke få meg til å tenke annerledes om denne saken ,basert på det jeg har sett gjennom alle årene kyst-Norge har vart rasert og utmyttet av pengeeliten på Østlandet.

 70. Thomas Ingebrigtsen 8. februar 2013 på 10:57 #

  Veier og tunneler fordi vi har mast om det? Ærlig talt. Det er en helt annen geografi på Vestlandet, og landet forøvrig Herr Bedreviter Von Oslo. Noengang sett en østlending kjøre på veiene her i vest? Vel, det har vi, og det er et syn for øyet. Vi ber om penger fordi det TRENGS. Fordi det koster mer å trygge infrastrukturen i et landskap som er mer komplisert enn pannekakeverden du lever i på andre siden av fjellet. Gidder ikke begynne å kommentere resten av kronikken din, da blir man bare sittende her. Men vit dette: Du gjør ikke noe bedre ved å oppføre deg som en paternalistisk drittsekk!

 71. Cathrine Løvaas 8. februar 2013 på 10:58 #

  Jeg lo ikke en gang her….nada finesse…..

 72. Thomas 8. februar 2013 på 10:59 #

  Sim sala bim så mistet høyre en stemme fra meg.

  • Fanafjord 8. februar 2013 på 11:12 #

   Husk at Erna er fra Bergen og Jens fra Østlandet. Andresen sin provokasjon har ingenting med Høyre å gjøre. Spør du meg så er AP verre når det gjelder sentralismen.

 73. Jarle 8. februar 2013 på 11:01 #

  Kjære Østlandet.

  Jeg skjønte ikke at problemet mellom oss var så stort før jeg leste brevet ditt, og innser først nå at skilmsisse kanskje hadde vært til det beste! Hvem er det som bidrar i dette ekteskapet? Er det ikke oljen, fisken og kraftproduksjonen som setter mat på bordet vårt hver dag? Jeg kjenner disse folkene ganske godt, og kan ikke huske å treffe så mange uten vestlandsdialekt på riggene, på båtene og på kraftanleggene? Tror faktisk at det er flere med skotte- og filipinerdialekt i de selskapene du nevner enn det er østlendinger? Østlendingene utgjør vel omtrent like mange som nordlendingene, siden du brakte de inn i diskusjonen.

  Kan vi ikke inngå en avtale om at vi fordeler oppgave og verdiene likt mellom oss? Jeg skal love å fortsatt stå for hovedinntekten til hjemmet, om du lover å springe litt mindre på byn for å drikke champagne og kaffe og leke deg med pengene våre. Og jeg vil be om at du snart begynner å jobbe heltid. Skjønnhetspleie-klinikken din er simpelthen ikke bærekraftig i lengden. Om ikke blir jeg simpelthen nødt til å klippe kortet ditt.

  Klem
  Vestlandet

 74. LarsUa 8. februar 2013 på 11:01 #

  Denne Andresen er i alle fall god på ein ting: å bruka veldig mange ord på å seia ingen verdens ting.

  Dei er morosame slike austlandske tenketankar som Minerva. Eg ser dei for meg der dei sit, blårussmedlemmane, og klirrar oppi tanken med lattekoppane sine, og mumlar saman på uforståeleg austlandsk kråkemål om at «vi må stå innmari på for at disse schnååle vestlendingene ikke begynner å mase for mye om at pengene de tjener for oss skal bli igjen der borte i fiskebygdene. Alt er schåå schpaa, lissom. Schkåål a dere».

  «Tussaladd», tenkjer eg me kallar deg på godt vestlandsk, Andresen!

 75. Asbjolan 8. februar 2013 på 11:01 #

  Slutt med å diskutera dette utruleg fjollete og sarkastiske innspelet. Det er for dumt å bli fornærma. Diskuter heller korleis vi skal koma oss ut av østlandsstaten «Norge»!

 76. Nn 8. februar 2013 på 11:03 #

  Er det mulig å jakte ned denne mannen?

 77. ADAV 8. februar 2013 på 11:07 #

  Jeg må le! Forsøket med å patronisere med enkle ordspil har bare et ord; patetisk.

  Og ja, du «glemte» å fortelle at vår «felles venn» SSB bor med deg. Og velger seg kriterier for verdiskapning som passer for deg. Fisk kan vi ha lokalt plassert som en del av verdiskapningen. Men IKKE olje… Og logikken er? Det «passer» så mye bedre, og det gjør det så mye lettere å rakke ned. Ikke sant?

  Med et pennestrøk har også «vennen» din kalt offentlige lønninger for verdiskapning. Vel. Vi som er vant til å drive verdiskapende virksomhet VET at det kommer på UTGIFTSsiden i våre regnskaper Som det jo gjør i vårt felles statsbudsjett. En heftig gordisk knute det der. Og du? Det er 100.000 slike brødre og søstre i hjertet av ditt «o store østland».

  Og disse må ha infrastruktur må vite. Det er klart. Logisk! All den tid (eksempel) NAV har tre (jada, tre) rapporteringssystemer for å gi relevant informasjon hver gang og utro tjenere med sans for (sikkert) både ironi og humor lar være å rapportere videre det de egentlig skal i tre konsekutive år UTEN at noen mukker, sier et ord eller reagerer VET vi andre at det foregår et vannvittig, obskjønt og potensielt farlig sysselsettingstiltak med Christiania Spigerverks tidligere ansatte. For det er jo ikke produksjon igjen. Du er blitt for fin på det. La noen andre ta seg av det. Så kan vi med tilstrekkelig utdanning, dannelse og innsyn trille ører på børs hver dag hele året ved hjelp av roboter. Slikt blir det dessuten kapitalkrefter av. Vinn-vinn ikke sant?

  Selvbedrag sier nå jeg.

  Og siden du tok dette opp akkurat i dag synes jeg det er fint med litt ferske fakta på alle disse broene, tunnelene og trekantene vi har oss med her vest som spiser av «ditt» matfat.

  slik har prosjektene økt 2009-2012
  Veiprosjekter Oslo og Akershus

  Fossumdiagonalen 545 mill.-1,2 mrd. Økning: 119 %

  Røatunnel 765 mill.-1,0 mrd. Økning: 31 %

  Rv 150 Nydalskrysset 435 mill. -1,1 mrd. Økning: 153 %

  E 18 Framnes – Fornebu 4,0-5,4 mrd. Økning: 34 %

  E 18 Vestkorridoren i Akershus 6,8-15,0 mrd. Økning: 118 %

  E 6 Manglerudtunnel 4,1-5,3 mrd. Økning: 28%

  E 18 Mosseveitunnel 2,2-3,4 mrd. Økning: 56 %

  Alnabru nytt kjøresystem 220-250 mill. Økning: 14 %

  E 18 Havnetilknytting Sydhavna 275-533 mill. Økning: 94 %

  E 18 Bjørvika 2,5-6,8 mrd. Økning: 168 %

  Ring 3 Ulven-Sinsen 1,4-4,0 mrd. Økning: 185 %

  Carl Berners plass 70-283 mill. Økning: 304 %

  Sykkeltiltak ring 2 85-170 mill. Økning: 100 %

  Bogstadveien 95-167 mill. Økning: 76 %

  Lokk E6 i Groruddalen 1,1-2,5 mrd. Økning: 125 %

  Riksvei 4 Nittedal 325 mill-2,3 mrd. Økning: 614 %

  Riksvei 152 Follo 655 mill-1,2 mrd. Økning: 79 %

  Riksvei 156 Nesodden 220-630 mill. Økning: 186 %

  Riksvei 22 Lillestrøm-Fetsund 220-500 mill. Økning: 127 %

  Avlastningsvei Skedsmokorset 220-350 mill. Økning: 59 %

  Riksvei 169 til Riksvei 22 100-126 mill. Økning: 26 %

  E 16 Wøyen-Bjørum 205 mill-1,2 mrd. Økning: 500 %

  E 6 Assurtjern-Vinterbro 925 mill.-1,3 mrd. Økning: 36 %

  Løkkeåstunnelen i Sandvika 55-135 mill. Økning: 145 %

  Rv 154 Nordbyveien-Jernbaneveien 10-77 mill. Økning: 670 %

  Ottarsrud-Gislerud 20-125 mill. Økning: 525 %

  Kollektivprosjekter

  Fornebubanen 655 mill.-3,9 mrd. Økning: 495 %

  Baneforlengelse til A-hus 765 mill.-2,5 mrd. Økning: 227 %

  Kolsåsbanen i Akershus 600 mill.-2,3 mrd. Økning: 283 %

  Sikkerhet- og kapasitetstiltak Fellestunnelen 925-530 mill. Økning: -43 %

  Haslesvingen m/Løren stasjon 655 mill-1,0 mrd. Økning: 53 %

  Kilde: Aftenposten i dag.

  Jeg ler så jeg griner her nå. Dette er bare et lite knippe av det du bruker pengene VÅRE på. For vi kan bare drømme om noe i nærheten. Jeg VET du i utgangspunktet måtte betale hele 50% av dette selv, og nå vil sjefene ha mer. Men hva kan en gjøre? Vi her betaler 70+ % selv og det er ikke rare utbyggingstakten. Så jo, vi føler det på kroppen og forstår hvordan du har det. Og så har vi Østlandets Stats Baner da. Nei, vet du hva? Der skal jeg spare deg, Du klarer nok å google tallene selv (bare husk å summere riktig da). Det eneste jeg skal ta med er en kommentar fra ordføreren i kommunen her jeg bor som stod på trykk i går:

  «Sist me fekk fabrikknye tog på Vossabana var det olympiske leiker i landet, ikkje på Lillehammer i 1994, men i Oslo i 1952″

  Sånn er det jo bare. For at noen skal få mer, må bare noen andre få mindre. Norges mest trafikkerte lokalbane (nei, vi får jo selvsagt ikke titulere en sti som intercity-bane), men uheldigvis (sikkert uflaks) glemt av våre venner østpå. Godt da at dere husket på Holmestrand. Holmestrand ja. Har trukket gulloddet. Tenk, 10.000 innbyggere og de får en tunnel utenom seg, og stasjonshall inne i fjellet til 5 milliarder.
  Ikke så mye trafikk der som Bergen-Arna-Voss, men det blir sikkert fint. De er heldig de!

  Men sang og musikk er jo bra da. Og da bare måtte du ha en opera. Må ha det, bare må ha det…. Helt greit det. Men det du ikke forstår vennen, er at det du foretar det innenfor fellesskapet (du kan slå ordet opp på Wiki) går på direkte bekostning av det vi andre får muligheter til her i livet. Naturlig forstått ville det føltes rettferdig for de fleste om innholdet i lønningsposen ble fordelt noenlunde broderlig. Vel, la oss se. Marmorneset kostet 4,5 mrd. å bygge. + noen milliarder i veier rundt da. Men ikke tenk så mye på akkurat det siste. De ansatte i alle tilsyn, direktorater, forvaltningsnivået og annet MÅ jo på jobb. Helst i tide. Så operaen. Den koster 500 millioner pr. år å drifte. Javel? Jo, du skjønner det at det gjør det litt kjelkete med kulturmidler her. Hele Hordaland fylke har et totalt budsjett på kultur på under dette. Capisce?

  Og akkurat dette er litt tidig. For det hender jeg beveger meg utpå i kommentarfeltene i Oslopressen, og det var under en lignende fremsatt (vestlandspatroniserende) påstand at jeg undersøkte litt. Påstanden fra en av kompisene dine var; » vi har operaen, men dere har årlige pengesluk som Festspillene…» Så jeg stusset litt. Hadde vedkommende sjekket tallene? Til min store skuffelse hadde han ikke det. Men av og til holder det å fremsette en påstand lenge nok. Da blir den liksom sann? «Alle» forstår at; joda, «der i Bergen får alle gratis Louis Roederers Cristal for ikke å snakke om gratis billetter, limosin hjem og kaviar (den må vi jo ha) under festspillene. Men, nei. Slik var det ikke. Hordaland Fylkeskommunes budsjett for festspillene 2012 er på i overkant av 4,7 millioner. Ja, jeg vet. Skuffende.

  Og slik kunne jeg holdt på hele dagen. Men jeg skal selvsagt ikke drive å belemre deg med flere smålige ting som fakta og tall. For nå. Bevares. Men jeg tror jeg skal sjekke salget av Møllers Tran for det sentrale østland. Jeg mistenker at dere tar litt for mye. En skje hver morgen er nok.

  Om meg; Jeg ser det når mulig som mitt lodd å lete faktaopplysninger om skjevdeling i Norge, og etterhvert prøve å organisere tallene og spre dem. Ting er sammentatt, ja. Og alle trenger hverandre. Men. Men vi må dele broderlig, ellers er vi liksom ikke brødre…

 78. ella2010 8. februar 2013 på 11:15 #

  Hvem er Oslo—Oslo rasen er da snart død ut. Oslo gryten i seg selv er bare befolket med vest/nord/sør/øst – leninger – som er blitt sugd inn i gryte via ein elle anna jobb eller skule. Når omveltinger i markede kjeme er det som vi altid har lært når markedsøkonomiens krefter setter til. den beveger seg fra øst mot vest…. Så det er ikkje noko å bekymre seg for. Vestlandet er det nye senteret. La nå Oslo bygge seg inne der de er med 4 – 5 felts veier…alt for få boliger..med massse kultur hus. Når det er fult og alt stoppe opp – går det som det suser her i vest…

 79. Petter Bjørndal 8. februar 2013 på 11:16 #

  Problemet er ikke at det foregår en del ting i Oslo som har med verdiskaping å gjøre. Problemet er at Oslo tar mesteparten av pengene vi tjener i dette ekteskapet for å bruke det på klær og sko til seg selv. Og prøver å rettferdigjøre det med at det er jo Oslo som har tjent pengene.

 80. Harding 8. februar 2013 på 11:17 #

  Noen ord fra én drittsekk til en annen: You just don’t get it, do you? Oslo er en bitte liten hovedstad med et bitte lite perspektiv på verden, og det er der det skjærer seg. Jeg bodde 20 år i en by 5 ganger så stor og hørte aldri noen skryte av hvor viktige de var, så dumme er de ikke. Men for all del, la meg ikke kalle deg dum – ikke høyt i alle fall. Det ville bare være fint om du skjønte bæret av SSB tall før du siterer dem.

  Oslo ble hovedstad for i svenskekongen ville det – lettere å hente pengene derfra enn fra andre siden av Langfjella. Og akkurat den sentralmakten er det vi har arvet, vi bare byttet noen svensker med østlendinger.

  Sjalu, jeg? Jeg kunne jo ha flyttet til det som er nominert til Europas kjedeligste hovedstad. Apropos reiser, så kanskje du skulle kjøre lenger enn Drammen til en avveksling? Da ville du se hva vi mener med tunneler og broer – men det er sant, du har jo allerede fått de viktigste, så gi faen i resten. Hvem ville gifte seg med deg? En selvplager?

 81. Mark 8. februar 2013 på 11:18 #

  Mens vi holde, olje, fiske, møbel, ull undertøy industrier for oss selv. Kan vi også ta med oss tourist industri i samme slengen! Vi kan også ta med oss vind og hydroelektrisk kraft. Vi kan ta med oss øko mat produksjon. Ja, det holde for nå da…

 82. kludrik 8. februar 2013 på 11:19 #

  Bergen var alltid Norges hovedstad. Selvsagt. Det var jo her ressursene var. Fisken og transportveien. Den indre leia der du kunne seile trygt innaskjærs nesten hele vestlandskysten, verdens farligste farvann. Det gav navnet til landet. Nordvegen. Norway. Norge. Den tids autobahn. Det var her vikingene kom fra når de raidet kontinentet i horder. Fra Hordaland.

  Bergen var perlen i Hansaforbundet. I Lübecks gamle rådhus kan du se sproene etter de enorme verdiene de søg ut av Norges lange kyst gjennom mange hundre år. Siden overtok danskene.

  Eneste grunnen til at Oslo en gang vokste seg stor og ble hovedstad var at danskekongen lå i en evig konflikt med naboene i sør om herredømme over Schleswig Holstein.Danskene trengte en rask og mobil alliert hærstyrke i bakhånd. Sett fra København var det raskere å mobilisere den fra Oslo enn fra Bergen og Christiania vokste frem. Siden har Oslo overtatt stafettpinnen fra danskene og fortsatt snylteriet, herjet og utbyttet som en klassisk koloniherre.

  Kanskje det er på tide å tenke nytt? La dem begynne å bore etter olje i sin egen bakhage. La dem produsere sin egen strøm fra Akerselva. La dem opprette sin egen laks i Mjøsa. La dem finansiere sine Ceausescumonumentale Munckmuseer og Sinsenkryss selv.

  Gi dem likegodt og hjertens gjerne til svenskene, – først som sist.

  Det er på overtid at verdiene får være litt bedre og mer rettmessig fordelt mellom distriktene i dette landet.

  • Eliheg 8. februar 2013 på 20:35 #

   Tror nøkkelordet i din tale må være ‘var’ – som i fortid.
   Bergen har i likhet med Trondheim vært hovedstad. I gamle dager. Fortid, en parentes i historien.
   Bergen er vår nest største by, likevel en småby i realistisk forstand.
   Oslo er og blir vår hovedstad.
   Bergensere har en tendens til å slenge inn ‘verdens’ i ett og alt når de omtaler lille Bergen. Verdens vakreste by, verdens farligste farvann.
   I realiteten er det selvfølgelig ikke slik.
   Det finnes en mengde fantastisk vakre byer i vår store, lille verden – Bergen havner nok ikke spesielt høyt oppe på lista.
   Det finnes også utrolig skumle, livsfarlige farvann her i vår verden med så mye vann – farvannet her omkring kommer ikke i nærheten av å være verdens farligste. I grunnen er vel ikke Bergen ‘verdens’ noe som helst….?
   Skjønt en del bergensere kan sikkert kvalifisere til å være verdens mest selvhøytidelige, skrytende, urealistiske folk.
   Heldigvis er ikke de fleste av denne klassen – alle mine bergenske venner syns bare disse vanvittige kommentarene her er flau og lei lesning.

   • Gjest 9. februar 2013 på 01:59 #

    Vel, vel. Vi vestlendinger kan ta ettermiddagsflyet til London, mens de uvitende provinsboerne i Oslo får fortsette å leve i villfarelsen om egen betydning.

    • Eliheg 9. februar 2013 på 03:17 #

     Hehehe artig! Er det Oslos befolkning som hyler og skriker og furter i kommentar etter kommentar etter kommentar her? Det er direkte pinlig å observere den totale mangel på selvinnsikt og realisme som råder her – tenk å blamere seg så ille over en humoristisk kronikk!? Vips så fløy alle i skyttergravene og rev frem kanonene-fullstendig uten mål og mening!

     Hehe ja du tenker det går flere fly fra bittelille Flesland enn det gjør fra Gardermoen, ikke sant? Hihi at dere kan si så utrolig mye dumt! Blir helt flau på manges vegne jeg :)

    • Eliheg 21. mars 2013 på 08:05 #

     Hihi hva prøver du egentlig å si her? Er det mangel på kjekke reisemål fra Oslo…?
     Dette blir jo bare litt dumt – Oslo og Gardermoen har nok en noe større valgfrihet mht sine ettermiddagsfly enn lille Flesland 😉

 83. Test 8. februar 2013 på 11:23 #

  Det er bare å se på bevilgningne, så ser man at østlandet stikker av med mesteparten av kaken.

 84. aRez Apollo 8. februar 2013 på 11:25 #

  Ressursene finner man på Vestkysten, Intelligensen finner man i Trondheim, og blodsugerene i OSLO.

  • Gjest 9. februar 2013 på 02:03 #

   Er det påvist forekomster av intelligens i Trondheim?

 85. Henry 8. februar 2013 på 11:32 #

  Er dette det beste MInerva kan prestere. Velger å ikke la meg provosere. Til det er dette for dårlig skrevet. Minner om stiler i 8. – kanskje 9. klasse.

 86. Bedroom_eyes 8. februar 2013 på 11:34 #

  Problemet er vel at vi ikke får tilbake like mye som østlandet, men det er vel litt vanskelig å skjønne når det smeller opp nye veier, tunneler, og broer overalt. Her er så vidt det er noe utbygging i det hele tatt. Bare små drittprosjekter her og der…

 87. Dr Highness 8. februar 2013 på 11:38 #

  Kjære Oslo,

  Dette var pinlig, men jeg skal synke så lavt….For din skyld.

  Det er over.
  Du er selvopptatt , kynisk, ligger med andre å spanderer på alt og alle med våre felles opptjente penger.
  I tillegg til det er du frekk ,bruker hersketeknikker å tar all ære bare fordi papirene må over til deg for å signeres.
  Du pusser opp din del av boligen, installerer høyteknologisk Klassisk høyttalersystem til flere milliarder. for å nevne noen ting.
  Du Snur alt til din egen fordel.påpeker jeg noe, er alt gale, og det er «typisk» fordi jeg er bergenser..

  I det siste har det også gått rykter at du ligger med andre. OG betaler for det.
  Siste rykte var at du over en 4 års periode skal gi 750 mill i året for oppussingen til andres bolig. Dette synes jeg er feil da våre egne foreldre ikke engang har fast sted å være i sine eldre dager.
  Sykehusene blir drevet som bedrifter og skal ha «overskudd».Selv etter at du har laget nye veier på «din» side av huset …. Med våre felles opptjente penger.
  Ikke bare tar du dårlig avgjørelser men du tilrettelegger for deg selv ,slik at du kan opprettholde din posisjon ,selv etter en eventuell skilsmisse.

  Beklager at jeg ble useriøs der et øyeblikk. Jeg tror det er p.g.a alle de dårlige avgjørelsene dine. Det er liksom ikke noe håp.
  Det gikk litt for fort på en rar å teit måte.
  Oslo, Jeg ser ikke fremtiden sammen med deg..
  Beklager det er slutt.

  Hadde vi gått til Dag hadde han veltet sofaen over ende å bedt oss om å gå fra hverandre for lenge siden.

 88. Rankine Zero 8. februar 2013 på 11:38 #

  Makan til arrogant svada. Om du ikke hadde Oslofolk langt oppe i halsen før du leste det oppgulpet der, har du det trolig nå.

  • Gjest 9. februar 2013 på 02:00 #

   Nettopp. Det er jo helt absurd når man ser på den trangbodde usle livsstilen deres.

 89. Joakim Nilssen 8. februar 2013 på 11:39 #

  De her østlendingene altså, jeg blir kvalm etter første avsnitt, så motbydelige er de.

 90. Bedroom_eyes 8. februar 2013 på 11:42 #

  Dette var også skrevet på en veldig nedlatende måte.
  Hvem er det dere tror dere er i Oslo egentlig??

  Dere har en by med 0 verdier, sitter milevis fra der ting faktisk skjer. Vestlandet med all sin industri og nord Norge blir ikke utviklet i nærheten like mye som Oslo, og hvorfor det? Er det i Oslo det er mye tungtrafikk? Er det i Oslo de har steinknuseverk, fiske, olje/gruvevirksomhet og ville tjent mye på bedre veier? Hmm nei….. NNEEEEEEEII!!!!

  Hatet mot byen bare vokser og de skjønner det ikke i det hele tatt…
  Sikkert ruset på korrupsjon og penger…

 91. Mette 8. februar 2013 på 11:55 #

  Som bergensere burde vi vel forstå ironi ? Dette er jo bare vittig!

 92. Karen C 8. februar 2013 på 12:00 #

  For et rævhål.

 93. Eldgammel 8. februar 2013 på 12:01 #

  Oslo har ingen konstruktvit verdiskapning annet enn å fostre på livsnytere som tar seg overbetalt for dårlig arbeid.

  Sorry men alt som han nevner her kan man outsource og få mer igjen for pengene.

  Og det er ikke noen konstruktiv verdiskapning som foregår i Oslo. Dette viser jo også hel vårt handelsregnskap.

  Når en i » A- gjengen» knuser ei rute på Carl Johan og smeller til ei en annen får
  1.Vekteren en jobb.
  2. Politiet en jobb
  3. Forsikringsselskapet en jobb
  4. Kostemaskinisten en jobb.
  5. Glassmesteren en jobb
  6. Forsvarsadvokaten en jobb
  7. Påtelemyndigheten en jobb
  8. Dommeren en jobb
  9. Kriminal omsorgen en jobb
  10. Sosionomen en jobb
  11. Sosilogen en jobb
  12. Psykologen en jobb
  13. Legen en jobb.

  Samt en haug med andre bevliginer til organisasjoner som «sos -rasisme» osv..

  Og alle disse igjen får jo full lønn som igjen gjør at de kan kjøpe mat, caffe, gå på kino osv..

  Når man heller sender hele a-gjengen på en fiskebåt i nordsjøen – får ovennevnte gjeng behov for å omskolere seg til andre konstruktive jobber som har med fremdrift å gjøre.

  Vi er mer inne i teknologi alderen enn noen sinne å vi seiler totalt akterut. Se på andre land som har en årlig vekst og de har helt annet system.

  Årsaken til at vi har behov for å importere arbeidkraft er fordi vår egen arbeidstokk har uføretrygdet seg mens andre delen sitter med jobber som ikke gir noen verdi.

  Vi råtner på rot.

 94. Jakob Vestbø 8. februar 2013 på 12:09 #

  Noe av det dummeste som er satt på trykk i BT.

 95. Lasse 8. februar 2013 på 12:20 #

  Veldig gøysig vinkling, men det e jo helt bak mål. At østissen Jens Evensen liksom var en gave sendt fra østlandet er noe tull. Han gjorde det som alle unge fremadstormende karrieremenn ville gjort – han gøtset. Hadde det ikke vært for at Oslo klarte å karre til seg alle de jævla departementene på en enkelt plass, så hadde mange flere storkonsern hatt hovedkontor i Bergen og Stavanger. Det politiske miljøet hadde hatt godt av litt spredning. Nå finner du hele gjengen (byråkratene vel, de folkevalgte har ingen makt – sorry) på Mono om kveldene, hvis de ikke er på nach hos en programleder i Nrk..

 96. Thomas F. Olsen 8. februar 2013 på 12:28 #

  Kjære Oslo.

  Det er en stund siden sist vi skrev. Jeg tror det har noe med at jeg aldri helt kommer igjennom brevene dine som alltid gir et hint av at jeg er dummere, mindre forstått med Norge.

  Det er ikke at vi ikke liker dere. Men vi kan heller aldri huske at det noen gang har vært noe respekt.

  Da du sa vi måtte endre bækkalokk til kumlokk så komunikasjonen kunne bli forstått så tok vi den. Da du ønsket vi skulle slutte med boss og si søppel så dro vi an lengre og sa «greit nok»

  Men parterapaut kan ikke fikse vårt forhold.

  Det hele tror jeg endte seg da du endret fokuset på hvordan behandlingen av Vestlandets veier og struktur ble igjen tatt vekk.

  Oljen er mer vår enn den er deres Oslo, Den er Norges. Men som at Oslo tjener på å være hovedstad, tjener Bergen Og Stavanger på å være hovedsentrum for Olje i Norge.

  Det wer kanskje på tide å vurdere en lengre pause. Ikke noe seriøst altså! Vi skal ikke søke om å deles opp som med Katalonia.

  Men Oslo. Dere hører ikke på dem av oss Dere burde. Dere velger dem av oss Dere allerde ikke liker og påpeker dette er hva vi alle tenker.

  Hvorfor gjør dere dette Oslo? Er vi virkelig så mye mindre?

  Jeg ser at vårt forhold til andre Hanseatiske land gjør oss mer internasjonale og at dette selvsagt gjør en hovedstad amper, men vi kan ikke klandres for å ha bevart våre handelsknytninger som en gang var årsak til at vi hadde hovedstaden.

  Ja jeg skriver mye vi og oss. Det er det svake med denne delen av forholdet, vi er samlet her borte.

  Jeg forstår at for dine borgere er det vanskelig å ikke hate oss. Vi har vist bedre utvikling, bedre arbeidsvilkår, bedre vekst og ikke minst begynner vi å bli kjent i verden bedre enn Oslo.

  Så til slutt kjære partner. Oslo. Dere hadde aldri makten. Dere tok alle lablene og samlet dem i en by og kalte det en samlet nasjon.

  Vi har snakket med en av våre andre partnere, Nord-Norge og vi er ganske enige i at forholdet til Oslo er tynet mye av hva dere ikke har gjort for oss.

  Ha de bra Oslo. Dere har nok utfordringer, så en pause ville gjøre oss begge mye godt.

  God helg forresten!

 97. sandvikenbergen 8. februar 2013 på 12:34 #

  Kjære Oslo. Vi forstår du mener at du er best rustet til å ta vare på hele familien og at vi vil få det vanskelig uten deg. Men nå har vi bestemt oss. Vi vil ut av ekteskapet. Vi vil prøve oss på egen hånd. Vi kan godt være venner for fremtiden; vi vil jo fortsatt være naboer og ha felles venner og vi har jo felles barn som vi skal hjelpe frem i verden. Men vi vil skilles. Vi vil klare oss selv. Vi vet det er risikolfylt….det er alltid en skilsmisse, men vi mener bestemt at dette er den beste løsningen for begge. Lykke til, og ikke bekymre deg for oss, vi skal klare dette selv om det blir tøft ! Hilsen Vestlandet :-)

 98. Geir Hansen 8. februar 2013 på 12:40 #

  Dar vå da mykje oppgulp frå et skoddahøve av ein skjittlending……..
  Psykriatarn din bør fortelja deg at du ikkje ska rabla sånn i fydlo !!!!!!

 99. Rbe 8. februar 2013 på 12:43 #

  Utrolig godt skrevet!!

  • Geir Hansen 8. februar 2013 på 17:29 #

   Hvis ikke det var sarkasme, er du en idiot…..

 100. Ulvehiet 8. februar 2013 på 12:51 #

  Kjære deg, det er lenge side at vi her i provinsen innså at noe gjensidig konstruktivt «samliv» med deg ikke ville være av det gode. Gå du til terapeuten din og få litt selvinnsikt, så kanskje du etterhvert kommer til å innse at det å administrere andres verdiskaping ikke nødvendigvis er verdiskapene i seg selv. Det sier litt om ditt eget selvbilde at du ikke har innsett at dette «forholdet» er over for leeeeeeeeeeeeenge side.
  Men som en vis man sa: «gi de lillefingeren og de tar hele hånden»

 101. Flight1964 8. februar 2013 på 13:07 #

  He he dette var jo morsomt, her er jo svaret på hvorfor det er krig i verden.
  Å tirre en vestlending på denne måten vil jo i realiteten være skilsmisse og ingen kontakt de neste hundre år.

 102. Astfgl 8. februar 2013 på 13:08 #

  Tl; dr.

 103. Ulrik1Utfor 8. februar 2013 på 13:15 #

  Typisk mannegreie dette. Ikke mange kvinner i debatten her nei. Skulle tro man snakket fotball. Eller buekorps. En BT-greie altså. Husk det; bakspilleren BT spiller alltid på følelser, aldri på fornuft. Sakene er bare babbel. Eksempel: BT vil ha skinnegående tog til Flesland. Reisetid=1 time. Skinnegående tog til Oslo. Reisetid =2 timer. Og legg merke til; Alltid TIL Oslo. Aldri fra.

 104. keddi_k 8. februar 2013 på 13:29 #

  Norges inntekt er 30% petroleum, resten stort sett skatter/avgifter fra personer og bedrifter. Summerer vi vestlandet sin andel nærmer vi oss 50% av landets inntekter. Men det folk ikke fatter er vel hvorfor det er så lite rester igjen etter at Oslo og omegn har forsynt seg. Og hvorfor de har klaget så lenge over å ha subsidiert nord-Norge og bønder.

 105. BtGrimstad 8. februar 2013 på 13:35 #

  Hvorfor ikke la Oslo være Oslo og atter samle Noreg fra Vest? Trenger en alle de administratorene i privat og off sektor som en har der øst? Økning på mer enn 110 000 ny stillinger i off sektor bare de siste 7 år. Vi trenger å komme oss inn i en frihandelsavtale med EU. Noreg kan få det, Norge og Oslo med MINERVA får bare seile videre for eget seil uten oss..
  Minerva la opp til debatt, sporer den av..?
  «Vestlandet» har vel en «think-tank» gruppering som tar opp hansken fra Minerva? En kan håpe det eller skal deres debatt innlegg bare få følelsesladde innspill?

 106. Madeleine Liselotte Sittlinger 8. februar 2013 på 13:35 #

  Logikk, ikke terapi, denne gangen.

  Kollektivtrafikk:
  – Kollektivtrafikken i Norges nest største by Bergen, består av buss, samt en mil med bybane til en av bydelene. Oslo derimot- har tog, trikk, buss med mer. Og har en eller annen forstilling, om at utvikling, hører dem til alene, her til lands.

  • andersens 8. februar 2013 på 21:52 #

   Oslo har trikk ja…men Bergen HADDE trikk helt til 1965 da politikerene i byen din fant ut
   at det var et gammeldags fremkomstmiddel. Politikerene i byen er problemet.

 107. Alf Helge Forland 8. februar 2013 på 13:36 #

  Det sies på internett at man ikke skal mate trollet.

 108. Nakashi18 8. februar 2013 på 13:38 #

  For en forferdelig dårlig skrevet tekst.. Denne personen har gått fra Oslomann til en Diva-girl som ikke hvet hva det hele dreier seg om.
  Vestlandet vil ha olje og fordele pengen til seg, fordi Oslo bruker alle pengen til å bygge ut hos seg selv. Mens resten av landet råtner. Det er flere land i hele verden som er mange flere og er riker som ikke klarer å organiser seg skikkelig. Vi er det beste landet og bo i, men fremdeles klarer vi ikke å gjøre det likt for alle her. Det er dritt veier over alt, dårlig med skoler og barnehage plasser. Internett dekningen er vi så langt bak land som er langt flere enn oss. Oslo må slutte å sutre!!

 109. marvinat0rz 8. februar 2013 på 13:49 #

  Dette er det mest nedlatende og idiotiske møkkainnlegget jeg har lest i norsk presse noensinne. Hvis det er gjemt ett eller to gode poenger inni det her, er det en jævlig utfordring å finne dem mellom alle de overlegne og selvgode vendingene dine.

  Om du vil ta en saklig debatt, kan du ta og skrive det her om til noe som likner litt mer på en kronikk, så kan vi ta det derfra. Den dritten her nedlater jeg meg ikke engang til å svare på.

  Mvh,
  Vestlending

 110. Lars Nelson 8. februar 2013 på 13:49 #

  herregud. Hele denne tiraden av kommentarer viser jo hva som er Bergens problem. Hva er grunnen til dette voldsomme mindreverdighetesproblemet ? Bra BT finnes for uten denne avisen man jo ikke vært klar over problemet. Det bor snart like mange Bergensere i Oslo som i Bergen, men de leser kanskje ikke lokalavisen lenger ?

  • Gjest 9. februar 2013 på 02:07 #

   Hvilket mindreverdighetskompleks? Til orientering så utgjør bergensere neppe 268 000 av Oslos 600 000+ innbyggere.

 111. Norn 8. februar 2013 på 13:58 #

  Ok, nå har det blitt kjempet, jeg står på toppen av knausen og betrakter slagmarken under meg… det flyter litt blod… hva er oppnådd?

  Den eneste måten vi vestlendinger (jeg er født i Sandnes og bor i Bergen, kjenner kysten fra Rusland til Sverige) kan få noe utført, er å sende topp politikere til Oslo, helst med en statsministerspire i spissen, luke litt bort av det vi betrakter som ugress i Oslo.

  Jeg mener om vi skal fremme Vestlandet, så er dette det eneste som duger… løse litt opp i politikernettene (familiebåndene) i Oslo.

 112. Kve89 8. februar 2013 på 13:58 #

  dra til hælvete din kuk

 113. Ole Tellefsen 8. februar 2013 på 14:13 #

  En glatt mann (?) fra Oslo med «gode» kommentarer.

 114. ADAV 8. februar 2013 på 14:17 #

  Vet dere har det travelt i BT, men jeg har sendt et spørsmål til ole.vold@bt.no om hvorfor min kommentar ble redigert. Hadde satt pris på et svar. Limte jeg inn for mye tekst fra Aftenposten? Manglet det link?

  Mvh.

  • kludrik 8. februar 2013 på 15:04 #

   Ditt innlegg besto av saklige og vektige argumenter for hvorfor brevskriveren fra Oslo har feil – på feil – på feil i sine ytringer.

   Du la frem en liste lengre enn et ondt år over enorme veiprosjekter på østlandet, – alle med gigantiske økonomiske overskridelser.

   Du la fram for gode fakta. Det var det tydeligvis noen som ikke likte.

   Noen har snakket sammen.

   Dette er noe ganske nærmt en skandale fra BT sin side. På hvem sitt lag er egentlig BT ?

 115. Leif-a-k 8. februar 2013 på 14:22 #

  Kjære medborgere på Vestlandet. Jeg leste dette tidlig i dag morges og skjønte fort at brevet fra Nils August Andresen ville være sprengstoff for enkelte Vestlendinger. Men la oss ikke bevise at hans påstander er riktig. La oss ikke bli provosert over slike elgamle antagelser og gi mer argumentasjon til disse meningsløse diskusjoner han legger opp til. La oss heve oss over dette og tenke fremover. VI, NORGE, har mer enn nok av utfordringer enn at vi skal bruke tid og krefter på å debatere om hvem som skaper hva i dette landet.

  Vi er et TEAM, vi er Nordmen! Vi skaper alt dette i felleskap og hjelper hverandre. Skal samene ha eget land og beholde all olje-gass og fisk som befinner seg utenfor Nord-Norge?? Svaret er NEI, fordi vi som et land og et folk deler på resursene.

  Bruk tid å krefter på å samordne og rett «krigen» mot korrupsjon og hjelp hverandre opp ikke ned!

 116. Ketil Helland 8. februar 2013 på 14:25 #

  Ok, du kan provosere. Men så lenge flesteparten sin preferanse der austpå om Noreg som oljenasjon er henta frå Dagsrevyen så får du ikkje mykje respekt Oslo. Vi vil ha ein større del av pengesekken slik at vår infastruktur blir lik din Oslo, slik at vi kan synleggjere endå meir at det er vi som er best og har evne til å bli betre når dette er på plass.

 117. Kve89 8. februar 2013 på 14:25 #

  nei gå heim og vogg, Nils August! makan til nedlatande, misforstått surt oppgulp!
  som ektefelle er du neimen ikkje noko å samla på!
  gidd ikkje bruka tid eller krefter på familieterapi med deg, og det er mest synd for deg…

 118. uberaa 8. februar 2013 på 14:38 #

  hvor selskaper har hovedkontor spiller ingen rolle og er KUN politisk… hvor ressursene ligger derimot!! du har ikke gitt oss noe kjære østland annet enn utgifter…

 119. Sannheten sett fra Laksevåg 8. februar 2013 på 14:40 #

  Pass på folkens : Man bør ikke tirre eller korrigere en maktsyk og psykopatisk sjef hvis man ønsker å oppnå noe positivt. En kommer lengst med smiger, gaver , ros, applaus, smil og varme håndtrykk. Sentralmaktens alibi : «Man må knuse egg for å lage omelett», kan fort bli til : «For å knuse egg må man late som om man lager omelett»,hvis sentralmakten føler seg forsmådd eller kritisert. Maktens sanne ansikt er : makt. Altså: makten har makten fordi den har makten m.a.o en tautologi – sirkelbevisføring. Jfr : Gro Harlem brundtland’s enestående eksempel i Masi, der hun tvang norske vernepliktige soldater til å bistå politiet med å arrestere demonstranter som lenket seg fast i bulldosere for å protestere mot utbyggingen av vannkraftverk i Alta – elva på åtti -tallet. For første gang i fredstid ble altså norske soldater utkommandert til å arrestere sivile.
  Her kom altså den mer stalininspirerte siden av AP frem i lyset. Var det for en god sak ?:neppe. Var det nødvendig ? : neppe.Dette gjør man for å statuere et eksempel og for å tukte disse oppkjeftige og slevende løsbikkjer som innimellom tror de er noe. Det kan skje igjen hvis periferien ikke respekterer statsmaktens sentrale myndighet. Makta rår folkens – uansett om makta har rett eller ikke – makta rår. Pengekonger uten makt vs politiske konger uten penger. ? Hva skal man med penger hvis man ikke har makt ? Hva skal man med makt hvis man ikke har penger ? Tror kanskje mange ressurssterke vestlendinger kunne fått mer igjen for slitet hvis de hadde brukt pengene sine på å kjøpe politisk innflytelse i korridorene på Stortinget istedenfor nye Audi’er og disaign-lenestoler i ekte kenguru – skinn med gullforgylte løveføtter. Selg Audiene folkens og kjøp innflytelse i Oslo istedet.! Imidlertid har jeg en enkel løsning : Sett opp trafikklys i alle rundkjøringer i flaskehalser rundt om kring, eller alternativt en trafikkpoliti som kan snurre køllen midt i rundkjøringene. Men hvorfor løse opp køene ? For å komme fortere frem til skrikerungene sånn at man kan begynne den daglige dengingen av sin bedre halvdel litt før kl 17? For å nå polet sånn at man kan tute spriten sin tidligere ? Nei du kar : Forleng køene så vet du hvor du har folk. Ja til forlengelse av alle køer på vestlandet. !

 120. AJ 8. februar 2013 på 14:41 #

  Dette var et misslyket forsøk på og få folk til og le :)! teksten minnet mer om bloggen til en 12 år gammel jente fra Oslo, Det var et dårlig forsøk på og sette Østlandet i et godt lys. Jeg sier som Lugg1. man kan ikke lage gull av gråstein :)

 121. uberaa 8. februar 2013 på 14:42 #

  Etter din logikk kjære lille østlending er vel alle ressurser i afrika den «hvite» manns eller??? vi krever ikke mye fra dere, bare takk og respekt. kos dere med pannebånd og solbriller dere dere suser rundt i cayenner og tror dere skaper noe.

 122. Sandyman46 8. februar 2013 på 14:47 #

  Synes synd på Erna, nå som hun gjorde det så bra, å skulle miste hele Vestlandet!

 123. Ole Tellefsen 8. februar 2013 på 15:02 #

  Kanskje på tide å vurdere å dele landet i Østlandet og Vest Noreg? Tenk hvor godt Østlendingene hadde klart seg uten oljen, fisken og vannkraften. Deling av riket i to BØR bli en del av debattagenda.

 124. Snoozamannen 8. februar 2013 på 15:04 #

  Hæ, Vestlandet??

  Det er jeg som er nærmest og eier all oljen!

  Fuck Vestlandet!

  Hilsen Utsira Vest

  PS: Det samme gjelder deg, Utsira Øst

 125. John 8. februar 2013 på 15:15 #

  Kjære Østlandet!
  Hvordan kom du på at det var en god idè å starte en pissekonkurranse med Vestlandet?

 126. uberaa 8. februar 2013 på 15:18 #

  vi har ALT dere vil ha, dere har intet vi vil ha… så enkelt er det.
  du kan skrive innlegg, diskutere så mye du vil, forklare og argumentere. faktum er at elt skapes her, hvor folk scanner, printer, kopierer og mailer betyr ingenting. dere er ingenting uten oss og det har du skjønt kjære Nils August, derfor skriver du slike innlegg. ett ord, mindreverdighetskompleks.
  vi trenger dere ikke, svergie driter i dere og resten av verden vet ikke om dere, det er tøft å være Oslo, ville så mye med så lite….

 127. LuLpolice 8. februar 2013 på 15:19 #

  Forbanna østlendinger !!! Hater dere med hele mitt hjerte. Reserve svensker, drittlendinger. Oslo er Norges største sosial mottaker!!! Dere stikker av med alle penger og gir oss vekslepenger. Forøvrig burde dere skifte navn til Oslomabad!! VGi har oljen, fiske, vannkraft og ikke minst pinnekjøtt!!! At hovedkontoret til diverse oljeselskaper har blitt tvunget til holde hus i oslo, betyr ikke at dere eier oljen.

  • Eliheg 8. februar 2013 på 21:11 #

   Hehehehehe for et utrolig dumt og morsomt innlegg!!

  • andersens 8. februar 2013 på 21:46 #

   Takk for ditt informative og slagferdige innlegg.Bergen er stolt av deg.

 128. Kaare_Krise 8. februar 2013 på 15:37 #

  Kjære Oslosumpen min,
  Jeg tenker selvsagt ikke på å gå fra deg, selv om det av og til kunne være fristende. Vi vet jo begge at du ikke klarer deg så godt på egenhånd.
  Det eneste jeg ønsker er å sette en liten begrensning på kredittkortet ditt. Du er jo ikke så flink med penger vet du og kombinert mitt din litt irrasjonelle tankegang og ubendige trang til å fremstå som storslått, blir det jo alltid så pinlig for oss begge.
  Jeg skjønner jo at det kan være frustrerende å gå hjemme og ikke få delta noe særlig i yrkeslivet, men med dine kvalifikasjoner er det jo ikke så lett å finne noe som passer.

  Du kan godt få lov til å si at du finansierer alt – og du skal få slippe å tenke etter hvor pengene egentlig kommer fra.

  Har forresten ikke tid til flere terapitimer akkurat nå – må jobbe.
  Kan du ikke ta deg en tur i marka da? Kos deg.

  Kjærlig hilsen Vestavinden

 129. Bente Rosseland 8. februar 2013 på 15:41 #

  På tide at en vestlending kjem til Oslo, slik at han kan utvinne det som fra naturen er edle varer på den kanten av landet.
  Siden det er vestlendingen som skaper verdiene, vil det si stor utvikling av feks byen Bergen. Det være tog, vei, opera, teater og anna. Rydde byen Oslo må dei gjera sjølve.
  Nei, dette er vel et eventyr. Men saker og ting i landet kan bli jevnere fordelt.

 130. Mangofrukt 8. februar 2013 på 16:01 #

  Vi kapper strømforsyningen over til østlandet. Driter i å prøve på å få hurtigtog og fraktforsyningene via den linjen. Vi utnytter den lange kystlinjen til vindmøller,bølgekraftverk osv. Vi er kystmennesker som kan utnytte naturens resurser fra nord til sør.. Vi har faktisk et rikt jordsmonn her også.. La svenskene få østlandet for det er jo der de handler mest likevel. (Harryfolket) Er ikke meg imot å ta lillebror (nordnorge) inn i fellesskapet pga de er hardtarbeidene mennesker som ikke går i dress og heller ikke er redd for å få skit under neglene.. La kaffelatte Norge (østlendingene) se hvilken vei nesen peker hvis vi setter ned foten et lite øyeblikk 😉

 131. Torkis 8. februar 2013 på 16:13 #

  Kjære Nils August Andresen. Her har du gjort en fantastisk oppgave i å fremstå som både ignorant og arrogant på vegne av alle dine medarbeidere i Minerva og Oslos befolkning generelt. Hadde du noen som helst tro på at du skulle overbevise noen vestlendinger og forandre meningene deres med dette feilaktige makkverket av en artikkel så trodde du feil. Snarere tvert imot!

  Jeg håper du tar deg tid til å lese kommentarfeltet i din egen artikkel. Kanskje du lærer noe. En av de tingene du bør lære er ydmykhet, og det bør du tenke på neste gang du får lyst til å publisere noe lignende.

 132. Wendy 8. februar 2013 på 16:30 #

  Hvis du vil nå frem på vestlandet, blir du fort gjennomskuet med å være arrogant og komme ovenifra og ned og late som om du syns synd på stakkars lille oss. Men dog, virkemidler er virkemidler. Man kan jo håpe på det beste. Men alt er jo i en vanvittig ironisk tone, så det blir veldig åpenbart at denne personen ikke kan fordra vestlendinger. Han syns nok det var gøy å leke med oss i en sånn sjargong som han har laget. Hvis målet er at vi skal forstå at vi ikke er viktig, så har han bommet. Men hvis målet er å gjøre narr av oss i alles påsyn, ja da var det vel sånn ment. Det er bare en som vet at han er underlegen som gidder å bruke tid på å skrive sånt!

 133. Sissel_henno 8. februar 2013 på 16:33 #

  Herregud.. slikt piss fra en voksen mann

 134. Leidulf Ekren 8. februar 2013 på 16:44 #

  sarkastisk oppgulp,innpakket i ironi.TUFS

 135. Vestlending 8. februar 2013 på 16:45 #

  Huffda, tipper mange østlendinger gremmer seg over noe så tåpelig fra en av sine egne!

 136. mjaulium 8. februar 2013 på 17:03 #

  Det e jo ikke noe annet å gjøre i Oslo enn å bruke penger. Dårlig vei og tog forbindelse gjør at eg heller flyr til andre steder for å bruke penger. Det er billigere å fly til et annet sted og bo enn å ta med meg bilen over fjellet. Pga. dårlige veier kan bilen kastes etter turen over fjellet. Toget bruker for lang tid, det gjør det forsovet med bil også.

  • andersens 8. februar 2013 på 21:43 #

   Kjøp deg en bedre bil.Mine klarer 100vis av turer over fjellet uten problemer.

 137. LALA 8. februar 2013 på 17:09 #

  oslo kan ete drit

 138. Geir Hansen 8. februar 2013 på 17:26 #

  Et fantastisk oppgulp fra et tåkehue…

 139. guest 8. februar 2013 på 17:31 #

  Når jeg leser alle kommentarene her så får jeg nesten lyst til å si at vestlandet og vestlendinger bare må dra dit peppern gror. Vi trenger ikke disse pompøse dustene. Og ja, ta gjerne med oljen. Akkurat som dere «eier» oljen mer enn oss andre nordmenn fordi dere bor noen mil nærmere. Bygg gjerne en mur og, så vi slipper noen kontakt. Dere vil uansett være avhengig av ekstern kompetanse og import av de aller fleste vareslag for å få gjort noen ting som helst.

  Trønder i Oslo

  • Geir Hansen 8. februar 2013 på 17:37 #

   Trønder i Oslo …….
   Hahahahaha
   Prototypen på en bondknøl i byn.

   • guest 8. februar 2013 på 17:46 #

    Slapp helt av. Jeg har bodd på vestlandet også. Like mange bondeknøler der for å si det sånn.

  • Vestlending 8. februar 2013 på 17:47 #

   Som om vi kan utvinne olje og gass med kompetanse innen kunst, diplomati, aksjehandel og idrett…? Hvilke varer kommer landeveien østfra? Hadde vi vært fornuftig hadde vi fraktet varer på kjøl. Uproblematisk å importere det vi trenger sjøveien – da slipper vi forurensningen fra alle trailerne fra østeuropa som ikke klarer snøføret over fjellet.

   • guest 8. februar 2013 på 17:57 #

    Vel vel vel… På Østlandet (og i Trøndelag) har man faktisk en god del større og mindre industribedrifter som produserer ting. Og man har stor kompetanse og verdiskapning innenfor både programvare og hardvare. For ikke å nevne våpenproduksjon. Og landets ledende utdanningsinstitusjoner. I Oslo sitter også en stor del av oljekompetansen her i landet. Landets ledende finans og forsikringsinstitusjoner er vel også her. Men alt dette trenger dere selvfølgelig ikke på vestlandet.

    Det kan jo høres ut som dere ikke tror det er noe som er drivverdig østenfor Voss.

    • Gjest 8. februar 2013 på 19:15 #

     Det er ledende utdanningsinstitusjoner her også, f.eks. NHH.

   • andersens 8. februar 2013 på 21:41 #

    Hvilke varer kommer landeveien østfra?
    HALLO?

    • Gjest 9. februar 2013 på 02:05 #

     Flyttelass

 140. Lektor Olsen 8. februar 2013 på 18:24 #

  Dette er pinlig! Som vestlending vet jeg alt for godt at vestlendinger sliter med mindreverdighetskomplekser i forhold til Østlandet. At dette blir demonstrert gjennom svar til et komisk dårlig brev fra «Oslo» er sørgelig. Men en ting kan vi i hvert fall skryte av, vi har den desidert beste skribenten i denne «disputten». Det dumme var bare at hun lot seg provosere i utgangspunktet.

  • Gjest 9. februar 2013 på 02:09 #

   Vi har merverdikomplekser, ikke mindreverdighetskomplekser

 141. Sunniva 8. februar 2013 på 18:28 #

  Åhhh merker jeg begynner å forelske meg i Skottland. Nei, forelsket har jeg vært lenge, men nå vet jeg at jeg elsker ham og ingen annen. Ville han bare skille seg fra England skulle vi giftet oss og fostret oljen vår sammen. Vi var jo forlovet for 800 år siden! Men så ble jeg giftet bort til Østlandet. Å, om jeg i det minste var fri!

 142. Sigbjørn Revheim 8. februar 2013 på 19:09 #

  Jeg er forundret over at en som er så dårlig til å uttrykke seg skriftlig på norsk, som han viser her, er ansvarlig redaktør.

 143. Yo 8. februar 2013 på 19:11 #

  Haters!

 144. stril 8. februar 2013 på 19:58 #

  Dette var fornøyeleg lesing, du…..Ha, ha…. Har aldri heilt skjøna «øst-lands» humoren i særleg grad, men eg antek at dette er eit særs dårleg forsøk på ironi?

 145. stril 8. februar 2013 på 20:24 #

  Om ikkje anna så kan vel Høgre-folk og «Google» seg til kunnskap?
  http://www.nrk.no/okonomi/–lite-reell-verdiskapning-i-oslo-1.7241550

 146. hydrokarbo.. 8. februar 2013 på 20:24 #

  norsk oljeindusri har to store problemer: O-ringer og østlendinger!

 147. Tvisynt 8. februar 2013 på 20:40 #

  Hva har skjedd med det hjertelige forholdet mellom BT og det konservative tidskriftet Minerva hvor herr Oslo er redaktør? I januar skryter Minerva av BT i et intervju med redaktør Eilertsen: «Minervafolk elsker BT fordi dere er en av de få borgerlige avisene i Norge». Les hele det skrytende intervjuet her: http://www.minervanett.no/aldri-vaert-bedre-journalistikk/. Nå, mindre enn en måned senere, er det visst blitt knute på tråden.

 148. Rosalind Scadelle 8. februar 2013 på 20:45 #

  Dere som har brukt våre oppsparte penger til å lage egen privat motorvei direkte over grensen til Sverige for å gjøre svenske-handelen deres lettere? og så har dere en egen «skattelette» fordi det er dyrere å bo i oslo? Og ikke betaler dere formus-skatt heller, er det kanskje fordi dere er så fattige da at dere ikke har formuende boende i oslo? Jeg spør nå bare, jeg…

  • andersens 8. februar 2013 på 21:38 #

   Er den privat den motorveien fra Oslo til Svinesund altså?
   Hva en lærer i disse kommentarfeltene…:)

 149. Rosalind Scadelle 8. februar 2013 på 20:47 #

  Ja, skilsmisse kunne kanskje være løsningen, da hadde vi fått Europaveier med plass til to filer…..

 150. rebtool 8. februar 2013 på 21:21 #

  Var vel aldri noen Østnorske selskaper som boret den første Norske oljen.
  Det var amerikanske oljeselskap, men fra en Politisk broiler uten reel arbeidserfaring kan en vel ikke vente annet..
  Om ikke jeg husker helt feil, så ville høyre selge oljerettighetene for småpenger,
  fordi da kunne vi kjøpe aksjer for betalingen..

  Tankesmie, hah….Ikke mye som sviver rundt der…

  Verdiskapningen skjer langskysten, Oschlo området er bare papirkrigere-
  og papirflyttere…
  Stakkars Erna hvis dette er hennes rådgiveres tanker…
  De har sikkert button down skjorter og mørk blazer…

  Kom deg i jobb din kvise/snylter på samfunnets rumpe

 151. Stian Eriksen 8. februar 2013 på 21:51 #

  Terapi? Nei, takk, jeg vil skilles. Du har blitt en bortskjemt heks på grunn av all rikdommen og nå er det ingen vei tilbake. Oljen tilhører oss alle. Jeg vet det og barna vet det. Du påstår at du vet det, men viser det ikke. Du har fått deg t-bane, stor flyplass med egen bane til og greier. Men selv det var ikke nok. Du ville ha ny opera som du også fikk. Det meste fra vår FELLES bankkonto som bringer meg til spørsmålet: hvorfor har ikke jeg tilgang til den?

  Jeg trenger også mye av det som du har spandert på deg. Både veier og bane. Jeg har prøvd alt, men ingenting ser ut til å fungere. Jeg har spurt pent, ropt og skreket, bannet og kjeftet, men enten hører du ikke etter eller så bryr du deg rett og slett ikke. I det siste har jeg begynt å bygge en bybane, men utbyggingen går for tregt. Jeg sier ikke at vår felles inntekt skal betale alt, men bare nok til at jeg ikke blir hengende så langt etter.

 152. 1dr3 8. februar 2013 på 22:33 #

  Man har ikke mer rett på Norges naturresurser fordi man bor i nærheten av dem, men man har heller ikke mer rett på verdiene de skaper fordi man bort nærheten av hvor de administreres. Og per idag er det en klar skjevfordeling av våre felles midler.

  Artikkelforfatteren tror det gror til et opprør hvor vestlendingene vil ha oljen for seg selv, han ser ikke at problemet har vært den årelange skjevfordelingen av våre felles midler som folk nå har fått nok av. «Vestlandet ut av Norge» argumentasjon og Oslo hat er en konsekvens av det, å kan lett unngås.

  For at Norge skal drives slik det gjør nå trenger vi alle og enhver, vestlendinger og østlendinger. Alle er en vesentlig del av verdiskapningen i landet vårt.

  Men godene SKAL fordeles likt!

 153. ola naiv dunk 9. februar 2013 på 01:25 #

  jeg hadde skilt meg for lenge siden hadde jeg hatt en så ubrukelig «kone»,minner meg om en gold digger fra østen lol

 154. Aslak Røkke 9. februar 2013 på 02:22 #

  Og bak all humoren forsvinner hele poenget med skjevfordelingen av goder i dette landet.

 155. Daniel 9. februar 2013 på 03:23 #

  Det eneste du fikk fram med dette innlegget var å framstille deg selv som en bortskjemt, arrogant, ekkel parasitt av en mann for hele Norge. Jeg hadde ingenting imot hvordan ting fungerte før jeg leste dette søppelet her, men nå skal jeg støtte under hvilken som helst motstand du får. Som ingeniør i oljeindustrien selv er det nå blitt bittert at du og resten av de som støtter ditt synspunkt får ta del i velstanden olje industrien har gitt dette landet. Håper du er stolt av deg selv, som skaper hat som egentlig ikke trenger å eksistere.

 156. Arthur Wikan 9. februar 2013 på 12:23 #

  Dette er ting man kanskje ikke alltid liker (eller aksepterer argumentene for) vestpå.

  http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article3761913.ece

 157. Tvisynt 9. februar 2013 på 13:56 #

  En ting jeg lurer på, herr Oslo sitt brev til Vestlandet er jo en reaksjon på denne artikkelen http://blogg.bt.no/preik/2013/02/04/en-statsminister-fra-bergen/ skrevet av politisk redaktør i BT, Sjur Holsen. Hvorfor svarer da debattredaktør Hilde Sandvik? Kan ikke Holsen svare for seg selv?

 158. 1per123 10. februar 2013 på 10:45 #

  Østlendingene er som en narkoman, de stikker alltid

 159. modasspost 10. februar 2013 på 17:58 #

  Hils resten av «Herrefolket» at dere taper kampen om eierskapet til oljen.Dere blir nok satt på gangen som lobbyister
  Konsulenter har vi nok av så det eneste de kan brukes til ,er fyllmasse i vegskråningene på Vestlandet.

 160. modasspost 10. februar 2013 på 23:38 #

  Hvorfor skal Oslo være hovudstad?Bergen eller Trondheim hadde passet bedre.Osloenseren er blitt så høy på pæra at de tror de er Herrefolket?De ser ned på andre landsdeler og nynorsken.For å sanne det gamle ordtaket:Hovmod står for fall
  Det er på tide å vekke Oslogryta.Det er på tide å vekke vulkanen som er dannet under Oslogryta.Oslo er nærmere helvete enn andre landsdeler.Snart står ildsøyla i været som i Sodoma og Gomorra.Selve tonen i artiklene som er skrevet har en underliggende foraktlig tone som viser at de ikke tar andre landsdeler seriøst.
  Jeg vil se på Oslo som en by full av Per Gyntlignende individer som pisser hverandre oppover ryggen som posører.Ari Behn er en typisk eksponent for denne måten å posere utad i pressen

  • fjodor 18. februar 2013 på 13:43 #

   LoL – «De ser ned på andre landsdeler og nynorsken» – Å skyte seg selv i foten kom meg i hug når jeg leste innlegget ditt 😀 Satire er vel ikke noe for deg hehehe.

 161. Jan Edgar Eriksen 19. februar 2013 på 16:38 #

  Det artigste æ har lest på lenge:D

 162. hårfagre 18. mars 2013 på 15:38 #

  Oslo er den eneste kommunen som klarer seg med egne skatteinntekter. Og er således den eneste kommunen i landet som solidarisk gir overskudd videre til resten av landet. Samtlige andre kommuner i Norge får overføringer fra staten.

  Oslo kommune er den kommunen i landet som får minst penger til vei per innbygger. Og bomringene ligger (som resten av landet) tett rundt og i byen.

  Vel og merke blir det bygget nasjonale bygg i hovedstaden som følgelig blir finansiert med statlige midler. Men Oslo må også bære mye av ulempene som hovedstadrollen medbringer.

  Norge må legge tilrette for at vekstregionene fortsetter å vokse -for det beste for nasjonen i sin helhet. Det gagner nasjonen Norge at Oslo blir en stadig viktigere by internasjonalt, er dette noe man burde stoppe? Hvorfor?

  Det finnes nok av arbeidsplasser i Rogaland og Hordaland. Likevel ønsker mange å flytte fra vestlandet til Østlandet. Da er det ikke fordi folk må flytte, men fordi folk ønsker å flytte.

  Videre har jeg merket meg at dette ikke er en diskusjon av samme art i verken Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Tromsø eller Oslo. Bergen fremstår nok en gang som en sutrete by der mindreverdskompleksene lager skylapper høyere enn Ulriken.

  Avslutningsvis vil jeg likevel fremheve Bergen som en nydelig by med en særdeles hyggelig atmosfære. Med halve slekten i Bergen har jeg vært mye i hansabyen. Men det overasker meg at statistikk og harde fakta blir ignorert. Det vil gagne dere å kunne vise konkrete prosjekter som bør finansieres av staten, og hvilken samfunnsøkonomisk gevinst dette vil føre til.

  «Tomme tønner ramler mest»

 163. Vestlandsguten 20. mars 2013 på 18:11 #

  Hvis no våre kjære folkevalgte karriære-politikere kan se å melde oss ut av Schengen og reforhandle EØS, så kan eg gå med på at vi heller må finne oss i prangende operabygg på østlandet for oljepengene.

 164. Liliane Bettencourt 9. juli 2016 på 15:53 #

  finansiell bistand fra private toll.

  Jeg er Liliane Bettencourt , en kvinne i Kristus med barn og en mann og spansk statsborgerskap ved mine handlinger jeg vil pryde at min Gud har gitt meg for å hjelpe familier minste gest av en kreditt på 3.000 til 250.000 € til en hastighet på 2 %. Du er interessert, gi mengden og betingelsene for den sistnevnte hvor han kunne nedbetale lånet for takk. e-post: liliane.bettencourt.finanze01@gmail.com Selv om du prøver, en eller to ganger og ikke gå bare gjort søknaden i tide, tro og ha et oppkjøp sinn før forespørselen «Gud forblir Gud møte våre behov.»