På sporet av Tore

ARKIVFOTO: SCANPIX

Tore Strømøy er fyren som holder folk i hånden og tilbyr en skulder å gråte på når følelsene tar overhånd, skriver Hans Petter Sjøli.

Søndag sendes siste program av «Tore på sporet». Strømøy fanger tidsånden som ingen annen.

Som Tore Strømøy selv forklarer: «Vi journalister pleide å lage programmer for hverandre. Jeg ville lage TV for folk flest». Mer presist kan det vel ikke sies. Mellomlagenes meningshegemonier hater trønderen, mens vanlige men- nesker nikker anerkjennende.

Når Tore Strømøy får kameraet på seg, går han med stor virtuositet inn i rollen som den keitete, ærlige, anti- ironiske og empatiske Tore på sporet, og folk som sporenstreks skifter kanal når hipstere med uutgrunnelige smil dukker opp på skjermen, elsker karakteren; han er en slags påminnelse om at det fortsatt finnes godhet i verden, tross alle de tunge regnskyene over horisonten.

Rent TV-faglig – om det er mulig å bruke et slikt uttrykk – er programmet hans rimelig håpløst. Sammenlignet med det beslektede og vellagde programmet «Hvem tror du at du er?», er «Tore på sporet» ufikst slentre-TV.

Tore bryter alle regler. «Tell, don’t show», er mantraet. Er himmelen blå, ja, så forteller Tore oss at himmelen er blå. Hans overtydelige, forslitte og til tider ubehjelpelige prosa fremkaller latter og bestyrtelse blant elitens feinschmeckere, men én million seere kan likevel knapt ta feil: Tore tar seerne sine på alvor og behandler dem med dyp respekt.
Slik har han opparbeidet seg en lojal fanskare andre programledere og artister for tiden bare kan drømme om. Og derfor kan han tillate seg å leke med journalister og si at han ikke orker en ny runde, mens han selvsagt vet at dette er noe han kan sysle med frem til AFP-en er i boks.

Tore er som Nitimen uten Espen Thoresen

Tore Strømøy er, når han er på sporet, en fascinerende type. Trønder til fingerspissene, selvsagt; en rundkjaket og hyggelig kar med hockeyfjon og distriktsautentisitet, som aldri forstiller seg.

Tore driver ikke med smarte vinklinger eller dristige narrative grep. Han forteller historien rætt fræm. Han er en journalist av den gamle skolen, slike som refererte mer enn rapporterte. Ja, han tar stor plass og sier «æ», og «kontoret» hans har form som en slags trøndersk-bisarr kommandosentral, men han står aldri i veien for men- neskene og historiene deres.

Tore er fyren som holder folk i hånden og tilbyr en skulder å gråte på når følelsene tar overhånd. Og han stopper pinadø ikke, tvert imot: Han pøser på med adjektiver og kjente og kjære språkbilder. Men det blir liksom ikke klissete for det. For Tore er troverdig. Og snill. Hjelpsom. Han vil oss alle vel. Han prøver ikke å være smartere enn oss.

Men er det bra TV? Tja. Jeg har sett et par av avsnittene i inneværende sesong, og programmene er mest av alt ganske kjedelige. Historiene er ikke spesielt dramatiske, og man kommer ofte liksom ikke helt i mål. Det er lavintensiv hverdagsdramatikk; blasskulørt sam-virkelags-TV. Men moren min liker det. Hun er ikke overstrømmende, men sier at «det er litt koselig».

Tore er som Nitimen uten Espen Thoresen, eller som (for å ta i på frimodig vis) Beatles uten Lennon. Ikke helt ufarlig – det kan oppstå situasjoner der det dirrer en smule – men aldri noe som utfordrer seernes komfortsone. Det er ikke så rart at Tore vasker gulvet med kjendisprogrammene, nå som ukebladet Hjemmet for første gang leses mer enn Se og Hør. Tore er faktisk en mann av sin tid; lett reaksjonær og med en grunnholdning som er det trygge og men- neskelige «borte bra, hjemme best». Intet er mer 2013 enn det. Dessverre.

Om Strømøys gedigne suksess har bidratt til at NRK har lagt om musikk-dekningen sin er vel tvilsomt. Men jeg klarer virkelig ikke å hisse meg opp over at NRK har vraket hipsterhalvtimen «Lydverket» til fordel for det nye og mer konvensjonelle «Studio 1».

Første program ble sent på onsdag, med Kaizers Orchestra i hovedrollen. De har holdt det gående i snart 12 år, og regnes som veteraner i en sjanger som er besatt av ungdomskilden og med formidlere som med trøtte miner maser om «ny musikk» for hvert femte minutt. «Studio 1» er et proft produsert musikkprogram skåret over BBC2s «Later  with Jools Holland»-lest, dog uten programleder og med fokus på kun ett band av gangen.

Det er altfor lite livemusikk på norsk TV, og selv om «Lyd- verket» hadde sine virkelig gode øyeblikk, var det for innsnevret og rockeklubb-estetisk for min smak. Lydverksjef Asbjørn Slettemark er en kul og behendig fyr,og det beste hadde vært om NRK kunne ha spleiset de to konseptene og satt av (minst) en time til god norsk livemusikk i uken. Det bør egentlig være et minstekrav.


Tags: , ,

Kommentarer

27 Svar til “På sporet av Tore”

 1. Gjest 22. februar 2013 på 11:37 #

  Det pussige er at i en tid da de som tilsynelatende styrer familieretten mener at biologisk tilhørighet og genetisk arv ikke har betydning, søker så mange nettopp etter det.

 2. Karl Bedding 22. februar 2013 på 12:21 #

  Det er ikke nødvendigvis et tegn på kvalitet at noe blir likt av mange.
  Det er eiendommelig at avisene skriver så masse om fjernsyn – et
  medium jeg tror har utspilt sin opplysningsrolle for mange år siden.
  For meg blir det slik: jeg kan se det første minuttet gratis – skal jeg
  se mer må jeg ha betalt for det.

 3. Sirimerkle 22. februar 2013 på 12:33 #

  Tore på sporet er en TV hore

 4. Ola Vigen 22. februar 2013 på 12:37 #

  I en tid hvor reklamefinansiert tv spyr ut «søppeltv» der mediene omtrent går av hengslene hvis de får «live sex» fra f.eks. paradise hotel…..så er det «tore på sporet» som blir det store temaet i spørrsmålet om vi trenger dette.
  …..forstå det den som kan…

 5. Bojbirke 22. februar 2013 på 12:53 #

  Det er godt å hå Tore på sporet sendingene på NRK

 6. Gjest 22. februar 2013 på 13:02 #

  Det er bra at dette programmet blir tatt av programmet, NRK programmer er stort sett tragiske og det skal vi betale lisens for å se.

  • EK. Bergen 22. februar 2013 på 14:05 #

   Ja det er på tide han tar seg en lang pause. Det har blitt vel mye tåredryppende mamma og pappa, og lange dyre reiser på lisenspenger.

 7. inger 22. februar 2013 på 13:14 #

  Kanskje er det er det de som har opplevd å bli gjenforent med biologisk familie det skal lyttes til? Jeg ser gjerne på og lar meg berøre av savnet til de som leter.

 8. Orm Helleren 22. februar 2013 på 13:14 #

  Programmet viser vel : AT DERSOM DU VIL VITE NOE OM SLEKTEN – SÅ ER DET MULIG. Programmet er engasjerende og avdekker mange forskjellige livssituasjoner som mange vil kjenne seg igjen i. 5 stjerner av 5

 9. Tony Eikelmann 22. februar 2013 på 13:27 #

  Jeg tror ikke Tore på sporet er noe for kultur eliten fordi den viser varme og nestekjærlighet. Den viser også ganske tydelig at blod er tykkere enn vann.
  Som Olav Vigen skriver så konkurerer kanalene om å ha det moro med sex og hvem som er værst. Da blir Tore på sporet en behagelig avveksling.
  Da bryr vi ikke oss så mye om dette ikke er i henhold til kultur elitens standard. Det norske folk har gitt klar beskjed til denne eliten om å revurdere sine oppfatninger om hva som er bra tv.

 10. Mythbuster1 22. februar 2013 på 13:32 #

  Det er utroligt interesant å høre Sjøli hva han synest vi idioter skal se på.Tenk at en mann med slik en utrolig produksjon av kvalitets filmer og TV programmer gidder å mene om hva som er god TV eller ei.
  Tenk så pinlig, at jeg har gledet meg til hver episode av Tore på sporet.
  Tror jeg må bestille time i trommelen oppe på Haukeland.

 11. kosmed 22. februar 2013 på 13:34 #

  Ja, vi trenger program som engasjerer oss følelsesmessig. Vi er ikke mekaniske nikkedukker a la de politisk korrekte som aldri foretar seg noe uten det oser av politisk skvalder og markeringsbehov.
  Vi trenger noe som ufordrer våre sinn og våre innerste følelser; ikke selverklærte
  «for-stå-seg-påere» som visstnok ikke trenger følelsesmessige ufordringer, som er hevet over den slags populisme….De er unyttige og bidrar ikke med noe som helst annet enn sure miner og grineri.

 12. Petronella 22. februar 2013 på 13:49 #

  Dette er programmet jeg virkelig liker å se på NRK. Koser meg når jeg kan benke meg foran Tv’en. Tore Strømøy er virkelig god i dette programmet. Eller er jeg en av de som velger bort NRK, de programmene de sender som er vert å se på begynner alltid alt for sent på kvelden. Det er for dumt å ta dette programmet av, det må jo være noe annet de kan spare penger på, an aldri tenke meg at dette programmet er av de dyreste å produsere????????

 13. ahelle 22. februar 2013 på 13:52 #

  spekulativt TV, har sett på det noen få ganger og ble kvalm, kliss klass TV av aller værste sort kun med det formål å trekke seere, dette er et TV program vi kan være oss foruten, måtte det aldri komme tilbake, glad programmet blir tatt av plakaten

  • Mythbuster1 22. februar 2013 på 14:41 #

   Kanskje det ville vert bedre om Tore gikk med t-skjorte og armene fulle av tatoveringer?

 14. Cecilie Hauge Ågotnes 22. februar 2013 på 14:11 #

  Blod er slettes ikke tykkere enn vann for alle og *det* er det som er mest irriterende med «Tore på Sporet». Det er pga. b.la. dette programmet jeg hele tiden må forklare og forsvare hvem jeg og min familie er. Jeg er norsk, jeg har min mamma og pappa (ikke mine adoptivforeldre som oen liker å kalle dem…) i Norge og jeg lengter ikke etter noe annet. Beklager! Og joda, jeg har virkelig prøvd å utfordre meg selv på dette punktet, men til ingen nytte. Korea-turen ble aldri hverken opprivende eller tåredryppende! For dere som er nysgjerrig kan dere lese mer her: http://www.tilbake.blogg.no

  • Yngve 22. februar 2013 på 18:24 #

   Da forstår du også hvorfor blanding av ulike raser ikke er bra. Det fører til rotløshet og oppløsning, noe våre jævla landssvikere på vegne av jødisk makt prøver å forråtne vårt samfunn med.

  • Yngve 22. februar 2013 på 20:01 #

   Jeg blir ikke kineser eller koreaner fordi om jeg flytter til ditt tilhørighetsland, like lite som du er norsk fordi du flytter hit. Men dette er du for dum og hypersensitiv til å forstå, fordi din pikeromslogikk ikke vet noe som helst om genetikk og rase.

 15. 0pp0rtunity 22. februar 2013 på 15:28 #

  Er «Skal vi stupe» ett bedre program? Det er ingen som har tvunget folk til å ta kontakt med Tore på sporet. Vi har privatdetektiver som gjør slike «operasjoner» utenfor radaren. Det er ikke Tore som tar kontakt med de ulike personene, det er de selv som ønsker at Tore skal prøve å finne ut av deres historie. Og de har selv sagt ja til at de kommer på tv. Står valget mellom «Skal vi stupe», eller «Paradise Hotel» og «Tore på sporet» er valget enkelt. NRK skal stå for ekte programmer som setter følelser i sving hos folk, og det gjør «Tore på sporet» til gangs!

  VI trenger «Tore på sporet» i en tid der søppel-tv har overtatt seernes stuer!

 16. Vigdis Rorvik 22. februar 2013 på 15:34 #

  Håper ikke «Tore på sporet» programet blir en trussel for nye lover her i landet for biologisk tilhørighet. Selv om jeg vet hven min slekt er, så lar jeg meg engasjere av dette programmet.
  Det setter fokus på noe jeg synes er en grunnleggende verdi. Føler meg priviligert som får være med på disse reisene. Virkelig lærerikt å sette seg inn i andres sorger og gleder. Blir litt mer «menneske» hver gang jeg har sett programmet.

 17. Erik 22. februar 2013 på 16:00 #

  Tore på sporet er kvalitets-TV på sitt beste. Historiene om enkeltmennesker er egentlig historier om oss alle. Programlederen behandler alle involverte med respekt og verdighet. Han forsøker ikke å utnytte folks sårbarhet og «presse saften ut av sitronen» slik man ser med reality-serier og annen søppel_TV som vi druknes i.

 18. annelussen 22. februar 2013 på 17:27 #

  Jeg gleder meg til hvert eneste program, det er menneskelig og naturlig rørende. For meg er det også en motivasjon til å tenke tanken om å søke etter egne ukjente familiemedlemmer. Takk Tore :-))

 19. LabansVenner 22. februar 2013 på 17:37 #

  Eg likar slike program – ingenting er perfekt – men » stem- ut- program» er søppel ( likeså slike copy-paste program som mat og oppussing) nokre unntak på oppussing -men mykje lavmål. Takk til Tore Strømøy 😉

 20. Cristina_ 22. februar 2013 på 20:09 #

  Kjempe bra å ha ett program som Tore på Sporet. Det handler om mennesker. Det derre Paradis Hotel er vertfall ingen program å se på- Tore på sporet er en vinner pris program i mine øyner.Mannen burde få Spellemannsprisen

 21. digger Tore på sporet 23. februar 2013 på 01:14 #

  tore på sportet er det beste programmet på Nrk1 håper han holder på i mange år!!!!!

 22. Mapeders 23. februar 2013 på 10:27 #

  synes dette er helt greit er vel ikke noe for forståsegpåerne innen kultur men for folk flest. Med alle de andre programmene som blir spydd ut for å fylle sendetiden, så mener jeg dette er veldig bra.

 23. Utlendiger 23. februar 2013 på 11:48 #

  Utrolig bra sending !!!