Litteraturhus for alle?

Dyr mat og øl på Colonialen støter bort forfattere, studenter og yngre kreative miljøer på Litteraturhuset. Ledelsen ignorerte advarslene.

IKKE RÅD TIL COLONIALEN: Man har rett og slett ikke råd til å tilbringe en kveld der man blir tilbudt 0,3-flasker til den nette sum av 68 kroner. FOTO: EIRIK BREKKE

Etter at poesikveld-konseptet mitt «Poesidigg» gjestet Litteraturhuset i Bergen fredag 22. februar, har det blitt klart for meg at valget av Colonialen som restaurant og drikkeleverandør er ødeleggende for Litteraturhuset. Det er trist, men sant. For lenge siden tok forfatter Tomas Espedal opp det høye prisnivået i det kommende litteraturhuset i et innlegg i Bergens Tidende. Det viste seg at han fikk rett.
Litteraturkritiker Tom Egil Hverven kommenterte det samme senest i lørdagens Klassekampen: Denne restauranten har ingen forutsetninger for å huse de miljøene som må være sentrale på et litteraturhus: forfatterne og studentene.

Slik det er nå, forsvinner folk til andre billigere steder så snart arrangementet er over.
For en forfatter med trang økonomi eller en student er ikke dette et sted man kan henge og føre sine samtaler. Man har rett og slett ikke råd til å tilbringe en kveld der man blir tilbudt 0,3-flasker til den nette sum av 68 kroner, slik det var da jeg arrangerte en av mine poesikvelder der.

Folk møtte opp i hopetall, lokalet var fint, oppleserne var fabelaktige, men i møtet med en halvliterpris omregnet til 113 kroner (!), var det ikke et blivende sted.
Man kan gjerne le av at ølprisen er avgjørende for et slikt hus. Men så enkelt er det faktisk for mange blant det yngre publikum. Mange av de viktigste samtalene på et slikt sted er de som oppstår også utenfor scenene.

Her skal leserne og forfatterne kunne møtes og diskutere. Slik oppstår miljøer og slik skal et litteraturhus fungere. Slik har det vært i kunstnerkretser og i akademia i uminnelige tider. Slik det er nå, løser det seg opp, folk forsvinner for alle vinder, til et utall av livlige, billigere steder i nabolaget.
Jeg skjønner at det er fint med et sted å spise en bedre middag, og drikke eksklusive viner, men et litteraturhus bør ha plass til alle.

Det er trist at ledelsen på Litteraturhuset har oversett denne problemstillingen

Dette handler selvsagt om mer enn billig øl. Prisnivået på et sted er også en identitetsmarkør, hvem ønsker man som publikum. Hva signaliserer en slik pris? Hvem føler seg velkommen?
Colonialen lever sikkert godt med dagens situasjon. Det er sikkert nok av folk med full jobb som kommer inn og spiser med seg og sine. De fyller nok greit opp bordene, men ved å prise ut store deler av de yngre kreative miljøene oppfyller man bare halve jobben som litteraturhus. Man har laget et godt eller dårlig program, et utstillingsvindu, men stedet som samlingssted og rom for kreativ myldring er blitt delvis ubrukelig.

Det er trist at ledelsen på Litteraturhuset har oversett denne problemstillingen, til tross for advarsler.
I et innlegg fra 2011 i BT, uttaler styret: «Når det gjelder Espedals bekymring over at bistroen i LIB etter planen skal drives av Colonialen, kan vi berolige ham med at det er et klart premiss at maten skal ligge på et rimelig prisnivå, som også studenter og poeter kan ha råd til.»

Dette fine publikumet fortjener mye bedre

Leder Kristin Helle-Valle uttaler i samme avis: «De skal ikke drive restaurant, men en bistro og en café med rimelige priser. For meg blir det litt jålete nedoversnobbing. Hvorfor vil kritikerne spre rykter om at det blir kjempedyrt, når jeg gang på gang har sagt at det ikke blir det?».
Når driften på litteraturhuset nå er i gang er det nedslående å se at man likevel har endt opp i denne forutsigbare situasjonen. Er man ikke tilstrekkelig interessert i å ønske disse miljøene velkommen?

Tenk hva dette huset kunne vært! Dette fine publikumet fortjener mye bedre.
Valget av Colonialen som eksklusivt utsalg er rett og slett et feilvalg av ledelsen på Litteraturhuset. Jeg håper man har en mulighet til å reforhandle avtalen ved første og beste anledning. Vi vil alle at Litteraturhuset skal bli et fantastisk sted for litteraturen og leserne. Men da må man ha råd til å oppholde seg der.
Henning H. Bergsvåg
forfatter

Tags: , , ,

Kommentarer