Tornerosesøvn

Vi unge kvinner blir bombardert av råd om hvordan vi skal kle oss, sminke oss, spise og trene.

De viktige stemmene med substans og sterke meninger forsvinner bak et rosa slør og banale, barnslige konkurranser.

 

Disse hysteriske rådene kommer ofte fra rosabloggere, fra kvinneblader, aviser og til og med fra NRK programmet Puls. Enkelte rosabloggere har skremmende lesertall på 90.000 daglig klikk. Klart mange jenter vil bli som Fotballfrue (Norges mest leste blogg). For hun er slank, pen, superblogger, forfatter, lykkelig gift og full av energi. Hun lever av bloggen sin, er stadig på reise, på shopping, går på røde løpere og tjener masse penger.

Det er viktig og bra at jenter ytrer seg og oppnår suksess. Gjerne gjennom blogging. Rosabloggerne har gitt unge jenter et talerør. Men det er synd at makten og gjennomslagskraften de oppnår kommer av å framstille et kvinnebilde som jeg trodde vi kjempet for å befri oss fra? Å by på kropp, flott utseende og motenytt er feminint, men kvinnesak er det ikke.  8. mars arrangerer Bergens Tidende, Den Nationale Scene og Litteraturhuset i Bergen debatten «Er jenter friere nå enn før?».

I panelet sitter rosabloggeren Kristine Salomonsen, BTbatt skribent Sirill Soltvedt Heimdal, Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen og kommentator i BT Frode Bjerkestrand. Gjør rosablogging og jag etter idealkroppen og kapital oss friere enn før? Jeg mener høyt og rungende, «nei!» Kvinnesak er vel å kunne frigjøre seg fra nettopp dette kapital, kropps- og motehysteriet? Og kvinnefrigjøring burde ha noe med solidaritet å gjøre. Ser rosabloggerne og damebladene i det hele tatt at verden brenner rundt dem?  

De viktige stemmene med substans og sterke meninger forsvinner bak et rosa slør og banale, barnslige konkurranser. Jenter, helt ned i fjortenårsalderen vokser opp med troen på at det er mote og sminke som er hot og gir makt, og at det endelige målet er å oppnå kroppen til Fotballfruen eller bli en modell som pryder Dagbladets forside. Dette er stener for brød.

Kanskje er det så ille som noen sier, at politikk er en «gutteting»?  Jeg håper fredagens debatt kan vise noe annet.

Tags:

Kommentarer