Dommedagsprofeten

Martin Wolf, redaktør og økonomikommentator i Financial Times, leverte dystre spådommer om verdensøkonomien etter finanskrisen under NHH-symposiet torsdag.

Europa går mot en enorm politisk krise, ifølge Financial Times’ Martin Wolf. 

– A very big mess! Dyp krise! Et svimlende rot!

Martin Wolf, redaktør og økonomikommentator i Financial Times, og en av verdens mest innflytelsesrike spaltister innenfor makroøkonomi, sparer ikke på kriseretorikken når han doserer om verdensøkonomien etter finanskrisen under NHH-symposiet.

Begredelige makrotall innenfor arbeidsledighet, gjeldsøkning og BNP-utvikling illustrerer veien til stagnasjon og elendighet i grafens nøkterne form.

Krisen har ødelagt det vestlige finanssystemets rykte og undergravd tilliten til pengepolitikken. Den vestlige økonomiske modellen er i filler, og den store depresjonen er kun tøylet av finansielle virkemidler tidligere bare anvendt i krigstid.

Wolf drar oss gjennom opptakten til det hele:

Oversparing (såkalt global savings glut). Rekordlav rente. Penger puttet i boliger og bobler.

Kolossal gjeldsøkning og en finanssektor som gikk bananas. Enorme lån til land som aldri vil betale tilbake.

Men det er en myte at alt har å gjøre med dårlige offentlige finanser. Det var de private finansene som gikk over styr. Det var krisen som forårsaket finanskaoset, ikke omvendt, sier Wolf.

Han kaller krisen i Europa en verden i miniatyr.

Italia er en katastrofe. Frankrike viser ingen tegn til vekst. Storbritannia har kun hatt en tilsvarende gjeldsøkning mens landet var i krig. Norge står som vanlig utenfor, som et oljesmurt atlanterhavets Saudi-Arabia. Men vi har puttet pengene i Europa, og er i så måte en del av problemet.

Roten til alt ondt er ifølge Wolf etableringen av eurosonen. Han sa det for 20 år siden også: De skulle aldri skapt euroen. Ikke uten noen mekanisme for å justere ubalanse, uten noe stabiliseringsfond, uten en føderal union. I stedet fikk hvert land være ansvarlig for sin egen finanssektor. Det måtte gå galt.

Som et av verdens smarteste makrohoder, kanskje har han en løsning, en vei ut.

Kan dette fikses, Martin Wolf?

Det ser dårlig ut. Eurosonen må basere seg på etterspørsel utenfra, men det er ikke mulig. Utenfor er rett og slett ikke stort nok. Utenfor sliter også med store problemer.

Den pessimistiske Wolf spår i stedet at det koker opp til en enorm politisk krise, hvor utfallet er høyst uvisst. Han viser til italienerne, som stemte de eneste politikerne med en slags kriseplan nedenom og hjem. Han viser til arbeidsledigheten, som er skyhøy, og at folk er virkelig sinte. Og hvem klandrer de? Jo, tyskerne.

Wolf mener vi må langt inn i 2020 for å se hva utfallet av krisen blir. Enten er eurosonen intakt og fungerende – eller ikke. Det tok ti år å skape dette rotet, og det vil ta minst ti år å komme ut av det. Den magre trøsten er at det bare kan bli bedre, sier han.

Han får et sjakkbrett som takk for sitt bidrag til konferansen. Som et symbol på stormaktbalanse i endring,  på trekk som seigpiner Europa, på et sluttspill der eurosonen balanserer på randen av sjakk matt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Kommentarer

4 Svar til “Dommedagsprofeten”

 1. Dannelsen 14. mars 2013 på 07:52 #

  Når de insisterer på ineffektiv og til og med ødeleggende høyrepolitikk som eneste tillatte vei ut av krisen vil dette ta VELDIG lang tid å komme ut av. Og vi blir en del av det om ikke lenge,

 2. Raquel_dz 14. mars 2013 på 08:07 #

  hierarkisk verden hvor politikerne ligger lang nede. venstre eller høyre spille ingen rol.

 3. A1_vestlending 14. mars 2013 på 08:57 #

  Det er jo bankene som er årsak til dette, de trenger jo kun 1600 kr i kontanter for å kunne låne ut 1 millon. Stupide politikere stiller så opp med statskassen for dekke inn mankoen når systemet revner. La bankene gå konkurs. Nekt banker å slå seg sammen, da blir de ikke «to big to fail».

  • SkyTech4 14. mars 2013 på 10:37 #

   En liten feil i det du skriver! Du nevner at for 1600 kr i innskudd kan dem låne ut en mill! Prinsippet ditt er korrekt, men ei slik det er-.

   Bankene har omtrent 10% kjernekapital
   Eks. DNB ASA får 100.000 i innskudd fra deg. DNB stiller disse pengene til garanti for Norges Bank, som trykker 900.000 og gir de til DNB ASA.
   EK (innskuddet) + Gjeld i DNB utgjør nå 1mill.- og de kan låne ut 900.000 av disse videre til andre..

   Så med utgangspunkt i ditt innskudd, som banken bruker som sikkerhet, kan de låne ut mer. Bankene lever på rentedifferansen: Styringsrenten er renten bankene betaler for å låne penger av sentralbanken, interbankrente (NIBOR) er renten bankene betaler for å låne penger av hverandre.

   -Det er skattebetalere som får straffen når bankene går dårlig. Ved at dem skrur opp renten på ditt boliglån (og andre utlån). Akkurat som i forje uke der bankene satt opp boliglånsrenten, og ned med innskuddsrente grunnet at dem må ha mer penger i bakhånd for hvert utlån- Så dem straffer lånekundene.
   Dette for å minske risiko for banken! Dem har lånt ut litt for mye penger uten å ha tilstrekkelig med penger bak hvert utlån.

   Ingen banker/ finansinstitusjoner er «to big to fail» Bare se hvordan det gikk med Lehman Brothers/ AIG/ Fannie Mae and Freddie Mac (amerikansk utgave av Husbanken)/ Citygroup ! De var alle «to big to fail». Men så «fail» kunne man ta!

   Er ikke særlig misunnelig på dem som sitter med 3mill+ i boliglån.. En god del av Norges befolkning har lånt alt for mye i forhold til inntekt. En dag går det gale for oss også. Bare se tilbake på historien. Bare denne gangen er verden inne i en likedan situasjon som oppstod på 30tallet. Om ikke verre!

Legg igjen en kommentar