Bergensere er hyggeligere

Bergensere er stort sett hyggeligere, mer reflekterte og mer åpne enn andre folk. Jeg synes vi skal bli litt mer som bergenserne, mer takknemlige og gode mot hverandre i hverdagen.


Jeg har tenkt litt i det siste,
og lurer på om jeg har kommet frem til en ting, eller kanskje flere. Nemlig at de fleste bergensere er over gjennomsnittet hyggelige. Dette stemmer i hvert fall veldig godt ifølge min statistikk. Jeg tror aldri jeg har møtt en gretten bergenser noen gang faktisk. Selvfølgelig kan de bli sinte og irriterte som alle andre, men stort sett har jeg fått inntrykk av at bergensere er åpne mennesker som det er lett å komme i kontakt med.

Jeg tror aldri jeg har møtt en gretten bergenser

God humor har de også, og de finner ofte på mye sprell. Nå lurer dere sikkert på hvordan jeg kom frem til dette. Eller spør kanskje, hva er poenget ditt? Jeg har ikke noe godt svar på det, men jeg tror egentlig det bare var en tanke jeg fikk. En tanke jeg fikk, etter at jeg har vært i Bergen to ganger denne måneden. Jeg kan vel si at jeg ble ganske nysgjerrig på hva som er årsaken til at bergensere er over gjennomsnittet hyggeligere enn i andre byer.

Det kan hende det er genene, men sannsynligvis ikke. Jeg tror rett og slett hovedårsaken er været. Man skulle jo tro at siden det er så mye grått vær i Bergen, så ville det påvirke humøret til de som bor der. Jeg merker jo selv, at er det strålende vær ute, blir jeg i godt humør. Mens er det regn, er det ikke like trivelig.

De som bor i Bergen må nok bare lære seg å like regn, og de får ikke fint vær gratis slik som oss østlendinger. Vi er bortskjemte når det gjelder fint vær. Bergenserne må sørge for å blidgjøre seg selv, for været er og blir grått. Det er kanskje derfor de finner på så mye sprell, og har tendenser til tørr humor (for å kompensere for det våte været …) Jeg må si at selv er jeg fan av tørr humor. Man får ikke mer moro enn man lager selv.

Derimot, hvis det er sol i Bergen en dag, noe jeg opplevde forrige uke og det var ganske vidunderlig, så er det plutselig masse folk ute i gatene, folk sitter i parken og spiser og alle smiler til deg. Tenk om vi, som har sol mesteparten av året, kunne være så takknemlige for fint vær! Da hadde verden blitt et fint sted å leve. Si takk, Gud, som har skapt verden og naturen, med dette strålende været vi har i dag. Jeg er så takknemlig å det fine været!

Det er ofte sånn at når du har alt du trenger, så legger du ikke merke til hvor bra du har det. Det er først når du mister noe, du forstår hvor mye det egentlig betydde for deg. Det blir litt det samme når du ikke har noe, og så får en smakebit av det gode. Været i Bergen kan sammenlignes med godteri. Spiser du sjokolade hver dag, blir det ikke noe spesielt, eller noe ekstra å kose seg med på lørdagen.

Får du fint vær, hver dag, legger du ikke merke til at akkurat denne dagen var det fint vær. Dessuten tror jeg at man blir mer overflatisk av fint vær. Man blir glad på utsiden, men det kan være vanskelig å åpne seg å snakke med folk om vanskelige ting. Det er ikke så rart bergenserne blir reflekterte mennesker som de er lette å snakke med. De tenker sikkert mye. Det er lett å begynne å tenke når det er dårlig vær.

Været i Bergen kan sammenlignes med godteri

Bergensere er stort sett hyggeligere, mer reflekterte og mer åpne enn folk fra andre steder. Jeg vet ikke om det er sant, men ifølge min opplevelse av dem er de. Derfor synes jeg vi skal bli litt mer som bergenserne, mer takknemlige og gode mot hverandre i hverdagen. Dra til Bergen og bli inspirert. Det har jeg gjort!

Tags: ,

Kommentarer

33 Svar til “Bergensere er hyggeligere”

 1. Gjest 13. mars 2013 på 11:10 #

  Generaliserende Østlandsrasisme =( Vi er ikke glad alle mann, men når Brann vinner serien, da er hele verden en stor familie.

 2. gjest 13. mars 2013 på 11:52 #

  TAKK FOR DEN OPPSUMMERINGEN GJØR EN BERGENSER MEGET GLAD Å HØRE :0)

 3. Slei-age 13. mars 2013 på 11:54 #

  Jøss, da ble dagen min enda bedre..
  Hilsen Synnøve fra Bergen

 4. Koenofnofn 13. mars 2013 på 12:03 #

  :-)

 5. Hr. Jæger Eriksen 13. mars 2013 på 12:15 #

  Jeg synes dette var ganske god observert, og henger meg ikke så mye opp i generalisering. Om en østlending blir glad av en tur til Bergen, så er hun hjertelig velkommen! Som de sier i Bergen: Du kan komme fra hvor som helst, men sier du at du er glad i Bergen og bergensere, så blir du automatisk godtatt.

 6. Kf3051 13. mars 2013 på 13:06 #

  Jeg har to kompiser som går på skole i Kristiansand og har vært der to ganger de siste fem månedene. Og det som står skrevet i denne artikkelen er veldig merkbart når man reiser til andre byer. Folk i Kristiansand er veldig annerledes enn oss Bergensenere. De er mindre utadvendt og var ikke så glade for å snakke med fremmede på byn og ute. Mange ble sinte og irritert rett og slett når man som fremmed snakket til de. I Bergen føler jeg at man kan slå av en prat med hvem som helst når en er ute. De fleste imøtekommer fremmede med åpne armer.

  Mine to kompiser som har bodd der i nærmere et år bekrefter det jeg sier, og det samme gjør andre bergensere jeg kjenner der nede.

  Jeg bruker bare Kristiansand som et eksempel på differanser i norske byer. Jeg tror ikke det har så mye med været å gjøre, men rett og slett at vi har en annen kultur i Bergen. Bergensenere er store i kjeften, uttrykker sine meninger og snakker høylytt og i munnen på hverandre. Vi er vant med liv og røre og å snakke med fremmede mennesker.

  Jeg har ikke noe imot folk fra Kristiansand,men det er en tydelig merkbar kultur forskjell.

  • Svein 13. mars 2013 på 16:34 #

   Rynning-Tønnesen som var politimester i Bergen for en mannsalder siden, ble intervjuet etter at han flyttet til Kristiansand, om hvordan det var fatt med kriminalitet der.
   Fritt sitert: Du vet byen Kristiansand er bare halvparten så stor som en gjennomsnittlig amerikansk kirkegård, men den er dobbel så dau!
   Han hadde sine aner der, så det finnes nok «friske» folk der også, han hadde sikkert ikke lært alt i Bergen.

 7. Stine 13. mars 2013 på 13:19 #

  * Bruser med bergensfjærene 😉

 8. Linekad 13. mars 2013 på 14:03 #

  Jeg vil gjerne si meg enig i at bergensere stort sett er hyggeligere, mer reflekterte og mer åpne enn folk fra en del andre steder, men er vel en smule inhabil her….
  Men det jeg kan uttale meg om, etter 1,8 år på kundesenter/delelager med hele Norge som kundekrets, er at østlendinger ofte er mer krevende og overflatiske enn andre i Norges land. Hvem var det som kjeftet meg huden full fordi hun ikke kunne få reparert tørketrommelen sin midt i fellesferien? Jeg prøvde å forklare at de få hvitevare reparatørene som fortsatt var på jobb måtte prioritere kjøl/frys og vaskemaskiner. Men, neida, denne damen ville ikke vente. Så jeg sa at hun fikk henge ut tøyet sitt til tørk i den deilige solen som de hadde på Østlandet på den tiden…
  Nordlendinger, derimot, er et likandes folkeslag! Der oppe har de god tid og er vant til å vente… Og tar det med godt humør så lenge de blir informert om eventuelle forsinkelser.
  Så det kan så absolutt stemme at vi er hvor vi bor…. :-)
  P.S. er ikke Østlandsrasist, da omtrent hele slekten min er født og bosatt på «fei»l side av fjellet…. Line

  • Annam 13. mars 2013 på 14:56 #

   Jeg merker på kroppen at butikkansatter fra oslo mangler respekt for kunder. De vurder kunder etter oslo BIs utdannelse. Derfor etter nesten 2 år som blir ekspeerdert av butikkansatter fra Oslo, mange kjøpesenter blir stivt og kalde!

  • Gjest 13. mars 2013 på 17:10 #

   Er det mogleg? Eg tykkjer Bergen er ein flott by, og eg reiser dit så ofte eg kan. Det som derimot ikkje er så flott, men tvert imot flaut, er det evige hovudstadskomplekset som bergensarar lid under. Eg kan faktisk aldri hugse å ha høyrt folk frå Stavanger eller Trondheim sutre om Oslo slik bergensarar gjer. Har de verkeleg så dårleg sjølvtillit? Ingen grunn til det, i mine auge. Helsing stordabu.

   • /J 14. mars 2013 på 22:06 #

    Kan ikke tenke meg at det er mindreverdighetskompleks, netotpp fordi de tikke er noen grunn. Det er snarere bare irritasjon over –
    – Oslo-politikere som tror resten av landet ersubsidierte distrikter
    og at verdiskapningen skjer i hovedstaden og ikke på Vestlandet
    – Oslo-baserte hovedkontorer som tror de er verdens navle
    – Oslo-folk som tar seg selv høytidlig og
    – Oslo-folk som ikke forstår ironi, men tar alt på ramme alvor.
    (Merk Oslo, ikke Østland – Østfoldinger er feks en helt annen gruppe :-)

    Merkes kanskje mest i Bergen, mens andre lettere aksepterer og lever med det? Men også mange nordlendinger fnyser av søringer og da Oslo i sin særdeleshet.

 9. Gjest 13. mars 2013 på 14:05 #

  man bør passe seg for sinte bergensere :-)

 10. Tudor Marian 13. mars 2013 på 14:35 #

  99% i Bergen og i Norge 98% !

  gratulerer og velsigne !

 11. KaSkeSei 13. mars 2013 på 15:47 #

  Eg ve te Bergen, ve te Bergen med det samme. Der har eg det så fisken i vannet: Vått og kaldt, og breiflabb overalt.
  …..som de synger om, så er det alltid vakrere når en stor munn buer oppover enn nedover. Mao så er smilet alltid på plass :-)
  Hilsen barndom på Nymarksbanen.

 12. Grethe Thomassen 13. mars 2013 på 16:16 #

  Ingen kunne vel ta bergenserne slik på kornet om Audun Hetland, og heldigvis så er vennlighet, humor, temperament og «rapp i kjeften» fremdeles i «live», så det er ikke så rart at det er en forskjell mellom øst og vest.
  Østlendinger tror at vi skal ta noe fra dem, eller at vi er overlegne, phu vanskelig dette.
  Tenk bare på den lille gutt som står og tisser, hvorpå madammen sier: ka e det du gjor? og svaret: ser du ikje det då kjerring at det er dansene vann. (Hetland)
  Å ha flyttet til innlandet må jeg bare si at jeg flere ganger får skjeve blikk pga replikker, og at du må ikke komme her, og komme her.

 13. Svein 13. mars 2013 på 16:39 #

  Jeg er bergenser, og håper jeg er en slik som Renate beskriver.

  I alle fall; – en flørt med bergensere er alltid velkommen, de som flørter likeså!

  Hyggelig innlegg, kjekt at folk sprer glede!

 14. Viggo Evensen 13. mars 2013 på 17:48 #

  Klart vi tar godt imot alle fra hele norge her i Bergen..Vi er jo Bergensere og ikke fra Norge..Men husk at vi produserer 90% av alt som er brukbart i Norge..!!!

 15. Shelloyvind 13. mars 2013 på 18:27 #

  Pisspreik..Bergensere tåler ikkje motgang. Er kun grei å ha med å gjera visst alt går på skinner!

  • Trude 13. mars 2013 på 18:44 #

   Er det ikkje derfor dei fekk Bybanen?

   • Geddy 13. mars 2013 på 19:42 #

    Mye sagt med få ord. Bra hit.

 16. Evy Vindal 13. mars 2013 på 18:43 #

  Jepp, du ser det akkurat som det er 😉

 17. 622orimt 13. mars 2013 på 19:29 #

  Hun har bare delvis rett.

  Etter min mening så er forskjellen mer på østlendinger vs vestlendinger og jeg tror rett og slett at forskjell ligger i at livet på Vestlandet, i «gamle dager» var mer strevsomt enn livet i øst. Naturen og været hadde alltid et ord med i laget og vestlendingen måtte tilpasse seg.

  Og et gjør noe med folkesjela her vest.

 18. Bergenser1934 13. mars 2013 på 20:04 #

  You made my day Renate. Bergensere is optimist of nature,because they always await the next glimmer of sun. Hey, I think I have another outlook of Oestlendinger now. Kris

 19. Birger 13. mars 2013 på 20:16 #

  Har du vært andre plasser enn på Østlandet og i Bergen? Tromsø, f.eks?
  Personlig favoriserer jeg hedmarkinger…

 20. uberaa 13. mars 2013 på 23:27 #

  Gi henne bergensk statsborgerskap ASAP!

 21. Sti An 13. mars 2013 på 23:37 #

  Bergen er ein glad by på grunn alle som har flytta til frå Sogn og Fjordane, utan dei hadde Bergen vore i krise :)

  • alfred 18. mars 2013 på 00:08 #

   Sotrapedoen…

 22. Sonja Saghaug 14. mars 2013 på 08:10 #

  Flott skrevet om Bergenseren..føler meg som en etter36
  ÅR i Bergen.Bergenseren er en munter skøyer:-)

 23. Peter Bering 14. mars 2013 på 13:26 #

  Bergen må frigjøre seg fra Oslo slik Oslo frigjorde seg fra København og Stockholm. Alternativet er evig utarming. Kjøttvekten, sentralmakten og Oslo’s ignorante arroganse sørger ubønnhørlig for det.

 24. modasspost 14. mars 2013 på 14:32 #

  Bergenserne er ærlige og sier sine meninger rett frem.Man vet hvor man står.
  Å snakke sant er mindre anstrengende enn å lyve.Man kunne jo bli avslørt

 25. uhnome 16. mars 2013 på 11:40 #

  Flaut.

 26. jiggistein 20. mai 2013 på 13:52 #

  Dette er nok en gammel artikkel. Ja jeg vet dette regn været er stort for dere østlendinger, men regndagen er ikke så forskjellig fra noen andre deler av landet, men når det først regner i Bergen, så regner det skikkelig, ellers anbefaler jeg dere å måle deres eget hjemsted opp mot Bergen på værmeldingene fremover, dere vil bli overasket at Bergen stort sett er varmest eller blandt de varmeste, tror at i nesten 100 tilfeller (100 dager), var det et sted på vestlandet (ikke nødvendigvis Bergen) som var varmest i landet, dessuten har jeg en hytte en halv time utenfor Bergen, hvor jeg påstår det regner 1/3 av det det gjør i Bergen 😉

  Når det kommer til hyggelighet og alt dette, så ja, vi snakker mest, ja vi er mest åpenhjertig, ja vi liker å ta ordet, MEN, det er ingen tvil at det finnes sløve Bergensere, og late/asosiale østlendinger, trønderne er etter min mening nøytrale, men det er ingen tvil om at i TROMSØ regionen, der er hvor god guttene og de snille pikene kommer fra, maken på hyggelige folk!