Rasshøl og idioter!

«Av barn, og fulle folk, får man sannheten», heter det. Men hvordan du er som bilist avslører også noen sannheter om hvem du er.

VERSTINGER I BERGEN: Etter at jeg flyttet tilbake til Bergen, ble jeg påkjørt tre ganger på to år. Forårsaket av to idioter og et rasshøl. FOTO: BT

 Da jeg som liten gutt var passasjer i baksetet på min fars bil ble jeg oppmerksom på at han skilte mellom to typer bilister som irriterte ham. Disse to typene kom til uttrykk enten som «Rasshøl!!» eller «Idiot!!». Lenge forundret jeg meg over hva som utgjorde forskjellen mellom disse, og hvordan man, med sikkerhet, kunne identifisere dem. Disse to grupperingene som kunne forvandle min sindige, rasjonelle og rolige far til en hissig og verbalt utagerende fremmed.

For alle oss som kjører bil (og ikke kun på søndager), så kan vi oppleve irritasjon over våre medbilister. Jeg er en av dem som kjører hver dag, frem og tilbake. Når jeg står i kø, har jeg mye tid til å fundere over hvem de er, disse personene som verken klarer å forholde seg til, eller har lært, trafikal dannelse. Så nå, over 30 år etter jeg ble oppmerksom på «rasshøl» og «idioter», mener jeg å ha studert individene lenge nok til å ha funnet fellestrekk som nå gjør at de kan klassifiseres.

Rasshølene er de som synes at regler skal følges, men kun av andre

La meg begynne med rasshølene; dette er de personer som kan, og forstår reglene og normene i trafikken, men de bryr seg ikke.

Rasshølene er de som synes at regler skal følges, men kun av andre. Rasshølene er de som kjører i sitt eget tempo (helst for fort), for de vet bedre enn noen andre hvilken fartsgrense som burde vært der de kjører.

Rasshøl er de som synes at kø er for andre enn dem selv. Løsningen finner de i å kjøre forbi køen og presse seg inn lenger fremme. Da føler de seg sikkert smarte, og tenker at de som står i køen er dumme.

 

At dette medfører at køene går enda saktere, ja, det angår ikke dem. Rasshøl bruker ikke blinklys, fordi de ikke bryr seg om at andre kan ha hjelp av det, til for eksempel å komme seg inn i rundkjøringen. Når de skifter fil, forventer de at du skal flytte deg. Ja, de vet at de har vikeplikt, men her kommer jo et viktig rasshøl, og da må alle andre gi plass!

 

Rasshøl er de som feilparkerer, eller parkerer på handikapplass, for det går greit, så lenge bare dette ene rasshølet gjør det. Hadde det ikke vært deilig om det bare fantes ett av dem i trafikken? Men det er dessverre altfor, altfor mange. Rasshølene domineres av menn, biltype spiller ikke en avgjørende rolle, men firmabiler og håndverkere er ofte synlige.

 

Idiotene er de som ikke klarer å rygge, men likevel kjører MOT kjøreretningen i parkeringshusene

Hvem er så idiotene? Det er de som ikke skjønner trafikken. De skjønner ikke at selv om du skal til venstre om fem kilometer, så skal man ikke ligge i venstre felt og hindre annen trafikk i å kjøre forbi.

Idiotene er de som ikke klarer å forutsi noe som helst om konsekvensene av sine egne eller andres handlinger. Idiotene er de som ikke klarer å rygge, men likevel kjører MOT kjøreretningen i parkeringshusene, for å kunne rygge inn, og oppta minst to parkeringsplasser.

Idiotene bruker heller ikke blinklys, men det er fordi de ikke skjønner hvorfor. De har hørt noe om å blinke inn på motorvei, men skjønner ikke at når man er kommet forbi påkjøringsfeltet, så signaliserer blinklyset feltskifte. Da skaper du kun forvirring hos andre! Det finnes ingen andre veier å kjøre, så vi vet at du skal inn på motorveien. Du er der allerede!

 

Idioter tilpasser også farten, men i motsetning til rasshølene (som stort sett kjører konsekvent for fort), kjører idiotene stort sett i 60 km/t uansett hvor de er, fordi det er en så veldig fin fart å holde. Idiotene domineres av kvinner, gjerne i mobiltelefon uten handsfree.

Gjerne i store Holmenkollen-traktorer (SUV’er), eller pitte små biler, som de likevel ikke klarer å parkere mellom to rette streker.

 

Etter at jeg flyttet tilbake til Bergen, ble jeg påkjørt tre ganger på to år. Forårsaket av to idioter og et rasshøl

 

Jeg har kjørt bil i flere andre byer, faktisk i flere år enn i Bergen, og har aldri blitt påkjørt. Etter at jeg flyttet tilbake til Bergen, ble jeg påkjørt tre ganger på to år. Forårsaket av to idioter og et rasshøl. Ja, bremselengden blir lengre på vinterføre. Nei, du kan ikke bråbremse, og begynne å rygge i en rundkjøring. Jeg har hatt to nestenulykker, med to forskjellige idioter. En i mobiltelefon, og en som tilsynelatende ikke skjønte noe som helst.

Denne klassifiseringen av irriterende personer er tilsynelatende overførbar til andre situasjoner. Ta for eksempel en kø på Mc Donald’s. Da står idioten i kø i 15 minutter.

Hun venter til hun endelig er kommet helt frem til kassen før hun begynner hun å gå igjennom hele menyen for å finne ut hva hun skal ha. Hun legger så inn en bestilling, før hun ombestemmer seg, bestiller noe annet som ikke står på menyen, og begynner å lete i vesken etter lommeboken sin, som hun har glemt i bilen. Rasshølet benytter da situasjonen til å gå forbi hele køen og si: «Eg skal bare ha en cheeseburger, kan eg ikkje bare få ’an her kjapt?!» Rasshøl!

Kjenner du en idiot, eller et rasshøl? Kanskje er det deg? Vi andre ser deg hver dag. Du skal vite at vi har avslørt hvem du er. Jeg er sikker på at hvis noen rasshøl, eller idioter, leser dette så vil de enten tenke at det ikke angår dem, eller ikke skjønne hva jeg snakker om.

Men til alle dere andre; vi er i flertall, og det er vi som sørger for at trafikken flyter så godt som den gjør. Det er vi som bremser, blinker, holder farten, slipper inn andre, takker, og smiler til hverandre. Hold humøret oppe. Når du blir utsatt for en idiot, eller et rasshøl, bare smil for deg selv, og tenk at nå vet du i hvert fall hvilken kategori de tilhører.

Kommentarer