Lettvint av kommunen

Jeg har en mistanke om at kommunen ikke har kapasitet til å oppdatere ismålingene sine.

 

Før påske og gjennom hele påsken har vi nytt godt av den fine isen på vannene i Åsane, både på skøyter og med isfisking. Men har den vært trygg?

Langfredag målte jeg isen på Langavatnet til 25 cm tykk, 1 påskedag målte jeg isen på Liavatnet til 22 cm med til dels stålis og 2 påskedag målte jeg isen på Langavatnet til 18–20 cm. Det ble foretatt mange målinger på hvert av vannene. Lenge før palmehelgen ble isen også målt til minst 20 cm tykkelse og av god kvalitet. Dette kunne vært et eldorado for fiske og skøyteglade barn i ukevis, men takket være Bergen kommunes skilt «isen er utrygg» på alle vannene i Åsane i lang tid, ble det dessverre ikke slik.

Jeg og min familie var eneste personer på isen alle dagene vi har vært der. Synd for alle dem som var hjemme i påsken og som kunne nytt godt av tidenes skøyteis.
Om en is er trygg eller ikke beror på isens kvalitet og tykkelse, man regner stålis av 5- 10 cm. tykkelse som trygg, mens den kan være litt tykkere om det er mye luftbobler i den. Alltid gjelder det at man holder seg unna områder med strøm, typisk nærheten av elver/bekker. De områder som er mer utrygge merkes med busker og liknende. Slik var det i januar (da kommunen godkjente vannene) og slik er det i mars/april.

Takket være Bergen kommunes skilt «isen er utrygg» på alle vannene i Åsane i lang tid, ble det dessverre ikke slik

Ved 20 cm. stålis regner man at man kan kjøre en stor bil på 2 tonn på vannet (fra svenske vegmyndigheter). Vel, er dagens barn og unge ofre for fedmeepidemien, men det får nå være grenser. I mer enn tre uker har det vært mellom 2 og 6 minusgrader om natten i Åsane, da får man is, enkelt og greit, enten det er januar eller mars.

Jeg har en mistanke om at kommunen ikke har hatt kapasitet til å oppdatere ismålingene sine de siste ukene og dagene før påskehøytiden, da ville skiltingen vært en annen. Jeg håper at vi til neste år kan få en mer oppdatert tjeneste på issjekken, slik at alle dem som er hjemme i høytiden kan få kost seg på isen.

Jeg vil selvsagt presisere at det alltid gjelder at man skal være varsom på isen og behandle den med respekt, men vi må ikke komme der at forsiktighetshysteriet blir så sterk at man ikke lenger får brukt isen til glede og moro for store og små

Tags: , ,

Kommentarer