Liberal linedans

FOTO: GORM K. GAARE

Venstre vil være bestevenn med gründerne, klimaet, jernbanen og … eh … bokbransjen.

Venstre avsluttet sitt landsmøte i ettermiddag, men fremvisning av 19 toppkandidater, klappsalver og tåre i øyekroken. På pressekonferansen etterpå la partileder Trine Skei Grande frem sin lysegrønne ønskedrøm: Syv prosents oppslutning til stortingsvalget.

Lederen var strålende fornøyd. – Selv om vi har hatt noen fæle fighter, understreket hun.

De fleste har utspilt seg med Unge Venstre på andre banehalvdel. Grande avviser likevel at ungdommen er et problem for partiledelsen. – Den partilederen som frykter et generasjonsskifte, må finne seg noe annet å gjøre, sa hun.

Såpass raus må hun være. Ungdomsbenken gav landsmøtet en del å tygge på. Ikke minst tidligere stortingsrepresentant Abid Q. Raja, som gikk i luften over Venstres surrogatiforslag.

– Å slippe alt løs, er ikke liberalt! refset Raja.

Men Unge Venstre sørget samtidig for å løfte det ideologiske taket en smule. I slike stunder minner Venstre lite om en sekt, men mer om et parti som forsøker å utvide sitt eget spillerom.

Det er neppe omsorg for forlagsbransjen som skal løfte Venstre opp mot syvtallet

Ledelsen ble også kraftig utfordret på regulering av den eneste bransjen som driver med statssanksjonert kartellvirksomhet i norsk kulturliv. Selv deres egen programkomité mente at fastpris på bøker er en uting.

Trine Skei Grande, som også liker å kalle Venstre et kulturparti, stilte med eget forslag for anledningen. Hun vil videreføre en ordning med fastpris for ny norsk litteratur, men kun for en begrenset periode.

Det er en merkelig politisk hybrid, siden ingen i landet er særlig for evigvarende fastpris på bøker.

Forslaget fikk ungliberalistene til å se rødt, bokstavelig talt. Men de fikk også støtte fra kulturbyråd Hallstein Bjercke i Oslo. Han mener boklov og fastprisordninger minner om fortidens virkemidler. Det er et raust statlig håndslag til en bransje som preges av få og svære aktører, som omsetter for seks milliarder kroner i året.

Og bergenseren Mathias Fischer supplerte: – Dette er som om platebransjen skulle fått en fastpris på cd’er på 200 kroner, rett før Spotify kom.

Trine Skei Grande ser nok at boklov er et vanskelig konsept å selge, ikke minst siden regjeringen selv sliter med å fremme et forslag som henger på greip.

Men med fastpris i en begrenset periode har hun i det minste kjøpt seg litt goodwill hos kulturlivets panserproteksjonister i Gyldendal og Aschehoug. Og hos en hel del forfattere.

Det er neppe omsorg for forlagsbransjen som skal løfte Venstre opp mot syvtallet. Grande slo fast at det bare er grundig arbeid av partiets vel 10.000 medlemmer som kan skaffe partiet sår tiltrengt oppmerksomhet. Og hun avsluttet med helgens store understatement:

– Det blir en stor jobb, ja,

Kommentarer