Resten av festen

Den brasilianske drømmen er brutalt brannskadet.

Søndag var en svært kontrastfylt dag i Brasil. Helt i sør, i byen Santa María i delstaten Rio Grande do Sul, bar redningsmannskaper 232 døde ungdommer ut av nattklubben Kiss.
Helt i nordøst, i byen Fortaleza i delstaten Ceará, startet FIFAs generalsekretær Jerome Valcke sin rundreise til Brasils 12 VM-arenaer, for å markere at det er 500 dager igjen til fotballfesten starter.

I Santa María: Om lag i totiden natt til søndag, fyrte vokalisten i bandet Gurizada Fandangueira opp et lysbluss på scenen, foran ca. 800 dansende studenter i alderen 16 til 20 år. De deltok i den populære «Festa Agromerados», som blir arrangert for landbruksstudenter i den viktige universitetsbyen.
Det tok fort fyr i isolasjonen i taket, og på ca. tre minutter var katastrofen et faktum. Foreløpige undersøkelser viser at Kiss overhodet ikke hadde fungerende branntiltak, noe som førte til at mange titalls ungdommer rømte til den sikre død på toalettene, i den tro at dodøren var nødutgang.
Tragedien er blitt en nasjonal katastrofe. President Dilma Rousseff, Brasils jernkvinne, tok til tårene for første gang på nasjonalt fjernsyn.

I Fortaleza: På formiddagen sto senhor Valcke på den nye tribunen på Estadio Castelão, og skrøt av arbeidet med å restaurere den slitne arenaen. Vi er sikre på at alle stadioner vil bli levert i tide, sa han til lokale medier.
Valcke, som senest i høst var svært kritisk til brasilianernes fremdrift og sikkerhetstiltak, nevnte ikke brannen med ett ord.

Nattklubbrann er en helt egen sjanger i katastrofenes katalog. Brasilianske myndigheter frykter at akkurat denne brannen kan skape store sprekker i nasjonens omdømme som trygg partyfikser.
Brasil skal både arrangere fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016. To globale sportsfester med så kort mellomrom er en historisk mulighet til å vise at Brasil duger som vertsland, som lokomotiv for den søramerikanske fremtidstroen, som anfører i moderniseringen av den avstumpede brutalitetens kontinent.

Brannen er allerede blitt et symbol på landets enorme problemer med fattigdom, korrupsjon og kriminalitet.
Tragedien i Santa Maria har skapt et formidabelt raseri i Brasil, der bloggere, kommentatorer og journalister nå forsøker å overgå hverandre i å minne verden om at bak den glossy fasaden, står et skjørt og halvråttent reisverk.
«Besøkende som beundrer våre nye VM-stadioner, bør gå et par kvartaler bortenfor, for å bli kjent med landet til de døde ungdommene fra Santa María», skriver Igor Gielow i avisen Folha de São Paulo.

Mens økonomien har gått til himmels, har mordraten fulgt etter

Det er ti år siden president Lula da Silva etablerte «Bolsa Familia», et økonomisk program som for første gang inkluderte støtte til fattige familier. Det var startskuddet på en reformiver som nærmest endevendte den brasilianske økonomien – på svært kort tid.
Etter at Lula overlot makten til Dilma Rousseff, har det grånet litt. Brasil er fremdeles plaget av en forferdelig kriminalitet, med gjengkriger, narkooppgjør og politibrutalitet som tar tusenvis av liv i året.
Mens økonomien har gått til himmels, har mordraten fulgt etter. I 2010 ble 29.900 mennesker myrdet, noe som er en økning på 259 prosent siden 1980.

Ifølge OECD, har Brasil halvert fattigdommen de siste 20 årene. Resultatet er imponerende, men utgangspunktet var fryktelig. I 1991 befant 42 prosent av befolkningen seg under fattigdomsgrensen. I dag regnes 21 prosent som fattige.
Brasils fattigdom går i betydelig grad ut over barn og unge; blant annet har skolesystemet stått utenfor oppussingen av offentlig sektor. Antall barnearbeidere antas å være dobbelt så høyt som i nabolandene.

Dessuten begynner myten om det brasilianske mirakelet å gulne i kantene. Økonomien bremset kraftig opp i fjor, noe som sjokkerte regjeringens økonomer.
President Rousseff ble mildt såret av kritikk fra finansmarkedene, men påpekte at Brasil fremdeles vokser fortere enn Europa. Det var ingen spesielt nyttig sammenligning, EU er fremdeles i dyp krise.

Brasil har lovet å gjøre fotball-VM i 2014 til «det best bevoktede idrettsarrangement i historien».
900 millioner dollar skal brukes på egne sikkerhetsstyrker, helikoptre og overvåking. De enorme sikkerhetstiltakene har i seg selv ført til usikkerhet; bare størrelsen antyder at det er noe alvorlig galt i det brasilianske samfunnet.
Det er det. Kriminaliteten er nok til å skremme vannet av fremtidige turister. Brannen i Santa María er en tragisk minnelse om at sikkerheten er byggeboomens og korrupsjonens første offer.

Brasil kan oppnå status som ligner vestlige industriland i 2016, dersom fattigdomsreduksjonen fortsetter som for ti år siden.
Men akkurat nå er fokus et helt annet sted; på å løfte Brasil enda lenger inn i den moderne tidsalder, der offentlige budsjetter i stor grad brukes på fotball-VM og OL. At det er presidentvalg i Brasil i 2014, er heller ikke uvesentlig.
Brasil har ikke råd til å tape denne gigantiske omdømmekampanjen.

Tags: , , ,

Kommentarer