Mangfold i praksis

Forkynner Anne Christiansen og husmor May Lill Vestly var blant talerne på Oslo Symposium i går.

Ukjente talere tente Oslo Symposium, men KrF-leder Knut Arild Hareide utfordret.

 «Her er en makroøkonomisk nøtt”, sa husmor Lill May Vestly fra Kristiansand.

”Hvis to kvinner er hjemme med hver sine tre barn, er de gammeldagse husmødre, har null lønn og null rettigheter. Hvis de bytter barn, derimot, og oppretter hver sin familiebarnehage, blir de straks selvstendig næringsdrivende og moderne, fremadstormende kvinner,” la hun til, og høstet skrallende latter.

Vestly kjemper mot ”den mor/barn-fiendtlige ekstremfeminismen som har fått rollen som premissleverandør for kjønnsdebatten”. Husmoren fyrte av den ene sarkasmen etter den andre mot rødgrønne politikere og andre som mener karriere er alt, og at det å passe og oppdra egne barn ikke er del av noen karriere.

Drøyt 200 i en sal som kan ta 1200, skremmer ingen. Noen til minglet i tilstøtende rom, der man kunne melde seg inn i organisasjonen Med Israel for fred, der Hallgrim Berg solgte sin siste bok, og der TV-stasjonen Visjon Norge tilbød nips, bøker og israelske varer. I alt 350 var påmeldt, ifølge arrangørene. Noen kommer kanskje først i dag.

Uansett, som alle bedehus- og misjonsfolk vet: Hvis det er for god plass i rommet, er det vanskelig å skape glød. Verre kunne det ha blitt fordi trekkplastrene Hanne Nabintu Herland og Karsten Isachsen hadde meldt sene forfall. Men flere av de mindre kjente lyktes med å tenne forsamlingen.

Lege Elisabeth Leirgul talte for at fastleger fortsatt skal få reservere seg mot å bidra til abortinngrep, og mot ”den sosialistiske trangen til at alle skal innordne seg det storsamfunnet bestemmer”.

KrF-politiker Marie Ljones Brekke talte mot forslaget om å tilby alle gravide ultralyd i 12. uke, noe hun fryktet ville føre til at det i fremtiden ikke lenger vil fødes barn med Downs syndrom eller andre avvik: ”Vår utfordring som kristne er stillheten rundt disse spørsmålene”, sa Brekke.

Etter Leirgul og Brekke, kom Lill May Vestly med sine humoristiske tirader. Da var Hanne Nabintu Herlands fravær glemt, i alle fall av noen.

Så kom KrFs Knut Arild Hareide med den første av tre partiledertaler, og senere sto en bolk om Israel på programmet.

Hareide overrasket ved å utfordre, snarere enn å smiske. Hvordan? Kristen-Norge er delt langs ulike akser. Én går mellom dem som prioriterer forkynnelse og dem som prioriterer politisk gjennomslag for bestemte saker.

De politiske er så fordelt langs en akse som går fra venstre til høyre. Langt til venstre finner vi Kirkens Bymisjon, langt til høyre kreftene bak Oslo Symposium. Folkene her ligger på KrFs høyrekant. De har Høyre og særlig det Israel-vennlige Frp som alternativer.

Aktivistene på Oslo Symposium og deres meningsfeller sørger for at det er umulig for KrF å samarbeide med Ap. Det er uvisst hvor mange de er, men de er mange nok til å kunne sende KrF under sperregrensen.

Dette vet Knut Arild Hareide. Likevel begynte han talen sin med nei til oljeleting i nord, med klimapolitikk, antirasisme og bistand – tema som gjør seg godt på KrFs venstrefløy, men som står langt nede på prioriteringslisten til folk på Oslo Symposium. Han fikk ikke applaus før han kom til familiepolitikken og løftet om å bidra til regjeringsskifte.

Det lå nok en tanke bak, men hvilken? Symposium-deltakerne fikk litt å tygge på. I dag holder Erna Solberg og Siv Jensen sine partiledertaler. Også Nina Karin Monsen og tidligere SV-leder Erik Solheim skal i ilden.

 

 Fakta: Oslo Symposium

Holdt første gang i 2011, også da i Oslo kongressenter (Folkets Hus).

Om lag 40 talere, fordelt over to dager.

Mål: ”Vi må mobilisere, både for det forestående valget, og for den stadig pågående kampen for nasjonens sjel og fremtid,” skriver Oslo Symposiums leder Bjarte Ystebø i programmet.

Arrangører: Kristenfolket, Norge i Dag og Den internasjonale kristne ambassade Jerusalem (ICEJ)

Tags: , ,

Kommentarer