Politisk havblikk

Blir det stort kjedeligere nå, bytter jeg jobb.

Så var vi der igjen: En ny politisk gallup; et nytt politisk gjesp. Det politiske havet ligger blått og dørgende stille så langt øyet kan se.

DEN VÅREN DET VAR SÅ FLATT: Høyre og Ap, her ved Erna Solberg og Jens Stoltenberg, holder nokså stø kurs i en BT-gallup uten de helt store endringene. Målingen gir stort flertall til de borgerlige partiene, og knappest mulig flertall til koalisjonen Høyre-Frp. FOTO: SCANPIX

Høyre går litt tilbake fra et uanstendig høyt nivå; Frp går litt frem; Ap litt frem; mens sentrumspartiene dupper videre like over sperregrensen, denne gang med Senterpartiet lengst ute på det stygge brådypet. Målingen gir stort flertall til de borgerlige partiene, og knappest mulig flertall til koalisjonen Høyre-Frp. Tar vi hensyn til feilmarginene, noe vi sensasjonsmakere i pressen sjelden gjør, er det fint lite å melde om: De borgerlige holder stø kurs mot valgseieren, mens vi er akkurat like kloke – eller dumme – i spørsmålet om hvilken blå eller blågrønn eller blåblå regjeringskonstellasjon vi eventuelt vil få.

Her og nå og Politisk kvarter og Dagsnytt atten er allerede gått tom: Det finnes grenser for hvor mange ganger du kan spørre de borgerlige om ting de ikke vil svare på; hvor mange ganger de rødgrønne skal få si «bø!» om alternativet (hva det nå blir); hvor mange ganger sentrum skal erklæres dødt og begravet, til store protester fra et sentrum som nekter å legge seg ned. Vi har hørt alt før, og vi skal høre det grenseløst mange ganger de fem månedene som gjenstår til valget. De tegner med andre ord til å bli lange.

Om tre uker er det på’an igjen med ny, nasjonal BT-gallup: Jeg håper av hele mitt hjerte vi har noe mer spennende å melde om da. Heng på der ute, den som gidder.

Ute våres det så smått etter en iskald, knusktørr vinter. Alle venter vi på vårløsningen for de rødgrønne, eller i det minste for Arbeiderpartiet, som vi alle vet har mer å gå på. Vi husker at de rødgrønne partiene har hatt flertall ved alle stortingsvalg siden 1973 – med unntak for 2001 – og vi vet at ingen mobiliserer som Youngstorget når det først gjelder. Men isen blir ennå liggende; telen i bakken henger i; den store vårflommen lar vente på seg.

27,1 prosent for Ap er faktisk noe under snittet for ni nasjonale målinger i forrige måned, som ga partiet 27,9 prosent. Valgåret 2013 har startet svakere enn noen av de seks foregående stortingsvalgårene for Aps del, ifølge tall valgforsker Bernt Aardal har satt sammen for Dagens Næringsliv. Bare i 1993 og 2005 lå Ap under 30 prosent så sent i valgåret, men begge årene maktet partiet å løfte seg betydelig frem mot valget – til det famøse til 36,9 prosent i 1993, og til 32,7 prosent i 2005. Begge årene sammenfalt  imidlertid Aps vekst i innspurten med at SV falt dramatisk; et vekstpotensial som ikke eksisterer med dagens svake utgave av SV. Snarere tvert imot: Skal de rødgrønne vinne valget, er de avhengige av at både SV og Sp opplever ny vekst.

Vi vet hvor slaget skal stå: Blant de moderate, rød-blå velgerne som stemte Ap sist, men som nå heller mot Erna. De er ikke politisk elleville, forsiktig sagt, og dermed mye av årsaken til at norsk politikk den senere tiden er blitt så usigelig daff – ikke bare på meningsmålingene, men i aller høyeste grad også i form og innhold. Det er kampen om midten som gjelder – pluss selvsagt kampen om å få velgerne til å forstå at motparten ikke egentlig sier hva den mener i kampen om midten.

Om tre uker er det på’an igjen med ny, nasjonal BT-gallup: Jeg håper av hele mitt hjerte vi har noe mer spennende å melde om da. Heng på der ute, den som gidder.

 

Kommentarer