Hvem blir årets toppscorer?

bildeHelt siden Thorstein Helstad valgte å spille for Le Mans, fremfor å hjelpe Brann til Mesterligaen, har Roald Bruun-Hanssen jaktet på en spiss, fortrinnsvis en bakromsspiss. Noen påstår at Bruun-Hanssen har gjort en dårlig jobb. Det er jeg ikke så sikker på om han har. Faktum er at overgangsmarkedet er rimelig dødt, og det har det vært en god stund nå. I tillegg vet vi at Hardball ikke like rause som det de var for noen få år siden, den gangen da spillere som Solli, Gashi, Bakke, Fakiri og Karadas kom rekende på en fjøl. Det er andre tider nå. Brann klarer ikke en gang å lokke til seg middelmådigheter som Morten Moldskred (no offense Moldskred, du har vært overraskende god i Tromsø, men du er ikke i nærheten av det spillet Helstad viste oss i 2007).

Når konsekvensene og realitetene av Finanskrisen når spillere og agenter, antar jeg at markedet vil justere seg. Men inntil videre må klubbene lete etter talenter på andre kontinenter, og da vet man aldri helt hva man får.

Jeg er spent på om Brann klarer å hente inn en spiss med de rette kvalitetene.

Det er gode angrepsspillere som er mangelvare. Midtstoppere får man alltid tak i, med all respekt for landets midtstoppere, så kreves det ikke det samme talentet hos dem som hos en spiss. Det Erik Huseklepp for eksempel gjør med ballen, kan Kristjan Örn Sigurdsson bare drømme om.

Thorstein Helstad var unik. Den dårlige nyheten er at det er ingen i dagens Brann-stall som har den samme målteften som han har/hadde. Den gode nyheten er at det er tvilsomt om noen av de andre eliteserieklubbene har en spiller av det samme kaliberet.

La oss se på hvem det er som skal score målene for konkurrentene våre. Her er noen av dem:

Fredrikstad:

Gardar Jóhannsson – Hardarbeidende spiss, scoret ti ganger i fjorårets serie.

Éverton – Brasilianer som det er knyttet store forventninger til. Har så langt ikke innfridd.

Anders Tegström – Det hender at han glimter til. Scoret tre ganger i fjor.

Lillestrøm:

Olivier Occean – I Lillestrøm har de i to år bygget opp spillet rundt ham, uten at målprotokollen hans har stått i stil med det betydelige beløpet som Lillestrøm betalte for ham. Scoret 11 ganger i 2008.

Arild Sundgot – Har for lengst sett sine beste dager som spiss. Åtte mål i fjor.

Magnus Myklebust – Tja. Ett mål i 2008.

Rosenborg:

Steffen Iversen – Han er utvilsomt en klassespiller. Vif hadde ikke tatt gull i 2005 uten ham, og RBK hadde ikke tatt gull i 2006 uten ham. Men siden har han gjort seg mest bemerket med fest og skader. Hvis han får en sesong uten skader og uten utenomsportslig trøbbel, kan han bli årets toppscorer. Men jeg tviler. 10 mål i fjor.

Konan Ya – Afrikaneren er ute i kulden og har trolig spilt sin siste kamp for Rosenborg.

John Pelu – Ett mål i fjor.

Trond Olsen – Kantspiller som nå etter all sannsynlighet blir spiss. God i Bodø/Glimt, uten tillit i Lillestrøm. Kan bli årets slager.

Viking:

Peter Ijeh – Fenomenal i 2007, katastrofal i 2008. Hva blir det i år? Umulig å spå

Mame Niang – Scoret fire mål på ni kamper, men avslørte samtidig tekniske mangler.

Stabæk:

Daniel Nannskog – Det virker opplest og vedtatt at han skal bli årets toppscorer igjen. Jeg er ikke like sikker. Han puttet riktignok 16 ganger i fjor, men det var kun i ti av sesongens 26 kamper at han scoret. Siden da har han mistet servitørene Veigar Paal Gunnarsson og Alanzinho, og han er blitt ett år eldre.

Espen Hoff – Solid tilvekst, men først og fremst en tilrettelegger. 10 mål i 2008, fire av dem på straffe.

Johan Andersson – Midtbanespiller med målteft. Skadet.

Tromsø:

Morten Moldskred – 12 mål i 2007, 10 mål i 2008. Siden årets serie har flere kamper, blir antall trolig høyere, men ikke mye..

Sigurd Rushfeldt – Drømmer om å score 21 mål. Scoret seks i 2008, to av dem på straffe. Har ikke blitt raskere med årene.

Vålerenga:

Bengt Sæternes – Har for lengst passert toppen av sin karriere.

Daniel Fredheim Holm- Stor spiller som ikke lager så mange mål.

Moa – Tippeligaens heteste salgsobjekt. Imponerende førstesesong i elteserien. Det er knyttet enorme forventninger til ham. Kan han innfri? Ja, det frykter jeg.

(Er det noen jeg har glemt å nevne?)

Sett i forhold til konkurrentene er nødvendigvis ikke Branns angrepsrekke så svak. Nielsen, Karadas eller Huseklepp kan meget vel bli blant årets mestscorende.

Hva tror du?

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer