Fordel Brann?

bildeInntektene til Brann var i fjor var rekordhøye. Brann omsatte for vel 186 millioner kroner., likevel gikk de i minus. Underskuddet var på mer enn fire millioner kroner, og selv om Helstad ble solgt var resultatet tolv millioner dårligere enn budsjettert. Det er oppsiktsvekkende. Spesielt når vi vet hvilken publikumsstøtte laget har.

Det er ingen tvil om at de nye økonomiske realitetene har hatt sitt å si, men å forklare, eller bortforklare, underskuddet med finanskrisen, blir for enkelt.

Det var nemlig naivt å tro at alle pilene skulle fortsette å peke oppover i 2008 når den viktigste faktoren for den sportslige suksessen Brann opplevde i 2007 var borte. Da Brann valgte å satse på Mons Ivar Mjelde fremfor Martin Andresen var det mildt sagt et sjansespill, selv om de strengt tatt ikke hadde noe valg: Hvis Brann hadde beholdt en «snobbete» og rik østlending fremfor en sympatisk, jordnær og lokal mann, hadde det muligens blitt opptøyer.

Men konsekvensene av valget ser vi nå: Økonomisk motgang og minimal handlefrihet.

Brann har selvfølgelig også vært i overkant rause over for sine arbeidstakere. I 2008 betalte Brann ut nesten 70 millioner kroner i lønn. De har i tillegg vært i overkant optimistiske når det gjelder draktsalg.

Det positive, hvis det går an å bruke det ordet oppe i dette, er at Brann ikke er den eneste klubben som sliter økonomisk. Beregninger som BT har gjort tyder på at eliteserieklubbenes samlede underskudd vil ligge på godt over 150 millioner kroner. Sammenliknet med mange av de andre klubbene er Brann en av de klubbene som klarer seg best.

Klubbene sliter med lønninger som tilhører en annen økonomisk virkelighet. Noe må gjøres, lønningsutgiftene må ned.

Brann har startet dette arbeidet. De har kvittet seg med både delige damer og dyre Demba. De har også fristilt Hassan El Fakiri, uten suksess, for det er selvfølgelig ingen klubber som er villige til å betale nærmere tre millioner kroner i årslønn for en midtbanespiller som har de beste årene bak seg.

Det er mulig at finanskrisen har gitt en liten fordel til Brann, men jeg er ikke sikker. Når man ikke kan kjøpe seg til suksess, må man være smarte. Da handler det om hvem som er best på treningsfeltet, hvem som er best til å utvikle talenter, og hvem som er flinkest til å kjøpe gode spillere for en billig penge.

Hva tror du? Hvilken klubb vil klare seg best under finanskrisen?

Tags: , , , , , , , , , ,

Kommentarer