Tre på rad?

bilde

Det har vært en merkelig sesong så langt. Som vanlig. Etter at Rosenborg mistet jerngrepet på den norske eliteserien i 2005, har den norske serien vært full av overraskelser. Det aller mest bemerkelsesverdige er at seriemesterne de fem siste årene ikke har klart å følge opp suksessen.

Les også: Brann taper «aldri» mot Odd

Seriemesterne i 2004 (RBK) kom på syvende plass i 2005. Seriemesterne i 2005 (VIF) kom på tredje plass i 2006. Siden har fallet fortsatt. Seriemesterne i 2006 (RBK) kom på femte plass i 2007. Seriemesterne i 2007 (Brann) kom på åttende plass i 2008, og seriemesterne i 2008 (Stabæk) ligger i øyeblikket på femtende plass!

Å ta gull kan altså gi en solid bakrus.

En annen side ved den norske serien de to siste årene er at de mest ressurssterke klubbene ikke alltid er de blant de beste klubbene. Store klubber som Viking, Lillestrøm, Vålerenga og Brann blir gang på gang forbigått av små klubber. I fjor var det Fredrikstad, Tromsø og Bodø/Glimt som overrasket positivt. I år er det lag som Sandefjord, Start og Molde. Slik sett er Tippeligaen langt mer spennende enn de store europeiske ligaene. I England er det helt usannsynlig at andre lag enn Manchester United, Chelsea, Liverpool og Arsenal skal toppe tabellen. I Spania dominerer Barcelona og Real Madrid. I Italia Juventus og Milan-klubbene.

Men først og fremt tror jeg ustabiliteten er et tegn på lav kvalitet. At fjorårets seriemestere ligger på femtende plass er nærmest ubegripelig, og forteller noe om hvor viktig noen få spillere er. Vi vet godt hva som skjedde med Brann da to av de mest sentrale fra 2007 forsvant.

Et annet urovekkende trekk er at så mange eldre spillere er fast på laget, til tider dominerende skikkelser i eliteserien. Det er ikke et kvalitetstegn at spillere som Stig Johansen og Myggen gjør det bra. Det er heller ikke alle keepertabbene og alle de personlige feilene som florerer.

Det er bare å håpe på at kvaliteten bedrer seg. Brann har i hvert fall gjort solide fremskritt de siste ukene. Men vil fremgangen fortsette når de nå møter overraskelseslaget (nok et) Odd? Kan Brann klare å vinne tre kamper på rad? Det har de ikke klart siden høsten 2007.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer