Som i 2003

bildeÅpningen på 2009-sesongen minner mistenkelig mye på åpningen av 2003-sesongen. Den gangen, som nå, hadde Brann fått inn en ny og ung mann i sjefsstolen. En trener som fikk alt annet enn en lett start på karrieren i Brann. Etter tre serierunder hadde Brann bare tatt to poeng, og i den fjerde serierunden gikk Brann på et usedvanlig pinlig og ydmykende nederlag på hjemmebane. De tapte hele 0-3 for Viking.

Men Mjelde fikk likevel tillit og tid til å bygge opp laget. Branns økonomi var på den tiden fullstendig skakkjørt, og forventingene var lave. Brann hadde ikke penger til å kjøpe nye spillere. De nye ansiktene var enten Bosman-spillere, eller lokale og billige. Nye spiller var folk som Thomas Lund, Runar Normann, Arve Walde og Kenneth Storvik. Den eneste spilleren Brann hadde brukt penger av en viss størrelse på – og da med god hjelp av Auto 23 – var Olofinjana.

Og da er vi ved hovedforklaringen til Branns elendige sesongåpning i 2003, og ved hovedforklaringen til Branns elendige sesongåpning i 2009: Penger, eller rettere sagt: mangel på penger. I budsjettposten for spillerkjøp står det i år som i 2003, null kroner.

Det har det for så vidt gjort lenge, men i årene 2004 – 2007 fikk Brann hjelp av Hardball (og til dels Mohn). Hver gang Brann trengte en ny spiller åpnet Hardball pengesekken. Det gjorde de såpass ofte at Brann til slutt hadde et lag som var god nok til å ta gull.

Steinar Nilsen må i første omgang løse problemene med årets lag på treningsfeltet, men når overgangsvinduet åpner igjen må Brann, hvis de skal ha forhåpninger om en plass blant de fire-fem beste, kjøpe inn nye spillere. Og da trenger de Hardball.

Jeg vet ikke hva som har skjedd mellom Hardball og Brann, men nå er det på tide å løse opp i eventuelle konflikter. Brann må ta en av sine egne grunnverdier på alvor: De må vise en total ydmykhet overfor sine glade givere. Ja, de må gå lengre enn som så: De må gå ned på sine knær og be dem tynt om noen friske millioner. Gi dem en egen losje, gi dem en plass i styret, gi dem en klem, hva som helst, bare vi slipper å oppleve flere forsmedelige tap som det vi gjorde på søndag.

Oppturen til Brann i 2003 kom for øvrig i forbindelse med kjøpet av Raymond Kvisvik som Chess og Idar Vollvik – den gangen han hadde penger – finansierte. Det skjedde i den trettende serierunden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer