Klarer Brann seg gjennom finanskrisen?

bildeBrann har dårlig råd. Klubben har ingen penger til spillerkjøp.

Disse deprimerende opplysningene ble slått stort opp i Bergens Tidende på lørdag. Men strengt tatt er det ingen nyhet. Det er lenge siden Brann hadde råd til å handle inn nye spillere for egen regning. De har, som vi alle vet, støttet seg tungt på eksterne investorer. Nyheten er at Brann heller ikke har råd til å øke kostnadene på lønnssiden. Så selv om Hardball eller Mohn, mot formodning skulle bla opp nye millioner til spillerkjøp, må Brann takke nei siden de ikke kan utvide lønnsbudsjettet.

Det er ingen tvil om at de økonomiske problemene som nå tårner seg opp delvis skyldes finanskrisen. Men jeg er ikke så sikker på om den kan forklare alt. Brann har selv gjort en del grep de siste årene som nå svir mer enn det smaker. Først og fremt har de gitt en del spillere så store lønninger at det ikke skal store publikumssvikten til før regnskapet kommer i ubalanse. Dernest trodde de at salget av supportereffekter skulle gå til himmels. Det gjorde det som kjent ikke og Brann ble sittende igjen med et ukjent antall jakker, gensere og drakter. I tillegg er det i dag flere ansatte på Brann Stadion enn noen gang tidligere.

Men hovedårsaken er naturlig nok at den sportslige suksessen som Brann opplevde i 2007 ikke vedvarte. Hvorfor Brann ikke klarte å følge opp det de hadde bygget opp har vi tidligere diskutert i det vide og det breie, og jeg skal la den ballen ligge i denne omgang.

Vi kan altså ikke gjøre oss store forhåpninger om at Brann kommer til å styrke stallen med det første. Tvert i mot tror jeg at vi må være forberedt på at noen våre største profiler kan bli solgt inne kort tid.

Fremtiden ser noe dyster ut. Trøsten er at finanskrisen rammer alle eliteserieklubbene. Til og med Rosenborg må vurdere lønnskutt. Det betyr at arbeidet som skjer på treningsfeltet blir avgjørende. Brann kan ikke kjøpe seg til suksess. Det er hardt arbeid som må til, og det gjør meg en tanke optimistisk. Steinar Nilsen er vant med å trene lag med små ressurser. Han har tidligere skapt gull (i hvert fall bronse) av gråstein. Han kan vel gjøre det igjen.

Hva skjer med Brann? Hvordan ser fremtiden ut?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer