Og hvem skal selges?

bildeOvergangsmarkedet er i ferd med å forandre seg. I flere år har det vært selger og glade Bosman-spillere som har satt nivået. Det har resultert i kunstig høye priser og skyhøye lønninger. Vi vet for eksempel at spillere som Petter Vaagan Moen, Kristoffer Hæstad og Olivier Occean ble solgt for ti millioner kroner. Vi vet at Steffen Iversen tjener 7 millioner kroner i året. Thomas Myhre tjener 4 millioner. Azar Karadas får 3,1 millioner, Hassan El Fakiri 2,8 millioner, mens Jan Gunnar Solli tjener 1,9 millioner kroner i året.

Den aldrende og skadeutsatte Ole Martin Årsts kan symbolisere tilstandene som rådet før finanskrisen satte inn: For en overgangssum på fire millioner kroner og en årslønn på 3,5 millioner kroner gikk han Tromsø til Start. I dag ville en slik overgang vært utenkelig. Det ville også Christian Brink overgang fra Sogndal til Lyn vært (4 millioner kroner), og John Anders Bjørkøys overgang til Lillestrøm (cirka 4 millioner – kan komme opp i 6,5). Faktisk var fiaskoen Bjørkøy opprinnelig på vei til Rosenborg for åtte millioner kroner, men handelen strandet da Rosenborg ikke ville gi han en femårskontrakt og en årslønn på 1,8 millioner kroner.

Spillerne og agentene har mistet mye av makten som de satt på for kort tid siden. I dag må Bosman-spillere som ikke er attraktive hos utenlandske klubber i stedet kjempe for å få en kontrakt. Slik Bjørn Dahl for eksempel må. Kravet hans på over én million kroner kan han se langt etter. Det er ikke Brann villig til å gi en aldrende reserve, og bra er det.

Kristjan Örn Sigurdsson er en annen mann som snart blir Bosman-spillere. For ham er situasjonen annerledes. Han er fast på laget, han er landslagsspiller, og en konkurrerende klubb (VIF) er interessert i hans underskrift. Dermed stiller han med brukbare forhandlingskort. Men ikke så gode at Brann bør strekke seg for langt. Han har tross alt vært svært ujevn i prestasjonene siden Brann tok gull i 2007.

Tilbake til dagens spørsmålsstilling (og denne gangen utelater vi Huseklepp, det er et eget tema): Bør Brann selge noen av spillerne sine? Er det riktig å selge Sigurdsson nå og få litt penger for ham?

P.S. Forslag til ny midtstopper: Hva med Lyns Indridi Sigurdsson? Kan også spille venstreback.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer