Skal du kjøpe partoutkort?

Interessen for eliteserien er dalende. Det er stadig færre som publikummere å se på de ulike stadionanlegg rundt omkring i landet. Eliteserielagene samler i snitt 2500 færre tilskuere på kampene nå i forhold til i 2007. Det er en nedgang på 25 prosent. Det er dramatisk høye tall.

Medieavtalen kan nok forklare deler av nedgangen, men ikke hele. Det fantes en medieavtale i 2007 også, da publikumsbesøket var på topp. Jeg tror at nedgangen delvis skyldes at Rosenborg har overtatt hegemoniet igjen i norsk fotball. Nærmest all spenning er borte i toppen av tabellen, i motsetning til årene 2005 – 2008 da publikumsinteressen var på topp og det var reel kamp om seriemesterskapet. Nå frykter publikum over hele landet, minus Trondheim, at det skal bli tretten nye år med Rosenborg-dominans, og da velger supportere og andre fotballinteressert mennesker heller å se kampene på tv, elle skifte kanal og se Manchester United mot Liverpool.

Nedgangen tror jeg også skyldes utvidelsen av eliteserien fra 14 til 16 lag. Da utvidelsen var en realitet i 2009, ble det etter hvert mange lag som prøvde å forsvare seg til en seier, som spilte kjedelig og lite publikumsvennlig fotball. Det ble flere kamper om sommeren, da folk flest gjerne er på ferie, eller har annet å bedrive dagene med. Det ble for mange kamper som ikke betydde noe, som for eksempel kampen som skal spilles på søndag mellom Lillestrøm og Brann. Det er klart at det er prestisje forbundet med det oppgjøret, og kanskje, med svært pessimistiske øyne, har kampen en viss interesse for bunnstriden, men hvis vi skal være dønn ærlige har kampen mellom lag nummer 10 og 12 på tabellen, minimal betydning.

Når folk heller kan se kamper i fra godstolen hjemme – gjerne i HD på en femtitommersskjerm, med analyser og ekspertkommentarer, for en langt billigere penge – er det ikke unaturlig at folk heller blir hjemme. At ikke enda flere har uteblitt fra Brann Stadion, når nesten hver eneste hjemmekamp er en stor skuffelse, på sees på som et lite mirakel, eller som en konsekvens av partoutkortordningen og langtidskontraktene som publikum på Sparebanken Vest-tribunen har inngått.

Til neste år vil etter all sannsynlighet nedgangen fortsette. Det er nemlig lite som tyder på at Brann vil bli et bedre lag til neste år. Det er ikke rart at sjefen i Brann Bataljonen Frode Hellebø er skeptisk:

– Gjennomgangsmelodien fra fansen er at man savner en plan på det som blir gjort oppe på Stadion. Supporterne er usikre både på spillerstallen og på hvem som skal trene klubben. Og kommer det en ny sportslig leder, eller skal Bruun-Hanssen ta alt? Er Brann fornøyd med å unngå nedrykk neste år? Eller kan de love oss nye spillere?

Hva mener du? Hva skyldes publikumsnedgangen i norsk eliteserie? Skal du fornye partoutkortet ditt?

Tags: , , , , , ,

Kommentarer